Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: mjogbg skrivet september 10, 2013, 11:39:51:51

Titel: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: mjogbg skrivet september 10, 2013, 11:39:51:51
Hej!

Behöver ha lite hjälp och råd vi ska byta värmesystem i huset min tanke var att installera luft/vatten så jag även kunde värma upp poolen med samma system.

Min installatör tyckte vi skulle installera  frånluft till huset och använda en värmeväxlare till poolen för uppvärmning.
Jag blev lite skeptisk när han sa detta, någon som har erfarenhet av detta och kan det vara ekonomiskt?



Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Ingvar skrivet september 10, 2013, 12:57:50:50
Frånluften räcker förmodligen bara till att värma upp en mycket liten pool i så fall. Kolla gärna storleken på kompressorn till den tänkta frånluftvärmepumpen, och jämför med storleken på en normal poolvärmepump så får du se. För att kunna värma poolen kommer pumpen att behöva gå över till elpatron, vilket blir dyrbart.

Satsa i stället på en separat poolvärmepump, alternativt rejält tilltagen bergvärme.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: mjogbg skrivet september 11, 2013, 01:17:13:13
Tack för svaret jag blev med tveksam när han berättade om detta. Blir att installera luft/vatten eller bergvärme.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: MathiasS skrivet september 11, 2013, 06:45:29:29
Tänk i termer av 10-15000 kwh per säsong i uppvärmning. Hade du så mycket spillvärme som gick att återanvända vore frånluftsystemet redigt inneffektiv.......
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Erik N skrivet september 11, 2013, 09:14:24:24
Fast tanken är nog inte helt fel, men jag är väldigt dåligt påläst vad gäller uppvärmning och värmepumpar.

Vi har frånluftsvärmepump i vårt hus, Nibe Fighter 310P om jag inte kommer ihåg fel, installerad när huset byggdes för 12 år sedan, kompressorn bytt en gång för några år sedan. Den har en inbyggd elpatron som går in och hjälper så fort temperaturen sjunker lite i pannan. Värmepumpen i sig kan hålla 50 grader på varmvattnet, man kör upp den med hjälp av elpatronen till 60 grader med jämna mellanrum för att skydda sig mot legionella.

När utetemperaturen sjunker under ca 4 grader, då är jag tvungen att ha elpatronen igång. Är det varmare så kan jag ha elpatronen avstängd och då klarar den att hålla temperaturen. Det tar lite längre tid att komma upp i temp efter att man har duschat och så, men hellre det än en högre elräkning.

I alla fall, sommartid så är det ju varmt ute, så det lär ju passera en hel del värme ut genom ventilationen som man inte kan ta tillvara då pannan redan är varm. Så att ta den värmen till poolen är väl inte fel.

Det enda är väl vilken som är mest effektiv, frånluftsvärmepumpen eller en vanlig poolvärmepump som står ute. Och ska man köra från sin egen panna så tillkommer ju en till värmeväxlare som kan ha förluster i sig.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Ingvar skrivet september 11, 2013, 13:26:26:26
310P har en kompressor med effekten 550W. Detta räcker inte långt för att värma en pool. Under optimala förhållanden kan du kanske räkna med att få ut ca 3kW i värme, vilket kan vara ok till ett spa-bad, men knappast till en vanlig pool.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Erik N skrivet september 11, 2013, 23:08:48:48
Ah, ja det har du rätt i. Det är ju bra mycket högre effekt på de rena poolpumparna. Om man skulle öka effekten på frånluftspumpen måste man ju öka luftflödet också. Kan nog bli lite väl hög luftomsättning... :D
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Rickard skrivet september 12, 2013, 08:32:25:25
Idag finns det frånluftsvärmepumpar som ger 5-6 kW uteffekt enbart ur frånluften, t.ex. ComfortZone och Nibe 750, till en lite mindre pool, typ upp till 35 m3 som är skapligt isolerad, eller har pooltak (Då kan det funka upp till 45 m3) skulle det kunna fungera.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Erik N skrivet september 12, 2013, 19:27:21:21
Det här ska jag ha i åtanke den dagen vi ska byta panna, den vi har är som sagt 12 år gammal och jag vet inte hur länge de håller. Men om man kan kombinera det till pooluppvärmning och de är mer effektiva än den jag har idag så kan det ju vara ett alternativ.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Rickard skrivet september 13, 2013, 03:58:25:25
Mer effektiva är det inte säkert att de är, den ökade uteffekten kommer sig av att de sänker temperaturen på utblåsningsluften som mest ned till -20 grader, det ger hög uteffekt, men lägre avlufttemperaturer ger också sämre COP.
Du får antagligen runt 25% bättre COP med en poolvärmepump, men då har du å andra sidan två värmepumpar, varav en står ute och kan störa både dig och grannarna.
Poolvärmepumpar är bra och effektiva om du kan placera dem så att de inte stör någon.
Prisvärda också, kostar som regel inte så många tusen kronor mer än värmeväxlare och styrning kostar om du skall komplettera en frånluft, jordvärme eller bergvärmepump med dessa options.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: Erik N skrivet september 13, 2013, 07:44:12:12
OK, är det bättre COP så finns ingen anledning att ändra. Som den står nu så stör den vare sig mig eller grannen. Den är ju ganska tyst.
Titel: SV: Uppvärmning av pool med frånluft/värmeväxlare
Skrivet av: BJohan skrivet november 09, 2013, 12:21:37:37
Hej!
Jag värmer en pool 4x8 m med frånluftsvärmepump Comfortzone CE65 och värmeväxlare. På sommaren slår vi över en manuell shunt till poolvärmingen och drar på fläkten på fullt för att få upp COP så mycket som möjligt. Jag drar upp börvärdet på temperaturen för att lura igång värmepumpen. Jag kör inte heller på fullt varvtal på kompressorn, max 65 Hz. Då ger nog pumpen ganska bra COP men effekten är begränsad. Vi värmer juni-aug och har pooltäckning och kan hålla 30 grader om vi vill. Eftersom effekten är lite begränsad har vi ingen temperaturstyrning, utan värmepumpen går konstant till vi har den temp vi vill ha. Därefter stänger vi av vp. När det blir för kallt slår vi på vp igen. Vi ansåg att det var det billigaste sättet att ordna uppvärmning till poolen. I stort sett har det kostat en värmeväxlare, slang och två manuella shuntar. Det skulle också gå att ha en tempgivare för poolen och switcha över från huset till poolen på sommaren. CZ styr värme efter en enkel inomhusgivare så det skulle funka bra.