Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: Magdalena skrivet september 14, 2009, 21:15:17:17
-
Vi har i drygt en månad haft problem med alger till och från. När vi kom hem från 14 dagars semester då fanns det gula "fläckar" i hörnen samt i skarvarna mellan botten och vägg.
Vi har hällt i ca 20 liter shock (7 l åt gången) + 15 dl algacid (4 dl åt gången) under den tiden. Första gången blev vattnet relativt klart men algerna kom tillbaka efter några dagar. De senaste två ggr vi hällde uppstartdoser har vattnet fortsatt att vara oklart efter 72 tim. Vi har dammsugit och backspolat ett flertal gånger. Poolen är 4x8 + trappa och Ph värdet har varierat mellan 8 (ibörjan) till ca 7,6 (just nu). PHMB ca 60, dvs ngt förhöjt.
Senast hällde vi uppstartdoser av både shock och algacid förra lördagen. På ons hällde jag en veckodos av båda eftersom det inte blivit helt klart. Det såg ev ut att kunna gå åt rätt håll men jag vågade inte chansa och hällde i veckodos på lördagen igen. Idag har det skett en klar försämring, dvs vattnet har blivit grönare eller kanske gulare igen. Man ser det tydligt på trappan där grön beläggning samlas i de små fördjupningar på trappstegen. Fram tills igår såg man botten men vattnet har egentligen inte varit kristallklart sen i slutet på juli.
Jag vet inte vad vi ska ta oss till, inget verkar hjälpa!!! :'(
Snälla är det ngn som har ngt tips...
-
Hej!
Har ni borstat poolen noggrannt efter (eller precis innan) ni hällt i Shock? Det är otroligt viktigt att få bort alla alger från alla ställen. Räcker att det blir lite alger kvar någonstans för att dem ska återkomma. Sitter det lite tjockt någonstans kommer inte Shocken åt. Jag brukar borsta både morgon och kväll i två dygn efter Shock. Sedan brukar vattnet vara grumligt/mjölkigt (döda alger). Då lägger jag i en flockrulle i skimmern för att snabba på klarningen. Ev. ytterligare en efter två dygn. Backspola en gång per dygn under hela processen. Det som inte fastnar i filtret brukar sjunka till botten, så det är bara att dammsuga upp.
Läs gärna mitt inlägg i den här tråden:
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=4803.msg36378#msg36378
Lycka till!
Magnus
-
Du har för högt ph värde för Baqucilen.
Du måste ner till 7,4 innan du slår i Baqaucil kemi.
Tyvärr är det så att allt det du hällt i är borta och du får börja om igen med kemin eftersom du har för högt PH värde.
Sedan måste du borsta varje väggarna varje dag och hörnen, efter det dammsuga och backspola för att bli av med algerna.
Det kommer att ta minst två veckor innan du får ett bra reslutat om du är noga med ovan.
Janne
-
idag ser poolen ännu värre ut... helt gul :(
ÅF tycker att vi ska skicka prover tll Miami pool så det ska vi göra, men vi kan inte vänta tills vi får ngt svar känner jag.
Stort tack för tipsen!
Ska blanda PH-minus för att få ner PH värdet. Sen blir det bara att börja om.
Tråkigt att det kostar så grymt mycket med alla kemikalier, men vad göra?
-
Bara så att jag har fattat det rätt...
vi börjar med att sänka PH-värdet, sen häller vi i uppstartdoser Shock (7,5 liter) samt algacid (4 dl). Vi borstar och dammsuger varje dag. Ska vi backspola varje dag också?
Ska vi hälla i mer medel under de två veckorna som åtgärderna pågår?
-
Stämmer bra. Jag brukar backspola en gång per dygn, första gången ungefär ett dygn efter jag hällt i Shock.
Vid "normalt" algangrepp ska det räcka med denna mängd. Shock verkar i ungefär två dygn, sen ska algerna vara döda. Du ska inte behöva ha i mer om färgen försvinner, så att vattnet blir mer mjölkigt än gult/grönt. Sen hjälper det att ha i flockningsmedel, snabbar på klarningsprocessen. Jag använder Sun flock-rullar (Miamipool). Stoppar i en i skimmern efter två dygn. Är inte vattnet klart efter ytterligare två dygn, så stoppar jag i en till. Vattnet brukar bli fint igen på 5-6 dagar. Går även att stoppa i två rullar på en gång om vattnet är mycket grumligt (om det inte går att se nedersta trappsteget)
Bifogar en bild på hur våran pool såg ut i våras vid ett algangrepp. Var fin efter 5 dagar, men det var en hel del slit med borsten....
Mvh
Magnus
-
Magdalena,
Du är inte ensam om dessa problem, första gången är allt värst.
Samma gäller vid all kemi som klor, etc att PH värdet skall vara ok innan man häller i kemi vattnet.
Annars kan inte vattnet ta imot kemin.
Lycka till Janne
-
Nu påbörjar vi kampen...
Ringde till MiamiPool och fick ett jättetrevligt bemötande. Han berättade att mitt PH-värde låg på 8,16, alkanitet 169, PHMB 49.
Igår hällde vi i 2 gånger 1,2 kg PH minus (på var sin sida av poolen). Idag låg PH-värdet på ca 7,5. Toppen <sol>
Poolen blev borstad ordentligt och in med Shocken - 8 liter.
Undrar om det blir ngn skillnad tills imorgon... inte för att jag hoppas på för mycket, men i alla fall.
Bifogar två bilder, hur det ser ut idag >:( och hur det brukar se ut ;D
-
Alkaliniteten bör inte ligga så vansinnigt högt. En bra nivå är 40-60, detta för att flockningen ska fungera bra. Om du lyckas hålla ett Ph på ca 7.4 så blir kloret mer verksamt (mindre kemförbrukning), och som bonus också flockningen. Jag skulle nog Ph-justera med saltsyra ett tag, som urholkar alkaliniteten till rätt nivå. Och hålla klornivån på en bra och jämn nivå, så att inte algerna får fäste. O0
-
Håller inte riktigt med. Med en alkalinitet under 60 kan du inte få ett stabilt pH, vilket gör att man tappar kontrollen över vattnet.
Börja med att sänka pH-värdet till runt 7,3. Mät sedan alkaliniteten igen, den går lite hand i hand med pH't. Den bör ligga mellan 80-120. Sen kan ni ha i Shock, inte innan.
Klornivån får vi hoppas ni håller på 0, då det är en Baquacil-pool, annars blir vattnet svart. ;)
Har själv tröttnat på Baquacil efter två somrar med mycket problem, så jag tänker ge mig in i poolreningsbranschen med en importerad produkt som utklassar allt annat, både i effektivitet och pris, så håll ut.... O0
Mvh Magnus
-
För att flockningen ska fungera bäst och klumpa ihop små skitar till stora som går att filtrera bort, så bör alkaliniteten vara runt 60. Vid så hög alkalinitet som Pennan tycker att du ska ha, så blir Ph väldigt svårt att förändra.
-
Nu har jag ingen erfarenhet av klorpooler, så det kanske gäller där, men här handlar det om Baquacil. I min Baquacilpool ligger alkaliniteten aldrig under 100 och justera pH är hur enkelt som helst. Går åt ungefär 1/3 av vad det står på förpackningen (Saniklars pH Plus resp. pH Minus). Justera behöver jag dock endast göra när jag fyllt på vatten eftersom vi har ganska högt pH här i kommunen.
Mvh
Magnus
-
Pennan
Mitt misstag, har inte mycke erfarenhet av Baquacil bassänger <dontkn>
vet bara att vid för ph buffrade pooler så är det inte alltid av fördel. Man ph-justerar färskvattnet som man tillsätter då det ju kan vara på ett ph upp till 8.3 sedan så vid en klor pool så tillsätter man klor som håller ett ph på 12 och uppåt. Då vill man kanske lättre påverka ph + - utan drösa med dyra kemekalier. Sen har vi ju det där med flocken också... O0
-
Vi har fortfarande inte kommit tillrätta med problemen. Ang alkaliniteten så ska den enl Miamipool ligga på 110, vi är nästan där nu. Det är dock svårt att hålla eftersom vårt kranvatten ligger på hela 343!
Vi får fortfarande alger bara några dagar efter att shocken "försvunnit" ur vattnet, trots att vattnet numera endast är 16 grader.
Det känns otroligt hopplöst och frustrerande.
I helgen blir det dags att stänga poolen, men det känns egentligen inte så bra eftersom jag är orolig för att algerna tar fart när cirkulationen stängs av >:(
Det kommer att bli en lååång vinter!
-
Har ni skickat vattenprov till Miamipool?
Hur ligger värdena nu (alk, pH, PHMB, Calcium hardness)?
Att kranvattnet skulle ligga på 343 låter helt osannolikt. Då får ni otroligt svårt att komma ner i rätt nivå.
Vad använder ni för att sänka Alk, har bara sett medel för att höja den?
Är ni noggranna och borstar rent överallt och har rätt värden på vattnet innan ni häller i Shock? Samt borstar minst en gång om dagen i några dagar efter ni hällt i Shock?
Mäter ni själva, eller har ni en återförsäljare som gör det? Återförsäljarna har oftast mätutrstning som ger säkrare svar.
Rekommenderar att ni väntar med att stänga ner poolen tills ni fått ordning på vattnet, samt att temperaturen ligger en bit under 10 grader. Annars lär det garanterat växa till alger inom en ganska snar framtid.
Mvh Magnus
-
Saltsyra kan tydligen sänka alka och Ph enligt denna tråd.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=4569.msg34209#msg34209
Janne
-
Nu skall jag sticka ut hakan och påstå nåt som jag tror stämmer.
Med pooltak får man mycket lättare grönalger, än om man har en tät pooltäckning typ maimipools standardöverdrag.
Det har jag själv noterat sedan jag bytte från transparent plast till tät plast, har inte haft tillstymmelse till grönalger sedan jag bytte, och medan jag hade den transparenta så var det ständigt lite alger i vinklar och vrår i poolen...
Jag tror alltså att man bör köra med mer algdräpare om man har pooltak p.g.a. den ökade UV-strålingen.
-
..kan det vara fotosyntes ;)
-
Mmm, det är det, men jag tar upp det bara för att jag aldrig sett någon göra det tidigare.
Rätt självklart egentligen, men det framkommer inte någonstans att man bör vara mer nogrann med algdräpare när man har transparent pooltäckning...
-
För att få fram värden på alkalinitet och PH i kranvattnet ringde jag till kommunen och fick till svar att vid den senaste mätningen (slutet på juli) så var PH 8.0 och alkalinitet 343.
För att sänka alkaliniteten har jag enl instruktioner från Miamipool hällt i PH-minus (som jag blandat med vatten i en hink) på båda sidorna av poolen med cirkulationen avstängd i ca 1-2 timmar. Det har gett resultat så vi är nästan nere på 110.
Vi borstar poolen väldigt noggrant samt sänker PH till ca 7.3 innan jag häller i shocken. Det känns som om vi gör allt rätt men ändå så hjälper det inte fullt ut.
Det ser ut att vi kanske fått ordning på vattnet nu, så imorgon stänger vi poolen och hoppas på det bästa. Det börjar ju bli riktigt kalllt nu, så det känns säkrast.
Förresten så öppnade vi filtret idag för att se om det var alger i sanden, men den var helt ren och fin och inte ett spår av några alger vad jag kunde se :)
Jag håller med Rickard att taket kanske bidrar till algerna bildas lättare. Förra året (vårt första år med pool) hade vi inga problem överhuvudtaget, trots att PH värdet oftast låg på minst 7.8.
I år (första året med tak) så har vi inte haft annat än problem tyvärr >:(
-
Jag funderar på en sak som jag hoppas att ngn kan svara på.
Efter att algerna dött så brukar poolen först bli mjölkig, sen blir vattnet långsamt klarare.
Under klarningsprocessen så faller döda alger till botten och jag jag vill fråga er som brottats med alger om de har gul färg eller är mer som en mjölkig sörja.?
Vi får nämligen gula partiklar (ser nästan ut som frömjöl från tall) som lägger sig på botten samt i trappan under klarningsprocessen, typ 3-5 dagar efter att vi hällt i shocken och poolen inte borstas lika intensivt. Jag tror att det är alger som kommit tillbaka men har nu blivit lite osäker eftersom de inte sitter fast på ngt sätt. Det räcker att jag viftar med handen i vattnet ovanför för att de ska "lösas" upp och försvinna i vattnet som åter grumlas.
-
De döda algerna som samlas på botten är lite gulaktiga hos mig också. Jag brukar dammsuga försiktigt så att jag inte rör upp dem och sedan backspola ut dem från filtret. Levande alger är gröna.
Och stäng inte poolen för tidigt, innan temperaturen är nere en bit under 10 grader.
Har själv bytt från Baquacil till en joniseringslösning och vattnet har aldrig varit så fint. Har inte haft i några kemikalier över huvud taget sedan 5/9 och känner man på väggarna är dem inte det minsta hala, så ingen algbildning alls. Har transparent poolskydd, så jag lider också lite av fotosyntesen.
Mvh Magnus
-
Färgen hos oss är gul och nästan lite grönaktig när det blir lite "tjockare" samling, men inte grön.
Men sitter alger alltid fast på väggar etc eller kan de vara levande fast de är lösa och ligger på botten/trappan?
Blev lite nyfiken på din jonisering, hur fungerar det?
-
Alger kan sitta lite varstans, på botten, väggar och även flyta runt i vattnet. Trappan är där det brukar kunna börja då det blir lite dålig cirkulation där. Jag har hittat alger bl.a. i lamphuset och bakom listen som sitter runt öppningen till skimmern!
En joniseringslösning skickar ström (låg, ofarlig likström) mellan två koppar- och silveranoder (elektroder). Detta skapar koppar- och silverjoner som förs ut i poolen, där de skyddar vattnet i poolen från alger och bakterier. Systemet består av två delar, en centralenhet och ett T-rör som kopplas på returen till poolen, där anoderna är monterade. Centralenheten som kontrollerar funktionen är mycket enkel att programmera. Man ställer bara in hur länge man vill att pumpen ska gå och hur länge och med vilken effekt joniseringen ska pågå. Där får man prova sig fram. Beror på hur stor poolen är och hur mycket man badar bland annat. Sen sköter den sig själv. En gång i veckan kollar man nivån på jonerna med ett enkelt testkit. Skulle det bli mycket bad en helg t.ex. finns en "boost" knapp som gör att joniseringen går i ett dygn och sedan återgår till normal drift.
De enda kemikalierna du behöver är för justering av pH (7,0-7,5) och kalciumhårdhet (200-250) samt någon form av oxidationsmedel för att några ggr per säsong (beroende på hur mycket man badar), bryta ner de organiska ämnen (sololja, svett m.m.) som de badande tillför vattnet.
Alkaliniteten bör ligga mellan 80-120 men det gör inget om den sjunker ner mot 60.
Anoderna förbrukas med tiden, men bör räcka i 3-4 år om man har poolen igång halva året
Mvh Magnus
-
Vad är kostnaden för en joniseringspump?