Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: F&C skrivet april 23, 2012, 22:19:04:04

Titel: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: F&C skrivet april 23, 2012, 22:19:04:04
Vi skriver detta med lite hopp om kloka svar och hjälp.
Vi är på gång att bygga pool men börjar bli oroliga och tveksamma över om detta kommer bli möjligt. Därför hoppas vi på lite kloka råd...

Förutsättningarna är såhär:
- vi har en lågt belägen tomt och därmed högt grundvatten (kanske omkring 50 cm ner).
- vi vill absolut bygga en markpool som är helt eller i stort sett nedgrävd. (något annat skulle se väldigt konstigt ut på just denna tomt).
- vi har tittat på en PP sandwich pool som försänks i en gjuten bottenplatta.
- vi kan göra en tillfällig grundvattensänkning under grävning, gjutning och montering av  poolen.
- Efter detta, när poolen är klar och på plats kommer vi alltså ha grundvatten som ligger mot poolen ca 50 cm från marknivå då vi nämligen inte kommer kunna ha en pump som håller torrt konstant (finns ingenstans att göra av detta vatten varken i avlopp, brunnar eller på intilliggande mark).

Frågan är då... kommer detta funka?
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Erica skrivet april 23, 2012, 23:24:28:28
Inte så enkelt men väl inte helt omöjligt. Det är flera problem att tänka på: 1. värmebortledning. Om ni har grundvatten i kontakt med poolen kommer massvis med värme att ledas bort och uppvärmningskostnaderna skena iväg. En tänkbar lösning vore om ni kan hitta någon typ av cellplast eller liknande som är vattensäker (slutna porer) och som går att limma direkt mot poolens utsida så att man får ett isolerskikt. En sandwichkonstruktion har ju detta i sig så det borde fungera. 2. om det står grundvatten utanför poolen kommer poolen att lyfta som en båt om ni någon gång tömmer poolen av någon anledning, t.ex. service, reparationer. För att förhindra detta får ni då antingen ha en möjlighet att först pumpa undan allt vattnet utanför innan ni tömmer poolen eller så måste poolen vara mycket stabilt förankrad på lämpligt sätt. Flytkrafter är enorm: är poolen 8x4 m, vattnet står 50 cm under ytan och pooldjupet är 1.4 m så blir lyftkraften närmare 30 ton... kanske en pumpbrunn med en pump beredd att slås på vid behov vore ett alternativ ?
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Tobbelu skrivet april 24, 2012, 20:43:58:58
Ställde samma fråga till mig själv innan vi började. Vi har en grundvattennivå på ca 100-120 cm och har installerat en PP från Söderro Gård. Precis som Erica säger är det väldigt viktigt att installera en brunn och ordentligt med därneringsrör för att kunna tömma poolen om det behövs.  Gällande värmeförluster så kollade jag med många poolägare, samma konstruktion, hur deras uppvärmning ser ut och det ser ut precis som i övriga landet om jag skall vara uppriktig. Faran med att grundvatten skall kyla ner och innebära höga uppvärmningskostnader har nämnts många gånger men i verkligheten verkar det alltså inte vara så. Det är iaf min erfarenhet...
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Pea skrivet april 24, 2012, 21:35:53:53
Var i landet bor ni? Hur djupt brukar kälen gå där?
Enorm kraft i kälen...
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: elfigo skrivet april 24, 2012, 21:58:28:28
Hej på er och tack för bra svar så här långt. Nu har jag även skaffat en inloggning...
Lite mer fakta:
- Tjälen är nog inget stort problem just här då detta är i halland.
- Marken är helt sandbaserad.
- Pool storleken vi tänkt oss är på 5x3 m
- Markarbetaren vidhåller att detta absolut inte kommer funka... vet inte vad jag skall tro, men era erfarenheter väger tungt!  :)

mvh
F&C
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Liemannen skrivet april 24, 2012, 23:13:39:39
Inte funderat på en gjuten platta och väggar i leca? Känns som det är mindre risk att en sån flyter omkring, och lecan isolerar tydligen rätt bra.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Rickard skrivet april 24, 2012, 23:30:45:45
Jag håller med Erica till 100%.  O0
Värmebortledningen kanske inte blir ofantligt stor, men i övrigt håller jag med henne till fullo.
Ni måste ha en möjlighet att sänka nivån om ni behöver göra reparationer eller underhåll.
Köp helst en pool som inte skall/behöver tömmas på vintern, den pooltyp vi har skall t.ex inte tömmas eller tappas ur på vintern (Svenska Poolfabriken).
Andra tillverkare har det som ett krav för att garantierna skall gälla.

En murad/betongpool lär inte heller hålla för det vattentryck som blir om ni behöver tömma poolen.

Jag vill även påpeka att även jag tycker att man bör isolera poolen utvändigt, men att limma kanske är lite överkurs, det viktiga är att isoleringsmaterialet inte tar åt sig vatten.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Liemannen skrivet april 25, 2012, 23:10:11:11
Menar du att vattentrycket från grundvattnet skulle bli så högt att en murad pool inte skulle hålla?
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Rickard skrivet april 26, 2012, 06:21:10:10
Jag har dålig kompetens när det gäller den typen av pooler, men jag själv skulle aldrig få för mig att mura en pool och lita på att den håller för mycket tryck utifrån, däremot om man armerar och gjuter blir det förstås stadigt.
Personligen tycker jag mest att det verkar vara problem med gjutna pooler, i vart fall om man inte sätter in en liner i dem, och skall man ändå in med en liner, varför skall man då böka med murning eller gjutning då det är så oerhört lätt att montera en poolstomme i skivmaterial eller andra monteringsfärdiga block?

Nu är ju detta bara min personliga bild av det hela, jag kan ju ha helt fel, som vanligt.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Liemannen skrivet april 26, 2012, 10:01:30:30
Jag har murad pool, men den är ju ändå armerad med två järn i varje lager. Är tom spår för armering i lecablocken. Största anledningen att köra murat är väl just att stommen i princip kan hålla hur länge som helst.
Att den inte skulle hålla för grundvattnet känns ungefär lika troligt som att källaren i huset skulle rasa in av detsamma? Är ju samma konstruktion.
Håller däremot med om att det är krångligare, men i mitt fall så var det billigare att ha hit folk som gjorde plattan, och murade väggarna, än att köpa annan stomme och montera själv. Betalade totalt 23.000kr för platta och väggar, inkl. arbetskostnad.
 
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: MathiasS skrivet april 26, 2012, 10:24:31:31
Vilket är störst, marktryck eller vattentrycket? Jag gissar att marktrycket är mycket större.

En leca-pool kan byggas så den håller för marktryck men man kan inte göra hur som helst. Tex så skulle 8m 19cm leca utan kontreforer nästan garanterat spricka förr eller senare. Senare om man återfyller med icke tjälskjutande material etc. Men, det går ju också att mura med bredare stenar, förstärka med stöd mitt på etc.

Att jämföra med en källarvägg är inte nödvändigtvis relevant. Dels finns det begränsningar även när man bygger källarväggar (8m utan stöd bygger man inte!) och det är också så att en vertikalt belastad vägg tål mer sidokrafter än en som icke har en belastning vertikalt.

Liemannen, vad fick du för 23k egentligen? Bara Lecablock och armering till en 8x4 kostar drygt 20k - Då ska du utöver det ha betong och någon som jobbar åt dig....
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Liemannen skrivet april 26, 2012, 21:27:04:04
Nu är ju min pool lite mindre, 3,25x4,50@1,45 (ca 135-140cm baddjup), men jag fick 20cm tjock armerad platta, och murad stomme i leca med dubbla lager armering i varje lager, inklusive arbete för 23k.

Att man får ha stöd vid större pooler är självklart. Sen återfyller man ju troligtvis med makadam, så marktrycket blir knappast nån större påfrestning. Svårt att se att någon annan konstruktion tål mer, skivmaterial gör det definitivt inte.
En PP-pool borde flyta upp om man någon gång tömmer poolen.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: MathiasS skrivet april 26, 2012, 21:35:54:54
Låter fantastiskt billigt... grattis!

Vad gäller marktryck så försvinner inte det bara för att man använder makadam.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Erica skrivet april 26, 2012, 22:13:47:47
En gjuten betongpool, väl armerad, håller givetvis för tryck både ut- och inifrån. Om arbetet görs väl blir den garanterat vattentät utan liner, men många hembyggen har läckt beroende på att de som byggt dem inte haft den kunskap och den utrustning som en så pass stor vattentät betonggjutning kräver. Men även en betongpool kan flyta upp om man tömmer den och det står vatten utanför. Det har ju t.o.m. byggts båtar av betong... Givetvis motverkar vikten uppflytning något, men är det mycket markvatten så lyfter den. Fördelen med betong är väl då att det finns stabilt att fästa i. Man kan ju då om man inte har möjlighet att få bort markvattnet ens tillfälligt borra in ankare i berget (om det är berg under) och förankra poolen. Men som sagt, det handlar om väldiga krafter om en pool vill förvandla sig själv till en båt. Tänk på att betong bara har ungefär dubbla vikten mot vatten (ca 2400 lg/m3). Så om en betongpool inte skall kunna flyta måste vattenvolymen vara mindre än betongvolymen / 2.4 . Så tjocka väggar och botten har ingen normal pool. Väggarna i en gjuten pool brukar vål oftast vara 20 cm eller så.

Gjutna linerfria pooler har ju fördelen att man inte behöver oroa sig för linerpunkteringar. Nu händer väl inte sådana så ofta men jag tycker det känns skönt att ha byggt bort risken. Vare sig det handlar om ett vilt barnkalas med diverse leksaker i vattnet eller poolfest och någon är i med högklackat så är det inget oroa sig för.

I det aktuella fallet så är nog trots allt den enklaste och billigaste lösningen att ha någon lämplig pumpbrunn och pump så att man kan tillfälligt pumpa bort grundvattnet vid de tillfällen då man av någon anledning måste tömma poolen. När poolen är fylld är det ju ingen risk för uppflytning. Man måste ju även kunna hålla borta grundvattnet under själva byggtiden.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Rickard skrivet april 27, 2012, 07:11:46:46
Håller med, om allt görs rätt, och om man gjuter (inte murar) så blir det stadigt, och vattentätt.
Jag tycker mig ändå ofta läsa om problem med både målade och kaklade betongpooler där det antingen läcker, släpper färg eller släpper kakel/klinker.

Ett exempel är utomhuspoolen på Piteå Havsbad, jag räknar med att den projekterades och byggdes med alla möjliga ingenjörstekniska kunskaper, men de hade trots detta återkommande problem med färgsläpp och läckage, numera är den förminskad till kanske en fjärdedel av den ursprungliga storleken för att det skall kunna få någon lönsamhet.

Sen är det naturligvis skillnad på att bygga en betongpool eller en murad pool i norra sverige där man har problemet med rätt djupgående tjäle, och södra Sverige där det kanske inte blir någon tjäle alls.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Erica skrivet april 28, 2012, 10:34:18:18
Ja vad det gäller polarförhållanden så har jag ingen erfarenhet. Men skulle jag bo så långt norrut så vore nog valet av inomhuspool självklart för mig. Säsongen lär ju annars bli ganska kort. Självfallet blir problemen med tjäle och frostskador också större i sådant klimat.

Att ett offentligt projekt stött på problem säger inte så mycket. Ibland går saker snett även med s.k. experter. Som när man i miljonprogrammet trodde sig kunna bygga platta tak och få dem täta. Eller som Ölandsbron som fick repareras för väldiga summor efter ett antal år beroende på betongskador. Officiellt hette det att det berodde på "för hög kloridhalt i betongen". Översatt till vanlig bonnsvenska "Klantarna använde havsvatten när man blandade betongen" så låter det inte lika fint...

Lossnade kakelplattor är väl oftast en följd av frostproblem, så inomhus brukar sådant inte hända. Men om en betongpool läcker så låter det ju helt klart som om man missat något vid gjutningen. Vi har haft två sorters betongpool: gjuten (här i Sverige) och betongsprutad ("gunite") när vi bodde i USA och haft goda erfarenheter av båda typerna. Sprutade pooler verkar dock vara nästan obefintliga i Sverige. Om det beror på klimatförhållanden eller på att marknaden är för liten för dessa specialaggregat som krävs för bygget vet jag inte.
Titel: SV: Kommer vi kunna bygga?
Skrivet av: Pea skrivet april 30, 2012, 10:11:43:43
Har själv en murad i leca och hade aldrig i livet gjort en sådan där förutsättningen är grundvatten mot stommen, leca är skitbra men kommer det in vatten i stenen så lär den sprängas i tusen bitar när vintern kommer.. Helgjuten eller glasfiber hade jag valt om jag skulle byggt en pool under sådana omständigheter.