Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: jjboy skrivet september 23, 2008, 23:41:45:45
-
Jag har nu haft min pool igång över ett år. Under denna perioden så har jag kollat mitt klorvärde och PH 2 ggr. Inte för att jag tyckte att jag har behövde det första gången, då var det bara för att prova och se hur man gjorde det. Andra gången ett halvår senare så gjorde jag det efter att jag hade glömt att lägga i klorpuckarna några veckor. Vattnet blev då grumligt och jag hällde i lite "extra allt" och efter någon dag så kollade jag värdet. Det blev klart och jag börja om med mina puckar.
Jag lägger i en klorpuck varje söndag under perioden som vattnet håller över 15 grader. På vintern när jag bara har runt 6 grader så har jag lagt i en puck var annan eller var tredje vecka.
-
Jag tycker att man kan se på vattnet om det är dax för klor. En antydan till att vara mindre klart. Du kan också känna om vattnet luktar klor eller ej. I en privat pool är infektionstrycket så lågt att det inte blir en hälsorisk om man missar några ppm ibland, det är mer en estetisk fråga. Sen lär man sig ungefär hur mycket klor som går åt per vecka eller så.
Jag mäter nästan aldrig och har nästan alltid klart och inbjudande vatten.
-
Vad bra att det inte bara är jag som kör på känsla. Visst ser man hur inbjudande vattnet är och då ligger värderna rätt.
Så länge det fungerar så ska man vara nöjd. O0
-
Vi har haft problem med lite grumligt vatten de senaste två åren, kan ha att göra med våran nya pooltäckning (lastbilskapellpressenning) eller så beror det på att vi bytt ut för lite vatten under de år vi haft poolen...
När vi precis chockklorerat och kört flockningsmedel har det varit kristallklart, men efter första badet + några dygn har det blivit lätt grumligt igen...
Till våren kommer vi att tömma poolen helt och börja om med nytt fräscht vatten, kommer att rapportera våra fynd när vi vet mer.
Vi hade inte heller några som helst problem med vattnet de första åren.
-
Hej,
Som vanligt när mätning diskuteras vill jag slå ett slag för att känna efter i vattnet.
Lite fel pH och det svider i ögonen, smaken skall vara frisk då finns det lite klor och inga alger/bakterier
det smakar snabbt unket om kloret blir för lågt och lika snabbt smakar det klor om det blir för högt.
Själv är jag lite kontroll-freak så jag mäter ganska ofta med droppar också, speciellt i år när jag satt in en
klorinatorburk som är bökig att få till jämn klorhalt med.
/ Housedad
-
Hej,
Själv är jag lite kontroll-freak så jag mäter ganska ofta med droppar också, speciellt i år när jag satt in en
klorinatorburk som är bökig att få till jämn klorhalt med.
/ Housedad
Summerat efter 2:a säsongen går jag, som många andra, på "erfarenhet" av vad jag ser i vattnet, ungefärlig tid mellan veckoklorspåfyllning (fler vid höga temperaturer), "känsla" av poolduks/poolvattnesbeskaffenhet (indikation till "halt" eller inte), parallellt mätkontrollerat med 3 (tre!) olika metoder + tid. inskickade vattenprov som fått bekräfta OK/NOK - de erfarenheterna räcker numera för min del och har gett mig "järnkoll" på hur det skall vara i vår pool för att hållas optimalt "fräscht & friskt" = OK.
Klorinatorn kan från min erfarenhet i början vara ett "justeringsproblem" men parallellt med mätningarna och by-pass hittade vi snabbt ett inställningsvärde som gör att det "sköter sig självt" som tänkt, bara att fylla på magasinet.
Jag kör dock, om vi inte är "semesterborta länge", med veckopåfyllning av 1 alt. 2-3 puckar då jag sett att vid påfyllning av fullt magasin (6-8 puckar) får jag ett något högre klorvärde men fortfarande acceptabellt.
Vill jag hålla samma låga klorhalt även vid full veckoklorpuckpåfyllning ökar jag by-passen som då tar hand om "överskottet".
-
Vi hade inte heller några som helst problem med vattnet de första åren.
Min pool är från 1995 och jag har fortfarande samma vatten, bara påfyllning av regn och vid backspolning.
De första åren mätte jag ganska ofta men sen har jag mest kört på "känsla".
Det är alltså inte bra de första åren som vi har haft fint vatten.