Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: storbadarn skrivet maj 11, 2011, 21:20:56:56
-
Nu är inte detta forum rätt men jag ställer frågan här ändå eftersom många av er kan detta då ni har en del poolerfarenhet.
Jag har haft mycket tankar på att en dag kanske få bygga nytt, att få bygga ett helt nytt hus
efter sina egna ritningar, idag borde man ju förbereda sig på både snöstorm och det ena och det andra.
Därför funderar jag på vatten, är man kopplad till en vattenkälla eller vattenledningsnät är det alltid risk att vattnet blir avstängt eller försvinner p.g.a. det ena och det andra, men hur låter det då med att göra en vattentank på ledningen i källaren t.ex.
SÅ vattnet in till huset samlas upp i en tank, och därifrån tar jag mitt vatten,
om vattnet skulle försvinna kanske jag har iallafall 1 kubikmeter vatten till godo - det bör ju räcka typ 3 år om man enbart använder det till att hålla vätskenivån i kroppen på rimliga nivåer.
Skall tilläggas att jag tänkt en de på mat också, man borde kolla på mat som håller länge och bunkra upp sånt.
En dag står vin där med varningar om snöstorm av det värre slaget, då har man både mat och vatten, troligtvis vedspis i köket och kamin i rummet, kanske ett elverk som kan ge lite ström också.
Vad vet ni om stillastående vatten? Ja det blir ju ett inlopp och ett utlopp så det kommer ju att röra sig hela tiden i tanken, det kommer inte stå helt still inte.
-
Visst kan man ha en reservoir om den bara hålls ren. I England fungerar i princip alla hus så i många kommuner. P.g.a. dåliga kommunala nät och för klena ledningar så rinner vattnet till så sakta att man får ha en behållare uppe på vinden och denna fylls från vattennätet. En flottörventil stänger när det blir fullt. Men systemet har vissa uppenbara nackdelar: vattnet står och värmer sig i tanken - man får inte kallt dricksvatten och har man för låg vattenomsättning så kan vattnet bli dåligt, trots att det innehåller klor från vattenverket (man brukar använda mycket mer klor än vad som är vanligt i Sverige). Vidare så har de flesta hus ingen pump efter tanken utan trycket till kranar och duschar kommer bara av höjddkillnaden från vinden. Det gör att en dusch på andra våningen ofta bara ger en mycket svag duschstril.
Om man skulle ha något liknande i Sverige som har ett kallare klimat skulle man dessutom få vara väldigt noga med att isolera och ev. värma tanken vintertid för att den inte skulle frysa.
En ytterligare nackdel med systemet är att man riskerar stora vattenskador vid läckor på tanken. 2-3 kubikmeter med vatten som strilar ned från vinden är inget roligt... :(
Att ha en tank i källaren fungerar ju inte om man skall vara garderad att ha vatten vid strömavbrott för den pump man behöver kommer ju då också att stanna om man inte har reservkraft.
En liten dunk på 25 liter eller så som reserv kan vara bra att ha om man bor på landet och riskerar att brunnen går torr eller att strömmen försvinner. Men då måste man hela tiden komma ihåg att byta vattnet ofta, annars blir det odrickbart.
-
Ledningen sprang läck här förra sommarn, då fick man bunkra och efter det stoppade jag en 1,5 l flaska i frysen, frågan är om man inte ska ha 2 i kylen istället och byta vatten emellanåt, för det tar tid att tina upp det som är fryst, lade flaskan i ugnen en stund på typ 50-100 grader en stund och då gick det dock snabbare.
Men det är ju en bit på väg iallafall, ja det skulle vara att ha tanken på vinden så har man ett självtryck,
hade tänkt mig 1 plan med vindsvåning, kanske matkällare 2-3 trappsteg ner dock.
-
Hej poolare.
Tanken är ju god och det är ju den som räknas.
Men det är oftast inte bara vatten som saknas i ett nödläge. El behövs också.
Nu vet jag inte hur du bor, har du eget vatten och avlopp t.ex.
Om så är fallet är den bästa lösningen att skaffa ett eget litet elverk.
Samt att bygga om husets elsystem så att du på ett enkelt sätt kan koppla om driften från nät till elverk.
Investerar man inte i ett stort elverk, som klarar hela huset, vilket givetvis är det idealiska,
kan man ju ta bara de väsentligaste funktionerna såsom cirlulationspump, oljepanna om man nu har kvar en sådan, hydroforpump etc.
Till detta behövs inte mer än någon kW.
Då är man garderad och kan överleva i flera dagar, även i sträng kyla.
Men förhållandena är ju olika från fall till fal och kräver olika lösningar.
Tänk om alla var så förutseende som du.
Lycka till,
Lars
-
Jag hade tankar att bygga ca 1 milm utanför Örnsköldsvik där jag bodde i cirka 12 år.
Elverk kanske jag nämnt, ska bara kunna
driva kyl och frys, kanske TV och dator och lite lämplig belysning.
Det vill säga inte ett stort svindyrt elverk som klarar driva allt utan
går strömmen så drar man igång elverket, är det vinter så får man elda i köksspisen och kaminen.
Men då har man kyl och frys igång, TVn funkar och även datorn.
Med lite uppbunkrad mat och vatten så klarar man sig ett antal veckor eller kanske månader och kan vänta ut stormen.
Det pratas ju om vulkanutbrott och sådant, kanske lika bra satsa på en rejäl ventilation som verkligen kan ta in ren luft utifrån än om det hänger aska i luften på utsidan.
Då klarar man det mesta - jag har ju sett diverese TVprogram som Supervolcano och sådant där dom iscensatt dramatiska scenarion där jag tror det snöade aska i massor, 2 m drivor med aska tror jag det vart,
Sen har jag funderat på detta med källare, är ju dyrt kanske men från den vanliga källaren kunde man göra en dörr till en fristående matkällare av kanske lite större storlek där man kan lagra allt från sylt och vin till en hel del annat.
-
Är det mycket vulkanutbrott i Örnsköldsvik? Kanske lika bra att bygga jordbävningssäkert också när man ändå så är igång. ;)
-
Nej jag funderade också på det när jag läste inlägget... hur ofta har vi vulkanutbrott här ? Fast det så klart, utbrottet på Island sände ju aska ända hit och t.o.m. ändå längre, men det var ju på rätt hög höjd. Men jag skulle tro att snöstorm eller kanske bara storm är den största risken för elavbrott. Vi bor ju ute på landet och har varit strömlösa ett antal gånger, bl.a. efter Gudrun och Per, ibland rätt länge.
Min man är ju elingenjör och vi har därför en rätt bra beredskap, med reservkraft på ungefär 8 kW. Det räcker ju inte till allt i huset men till det viktigaste: vi kan köra vattenpumpen så vi får vatten, kyl och frys klarar sig, vi får lite belysning o.s.v. Elvärmen går ju inte, men vi hade tidigare oljevärme och kan köra över pannan på olja för reservkraften räcker till oljebrännaren, pump m.m. Och eftersom reservkraftverket är kopplat till oljepannans oljetank så räcker oljan länge. Vi skulle nog klara en månad utan ström om inte vädret är för bedrövligt. Så långa avbrott har vi aldrig haft hittills i vart fall.
Mikron går bra att köra på reservkraften och även spisen om man nöjer sig med någon platta åt gången. En intressant fråga är ju om vår luft-luft värmepump skulle gå att köra på reservkraften. Vi har aldrig testat för det har inte varit några avbrott av lite längd efter att vi satten in den.
-
Nej jag satsar hellre på vedeldning och låter strömmen då gå till belysning tv o sånt.
Nej vulkanutbrott i Sveige är ovanligt men askmolnen rör ju sig lite som dom vill så rätt vad det är blir även vi drabbade men det är bara att hoppas vi slipper, hellre en rejäl snöstorm i så fall....men då bör man ha traktor...gärna under tak inne i värmen = ännu mer kostnader. :-\