Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Inomhuspooler => Byggtrådar => Ämnet startat av: cat digger skrivet augusti 24, 2011, 21:07:13:13

Titel: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet augusti 24, 2011, 21:07:13:13
hej alla på detta trevliga forum.
vi har tänkt att ge oss på å bygga en inomhuspool. Som blir en utomhuspool först.
Är vi den ända kommunen som måste ha bygglov för en pool. till poolhuset hade jag räknat med men inte bara  poolen.
fick bygglovet till poolen i dag O0. så nu vill jag komma igång med schakten,dränneringen å singla upp. så jag kan komma igång å forma för gjutningen. jag hoppas vi kan komma i gång om ca 2v bara jag kan ta hem min grävmaskin(vill börja NU men lite för mycket på jobbet nu) å något å lasta på. Ska försöka lägga ut lite bilder för de gillar nog dom flesta här på forat ;).
jag är tacksam för era åsikter under resans gång.

  MVH Jonas.
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: Erica skrivet augusti 24, 2011, 21:48:33:33
Lycka till med projektet ! Nej det finns flera kommuner som kräver bygglov för pool, i vart fall inom planlagt område. Bor man som vi ute på landet och i utomplanområde brukar det inte krävas.

Vi hade först tänkt att bygga en utomhuspool, formad som en stekpanna med en cirkelrund djupdel på 6 m i diameter plus ett "handtag" (rektangulärt) till en full längd på ca 12 m. Men i sista momentet ändrade vi oss och beslöt oss för en inomhuspool i stället. Fast om vi hade byggt utomhuspoolen kanske vi senare hade byggt in den, men det hade blivit ett rejält projekt med en så stor pool. Nu blev poolen rektangulär 8 x 4 m i stället.

Grundrådet baserat på vårt bygge är väl att bygga poolrummet åtskilligt större än poolen. Jag har sett flera inomhuspooler där man nästan tvingat in poolen i rummet med skohorn och det blir inte bra. Bättre då att minska poolens storlek lite om det blir för dyrt att bygga större rum eller det inte går av olika skäl. Det är jätteviktigt att ha lite plats vid sidan av poolen, plats att sitta och dricka kaffe, eller vid fester, barnkals m.m. Vi byggde ett poolrum på ca 100 m2 och det känns ganska lagom´till poolens storlek.

Man bör inte heller vara för snål med utrymme i maskinrummet. Vi tyckte vi hade gott om plats - men när allt var på plats så var det inte så mycket över. Man måste ju ha plats för service / underhåll också.
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet augusti 26, 2011, 21:53:15:15
tack för ditt svar å att ta dela av dina erfarenheter. vi tänkte en pool på 6x4m å ett rum på ca 90m2 + ett nytt badrum som ska bli i poolhuet å de blir mellan 8-12m2. de blir en gjuten pool med liner i å pahlens rostfria detaljer. lampan är på 300w från pahlen jag undrar om man bara kan byta själva glödlampan mot typ en led eller liknande lampa.
jag har två kamrater som är betong jobbare som ska hjälpa me att forma,armera å gjuta dom kom me en ide som kanske kan funka. de var att bara forma på insidan av poolen med plyfaskivor å + reglar mot varandra i poolen.  sen armera å sen 7cm dst kloss mot formen. å 7cm dst kloss utåt mot en 10cm s300 frigolit skiva.å fylla singel på ut sidan mot frigoliten. om de skulle funka behöver man ju inte forma utsidan. de går ju bara åt många fler dst klossar. vad tror ni om de kan de funka?? eller är man bara dumsnål!!!  ;)
man skulle ju spara en massa tid iaf.
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: Erica skrivet augusti 27, 2011, 22:38:13:13
Ja de dimensionerna låter väl bra. Då får ni gott om plats vid sidan av poolen och det är värt mycket. Vad det gäller lampor så har även vi Pahlens, 300 W, 2 st. i långsidan. Jag vet inte om det fnns LED-lampor som passar i samma armaturer, men det låter ju inte otroligt. Ljuset från de två lamporna är ganska lagom i vår pool, det lyser upp ordentligt utan att bli bländande.

Vad det gäller gjuttekniken så vet jag inte om det skulle fungera med er enklare teknik. Betongen skall ju bl.a. vibreras också så formar m.m. får ju vara stabila. Nu är vär konstruktion lite annorlunda än din i det att du tänkt ha liner, vi har ingen liner och då måste ju grundkonstruktionen bli vattentät ditekt.
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 27, 2011, 23:40:52:52
Vad jag förstått så används samma brunnar för både glödljus och LED-ljus. Vi har två st LED, är trevligt att kunna skifta färg på belysningen ibland. Diskoläget är det risk för att man får epilepsianfall, men det finns lugna färgskiftningar och fast lägen. Totalt 16 olika.

http://www.pahlen.se/produkter/upplyst-pool-belysning/ (http://www.pahlen.se/produkter/upplyst-pool-belysning/)
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: Erica skrivet augusti 28, 2011, 00:35:19:19
Jo det verkar ju som om dimensioner och fästen stämmer, likaså spänningen 12 V, så om man någon gång skulle vilja byta går det säkert bra. Transformatorn blir ju lite överdimensionerad i så fall minst sagt, men fungerar gör det säkert.
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: peteristan skrivet augusti 28, 2011, 11:15:05:05
Tjen (igen) cat.. grattis till byggnadslovet :_)

ang om du ev är dumsnål eller inte så skulle jag föreslå att "var inte det".. jag har haft fel förr, och kommer ha det igen, så ta detta under beaktande vad du själv står för så blir det bra .-)
så istället för att enbart ge svar, så frågar jag dig istället som du själv får svara på o då kanske komma fram till vad du/ni anser..
lägger inga värderingar i frågorna, om de tolkas så, utan tolka det som frågor som i bästa fall kan va underlag till beslut som är rätt för er :-)

prolog : Ni kommer ha poolen väldigt massa bra år,

1, är dina gjutarkompisars föreslagna sätt enligt bkr o säkert vatten?

2, ev försäkringsskador, risk för bakslag o få betala kalaset själv OM ngt händer?

3, KÄnns deras metodik rätt för er?

4. Vad innebär det långsiktigt resp kortsiktigt med ena eller andra jobbsättet ? (är det värt lägga mer tid o pengar på gjuta "riktigt", eller är det mer rätt att vara bekvämare med det enklare sättet?)

5. I slutändan är det bara du och din familj som har förmånen att äga, men det följer även skyldigheter/risker.. magkänslan utifrån det?

6. Anser ni att ni kan leva med att på ett stort projekt som pool, och dessutom inomhuspool vara värt spara ngn veckas arbete/x antal pengar i en viktig konstruktionsdetalj?

SÅ jag ser fram mot era bilder fram i genom här... och följa ert projekt..

själv har jag börjat räkna på energibiten.. först skalet i sin helhet sen adderar varje detalj som ventiler, etc för att få totalkostnad på energiåtg..

hittils med mitt tänkta byggnadssätt är energibehovet 17 kwh /dygn.. men då är de "tunga" delarna som ventilationen inte medräknat..

"den kunniga och ambitiösa samt de lyhörda har inget att frukta" :-)

hoppas de lugnar ner sig på jobbet så du får hem grävaren cat!!

Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet augusti 28, 2011, 15:47:33:33
hej på er. jag är tacksam för era svar O0 de vore ju bra om man kunde byta bara lampan till en led. får kolla upp de lite närmare i veckan. mina kamrater är betongare på skanska å gör inte mycke annat än å formar, armerar å gjuter om dagarna.
Peteristan de får bli en riktig form med konstens alla regler så de inte blir strul. så man får göra om allt jobb igen. man kanske kan sälja formen lr låna ut den till någon mer som är sugen på att bygga pool.
hoppas jag kan dra igång v37 då kan jag låna min pappas maskin ist han ska visst åka på en veckas ledigt. då har jag ju 9 dagar på mig å schakta å koppla dränering till en brunn som jag grävde ner på semestern. tjuv startade på semestern med att byta ut alla va-ledningar från gatan in i huset å då dränerade jag runt huset å drog med ny dränering,avlopp till nya badrummet å till backspolningen. ska ha teknik rummet med pump,filter,värmeväxlaren å el i panrummet. så jag har borrar mig i genom källar väggen så ett 110 rör + 2 st 50 pem slagar är med. så jag behöver bara gräva fram slangarna å brunnen för att koppla på dräneringen.
så nästa steg blir å köra hem en massa singel bara firmans lastbil blir klar på verkstan. jag träffade av en slump ägaren av en gammal industri som jag bor granne med. måste visst ha han på skrift för jag kommer för nära 4,5m tomtgränsen enligt kommunen. å de var inga problem för honom å skriva på. passade på å fråga om de gick å ta bort en del trä som skymmer solen. schakt massorna kunde jag tippa på deras mark bara några hundra meter å köra.
vad skönt de är med posetiva å lätsamma människor.  O0
måst bara lära mig hur man lägger in bilder.( datorer är inte riktigt min grej ;))
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: peteristan skrivet augusti 28, 2011, 15:55:51:51
låter som du har huvudet på skaft cat.. :-) o redan fixat så långt.. detta kan bli en mycke trevlig bildtittarsejour för mig, och en grym känsla för dig när de e klart..

go go go !!!!
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet november 03, 2011, 18:44:06:06
hej allihopa. i morgon em ska jag ta hem min grävmaskin å börja med vår pool. bättre sent än aldrig. men de blir bara schakta , dränera å singla i år. ( tror jag iaf ) jag har övat på en jätte pool som är 40 m x 30m 5m djup. (de ska bli en extra damm på en industri ) den byggs nästan som min pool så jag frågar betongarn om tipps på armeringen å formningen. man får hoppas på lite grejer som blir över. de brukar ju kastas en del bra ha saker. O0  tur jag kan låna padda å laser. de har jag iof på min maskin men de blir lite svårt å ta en höjd inomhus med skopan. ;D ska se om jag hinner me å försöka lägga ut lite bilder i helgen.
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet november 04, 2011, 21:12:34:34
Jaha de går inte alltid som de är tänkt >:(  De finns mycke konstiga saker i marken <dontkn> som man inte räknar med. så som en vatten brandpost tex. men jag hittade en gammal vatten ledning i sommras när jag grävde in nytt avlopp å vatten + drännerade å den var avkapad någon meter in på min gård. så jag chansade 50/50 å grävde av den å andra sidan sa inte kommunen något om att de skulle finnas i marken när jag sökte bygglovet. inte nog me de lilla problemet så han som jag skulle tippa mina schakt lass hos svarade inte ( ävan att han lovade att de skulle gå bra tidigare. vill man ändå ha ett klar tecken) så stog de ett flak i vägen. så de fick bli lilla omvägen på 7mil tur å retur till mitt jobb å tippa ett lass. lite onödigt långt >:( Får hoppas någon kan flytta flaket i morgon. Lite skillnad på 500m mot 7mil  O0
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet november 09, 2011, 20:18:22:22
försöker med en bild
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet mars 29, 2012, 21:17:29:29
Hej på er alla.
imorgon blir de gjutning av 7m3 till plattan. tack vare den milda vintern har jag kunnat bygga form å armerat <sol>. jag har grusat upp en väg fram till poolen ist för att beställa en pumpbil. tror de blev billigare för de blir två gjutningar för plattan å väggarna.
så i morgon kommer 3 betongare å gör jobbet åt mig å tack vare dom å deras kunnande har ja kunnat råd fråga å fått tips om armeringen.
hoppas jag har koll på allt tills imorgon O0
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet juni 24, 2012, 11:00:49:49
Låter spännande detta, hur har det gått???
Titel: SV: vi tänkte försöka bygga en inomhuspool.
Skrivet av: cat digger skrivet juni 24, 2012, 22:02:06:06
hej anti å alla andra.
jag har inte vart så aktiv med skrivandet på längge. men de har gått jätte bra. just nu är de en 95% klar utomhuspool med trätrall runt om. idag har jag just sorterat matjorden som jag sparade när jag schaktade för poolen. så nu är de bara gräsfröna kvar.
det blev en gjuten pool  6x4 med rostfria detaljer å mosaikliner å ca 30 cm friggolit runt om  med en vv som jag värmer med vedpannan ( 29 gader idag )
plattan till inomhuspoolen kommer nog tidigast nästa år.
jag ska försöka lägga upp bilder å skriva lite om allt nu när del 1 är klart.
mvh jonas