Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: FatLarry skrivet juni 02, 2012, 00:12:05:05
-
Hej
Frågor:Hur stort flöde ska värmeväxlaren klara?
Hur hög effekt behövs?
Hur säkerställer jag att bergvärmepumpen inte växlar över till elpatron?
Vad behöver jag tänka på mer?
Bakgrund:
Vi har precis byggt ett nytt hus och väntar nu på leverans av en 4x8 CH-pool från Poolteam (IC distribution)
Vi vill värma poolen med vår bergvärmepanna som är en Thermia Diplomat Optimum G2 9 kW.
Det finns tydligen ett kit från Thermia för att kunna koppla på en värmeväxlare till bergvärmepannan, men hur stor bör växlaren vara?!
Jag har läst helt motsatta råd om storlek på växlare och rekommenderad temperatur i pannan så jag blir väldigt glad för kunniga råd.
Skulle en sån här funka? http://www.energishop.se/varmevaxlare-rostfritt-stal-40-rader-230-kw/117-0 (http://www.energishop.se/varmevaxlare-rostfritt-stal-40-rader-230-kw/117-0)
Med hopp om svar från erfarna poolare.
Lars Jonsson i Karlstad
-
Hej
Jag värmer poolen med en Pahlén 135 värmeväxlare och en Comfortzone CE65 värmepump. De råd jag vill ge är att isolera alla slangar eller lägga dom i 110 mm markrör. Jag har oisolerat från huset ut till värmeväxlaren i poolhuset, 32 mm PEM slang liggande i diekt marken. Där tappar jag värme. Det är också bra om poolslangarna är isolerade (det har inte jag) Eftersom mina slangar är oisolerade och värmepumpen ger endast 6,5 kW blir det trögt att värma upp min 8x4 m pool. Trots detta går det att få upp värmen, det tar bara lite tid. Jag har ingen styrning alls, jag bara skiftar om från husvärme till poolvärme när det är dags. Sedan lurar jag vp med att ställa in ett högt börvärde i huset och ventilationen på fullt. VPn tror att den värmer huset och öser på för fullt. Det fungerar bra efterson jag har så pass liten effekt. Detta var den billigaste lösningen för mig.
Du har väl dimensionerat borrhålet för uttag av poolvärme på sommaren? Ofta säger man att borrhålet behöver vila på sommaren för att samla värme från omgivande berg
-
Jag har lagt markrör från pool in till garage, där filter och pump ska stå, sedan ligger det markrör in till huset och i dessa ligger sedan isolerade slangar fram till värmepumpen.
Dimensioneringen hoppas jag är tillräcklig. Vi mötte berg på 1 m och har borrat 150m med ett flöde på 7000liter.
Men den akuta frågan just nu är -Vilken värmeväxlare bör jag ha? Den i länken verkade ju ha hög effekt och lågt pris, vilket vore trevligt. http://www.energishop.se/varmevaxlare-rostfritt-stal-40-rader-230-kw/117-0 (http://www.energishop.se/varmevaxlare-rostfritt-stal-40-rader-230-kw/117-0)
-
Jag blev rekommenderad Pahlén 135 av Comfortzone, så jag körde på den. Den kostar 4800 på Poolstore. Går kanske att hitta billigare någon annanstans.
-
Ja, våra pooler är ju lika stora så det bör gälla samma förutsättningar. Det jag funderar på är också temperatur från pannan till värmeväxlaren.
Jag har hört att pannan är mest effektiv vid låga temperaturer på vattnet men när jag läser Phalens produktblad så är deras växlare mes effektiv vid 60graders skillnad. Det går knappast att uppnå med bergvärmepump.
Ingen som vet allt detta och orkar förklara för en nybörjare? :-)
-
Vi har denna växlare, poolen på ca: 32 kubik, bergvärmepumpen är på 8,5 kw o det har fungerat bra.
http://85.11.38.237:88/version110311/ (http://85.11.38.237:88/version110311/)
"Värmesystem" - "Värmeväxlare", den på 75 kw.
-
Hej Fia, och tack för ditt svar.
Tyvärr hittar jag inga siffror som anger flöde i värmeväxlaren heller där.
Det vore intressant att veta hur man räknar ut lämplig växlare i förhållande till volym på pool och storlek på bergvärmepump vid olika temperaturer. :-)
Jag är säker på att kunskapen finns i forumet så jag hoppas att rätt person ser min tråd och orkar svara. :-)
-
kolla flödena på din pool pump och sen flödena på bvp. jag valde efter att min poolpump leverara ca 200liter i minuten och bvp minns jag inte men en pahlen maxiflow 40kw passade
väldigt bra för min del. nu köpte jag en 75kw iallafall men just till bvp så hade en betydligt mindre funkat.
kolla flödena först och främst. Har du tex en stor pool pump så kanske du måste upp i storlek pga av att växlaren inte klarar av flödet utan att använda bypass.
Sen tror jag att värmeväxlare kan inte bli för "stora" bättre med en för stor än en för liten.
-
Bra tips.
I ditt fall blir det 12 kubik per timme. Det är vad som är angivet på växlaren som jag länkade till.
Då känns det som att den bör funka.
Sedan är det ju det där med hur varmt vatten bvp bör ge in i växlaren för att uppnå en lagom avvägning mellan driftsekonomi och effektivitet i att värma upp vattnet till poolen.
Någon som har teorier??? :-)
-
Med min cirkpumpen på max (0,8 m3/h) får jag ett deltaT på ca 5 grader. Det handlar väl om att min värmepump på 6,5 kW inte orkar höja temperaturen mer är 5 gr vid det flödet. Så körde jag förra året och det funkade bra. Om man sänker cp ett läge blir det högre DT och högre returtemp. Det kanske ger effektivare uppvärmning men sämre COP. Vad är optimalt?
-
Jag är inte så hemma på värmepumpar så jag vet inte vad DeltaT och dom andra förkortningarna betyder. <dontkn>
Hur varmt vatten ger värmepumpen in i värmeväxlaren?
Ska man tänka på nå't speciellt? :-\
Är det mer effektivt att ha hög värme från pannan in i växlaren och högre flöde på vattnet som cirkulerar från poolen, eller är det bättre med lägre temp från pannan och lågt flöde?
Eller tänker jag kanske helt fel?
Som ni ser så har jag dålig koll på detta och uppskattar verkligen alla svar från er som har varit med ett tag och redan tagit reda på allt sånt här.
(Hur gjorde man innan det fanns forum för allt? ;-) )
-
Delta (som kommer från den grekiska bokstaven delta som ser ut som en liggande triangel) används som symbol för differens eller skillnad på ren svenska. T används som symbol för temperatur. DeltaT betyder således temperaturskillnad. DeltaT 5 grader innebär här att temperaturen ut från värmepumpen är 5 grader högre än vad temperaturen in är.
-
Aha!
Men hur hög temperatur vattnet är ut från pumpen borde väl också spela någon roll, eller?
Hur hög temperatur har ni andra ut från BVP in till växlaren?
Sakta men säkert börjar jag få lite koll på detta. :-)
-
Det går inte att välja temperatur ut från värmepumpen. Värmepumpen har en viss effekt och den räcker bara till att höja temperaturen ett visst antal grader vid ett visst flöde jämfört med temperaturen på returvattnet från värmeväxlaren. Däremot kan man minska flödet genom värmeväxlaren för att få högre temperatur genom att sänka varvtalet på cirkulationspumpen. Då "hinner" värmepumpen värma vattnet mertill högre temp pga det lägre flödet. Däremot är jag inte så säker på att det blir mer energi överförd till poolvattnet.
Finns det någon som kan detta? ???
-
Aha, funkar det så!
Jag får nog ta ett snack med rörmokaren imorgon.
Jag ska se om jag kan få tag i någon på Thermia som tillverkar värmepumpen också.
Jag återkommer med ev information. :-)
-
Man brukar som regel rekommendera avsevärt större värmeväxlare om man skall värma med värmepump, om man klarar sig med en 40 kW växlare när man värmer med elpanna skall man ha 70 kW växlare när man värmer med värmepump.
Det som är viktigt att tänka på är att en värmepump tappar ca 3% i effektivitet ju varmare vatten den tvingas producera, om du har en rejäl värmeväxlare kanske du kan klara dig med ca 40 grader på framledningen från värmepumpen, tar du en mindre (billigare) värmeväxlare så kanske det behövs 50 grader, och COP blir då ca 30% sämre.
Om det kostar 3000 kr att värma poolen med den större växlaren, så kostar det 3900 kr att värma med den mindre och billigare växlaren.
På något år har du sparat in extrakostnaden som en rejäl värmeväxlare kostar, du skall inte köpa mindre än 70 kW värmeväxlare till en värmepump på 7 kW eller mer.
Den kW-märkning som görs räknar med 80 grader från pannan, och 20 grader på mediat som skall värmas, i en pool har du kanske 30-gradigt vatten som du vill värma med 40-gradigt vatten, det blir en enorm skillnad.
Värmepumpen har maximal verkningsgrad när deltaT mellan fram och returledning ligger på runt 7 grader, men när det gäller poolvärme så tycker jag att 5 grader är bättre, annars stiger snabbt temperaturen på framledningen i takt med att man ökar deltaT = minskar flödet genom värmepumpen.
-
Aha! :)
Nu känns det som att jag börjar förstå detta. 8)
Då bör mitt ursprungliga förslag vara ganska bra?
http://www.energishop.se/varmevaxlare-rostfritt-stal-40-rader-230-kw/117-0 (http://www.energishop.se/varmevaxlare-rostfritt-stal-40-rader-230-kw/117-0)
-
Jag har efter sju år med VP äntligen installerat en pool 11 styrning till min Nibe 1135/10 Jag har en poolgrop intill poolen där sandfilter och poolpump står. därifrån går det en slinga in till pannrummet i källaren till stor gammal (Burk) på väggen i pannrummet som har suttit där sen urminnes tider (1963). Jag skruvade isär den för några år sedan och konstaterade att den bestod av en kopparslinga. JaJa jag vet att man inte ska använda sig av koppar till poolvatten, men det är en annan femma. Den har ju använts i många år och rören i huset är också av koppar så det är bara att gilla läget. Hur som helst så test körde jag anläggningen i går. Jag har en stor rund pool på 56m3. Enligt Rickards angivna normer så måste jag vara mycket nöjd. Jag startade kl 10:00 med en temp på poolvattnet av 14 grader och vid testperiodens slut kl 15:00 låg temperaturen på 17,3 grader. Tillförd värme till värmeväxlaren låg i snitt på 30grader med ett delta på 8-9. PS. Under den här tiden han VP:n även med att göra lite varmvatten + husvärme.
-
Med min 40 kW värmeväxlare har jag 7 grader högre returtemp än temp i poolen. Nu har jag 20 grader i poolen och 27 grader på returen från värmeväxlaren. Med 5 grader deltaT har jag alltså 32 grader framledning. Om jag skulle ha 25 grader i poolen får jag alltså 42 grader framledning. Varmare har jag aldrig haft i poolen. Det känns ok för mig, men det hade kanske varit ännu bättre med en större värmeväxlare.
-
Som sagt, du sparar 3% energi för var grad kallare vatten som värmepumpen behöver göra.
Jag säger alltså inte att det inte fungerar med en 40 kW värmeväxlare, men det blir på sikt dyrare att värma poolen med en "liten" värmeväxlare.
Dessutom riskerar man att förkorta livslängden på värmepumpen, speciellt om man har en kraftfull värmepump (hög uteffekt) i kombination med en liten värmeväxlare, och hög temperatur i poolen - då kommer värmepumpen att ligga på temperaturer i närheten av de maximala, och det sliter på kompressorn.
Sammantaget anser jag att detta borgar för att det är ett vettigt råd att sätta in stor värmeväxlare om man skall värma poolen med en jord eller bergvärmepump.
Sen är det itne säkert att jag skulle byta ut en klenare värmeväxlare till en större, men köper man nytt så tycker jag att man skall välja en större, speciellt om man vet med sig att man skall ha 28 grader, eller varmare i poolen - vilket blir allt vanligare. (min bedömning)
-
Nu är ju en större värmeväxlar dyrare. Då kan man fundera på om man inte istället skulle satsa på en poolvärmepump. Det blir billigare uppvärmning (högre cop) och man sliter inte på husets värmepump. Min 40 kW vvxl kostar 4800 kr på Poolstore. En 75 kW kostar 7700 kr. Ssedan tillkommer installation och slang. En Brilix poolvärmepump 10 kW går att hitta för 13200 kr.
-
Ja, det är ju en avvägningsfråga, i mitt fall var just poolvärmen en av sakerna som gjorde att vi kunde räkna hem investeringen i jordvärme, och att då även köpa en poolvärmepump hade blivit kontraproduktivt.
Sen är jag rätt säker på att poolvärmepumparna inte har samma livslängd som en jord eller bergvärmepump i normalfallet.
Den COP som utlovas i reklamen kan man inte heller förvänta sig.
Som regel har man en lägre lufttemperatur och högre vattentemperatur än vad som används för den uppgivna COP som poolvärmepumparna marknadsförs med.
Men visst, är det varmare än +10 grader ute fungerar de bra, och troligen i vart fall med likvärdig COP som en bergvärmepump.
-
Den COP som utlovas i reklamen kan man inte heller förvänta sig.
Som regel har man en lägre lufttemperatur och högre vattentemperatur än vad som används för den uppgivna COP som poolvärmepumparna marknadsförs med.
Men visst, är det varmare än +10 grader ute fungerar de bra, och troligen i vart fall med likvärdig COP som en bergvärmepump.
Precis, jag ligger på dryga 350kwh per månad i medeltal på min 5,5kw VP. Med en 10kw kanske du inte fördubblar det (beror ju på isolering/tak och temperatur förstås) men säg 500kwh för den större Brilixen.
Där har du dryga 500kr per månad för att driva Brilix. Din bergvärme pump snurrar ändå för att fixa tappvatten så den större driftiden där lär vara marginell. På en säsong maj-mitten av september kommer du att lägga iväg drygt 2200 kr på el till VP, en kostnad du slipper (nästan helt) med bergvärmepumpen...
Nä, jag tycker det känns lite dumt att inte satsa på bergvärmen... :o
Mvh,
Anders
-
Jag har inte plöjt alla inlägg i tråden i detalj, men för den med bergvp kan det vara värt att reflektera över hur anläggningen är dimensionerad. Jag har fått en uppgift om att det handlar om cirka 15000kwh för att värma en 8x4 under en säsong utan pooltak. I mitt fall är det mer än jag förbrukar på värme och vv idag och ingenting som borrhålet orkar med. Har man ett väl tilltaget hål är detta inte ett problem, men det är ändå något man ska reflektera över tycker jag.
-
Min CE65 går i stort sett konstant med poolvärmning under juni, juli och aug. Jag har ingen elmätare med uppskattar att den drar ca 2600 kWh under 3 månader. Jag undrar om det inte varit billigare att värma med en poolvärmepump.
-
Min bergvärmepump (8 kW) går sett över hela säsongen (början av maj till slutet av augusti) ca 10 timmar/dygn.
Brutto tillförs alltså ca 80 kWh/dygn, och ca 20 kWh/dygn netto, så inte blir det gratis att värma med berg eller jordvärme.
Det blir i runda slängar 600 kWh/månad för en pool, i Piteå, som håller 31-32 grader hela säsongen.
På säsongen blir det ca 2400 kWh för värme.
Och ca 2100 kWh för cirkulationspumpen (den får gå dygnet runt)
Och ca 2000 kr för kemikalier.
Totalt ca 6500 kr för att hålla poolen i drift i 4 månader alltså.
Med tanke på att det under rätt stora delar av säsongen skulle vara svårt att få en poolvärmepump att fungera bra p.g.a. kylan i Piteå under vår och höst så anser jag att man har en mer långlivad, och pålitlig värmekälla med berg eller jordvärmepump än med poolvärmepump.
Har man bergvärme skall man dock precis om Mathias påpekar titta på att det verkligen finns tillräcklig kapacitet i borrhålet för att hänga på även en pool.
Har man som vi, jordvärme, så är det inget som helst problem att värma en pool sommartid.
-
Jag har inte läst hela tråden men vill bara göra uppmärksamhet på att man bör ha borrat min 30m extra för att använda sin befintliga bergvärme till sin pool för att inte urlaka berget under sommaren på värme.
Henry
-
Tack för alla svar.
Nu blev det ändå så att jag köpte en Luxlama LX12H luftvärmepump på grund av att det skulle bli ett antal tusenlappar dyrare att koppla in min bergvärmepump.
Otroligt irriterande faktiskt men såfick det bli.
-
hej,
Då Energishop nämns vill jag dela med mig av min erfarenhet av deras värmeväxlare. Köpte en som höll i en dryg månad. Firman höll inte sina garantilöften och ärendet gick till ARN som beslöt i min favör men detta struntade Energishop högaktningsfullt i. ARN ärendenummer Änr 2013-04842 ELI. Dessutom otroligt svåra att få kontakt med efter köpet var gjort.