Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: ByggaNytt skrivet oktober 15, 2015, 12:03:45:45

Titel: Elsvetsning av PEM-slang
Skrivet av: ByggaNytt skrivet oktober 15, 2015, 12:03:45:45
Nu är jag färdig med inkoppling av poolens alla slangar och kopplingar utomhus och jag valde till slut att köra allt med elsvetsprylar. Det verkar inte så vanligt i poolvärlden eller i privatbyggen heller för den delen så jag tänkte dela med mig av lite bilder samt information nedan.

Allmän information:
http://media.wp.npgnordic.com/2017/09/ElektrosvetsningavPE-r%C3%B6r.pdf (http://media.wp.npgnordic.com/2017/09/ElektrosvetsningavPE-r%C3%B6r.pdf)
Svetsmaskin:
https://www.gpa.se/sv-SE/support/Rental/elektromuffsvetsar (https://www.gpa.se/sv-SE/support/Rental/elektromuffsvetsar)

Börjar med att skrapa slangen innan svetsning för att bli av med oxider och annat skräp som kan försämra svetsen. Köpte mig ett roligt verktyg för det jobbet:
(http://www.familjenlindstrom.se/images/poolforum/svets1.JPG)
https://www.gpa.se/sv-SE/produkter-sv-se/Industri/Svets%20%20Verktyg/Verktyg%20och%20Tillbehor/Skrapverktyg/TURBO%20-%20Fogberedningsverktyg (https://www.gpa.se/sv-SE/produkter-sv-se/Industri/Svets%20%20Verktyg/Verktyg%20och%20Tillbehor/Skrapverktyg/TURBO%20-%20Fogberedningsverktyg)

Så hör blir ytan efter skrapning och nu skall den tvättas rent med isopropanol:
(http://www.familjenlindstrom.se/images/poolforum/svets2.JPG)

Peta in koppling och rör, läs av svetsdata med handscannern till maskinen och svetsningen startar:
(http://www.familjenlindstrom.se/images/poolforum/svets3.JPG)

Passar även på att isolera rören samt lägger alla rör/kopplingar i en egen påse med markduk och rörgravsgrus (0/8 fraktion) samt märker ut med varningsband:
(http://www.familjenlindstrom.se/images/poolforum/svets4.JPG)

Alla svetskopplingar är relativt dyra och priser finns här:
https://www.gpa.se/sv-SE/produkter-sv-se/industri/pe/rordelar/elsvetsmuffdelar (https://www.gpa.se/sv-SE/produkter-sv-se/industri/pe/rordelar/elsvetsmuffdelar)
Elsvetsmaskin går att hyra för några hundralappar/dag och är otroligt lätt att använda.

Provade att såga sönder en koppling och sedan försökte bryta isär den med kofot, slägga m.m. men kopplingen är som en homogen del av röret och det är precis därför jag valde elsvets, känns stabilt och borde hålla i många år :)
(http://www.familjenlindstrom.se/images/poolforum/svets5.JPG)
OBS röret är inte helt instucket i kopplingen ovan och just denna svets var inte skrapad eller rengjort med isopropanol och ändå så blir det så stabilt!