Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: RoJo skrivet mars 22, 2009, 10:35:32:32
-
Hej alla kemister! Var på Poolskola i går i St. Levene, som min poollev Kalle åf. Folkpool ordnat vi var ett drygt 50 tal inbjudna där en kunnig kemist inom pool å annan vattenrening håll föredrag mkt. intressant.
Fick ett tips som antagligen inte sandförsäljare gillar, inte ens Kalle som sålt pooler hur länge som helst hört ngt om.
Efter ett antal år ca 5 så ploppar filtret igen,
även om ni backspolar detta pga fett som binder sig med sanden
som klumpar sig mer o mer, enkelt åtgärdat vid uppstart nu på vårkanten häll i lut i filtret låt verka m vatten i filtret 1 dygn,
backspola sedan så åker skiten ur, sanden blir som ny :).
Försiktighet vid hantering av luten bara skyddsutr för öga o hud rek. starka grejer.
-
hej rojo
skall detta göras varje år, vad kostar luten samt vad heter medlet.
Ett par säckar sand kostar ju inte så mycket?
mvh carlos <sol>
-
Filtrationsförmågan försvinner mer och mer då kornen efter med åren blir runda av slitaget. Så att "renovera" sanden ställer jag mig väldigt skeptisk till.
Och vad kostar sand egentligen? 5 kr/kg? Frågan är om kostnaden skulle vara värt det även om metoden skulle ha fungerat. Att kladda med lutlösningar och skyddskläder för kaffepengar.
Mvh,
John
-
Instämmer med föregående talare O0 , sanden är ju inte så dyr så varför utsätta sig för LUT.
Ha det bra
-
Hej! Läste en annan tråd om sand kom då på detta igen.
Tänker nog pröva till våren och se hur detta fungerar.
Vi har haft sanden sen 05.
Apropå de tidigare svar att sand inte är så dyr. Så var det
nog så att de pratade om att det är en naturresurs som det
tullas på därför kan det vara en miljöinsats att renovera sanden.
Roland 8)
-
Så var det
nog så att de pratade om att det är en naturresurs som det
tullas på därför kan det vara en miljöinsats att renovera sanden.
Roland 8)
så då fyller vi grundvattnet med lut istället..... :P :P
-
Jag tror personligen att moder natur tackar oss som byter sand. 50kg sand vart femte år eller 0,5kg lut varje år ???
Med tanke på öknarnas utbredning lär vi aldrig få brist på sand och inte skitar den ner något förutom vid transport.
-
Helt okej att byta sand, men gör det då av rätt skäl och inte av villfarelser. Att det vid sandstränder finnas polerade sandkorn, beror på att de utsatts för errosion under tusentals år. Om det vore så att sandkross skulle bli märkbart rundade i kanterna på säg bara tio år i ett sandfilter, så tror jag att det inte skulle finnas förutsättningar för några sandstränder alls, eftersom sanden skulle eroderas bort fullständigt på förhållandevis kort tid i så fall. Det tycker jag sunda förnuftet säger utan att ha några vetenskapliga belägg.
När det gäller synen på sand som naturresurs, så håller jag inte heller med. Tar man filtersanden från en sandstrand så är det att utnyttja en naturresurs, men i detta fall vill man ju ha opolerad sandkross, och då är den ju producerad av en krossat berg, vilket jag inte tycker man kan kalla för en naturprodukt.
-
Hej! Nu tror jag iförsig att det räckte m typ vart 5:e år
att göra det. Jag kan inte det här m hur den tillverkas,
men det var faktiskt en mkt kunnig kemist som jobbade m
med offentliga pooler o liknande som menade på att sanden blev
i princip som ny.
Roland
-
Men grejen var väl inte om det tekniskt funkade med luten utan mera ett litet miljöstuk Lut vs Stenkross.
Där det verkar som om Stenkross tar hem en förKROSSANDE seger
-
Vi har inte på alla år bytt sanden, men behövs det verkligen ? Filtret verkar fungera helt som tidigare, eftersom det bygger upp ett tryck som stiger med tiden, allt eftersom skräp filtreras bort, och som sedan återgår vid backspolning. Kanske skulle man fundera på att göra det när vi har någon större översyn på poolen (inte populärt att stänga med tanke på barnen...vi kör ju poolen året runt eftersom den är inomhus), men hittills har vi inga tecken på att filtret skulle filtrera dåligt eller så; gjorde det det (t.ex. om vi fått tunnlar i sanden) så skulle ju trycket aldrig stiga.
-
hej
jag skulle aldrig använda lut, dels är det en fara i handhavande och var spolar man ut luten sedan förmodligen inte på gräsmattan eller i rabatten utan i dagvattenbrunnen ( vad händer då om alla gör det?).
När jag bytte sanden sist så tog jag en garagedammsugare och sög upp den våta sanden tömde 2 ggr i ett kärl tog ur dysorna samt spolade rent hela behållaren.
Innan jag sedan lade tillbaka sanden (ny eller gammal) tejpade jag runt dysröret upptill, fyllde lite vatten i botten vilket gör att sanden dämpas och dysorna skyddas bättre.
Sanden kan man om man vill rengöra i ett kar samt använda för att sanda av runt huset på vintern.
Varför man skall byta sanden efter 5-7 år vet jag inte men förmodligen är den skitig då ;D
kostnaden för sanden kan man bortse ifrån om man slår ut den på 5-7 år.
mvh carlos <sol>
-
Vi startade vår pool 1995 och har fortfarande samma sand och utrustning i övrigt. Poolvattnet är lika fint nu som då. Men vi använder inga andra kemikalier än klor och pH +/- vid behov. Kanske är det annorlunda om man använder flockningsmedel, blandar olika klorprodukter eller använder andra kemikalier typ algmedel.
-
En anledning varför man ska byta sand med jämna mellanrum (förslagsvis vart 4-5 år) är för att varje gång du backspolar ditt sandfilter så försvinner lite av den mest finkorniga sanden. Det är denna sand som i sin tur rensar bort de minsta och finaste smutspartiklarna och om all denna finkorniga sand försvinner med tiden så sjunker också reningsgraden i sandfiltret.
Därför ska man inte heller backspola i onödan, utan egentligen göra det så sällan som möjligt. Detta spar både varmt poolvatten och sand i sandfiltret. Det vissa gör att att "toppa" sandfiltret med ny sand av och till, men ett totalbyte då och då rekommenderas.
Filtersanden är ju inte dyr, med tanke på hur ofta man behöver byta ut den! En 25kg säck kostar 125:-, och det går åt ca 100-150kg för en stor anläggning till, säg en 8x4m.