|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - Joksi
1
« skrivet: maj 12, 2025, 09:08:38:38 »
Hej Joksi, Du har använt kalciumhypoklorit vid uppstart som innehåller kalcium. Skåne? Har nog ganska hårt vatten totalt. Kan variera. Storstäderna har lägre här. Har fördelen att jag har mycket testmaterial här. filterbollar, sand osv. Jag kände att det är dags att prova här? Klarar filterbollar kalk som kan uppstå då man använder kalciumhypoklorit?
Var mycket lätt att testa. Svaret blev nej här. Oavsett vad det handlar om när man pratar partiklars storlek jämfört med sand så har den fördelen att vara oladdad. Oladdade partiklar som kalk fastnar inte pga. sin partikelstorlek här. Det är elektrostatiska krafter som Van der Waals krafter här. Så det går inte enbart att gå på det fysiska med partiklars storlek.
Vidare har ingen frågat dig om pH. Gissar att det i början var alger som gav grönt vatten. Kanske lite järn också eftersom kloret du använde höjer pH. Pumpen går eller inte går? Det är nog bildad kalk här? Pumpen igång och det blir grumligt. Avstängd blir vattnet klarare då det inte grumlar kalk. Byt till sand. Då kan du också använda det som Folkpool kallar superflock. Fångar då upp de flesta partiklarna i ditt sandfilter. MVH Roger
Hej Roger (och ni andra.med) Vill informera att jag köpte en säck med sand för att prova istället för filterbollarna, och efter ytterligare en städning av botten först så satte jag igång pumpen (använder poolrobot med korgen fylld med filterbollar). Kollar till poolen igennefter någon timme, och tycker mig för första gången sett som att de ligger mindre på botten igen (dock svårbedömt). Så jag kör en ny cykel, dvs tvättar filterbollarna och slänger i roboten igen, kommer tillbaks någon timme senare och nu ser jag tydligt att de som återigen ligger på botten ser ut att vara ungefär halverat! Lovande! Efter tredje sessionen med poolroboten och sandfilteet igång hela tiden så ser det till slut ut som att det kan vara löst! Sedan igår lunchtid har jag inte kunnat se att de forstsatt ackumuleras detta gråa damm på botten, och pumpen har varit igång kontinuerligt. Så med det sagt, det verkar som att ni som förespråkade sand verkar ha haft rätt! Dock kvarstår enligt mig något som jag tycker är väldigt oklart och konstigt, poolroboten fylld med filterbollar har ju uppenbarligen varit den som städat upp botten (dvs filterbollarna tar upp dammet) men sanden i pumpen har gjort att det slutat fyllas på med mer. Det är för.mig väldigt konstigt att ee funkar i poolroboten men inte i pumpen....! Den enda förklaringen jag skulle kunna peka på är isf att filterbollarna i pumpen kanske inte låg tillräckligt bra packade (jag upptäckte att jag kanske slängt in för liten mängd), men jag vet inte om det är.det helt säkert givetvis. Oavsett, jag accepterar detta som är och behåller nu istället sanden i pumpen och bollarna vid behov till poolroboten. Känns som en bra kombination. Så skönt att det till slut verkar vara löst!
2
« skrivet: maj 08, 2025, 16:06:57:57 »
Praktiskt sett så tar sandfilter sådant som normalt vållar problem i pooler. Vill man ha ännu bättre avskiljning och klara ändå mindre partiklar så finns diatomitfilter. Dessa måste efter varje backspolning regenereras med att man tillför ny diatomit. Diatomit användes inte ofta i Sverige och kan vara svår att få tag på , bl.a. för att man får vara försiktig vid hanteringen av den, den dammar och dammet är hälsovådligt att andas in. I t.ex. USA är diatomitfilter ganska vanliga och de ger ett kristallklart vatten. Men de flesta i Sverige tycker att sandfilters rengöringsgrad duger och man slipper problemet med diatomithantering, köpa diaomit o.s.v. Vi bodde tidigare i USA och hade då denna typ, men där hade ju varje poolbutik sådant pulver att sälja.
Jag vet inte om klimatet gör skillnad men i de kallare delarna av USA så används ofta sandfilter, i de heta delstaterna ofta diatomit. En aspekt kanske kan vara att i stater med starkt soljljus så är risken för algtillväxt givetvis större.
Tack för ett bra inlägg  Ja det är ju synd då att diverse källor och marknadsföring påstår att sandfilter tar ner till 50 nånting och filterbollar ner till 10. (Minns inte enheten) Får se om jag köper sand för att prova då. Det ända jag känner är att osäkerheten verkar stor vad detta i min pool är, vad det beror på osv, och att jag riskerar stå där med ny sand också och samma problem. De är väl de jag är rädd för.
3
« skrivet: maj 08, 2025, 13:54:00:00 »
okej, ponera att dina filterbollar skulle vara skit bra.
Hur är ditt system uppbyggt och tappar du något vatten? tänker om du kan ha ett läckage någonstans som drar med fina partiklar in. det brukar dock vara större partiklar som filtren garanterat skulle ta.
Svårt att gissa sig till när det är svårt att bedömma utifrån en bild vad det är.
Om du inte tappar vatten ser jag tre steg som du SKA följa för att få ordning på det. 1: Häll i rätt mängd sand i ditt sandfilter istället för filterbollar Kvarstår problemet 2: testa flocka Kvarstår problemet och det är metall 3: häll i metal magic
Tack! Nej jag tappar inget vatten så vitt jag kan se iaf. Allt ser tätt och fint ut.
4
« skrivet: maj 08, 2025, 13:50:41:41 »
Jag tycker dessvärre stämningen börjar bli lite si och så i den här tråden nu...
Givetvis tar jag emot alla råd, men jag behöver också förstå dem som sagt. Jag vill följa en logisk tråd då att jag inte testar massa saker i onödan. Så tänker jag.Jag vill tex förstå hur det aldrig kan ta slut, när jag dammsugit så mycket.
Vad gäller okunskap, ja de har jag, men google är fullt av kunskap och delade åsikter om olika saker dessutom. Det minsta man kan vara är lite ödmjuk och pragmatisk då.
5
« skrivet: maj 08, 2025, 08:59:53:53 »
Jag blir lite förvirrad här måste jag erkänna, enligt vad jag kan hitta efter en snabb googling så verkar de som att den generella konsensusen är att sandfilter inte tar så små pattiklat som tex döda alger är (om något så ska just filterbollarna kunna göra det). Alla verkar säga att de ska ut ur poolen genom dammsugning, men trots flertalet gånger så verkar det inte hjälpa rller ens minska i omfattning som finns där igen efter 2h.
Återigen, jag har gjort senaste testerna utan att köra filtrering på pumpen efter dammsugning, enbart cirkulation. Så i min värld borde det innebära att jag går runt och tar ur filtrerbollqrnq just nu ur ekvationen.
Jag gjorde en annat test precis, efter natten med pumpen avstängd så låg det inte märkbart med sådan här damm på botten, men efter 1 h med pumpen igång igen på enbart filtrering så samma visa. Så tvekar starkt att det har med filtreringamediat att göra!?
Igåe har jag sakta dammsugit manuellt, men idag provade även att låta robotdammsugaren köra en runda precis, fast med skräpkorgwäen fylld av filterbollar (de är ju för fint damm för att ett vanligt nätfilter ska ta de). Jag tittade på och visst lyfte den med än vad jag gör av dammet, eftersom den ju inte är lika finkänslig som jag ät, men filterbollarna blev ändå gråa efter 30 min i poolen så jag tolkar iaf det som att det på botten faktiskt sugs upp och fastnar i dem.
Vad gäller att samla in det, det är ytterst svårt vad jag kan bedöma... ph värdet verkar ligga bra vad jag tolkar mätresultat.
Vet inre vad jag ska säga...mysteriet fortsätter?
6
« skrivet: maj 07, 2025, 21:38:41:41 »
Hej på er,
Att jag fick alger över vintern är en annan sak, nu är de förhoppningsvis löst (enligt er med, ni säger ju att det inte är alger son är problemet längre), så kvarstår frågan vad problemet är nu? Vad är det gråsvart dammet som ackumuleras på botten (med tillägg kanske enbart under cirkulation av pumprn)
Jag förstår inte detta, men vill gärna förstå och få det förklarat. Jag har dessutom dammsugit ut allt till avlopp, så med det sagt borde det inte ha med filtret alls att göra rent logiskt tänkt, och ändå bildas det nytt lika mycket 1,5 h senare med pumpen igång (men inte med pumpen avstängd.. dvs I cirkulationsläge, alltså används knte ens filtermediat.
Det finns ju flera aspekter och dimensioner av den här frågan, vad som orsakar det och vad som kan lösa det.
7
« skrivet: maj 07, 2025, 21:19:49:49 »
Osäker om jag förstod, så vad säger du är det som händer i min pool då att det ska ippstå detta damm på botten? Som sagt, glöm inte att jag har dammsugit bort det (ur poolen!) två gånger idag
Poolen är för övrigt en enkel ovanmarkspool, utan någon skimmer.
8
« skrivet: maj 07, 2025, 21:04:35:35 »
Jag förstår att det verkar vara delade meningar om dessa filterbollar, och jag säger varken för eller emot då jag saknar den kunskapen eller erfarenheten. Det enda jag säger är att de verkar fungera bra, om de bevisligen kan rensa upp en mörkgrön pool utan något silktdjup?
Dock vill jag förstå vad mitt problem med vattnet är, dvs vad det är som skapas och hamnar på botten enbart när pumpen är igång och cirkulerar vattnet? Då kommer jag bättre kunna förstå om det avhjälps av att köpa nytt filter med, istället för att vara experimentera mig fram.
9
« skrivet: maj 07, 2025, 20:53:20:20 »
Sen tänker jag även som så, kunde filterbollarna filtrera bort det mörkgröna vattnet med 5 cm siktdjup till helt klart så borde de ju fungera?
10
« skrivet: maj 07, 2025, 20:47:53:53 »
Hej Roger!
Jag är inte främmande för att prova med sand i istället för filterbollar, anledningen att jag behöll filterbollarna är för att de står att de tar mindre partiklar än sand.
I alla fall, om det har med filtret att göra, varför dyker det då bara upp så fort pumpen cirkulerar vattnet (utan filtret inblandat)? Vill gärna förstå vad det är ocj bad det beror på!
|
|
|