Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: Fia skrivet augusti 21, 2006, 17:07:32:32
-
<help> Har en fundering som ni som använder bergvärme kanske kan hjälpa mig med.
1. Hur många kvadrat värmer ni på vintern och var i Sveriges avlånga land bor ni? Söder - norr - mitt i mellan.
2. Hur många kubik vatten värmer ni på sommaren?
3. Kör ni enbart bergvärme eller delvis och isåfall hur delar ni upp det.
4. Hur djupt har ni borrat?
Detta gäller för oss.
1. Vi värmer huset ca:130 kw, och ett garage på 35 kv (10-15 grader.) Bor i värmland
2. 30 kubik
3. Stödvärmer poolen när solen inte lyser och värmen sjunker under 26-27 grader.
4. Borrade 170m totalt. 12 meter till berg och 158m i berget.
Har en CTC Ecoheat 8,5
Vi funderar på hur hårt vi törs köra med bergvärmen utan att utarma borrhålet inför vintern?
(Den ständiga diskussionen >:() Jag vill köra den betydligt mer!! Hjälp mig nu med bra argumentering. >:D
Hur gör ni?
-
Om ni har en inkommande KB-temp från borran som inte understiger 0 grader som kallast är det inga problem att belasta borran mer, ligger ni på - 1 grad är det ok, men ligger ni med -2 eller kallare som kallast så skall ni vara lite försiktigare.
OBS, jag talar nu om den lägsta temp ni har under året på inkommande KB från borran.
Allt annat som du räknar upp är egentligen ovesäntligt (men kan vara kul att veta) då det är bergets temperatur och förmåga att tillföras ny energi som är det viktiga.
Bergets ostörda temperatur är lägre ju längre norrut man kommer, ca 10 grader i sydligaste sverige och ca 4 grader i nordligaste, jag gissar på att ert berg håller runt 6 grader om ni inte belastar hålet något alls.
Dessutom påverkas allt beroende på bergart, granit leder värmen bra och tillför därför rätt snabbt energi från omkringliggande bergsmassor, har man däremot t.e.x kalkstensberg kan man ha mindre än hälften så bra värmeledningsförmåga - vilket i sin tur kräver dubbelt så stort borrdjup... (Eller att man får kallt i borran)
-
Har jag fattat rätt, så är det bäst att mäta den tempen på sen vintern?
-
Precis, för oss som har jordvärme har vi kallast när vi värmer upp vår pool i början/mitten av maj, jag gissar att detsamma händer för er även med bergvärmen. Husets värmebehov har då under vinter tagit det gottaste ur berget, och när ni startar poolen får värmepumpen gå i 1 vecka utan uppehåll...
-
OK! O0
-
Jag kör frikyla på sommaren inne och det höjer min brine säkert 5 grader och därmed återladdas hålet något, kanske kan detta komensera för det som poolen kräver ?
-
Lyckans ost som har frikyla, så långt har jag inte kommit ännu!
Vad gäller återladding av borrhål så tvistar de lärde, det kan aldrig vara fel att återföra högra temp än vad berget har, men om man har grundvattenströmningar i hålet så "rinner" liksom tillförd värme bort från hålet!
För att mera effektivt utnyttja frikylan till poolvärme kan man återföra den varmare KB före VP så tar man i realtid hand om den tillförda energin!
Men som tidigare skrivits, logga tempen på KB-f/r för att se hur bra borrhål du har! Läs: hur mycket mera energi du kan ta ut!
-
det är så jag gör... jag skickar den uppvärmda ködräraren in på värmepumpen, och om jag har så bra grundvattenflöde att hålet inte återladdas så tror jag inte heller att det kyls av eftersom grundvattenflödet i såfall återladdar berget hela tiden.
Min terori är att om jag har ett stillasående borrhål så kyler jag det sakta hela vintern och återladdar det på sommaren, den extra värme som jag då har i början av vintern kompenserar att hålet är kallare än ett men bra flöde på våren.
Ett borrhål med bra flöde kyls inte av på samma sätt som ett stillastående men kan å andra sidan inte återladdas så det är hugget som stucket så länge man har frikyla.
-
O0
Har du logg på ditt borrhål så du kan verifiera din teori?
-
nja har ganska nyligen installerat Rickards värmepumpslogger så än så länge är det bara en teori. Det jag vet är att min brine gick upp flera grader i somras när jag körde frikyla.
-
Då hoppas jag att vi får ta del senare hur dina temperaturer påverkas av pool/frikyla!
-
Det hoppas jag med... vi får se hur det går...
-
Hej,
Är själv inte med i bergvärmegänget, i Hbg kör vi med fjärrvärme. Kalkylen för att borra ger lååång avskrivning även om vi bor i ett hus byggt 1894 utan isolering som slukar ohyggliga mängder kwh.
Hur som haver så hade vi en diskussion på jobbet här om dagen och en kollega som borrade under hösten har rejält med vatten i hålet. Hans installatör rådde honom då att installera en vattenpump och se till att vattna rejält med det vattnet för att på så sätt öka vattenflödet runt och i hålet och därmed tillgång till energi genom att vattenflödet höjer hålets temp.
Låter det som en relevant teori eller är det bara fika-snack ??
:)
/ Housedad
-
Har man väldigt mycket vatten i borrhålet brukar det rinna över, det kallas visst för artesiskt vatten, den mängden brukar man avleda till ett dike, annat hål osv, det blir för mycket att vattna med!
Att pumpa bort vatten för att få fram varmt vatten har inte jag hört talas om, det kanske går men måste verifieras på nå't sätt så man inte tömmer hålet, borrfirman torde veta!
Ps. Ju större kW-förbrukning desto kortare avskivningstid! Ds
-
Det kostar SÄKERT mer att pumpa upp vatten än den energi det eventuellt tillför borran.
Det vatten som pumpas upp och sprids ut på marken kommer aldrig att värma berget, det drar iväg med ytvattnet och grundvattnet och inte ned i berget.