CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Poffas

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / SV: Vad finns det för klorfria alternativ?
« skrivet: juli 09, 2021, 22:40:55:55  »
Hej David och tack för din fråga,

Kopparsulfat (kopparjoner) har använts och använts fortfarande för att rena klövarna på kossor. Vidare för att förhindra mögel på vindruvor. Det finns också som koppartak.

Tryckimpregnerat virke är behandlat med kopparsulfat. Samma som är algförebyggare i puckar.

Det finns en anledning till att detta trä inte ska blandas med annat avfall. Det är innehållet av koppar. Det påverkar växter mer än andra organismer.

Koppar räknas som en tungmetall.

Anledningen till att vi i Sverige inte använder avloppsslam som gödning har att göra med att det innehåller för mycket tungmetaller. Det mesta hamnar på deponi de närmaste 100 åren.

Du har helt rätt i att det kanske inte är poolägare som är den stora boven i det hela.

Men vi ses som parasiter så fort vattnet tryter och vi får dras med vattenrestriktioner.

De enda restriktionerna som verkar finnas idag handlar om det finns aktivt klor innan vatten tappas ur.

Själv bor jag på vattentäkten som förser hela staden med vatten.

Så om det handlar om fler kemikalier än klor kan det kanske bli tal om deponi av poolvatten osv.

Vidare har de större industrierna egna reningsanläggningar. Dels för inkommande vatten och för avloppsvatten.

Vet inte om jag svarade på din fundering?

MVH
Roger

Tack för ditt svar Roger.

Det blir lite tokigt att blanda in Kopparsulfat i diskussionen eftersom det inte är ett resultat av just reningslösningen. Som du nämner så är det kanske del i algpuckarna men i just vårt fall så använder vi inget algmedel då vi under dessa år inte haft någon tillväxt i poolen.

Som jag nämnde så ligger vi mellan 0.7 - 1 PPM koppar i poolen och 1PPM är om jag inte missminner mig ca 0.001 Promille så nivåerna är inte jättehöga.

Koppar är som du säger en tungmetall men ligger trots allt på den nyttigare sidan eftersom Koppar är en livsnödvändighet för oss människor, självklart inte i stora doser men i dom nivåer vi har i pooler så är vi väl inom dom riktvärden som finns.

Summan av detta är att man inte behöver vara orolig för att poolvattnet ska vara skadligt för naturen när man använder kopparjonisering men att det precis som med alla andra typer av poolrening ska hanteras rätt.

Vi gillade inte Baquacil PHMB och Baquacil Check som vi använt ett antal år och ville byta och försöka med en lösning med så minimalt bruk av kemi som möjligt och valet föll på Kopparjonisering i kombination med 75W UV-C och baquacil Shock vilket fungerat superbra, dock med mindre problem så länge det fanns PHMB kvar i poolen vilket det gjorde drygt en halv sommar.

Mvh//
David

2
Vatten och kemi / SV: Vad finns det för klorfria alternativ?
« skrivet: juli 09, 2021, 11:32:15:15  »
Vad håller ni för kopparhalt i vattnet och hur ofta chockar ni?

Vi håller en kopparnivå på mellan 0.7 - 1 PPM och shockar i snitt en gång i veckan eller efter behov beroende på hur mycket poolen används.
Hej,
Alla multipuckar innehåller kopparsulfat. Ganska dåligt desinfektionsmedel.
Varför köra kombon kopparstavar med klor?

Kopparjoner är inte i närheten av klorets förmåga som desinfektionsmedel.

Vidare får inte kopparjoner släppas ut till omgivningen. Det påverkar livet i vår omgivning negativt.

När klor är förbrukat eller har sönderfallit är det harmlöst för vår natur.

Tack för att du delar med din erfarenhet.
Din tidigare chock handlar om att bränna bort det vi utsöndrar vid bad. Baquasil som desinfektion klarar inte detta. Därför har de tillägget väteperoxid.

Använder du det tillsammans med klor blir båda verkningslösa.

MVH
Roger
Det är med säkerhet så att Klor är bättre på många sätt men vi är trots det mycket nöjda med vårt reningsalternativ.
Jag är inte riktigt med på vad du menar att koppar joner inte får spridas i omgivningarna, kan du utveckla det? Uppfatta inte detta som kritik utan jag är uppriktigt intresserad.
Om vi ser till det koppar som släpps ut från T ex avloppsreningsverk, bromsbelägg, industrier så är det som kommer från en pool mycket mycket lite.

Vi tänker inte kombinera några baquacil produkter med klor utan tänker gå över helt till chockklor som är betydligt enklare att få tag i eftersom det finns att få tag i på närmare håll än Baquacil Shock.

//David

3
Vatten och kemi / SV: Vad finns det för klorfria alternativ?
« skrivet: juli 05, 2021, 11:55:55:55  »
Vi gick över från Baquacil till Blue Lagoons 75W UV-C Ionizer system för 4 år sedan och det fungerar mycket bra.
Just övergången var lite knepig eftersom kopparjoniseringen och baquacilen inte var helt förenliga. Vi hade en halv sommar med lite "mjölkigt" vatten där vi fick en turkosaktig beläggning i rören men har efter det haft väldigt fin vatten kvalité.

Vi har stöttat med Baquacil shock fram till nu men tänker gå över till att använda chockklor istället. Anledningen till att vi inte gått över till chockklor (Kalciumhypoklorit) tidigare är att det funnits rester av Baquacil PHMB i poolvattnet vilket neagerar med att bli grönt om man blandar med Klor.

Vår pool är 45 kubik och vi har ännu inte behövt köpa nya kopparstavar, jag tror till och med att dom går en säsong till. UV lampan byts varannan säsong.

Vi har som sagt jättefin vattenkvalité och vi är nöjda med hur allt fungerar, det ska bli intressant att se hur det fungerar med chockklor isf Baquacil shock.

4
Vatten och kemi / SV: Baquacil och skum vid plask
« skrivet: juli 03, 2017, 14:01:36:36  »
Vi är inne på 4:de säsongen med Baquasil och är inte helt nöjd med hur det fungerar. Förutom problemet som kan uppstå med skum så får man en "dålig smak" i munnen efter att ha badat. När man badat och äter eller framför allt dricker nått efter badet så smakar det väldigt illa. I tillägg så tycker jag Baquasil är ett ganska dyrt alternativ där det dessutom ryktas om prishöjningar.
Vi tittar och funderar just nu över på att gå över till någon form av joniseringslösning.

5
Vatten och kemi / SV: Baquacil och skum vid plask
« skrivet: juli 03, 2017, 13:19:16:16  »
Hej! Vi har fått för mycket check i poolvattnet (pga felaktig anvisning från killen som installerade vår pool) & har nu en pool som skummar!
Det är ingen fara att bada trots skummet, det kommer att försvinna med tiden i och med att ni fyller på avdunstat vatten samt att medlet "verkar av". Använd bara hälften av tillverkarens Check doseringsrekomendation. Jag skulle tro att ni i fortsättningen klarar er med att dosera max varannan vecka men prova er fram till vad som passar er pool.

6
Vatten och kemi / SV: Bioniser eller annan joniseringsrening
« skrivet: juli 03, 2017, 11:53:48:48  »
Jo jag har "sonderat terrängen" rejält både här i Sverige men även utanför våra gränser och har kommit till några olika slutsatser.  Jag skickar dig ett personligt meddelande med vad jag kommit fram till.

7
Vatten och kemi / Bioniser eller annan joniseringsrening
« skrivet: maj 31, 2017, 23:23:10:10  »
Skulle vilja höra för- och eventuella nackdelar med Joniseringsrening från er som idag använder joniseringsteknik för rening?

Jag har sneglat lite på Bioniser men är lite tveksam eftersom det hörs så lite om just rening via Jonisering.
Om det är så bra som man tycker när man läser om det så borde det diskuteras mer är min teori  :angel:

Vad säger ni?

8
Vatten och kemi / SV: Uv Rening
« skrivet: maj 31, 2017, 15:29:11:11  »
Nej inga problem så långt.
Hur länge har ni använt ert rör?

9
Vatten och kemi / Uv Rening
« skrivet: maj 31, 2017, 13:49:49:49  »
Vi ska installera UV rening och har fram tills igår tänkt att köra med Blue Lagoons 75W rör.
I går fick jag dock reda på att Miami Pool har slutat att sälja Blue Lagoon pga av kvalitéts problem. Tydligen har man fått in väldigt många reklamationer där plasten runt rörinfästningen spruckit.

Vi har därför börjat att leta alternativ och har hittat Brilix UVC-rening SPIV 85 W, finns det någon här som har erfarenhet av detta rör? Det är väldigt sparsamt med informaion på nätet vilket gör mig en smula skeptisk.

Ni som har Blue Lagoon, har ni upplevt några problem med era UV-rör?

10
Vatten och kemi / SV: Fettrand i skimmern
« skrivet: maj 31, 2017, 13:40:32:32  »
Vi hade samma problem när vår pool var ny. men har inte upplevt det efter det.
Jag tror inte på pollen baserat på att det var rejält med pollen förra året utan att vi fick detta fenomen,

Min teori var att det möjligen kunde vara olje/Dieseldimma från grävmaskinen som grävde poolen som lagt sig på ytan. Poolen vattenfylldes ju i omgångar varvat med att grävmaskinen var dit och fyllde på utsidan av poolen vartefter poolen fylldes upp...
Jag vet inte om detta är förklaringen men det är det enda jag kan tänka mig eftersom beläggningen som du säger är väldigt oljig.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag