|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - jool08
1
« skrivet: maj 18, 2025, 19:19:27:27 »
Känns som att det går åt rätt håll. Hällde i ungefär 1 kg pH-minus och fick god effekt av det, pH sjönk till 7,2. Nu har jag haft i klor och sopade ordentligt på botten igår.
Nu har jag pH 7,2, alkalinitet 65 och klor 7,5. Vattnet är dock fortfarande grumligt/mjölkigt, kan inte mer än ana botten. Är det något mer att göra eller bara invänta effekt av klor och att det ska sjunka till badbara nivåer under de närmaste dagarna? Men även om värdarna blir bra känns det inte så lustigt att bada i ett vatten som inte ser klart ut.
2
« skrivet: maj 16, 2025, 13:52:52:52 »
Tack fö era svar! Det klor jag har haft i är kalciumhypoklorit, vilket eventuellt kan höja pH lite vad jag förstår.
Jag tror att det ligger mycket sanning i svaret om kranvattnet. Det står på kommunens hemsida att pH kan variera upp till 8,7. Troligen har jag haft otur i år och fått vatten med högre pH än tidigare och sen gjorde kloreringen hade det höjdes ytterligare ett snäpp. Dessutom lärde jag mig något nytt. Jag har tidigare kontrollerat pH väldigt sporadiskt och fokuserat på kloret, men tipset om att först reglera pH och sedan klor tar jag med mig till nästa år.
Jag tycker dock att det låter vansinnigt mycket att hälla i 3 kg av det där pH-sänkande pulvret, men kanske behövs då det jag hällde i för några dagar inte verkade ha någon effekt alls.
3
« skrivet: maj 15, 2025, 19:16:29:29 »
Vad är det för slags klor du hällt i ? Om du använt natriumhypoklorit (flytande klor) så är denna alltid basisk, d.v.s. höjer pH-värdet. Detta beror på att man vid tillverkningen får med sig rester av natriumhydroxid ("kaustik soda") som är mycket starkt basiskt. Eftersom det handlar om rester från tillverkningen så kan mängden natriumhydroxif (NaOH) som följer med variera ganska mycket, en batch kan ha lite mera än en annan.
Hej! Nej, det är chockklor granulat, visserligen från två fabrikat, hade lite kvar i en burk från förra året och köpte ny i annan butik i år.
4
« skrivet: maj 15, 2025, 18:44:26:26 »
Hej! Hjälp mig förstå varför pH är så högt. Tredje säsongen med pool och inte haft några stora problem med pH, snarare lite lågt första säsongen.
Hade ganska lite vatten i poolen över vintern och det fanns algväxt på botten när vi öppnade poolen förra veckan. Fyllde på vatten och skulle säga att 75 % av poolens vatten är nytt kranvatten (och 25 % är övervintrat med algväxt). Förutom botten såg allt bra ut och enligt rekommendation hade jag i chockklor för några dagar sedan, inga jättemängder med kanske cirka 300 g (enligt doseringstabell men något reducerat).
Dagen efter var poolen väldigt grumlig och jag trodde att det var tecken på att kloret "jobbade", tre dagar senare gjorde jag igår en mätning (med poollab) och fick klor 0,5, pH 8,39 och alkalinitet 60. Har sökt lite efter trådar om högt pH och detta verkar ligga högre än de allra flesta.
Köpte pulver för att sänka pH. Enligt doseringstabell skulle jag behöva 3 kg för att komma ner till omkring 7,4 men det stod att man skulle vara försiktig då pH kan vända snabbt vid låg alkalinitet. Jag mätte inte exakt men hade nog i drygt 0,5 kg. Trodde inte att det skulle räcka för att normalisera värdet men trodde att jag skulle komma en bit i rätt riktning. Men nu idag är pH snarare ännu högre, jag får "over range" på mätaren vilket betyder över 8,4.
Hur tusan kunde det bli såhär? Vad är det som driver pH-stegringen? Det är ju till stor del fräscht kranvatten med en måttlig mängd klor i. Hur extremt är det att pH är över 8,4? Vad skulle ni göra i detta läge?
5
« skrivet: oktober 31, 2024, 14:02:05:05 »
OM det fryser i lamphållaren så går den sönder, garanterat, så sänk inte så lågt att det finns en möjlighet att den går sönder. Vi sänker ingenting, kolla gärna mitt inlägg om hur vi gör, i Piteå, med typ 40-50 cm is i poolen. https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.msg132589#msg132589
Kort beskrivet så kan man lika gärna se till att det inte kan frysa sönder i skimmer och inlopp, det går göra på några olika sätt. Men PET-flaskor i utloppet och någon form av celltät isolering som stoppas in i inloppen så de inte kan sprängas av isen. Jag använder plastpluggar (Vi har fryståliga bronsgenomföringar) men en bit armaflex rörisolering som man stoppar så den garanterat går ut genom eventuella plastkopplingar för insprutarna funkar också.
En annan fråga är ju om du täcker poolen eller ej på vintern, eller rättare sagt, täcker du den på så sätt att regn och smältvatten kan rinna ned i poolen eller ej? Om det inte kan rinna in mer vatten räcker det ju att du sänker precis under inloppen, om du nu vill sänka nivån.
Det gröns skulle jag fixa, häll i 4 liter klorin och borsta botten ordentligt så du rör om allt det gröna, då borde det dö. Det blir förstås kvar lite "damm" på botten, men det är inte grönt och riskerar missfärga linern i alla fall. JAg gjorde precis så nu i höst när det hann bli lite grönt på botten för oss, och det funkade. OM du har mycket mindre vatten kanske du behöver mindre klorin. Vår pool är 4 X 8 meter och med 1.4 meter vatten i.
Det går förstås lösa upp klorgranulat i varmt vatten också, men jag vill absolut inte riskera att det kommer granulat som inte lösts upp på botten så det kan bleka och försvaga linern.
Tack! Att man kan rädda bräddavloppet med PET-flaskor och frigolit kan jag förstå men jag är orolig för slangen som går från botten av bräddavloppet och upp till pumpen (vår pump står i nivå med trallen, alltså högre upp än poolen). Jag fattar inte hur man gör för att få den tom när man har vatten i bräddavloppet. Eller låter ni den vara vattenfylld? Vi har pooltak, samma på sommaren och vintern, lär inte komma in några mängder som påverkar vattennivån. Att sänka ner till inloppen låter ändå tilltalande, tror att det var dit tidigare ägare tömt. Men om jag sänker dit så kommer lampan hamna någon decimeter under vattenytan. Vågar man låta den vara det? Ser att du plockat upp den på kanten, är det ett bättre alternativ eller finns den fortfarande saker inne i "hålet" som är fryskänsliga? Hur fungerar algdräpare mot sånt här grönt? Pratat med någon i poolbutik en gång som rekommenderade det för vinterstängningen, men osäker på om han bara ville sälja så mycket som möjligt till en nybörjare.
6
« skrivet: oktober 31, 2024, 08:55:23:23 »
Hej! Det är dags för vår andra vintertömning av poolen och att döma av vattenförbrukningen så tror jag att vi tömde onödigt mycket (mer än tidigare ägare) förra året. Jag har 3 referenspunkter att förhålla mig till. Högst upp vid nuvarande vattennivå är utloppet (bräddavloppet), vilket inte är med på den bifogade bilden. En bit längre ner finns inloppet (till vänster på bilden) och i mitten (ganska långt ner) finns lampan. Hur långt skulle ni sänka vattennivån i förhållande till utlopp, inlopp och lampa? Om vinterklimatet har betydelse så är poolen i mellansverige (Värmland).
Dessutom har det blivit grönt på botten nu under hösten. Skulle ni göra något åt det nu eller spara det problemet till våren?
7
« skrivet: maj 13, 2024, 11:00:45:45 »
Låter väldigt mycket enklare än min procedur. Tanken är alltså att när isen/vattnet expanderar i bräddavloppet som kommer Frigoliten/PET-flaskan att tryckas ihop istället för själva bräddavloppet spricker? Men hur funkar det men slangarna som befinner sig på en lägre nivå än frigoliten (t.ex. den gröna på min bild)? Vågar man lite på att det vatten expanderar uppåt i riktning mot frigoliten och inte pressar sönder slangen?
8
« skrivet: maj 12, 2024, 19:26:47:47 »
Intressant, låter du alltså vattnet i bräddavlopp/silkorg bara vara kvar och frysa? Är det vedertaget även av andra eller beror det på var i landet man bor?
9
« skrivet: maj 12, 2024, 17:10:20:20 »
Jag skulle nog behöva en grundkurs i poolkunskap för totalt okunniga.
Bräddavloppet har ju en öppning längst upp där det finns en kommunikation med poolen. Sen är det som en stor hink med silkorg och utlopp i botten. Därifrån går en slang till pumpen som står i marknivå. Systemets lägsta punkt är slangen/kopplingen på min bild, alltså direkt efter bräddavloppet.
På hösten sänker jag vattennivån till nedom alla ut/in-lopp. Då finns inte längre någon kommunikation mellan vattnet i poolen och det som är i bräddavlopp och slang mot pumpen. När jag öppnar locket på pumpen rinner vatten tillbaka mot bräddavloppet. Då står det vatten en bit upp i silkorgen och i den del av slangen som har lägst två. Hur får ni andra ut detta vatten? Jag trodde att jag behövde öppna kopplingen på bilden men såhär i efterhand är jag ju osäker. Nu läcker det i skarvarna mellan slangarna och min förhoppning är att det ska räcka med att lägga någon typ av silikon där det läcker (alltså vid röda och gula markeringarna på bilden).
Jag är dock mycket tacksam om någon kan förklara hur jag borde göra i höst för att inte få samma problem igen.
10
« skrivet: maj 11, 2024, 09:00:55:55 »
Ja, jag fattar inte riktigt själv vad jag gör, kanske helt fel. Pumpen står i ett förråd i marknivå, alltså något högre än vattenytan. I höstas så tömde jag poolen med en dränkbar pump till strax under alla inlopp/bräddavlopp. När det var klart så stod det fortfarande vatten i breddavloppet och slangen till pumpen. Botten av bräddavloppet är något lägre än pumpens nivå. Då skruvade jag isär kopplingen på bilden (som är på systemets lägsta nivå) för att det vattnet skulle få rinna ut. Det gjordes efter diskussion med en som har större erfarenhet.
Men det var kanske helt fel? Jag kanske skulle ha sugit torrt i systemet genom backspolning av pumpen?
|
|
|