Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Harrry

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / SV: Saltklorinator problem
« skrivet: maj 31, 2024, 23:53:12:12  »
Av inlägget framgår inte modell på saltklorinator, hur gammal dess cell är och temperatur på vattnet då problemet förekom.

300kg salt till 80m3 vatten borde ge 0,375% salthalt vilket är bra för många saltklorinatorer men kanske inte för alla. Jag gissar att saltstickan visar fel. Saltstickor jag använde för ca 10 år sedan började visa mycket fel när de blev gamla. Enkelt att testa: Ta 0,9% saltlösning som säljs av apotek (och andra), tillsätt lika mycket vatten och du får en 0,45% lösning vilket stickan borde visa.

Klorinatorn larmar för låg salthalt vid något eller en kombination av dessa:
  • För låg salthalt
  • För stor andel av cellytor täckta med kalk.
  • För lite yta med ädel metall kvar på cellens elektrodplattor. Dvs cellen är förbrukad.
  • (För låg vatten temperatur om klorinatorn inte har separat temp avkänning)
Den kan inte skilja på dessa förutom ev för för låg temp.

Vet inte varför ”superklorinering” skulle stänga av larmet. Att köra klorinatorn på max en längre tid är ett sätt att snabbt förbruka elektrodplattornas ytor av ädelmetall (någon kombination av Iridium, Ruthenium eller annat i platinametall familjen), dvs förbruka cellen.

2
Vatten och kemi / SV: Saltklorinator som inte producerar
« skrivet: maj 24, 2024, 00:33:05:05  »
Jag gissar att de ädelmetall belagda cellplattorna är slut. D.v.s. det finns för lite ädelmetallyta kvar för att producera önskad mängd klor, elektroniken slutar försöka driva ström mellan plattorna men det skulle kräva för hög spänning och indikerar enda matchande felmeddelande ”För svag ström/för lite salt”.

Tekniska anvisningar dokumentet för SoftClean 50 nämner att man kan öka cellens livslängd genom att producera mindre klor och förkorta cellens livslängd med högre klorproduktion. Dokumentet nämner inte hur man konstaterar att cellens livslängd är slut. Att nämna detta är nog sällsynt för nästan alla saltklorinator.

Jag tror att högre salthalt ökar cellens livslängd, det behövs mindre spänning för att driva ström mellan plattorna i cellen.

Äger ingen SoftClean 50 men förbereder mej för att köpa ny saltklorinator när  saltcellen (som inte längre finns att köpa) till min Baleno 12 Saltklorinator tar slut i framtiden. Har förbrukat 4 saltceller på 20 år. Ca 3-4 års livslängd på de 3 första cellerna medans den nuvarande som jobbar med högre salthalt och med pooltak behöver producera mindre klor är mer än 8 år. Jag kan kontrollera livslängdsstatus på cellen genom att mäta spänningen över den vid viss ström (t.ex. 1A). När den närmar sig slut på livslängd måste elektroniken höja spänningen betydligt för att driva en samma ström. 
På en cell i Baleno 12 som nått sin livslängd stiger spänningen under några minuter tills den når en tröskel där elektroniken stänger av och börjar larma.

Livslängden för cellen sprider nog mycket mellan produkter och även hur de används.

Livslängden tillhör det finstilta/osynliga i marknadsföringen av saltklorinatorer. En utbytescell kostar många gånger 70-80% av hela saltklorinatorprodukten.

Igenkalkade plattor: ser ut som porös ljus massa mellan plattorna. Tas bort med utspädd syra. Det ”kokar” när syran löser upp kalken. Låt det inte ”koka” längre än nödvändigt då ev syran också fräter på det tunna ädelmetallskicktet på cellerna.

Jag är nöjd av att använda saltklorinator för klorering av poolen. Bekvämt och uppnår låg jämn klorhalt. Använder numera havsvatten med 0,45% salthalt.
(Baserat på Tekniska anvisningar dokumentet för SoftClean 50 är dess elektronik konstruerad för ett snävt salthalt spann. Tror inte det är cellen som är begränsande.)

3
Har någon erfarenhet av att använda offeranod för att undvika/reducera att rostfria delar i en saltvatten pool drabbas av rost?

Varför bara ytrost på syrafasta skruvar vid inblåsmunstyckena som ”rinner” ut men ej på andra sidan vid bräddavlopp och lampan?

Producerar klor med saltklorinator och har 0,45% salthalt i poolen på 4x8m (tar vatten från havet i Stockholm skärgård). Håller normalt jämn och mycket låg klorhalt och hyfsat neutralt pH. På vintern sänks vattennivån under inblåsmunstyckena.

De syrafasta skruvarna som klämmer inblåsmunstyckena mot linern har drabbats av ytrost. Tolkar det som ytrost då det med nagel går att skrapa bort ett tjockt skikt och få en blank skruv. Skruvarna syns inte, täckta av plastkåpa, men det ”rinner” ner rost på linern under båda munstyckena. Rosten började synas på linern ca 3 år efter linerbytet 2017. Har med pooltekniker kontrollerat att det inte finns någon metall vid munstyckena och genomföring av poolväggen i kryssfaner.

Jag antar att det vid motsatta sidan av poolen också finns syrafasta skruvar (som inte syns under plastkåpor) som klämmer bräddavlopp och lampan mot linern. Men där har det inte ”runnit” ner rost under dessa.

Kan rosten på inblåsmunstyckets skruvar ha att göra med den kraftiga vattenströmningen där?

Att den rostfria uppfällbara stegen drabbats av rost är inte oväntat, ev mer efter höjning av salthalt 2017 från ca 0,30% till 0,45%. Rost från stegen kontaminerar ev vattnet. Salthalt höjningen gynnar klorinatorcellens livslängd.

I vattenreningsslingan finns totalt 5 st ”mässing” ”kopplingar” och en värmeväxlare i titan. Övrigt är plast.

Poolteknikern föreslog att installera en offeranod i slingan för att bli av med rostproblemet. Men jag tvekar om det kommer fungera, hittar inga övertygande artiklar eller inlägg. Hur kopplas de 8 syrafasta skruvarna galvaniskt till anoden för att agera offeranod? Att klämma den mot stegen för att skydda stegen är enklare att förstå. Arbetet skulle göras i samband med byte av ett antal läckande limskarvar runt pump och filter.

4
Vatten och kemi / SV: Vatten via tankbil
« skrivet: april 21, 2007, 22:33:19:19  »
Hej,
Slamsugfirmorna säljer rent vatten. Har från Miljövision på Värmdö nyss fått priset 1375kr per 6m3 inkl moms. Priset är mycket kopplat till avståndet. Miljövision har en tankbil/tank som bara används för rent vatten. Sita som finns över hela landet säljer också vatten.

Men 70m3 via tankbil borde matchas mot att köpa/hyra pumputrustning och slang om det finns någotlunda rent vatten inom räckhåll i någon sjö.

Mvh
Harrry

5
Vatten och kemi / Re:Saltgenerator
« skrivet: augusti 30, 2005, 21:24:06:06  »
Det verkar dåligt om Cellhuset ska ta slut på 2 månader med låg salthalt. I manualens specifikation på nätet anges klorproduktionskapaciteten vid 0,2% salthalt.

Larmet borde löst ut pga för låg salthalt, eller så var inställningen av ratten så låg att den inte larmade.

Mitt Cellhus bytt förra året levererar tillräckligt med klor för täckt pool, 25grC, vid inställning 10% kontinuerlig drift.
Den har misshandlats några gånger då cirkulationen varit strypt över natten men med Cellhuset spänningssatt vilket troligen ger kortare livslängd.

Mitt gamla Cellhus höll 4 eller 5 säsonger.
/Harry

6
Vatten och kemi / Re:Saltgenerator
« skrivet: augusti 25, 2005, 21:41:42:42  »
Hur gammalt är Cellhuset och hur länge körde du på låg salthalt?
Du borde ha fått larm även pga den låga salthalten under längre tid.

7
Vatten och kemi / Re:Saltgenerator
« skrivet: augusti 24, 2005, 23:28:06:06  »
Lite mer klipp från manualen:

"   "CELL/SALT":
Denna gula lampa visar att det är låg salthalt, kallt vatten, kalkstensbeläggning, mycket luft i systemet, eller slitna elektroder. Prova först om lampan kan fås att inte lysa genom att ställa ner produktionsreglaget till 50%. (Är t.ex. salthalten för låg eller vattnet för kallt kan saltgeneratorn fungera, men ej på full effekt)."
   +
"Cellhuset förstörs snabbt av att det inte går något flöde igenom."
   +
"Högre salthalt ger längre livslängd på elektroderna men då kan korrosionen på metalldelar i poolen öka i stället - om samtidigt klorhalten hålls för hög."

Drabbades själv förra året av att elektroderna i Cellhuset tog slut. Beteendet var att larmet löste ut med några timmars mellanrum. Efter kontroll av de olika möjliga felorsakerna kvarstod bara cellhuset, vilket är en dyr historia på drygt 6000kr.

/Harry


8
Vatten och kemi / Re:Saltvattenpool
« skrivet: augusti 18, 2005, 23:40:52:52  »
Lite erfarenhet av Saltgeneratorn:
Cellhuset med ädelmetallbelagda plattor håller ca 4 till 5 säsonger. Beläggningen förbrukas troligen i proportion till mängden klor man producerar. Livslängden har jag sett uppgift om på tillverkarens hemsida. Var tvungen att byta min förra sommaren efter 4-5 säsonger. Priset var inte så roligt 6000:-.
Att cellhuset börja ta slut märker man på att elektronikboxen plötsligt kan indikera larm (röd lampa + larmljud) vid lågt inställt värde. I larmläget upphör klorproduktionen. Larmet återställer man genom att slå av och på spänningen till elektronikboxen.
Innan man beställer nytt cellhus bör man kolla att det inte är någon av de andra möjliga orsakerna som genererat larmet:
- Skräp mellan cellhusplattor
- För låg salthalt
- För låg temperatur på vattnet.
- Kalkbelaggda cellhusplattor.

Med saltvatten i poolen får man ett mer aggresivt vatten. Aggresiviteten kan begränsas genom att:
- hålla nere salthalten
- pH nära nominellt
- låg klorhalt.
Dvs ett behagligt vatten.
Har utlopp och skimmer i rostfritt, normal rostfri uppfällbar stega och titanbelaggd värmeväxlare.

Har nu äget poolen två säsonger och är nöjd med Saltgeneratorn och den jämna kontinuerliga klorering den genererar. ;) Har inte någon större erfarenhet av klorpuckar.

/Harry

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag