Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: Housedad skrivet september 12, 2010, 07:46:43:43
-
Hej,
Tänkte det kunde vara intressant att jämföra klorförbrukning under en säsong, lite så här på sluttampen kanske fler kommer ihåg :)
Själv uppskattar jag vår förbrukning till 5 kg puckar i år (en spann), började med en slatt och har en slatt kvar av säsongens inköp = en 5 kg spann.
Chockklorat typ två eller tre gånger --> ca 2l chockklor i granulat.
Har haft poolen runt 28-29 grader sedan slutet av maj
Poololym ca 55 -60 m3
Avslutar med en fråga om förvaring, har mina saker i ett skåp i garaget, inte speciellt tätt vilket ibland märks i form av rost i omgivningen.
Har ni täta skåp?
/ Housedad
-
Ungefär samma poolstorlek som du, Housedad,
och har chock-klorering 1-2 st. på våren, 1 på hösten, därefter 1-2 klorpuckar i veckan - 1 i början när pooltemp. ligger på låg temp, 1-2 st. per vecka efter det när pooltemp ligger på ca. 28-30, därefter lägre i eftersäsongen där min säsong är från april-okt. ca. 30 veckor tot. = ca. 2 st. 5 kg.s spannar + knappa 2 kg. löst till chock-kloreringen.
Summa runt 1.000:-/år
Förvarar allt i garage utan problem.
Mvh. "Poolbadaren"
-
Vi brukar göra av med 2-3 dunkar à 30 kg natriumhypoklorit per år. Eftersom vi har inomhuspool så är säsong = helår. Poolen är 4x8 m och vi håller ca 30 grader normalt. Med tanke på att vi använder den väldigt mycket (5 barn plus kompisar bidrar starkt...) så tycker jag förbrukningen är mycket måttlig.
-
Efter dagens övningar börjar jag på riktigt tro att jag är för "snål" med kloret, idag var stora delar av polens botten grön och hårig.....
Många timmar med dammsugnung och borstande, för att avsluta med pH justering och en klorchock, hoppas det blir säsongens sista kemi insats.
/ Housedad
-
hej
eftersom vi använder saltvattensgenerator för att tillverka kloret så är förbrukningen 0 kg.
Och annars har jag använt PH sänk vid 2 tillfällen.
mvh carlos <sol>
-
Vad det gäller förvaring av kemikalierna så kan jag tillägga att om man använder t.ex. natriumhypoklorit och saltsyra så får dessa inte kunna blandas (ger farlig klorgas) så ur säkerhetssynpunkt skall dunkarna inte stå i samma utrymme. Går dunkarna sönder, t.ex. vid brand, kan det vara farligt. Vi har löst detta genom att ha saltsyrebehållaren och dess pump i maskinrummet och klorbehållaren med tillhörande pump i ett separat utrymme.
Saltsyrans ångor kan ge problem med korrosion i maskinrummet. Det går att lösa på ett par olika sätt: ett krångligt sätt är att ordna en helt separat verntilation för saltsyrekärlet. En betydligt enklare är att späda ut saltsyran med vatten (OBS - häll SYRA i VATTEN, inte tvärtom, kan bli livsfarligt). I utspätt skick avger inte saltsyran några gaser som ställer till problem. Doseringspumpen får visserligen jobba lite mer men den slipper i gengäld att hantera koncentrerad saltsyra. Detta är också en fördel om det mot förmodan skulle gå läck på någon inmatningsslang. Om det sprutar ut koncentrerad syra är det ju mindre roligt.... Och om doseringspumpen behöver repareras någon gång så är det också skönt om den inte har koncentrerad saltsyra i sig.