Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: FredrikÖ skrivet juni 17, 2012, 14:47:08:08
-
Hej!
Tänkte höra om det är någon annan som har någon erfarenhet att värma poolen med golvvärme. När jag byggde min pool så gjöt jag en isolerande platta i skumbetong och ovan på det la jag golvvärmeslingor som gjöts in i ett skikt hårdbetong. Detta kopplades sedan via ackumulatortank till bergvärmen. Kör nu ut ca 30 grader i poolplattan och poolen håller ca 23 grader trots usel sommarvärme. Tanken är att det ska kompletteras med solvärme framöver.
-
Fördelen med denna typ av lösning är väl främst att det blir billigare med golvvärmeslang än med en poolvärmeväxlare på 120 kW.
Frågan är dock om du får tillräckligt varmt om du t.ex. vill ha 30 grader i poolen.
Solvärmen kan du ju inte räkna med, så den blir ju liksom bara en potentiell besparing, inte en garant för att få tillräckligt varmt i poolen.
-
En annan fördel är ju att jag är helt oberoende av poolens cirkulationspump för värmen vilket i princip innebär att jag kan dra igång tidigt på våren och smälta isen, fast det känns som om det blir dyrt.
Jo det känns onekligen lite trögt att dra upp poolen till 30 grader, särskilt i rådande väder. Klart att jag kan öka ut temperaturen en del men är lite osäker på vad linern klarar av, har för närvarande dessutom en usel täckning. Tur att man inte drar sig för ett dopp i 22°C :o
-
Rent generellt tror jag att golvvärme skulle kunna fungera mycket bra, men då skall man nog helst ha den direkt under linern.
Tänk poolsolfångare, men 4 meter långa och lagda direkt under linern tvärs poolen (tänker mig en rektangulär 4 X 8 meters pool).
Då skulle du få extremt liten deltaT mellan pooltemp och den temp som värmepumpen behöver göra, vilket ger hög COP.
Man skulle dessutom få en mjuk och behaglig "vattendämpad" botten att gå på.
Nackdelen är förstås att det skulle kunna gå hål på värmemattorna om oturen är framme, och det skulle då bli rätt dyrt att åtgärda.
Kanske nåt att utreda för någon?
-
Jag tror nog Rickard har rätt, att få upp temperaturen till "rätt" nivåer (>28o) skulle nog kräva en rätt hög framledningstemperatur.
Det är smart tänkt men jag är nog rädd att för att komma högre skulle det kräva en väldigt bra täckning samt att värmen inte kan ledas neråt alls (alltså en effektiv värmesköld neråt).
Det skulle ju varit mycket bättre (men tekniskt svårare) att ha en "kassett" där vattnet kan cirkulera genom, alltså att ha hela botten som värmeväxlare...
En vanlig VP till pool värmer ju egentligen vattnet väldigt lite (låg delta) där skillnaden på in/ut ofta är runt en grad eller t.o.m. lägre. Den klarar ju ändå av att höja temperaturen p.g.a. att man cirkulerar en stor mängd vatten genom en liten värmeväxlare. Du har ju en stor yta på din "värmeväxlare" men frågan är vad delta blir...?
Har du bra cirkulation mot bottnen?
Mvh,
Anders
-
Tanken är att det ska bli en självcirkulation från botten till ytan då värmen tillförs underifrån. För att få igång det ordentligt så misstänker jag att jag behöver komma upp i en temperatur i plattan på runt 30°c har just nu ca 22,5° i plattan och vatten temp på 22. Kan dock konstatera att temperaturen är tämligen jämn från botten och upp när jag kör poolpumpen så att ytvattnet cirkulerar, och visst känns det i fötterna att det finns golvvärme. Experimentet fortskrider. <hmm>
-
Kan lägga till att isoleringen i botten består av 300 mm skumbetong i lägsta densitet vilket nästan motsvarar 300 mm markisolering av cellplasttyp. Ovanpå detta så ligger golvvvärmen i ca 100 mm hårdbetong med god värmeöverföringsförmåga. Under linern har jag sedan bara en vanlig balkongmatta