Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: Valle skrivet augusti 30, 2009, 10:30:24:24
-
Hej
Jag undrar om det är någon som kan svara på om det är lönsamt att glasa in poolsolfångare typ ECOPOOL eller liknande.
MVH Valle
-
Man kan förstöra dem om man glasar in dem, om du inte kör cirkulationen, och det är soligt och varmt blir det så varmt att plasten smälter.
Dessutom tappar man lite effekt om man glasar in dem, en viss del av solinstrålningen reflekteras bort av glaset.
Vad man kan göra för att öka effekten är att sätt upp vindskydd, avkylning p.g.a. vind är den största boven när det gäller poolsolfångare.
-
Ok hade ingen aning om att det kan bli så varmt så att dom pajar. å de vore tråkigt !
Tack för tipset. ;)
-
Jag har Primastars solfångare.
Körde ett par år utan glas och har nu haft den inglasad 2 somrar och tycker mig ha märkt en ganska stor skillnad.
Först och främst som Rickard säger så är vindskydd viktigt för det ville inte mycket vind till förrän effekten sjönk en hel del vilket jag inte märker av nu när de är vindskyddade.
Och sedan levererar den värme mycket tidigare på morgonen, i stort sett så fort solen visar sig snurrar pumpen igång. Har det varit dåligt väder några dagar går det också fortare att hämta tillbaka tempen när väl solen kommer tillbaka. Jag tycker skillnaden är klart märkbar men inte gigantisk.
Men detta är sånt jag bara kan jämföra så att säga erfarenhetsmässigt, jag har inte mätt och fört statistik eller så....
Sedan om det är lönsamt? Tja, jag har byggt lådorna av material jag redan hade och fönstren fick jag när grannen bytte på sitt hus och jag hade inget annat för mig just då, så för mig har det varit lönsamt.
Dock har jag lagt ändrören utanför den inglasade lådan just pga att det kan bli för varmt för plasten men har inte märkt någon påverkan på gummit i själva mattorna trots att jag inte alltid haft cirkulation trots värme, tex när jag varit bortrest.
-
I instruktionen för mina Texsun står det att man inte får täcka dem med glas för att det finns risk att de tar skada av värmen, kanske har inte alla tillverkare samma material i sina fångare. (Men det skulle jag tro)
-
Ja Rickard kan nog ha rätt i att det kan bli för varmt om man glasar in.
min solfångare är tillverkad av PEH plast och Jag kollade lite på nätet och där står det att 80 grader är max temp för PEH rör.
-
Primastars är ok att bygga in om man lägger ändrören i ABS-plast utanför lådan. Själva gummimattorna ska tåla 180 grader.
Kolla på www.Primastar.nu (http://www.Primastar.nu) sedan under Solfångare -> Djupare info.
Finns även bilder under Solfångare ->Kundbyggen. Väldigt lik den inglasningen jag gjort.
-
Kan detta vara något för någon? Fick ett mail av en kille jag känner som bor i Skåne, men som inte har pool. Han ville bara göra mig uppmärksam
http://vvs-eksperten.dk/index/solfangersaet-deluxe-250l-vvb-p5497
-
Kan detta vara något för någon? Fick ett mail av en kille jag känner som bor i Skåne, men som inte har pool. Han ville bara göra mig uppmärksam
http://vvs-eksperten.dk/index/solfangersaet-deluxe-250l-vvb-p5497
För lite m2 yta, och för högt pris för att värma en pool.
I Skåne eller Danmark kan det kanske vara nåt för vedeldare som inte vill hålla på med veden under sommarhalvåret, och då bara för tappvarmvatten.
-
Pratade med ecopool idag och dom kunde inte rekommendera att glasa in deras solfångare då dom har haft problem med inglasade fångare när man stänger av flödet och solen ligger på så hade själva mattan separerat och svält upp i ca 20 cm stora blåsor.
-
Primastars är ok att bygga in om man lägger ändrören i ABS-plast utanför lådan. Själva gummimattorna ska tåla 180 grader.
Gummimattorna är med största sannolikhet gjorda av EPDM gummi o de klarar inte av 180 grader, i alla fall inte om man vill ha en livslängd som är längre än ett par veckor. Det finns andra gummin som klarar av denna temperatur, men då har vi inte råd att köpa de gummimattorna.
/ronson
-
Hej!
Även jag har solfångare från Primastar. Jag har använt TRIOFOL 0,2mm åldersbeständig byggplast. Jag byggde en ram av tryckimpregnerat virke lade dit tunn frigolit och ovanpå rullade jag ut solfångaren. För att solfångaren skulle ligga fast placerade jag tryckimpregnerat virke (22x95) under solfångaren med c:a 1m mellanrum. Jag fäste solfångaren i virket med rostfri klammer utan att skada solfångaren. Allt klädde sedan in med byggplast, som fästes med rostfri klammer.
Innan jag gjorde detta kollade jag med en liten bit solfångarmatta skillnaden med och utan plastfolie. Skillnaden var c:a 10 grader!!
/mats
-
Jag tänkte ta upp mina solfångarplaner igen då jag tyckte att min bvp gick lite för många timmar förra året.
Jag planerar att tillverka fördelarrör i rostfritt 2st 1m långa med nipplar ca c/c 35mm. sedan tänker jag mig att jag monterar en fördelare i varje ända av mitt staket, i lagom vinkel mot solen. Sedan monteras 16mm PEM slang mellan nipplarna. Jag tänkte även glasa in konstruktionen på något vis mest för vindens skull.
Någon som har erfarenhet av liknande ?
-
Inglasade PEM-slangar kan bli så varma/mjuka att de deformeras när du trycksätter dem.
Skulle inte tro att det kan hända om du kör cirkulationen kontinuerligt, men har du nån form av start/stoppfunktion på pumpen så finns risken.
-
Tanken var att starta och stoppa cirk. pumpen med en differens termostat som känner solfångartemperaturen och jämför med poolvattnet.
Menar du att dom blir platta ? eller tänker du på att böjarna kan "knippa" sig ? jag hade inte tänkta ha några krökar utan bara raka längder mellan fördelarna. och antingen 16/12 slang eller 25/21. om det är fördelaktigare kan jag även tänka mig att gå upp till 32/26 eller 40/32 men det känns som att det är bra med så tunnväggig slang som möjligt.
Jag är ingen expert på slang med den typen av slang som jag har stor tillgåmng till är inte vanlig PEM utan HDPE, allstså något tätate molekylkedjor än PEM jag vet inte om det är bättre mot hög temp. men förmodligen inte sämre i alla fall.
-
En kille här i byn byggde sig en inglasad solfångare med 100 meter PEM-slang löst "ringlad" i solfångaren, den blev så mjuk att det blev bulor på slangen när han startade pumpen, tror t.o.m att den gick sönder, men är inte helt hundra på det.
Typ som när du blåser upp en ballong alltså.
-
Jag byggde (heter det så?) bögg en solfångare i rent utbildnings-syfte för kommande poolsolfångare. Jag använde mig av en isolerglasruta 100x70 cm och en isolerad låda till detta. Sen monterade jag en 12 v fläkt från en dator i bakstycket och en termometer. Som absorbator använde jag en takplåt i aluminium som jag hadde liggandes. Problemet som inträffade var att den blev för varm. Termometer gick i topp och sprack, sen smälte själva plasten runt termometern som var gjord i ngn typ av hårdplast. Vet ej smältpunkt på hårdplast men mistänker att det ligger på ca 70-80 grader. Ska tillägga att jag bara hadde en inomhustermometer och kommer inte ihåg hur högt den gick. Så nu vet jag lite mer om solfångare och termometrar. Och varm blir det.
-
Problematiken med att slangen blir överhettad tänkte jag lösa som så att om jag nu har en separat cirk pump till solfångaren som stoppar när solfångaren inte ger tillräckligt alternativt att jag inte vill ha mer värme. Eftersom solfångarna kommer vara belägna högre upp än vattenytan i poolen så tänkte jag ha öppna ändar på fördelarrören som jag monterar backventiler på, tanker är då att solfångarna tömmer sig slölva tillbaka till poolen när cirkpumpen stannar.
En PEM slang som är tom på vatten tror jag inte går sönder.