Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: Nypoolen skrivet juni 28, 2012, 17:09:01:01
-
Hej alla
Här har vi en nybliven poolägare som inte litar på poolförsäljaren.
Hur låter detta i era öron:
Pool 7x5m
Pump, sandfilter
Poolvärmepump. http://www.snhtradecentre.co.uk/fires-fireside-accessories/thp06.html (http://www.snhtradecentre.co.uk/fires-fireside-accessories/thp06.html)
Säljaren rekommenderar följande:
Dra fram två elledningar på separata säkringar.
Låt pumpen gå med timer och poolvärmepumpen vara konstant spänningssatt.
När pumpen går och temperaturen är för låg så kommer flödesvakten i poolvärmepumpen se till att poolvärmepumpen startar. När pumpen stängs av så kommer flödesvakten i poolvärmepumpen stänga av.
Har han rätt?
Tacksam för svar.
/ Nypoolen
-
Skulle inte lita på flödesvakten i poolvärmepumpen. Elektrikern som installerade vår poolcentral kopplade tiduret till en kontaktor som styr både poolpump, värmepump och klorinator.
Bra att ha en separat undercentral med jordfelsbrytare, separata säkringar etc. Det blir snabbt ganska mycket el.... :)
-
Jag kör så som trådskaparen har skrivit. Som Fiskarn har skulle jag definitivt INTE ha, att slå från strömmen till VP när den är igång är inte skonsamt för kompressorn.
Jag har däremot läst om andra här som har kontaktor till pumpen, VP styr kontaktor/pump med sitt inbyggda tidur.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8068.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8068.0)
-
Slår inte flödesvakten också av värmepumpen direkt om flödet försvinner (även om den inte slår av strömmen)?
Om så, vad är det för skillnad mot att slå av strömmen?
-
Nej, det är inte samma sak. Vet inte exakt hur det fungerar, men den stoppar kompressorn snällt när flödet försvinner, lika snällt som den stannar när den kommit upp i temperatur. När strömmen försvinner så låter det inte bra. Lite som att bara släppa upp kopplingen på en bil för att få motorn att stanna.
Fast egentligen har jag ingen kunskap om att det är dåligt att stoppa VP på det sättet, jag har bara hört min stanna en gång pga strömavbrott och det lät inte bra. Det poffade till och den liksom gnekade till.
-
Att starta/stoppa kompressorn är ingen skillnad mellan att bryta strömmen eller låta den stoppa själv. Vad som händer i VP:n när den stoppar själv är ju att den bryter strömmen till kompressorn... Det är ingen "mjukstopp" då heller. Ev. extra ljud som hörs kan vara för att fläkt och kompressor stoppar samtidigt, men skadligt för kompressorn är det inte.
Som jag sagt tidigare så är det enda som "sliter" på eller kan skada kompressor (eller pump) om man kör "knyckigt" vid t.ex. glappkontakt eller om man har en kontaktor som spökar.
Mvh,
Anders
-
I samband med att jag kopplade min VP så att den får stänga själv utifrån flödesvakten, och rådfrågade Folkpool, fick jag förklarat att det beror på vilket typ av flödesvakt som sitter i VP. För min VP var det inte några problem, men i vissa VP sitter en enklare flödesvakt av pressostat-typ, vilket inte är tillräckligt tillförlitligt.
-
Jag skulle koppla värmepump och cirkulationspump på två olika tidur, detta för att undvika att värmepumpen går på nätterna när det är "kallt ute", en värmepump får ca 3% högre verkningsgrad för varje grad varmare det är ute - så att köra den primärt när lufttemperaturen är hög är en fördel rent driftsekonomiskt.
Sen man väl fått upp tempen i en pool räcker det som regel med några timmars drift/dag, så att tvinga den att stå fram till 08.00 på morgon kan vara en vettig inställning, då har man som regel en bra temp (kanske t.o.m att värmepumpen stannar) efter någon - några timmar.
Sen kostar ju även tidur och installation pengar, så det kanske inte lönar sig så fort ändå, men rent teoretiskt är den typen av lösning bra i alla fall.
-
Tackar så hemskt mycket för alla kloka svar.
-
Det är inte bra att bryta strömen till värme pumpen för i samma ögonblick strömen försvinner släpper 4 vägs ventilen och släpper gas trycket direkt
När kompressorn stannar vid uppnåd temperatur stannar kompressorn men trycket sjunker långsamt i stället för det tryck stöten som bildas vid ström bortfall.