Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: zek skrivet juni 16, 2008, 23:06:49:49
-
För tillfället har jag nu lagt in en resistor på 100kOhm vilket motsvarar -31,5 grader och då får jag ett börvärde på returledningen på 51,5 grader . Jag kommer inte upp i mer än 32 grader på framledningen och 28 grader på returen, VP:n går konstant.
För närvarande är det 21 grader i poolen. Någon som vågar spekulera i hur lång tid det kan ta att nå till 26 grader ? (CA 40m3 vatten)
Jag undrar också om någon vet om det är "normalt" att VP:n inte kommer upp högre i temperatur, vid värmedrift mot huset vilket iofs inte kräver samma effekt som poolen kan jag ju komma upp 20 grader till om jag vill.
-
Vill minnas ngn. räknade på 1-2 graders ökning per dygn och det stämmer som jag ser det men är samtidigt omgivningsväderberoende - och det är ju inte gynnsamt nu direkt...
Håller med i frågeställningen att kunne man öka med 20-30 grader motsvarande radiatormöjligheterna skulle det börja likna ngt....
Med lurad temp. till -30 grader borde man få ut mer tycker jag... <dontkn>
Har haft "VP-experter" att se över anläggningen men inga revolutionerande förändringar efter det - VP jobbar med lägre värden i pooldrift och skall ärligt säga att jag inte ser logiken i det - söker vidare lösningar för jag är övertygad om att det går att få ut mer...
Samtidigt ser jag lite oroväckande på andras inlägg att vid enbart VP-komb. hus/berg vs. hus/jordvärmeslinga verkar de flesta få liknande värden om det inte finns kompletteringsvärmekälla....?
Bifogar lite länkar som rört samma ärende - du kan säkert hitta mer via sökmotorn från startsidan.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2378.msg22039#msg22039 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2378.msg22039#msg22039)
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2548.msg21028#msg21028 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2548.msg21028#msg21028)
-
Jag tycker ni ska vara glada som har så effektiva värmeväxlare att ni kan överföra hela vp-ns effekt mellan 32-28 grader. Vid så låga temperaturer får ni bra cop.
Jag gissar att din pool är uppe i 26 om två dagar och det utan att veta effekten på din vp, eller hur isolerad poolen är. Och då borde tempen över värmeväxlaren ligga mellan 37-33 grader.
Håkan
-
Bra gissat nu är den uppe strax över 24 grader i poolen och 37 på framledningen samt 31 på returen så det tar sig....
-
Dom allra flesta VP är av on/off-typ, därför spelar det ingen roll om ni lurar VP till -31 eller +10 grader, det enda som räknas är vilket börvärde VP inställd på, alltså: så länge VP vill producera värme så gör den det oavsett börvärde och med full effekt.
Det som räknas för temphöjning i poolen är hur stor VP man har samt hur effektiv vxl man har skaffat, tillkommer förstås väder, isolering, blåst, täckning osv!
-
Jovisst sålänge +10grader innebär ett börvärde på framledningen som är minst max vad pumpen kan leverera.
-
Dom allra flesta VP är av on/off-typ, därför spelar det ingen roll om ni lurar VP till -31 eller +10 grader, det enda som räknas är vilket börvärde VP inställd på, alltså: så länge VP vill producera värme så gör den det oavsett börvärde och med full effekt.
Det som räknas för temphöjning i poolen är hur stor VP man har samt hur effektiv vxl man har skaffat, tillkommer förstås väder, isolering, blåst, täckning osv!
Det är säkert i princip rätt och riktigt men ser jag till teori av egen "överdimensionerad" 7,3 kW VP (huset klarar sig på mindre storlek) och 120 kW Pahlénvärmeväxlare samt extraborra för pooluttag enl. alla konstens regler (enl. de som skall kunna detta) "räcker" det i praktiken inte till trots allt, inte ens om VP'n får gå dygnet runt, dessvärre. (Jo, om det är "högsommarvärme" ute men tänket är ju att klara det även vid låga utetemp.grader, dvs. starta vårtidigt och sluta höstsent) - och en VP som behöver gå dygnet runt inkl. poolcirkulationspump traskar iväg rätt mycket kostnadsmässigt trots allt - kvittar iofs. sett till om man kommit upp i "valfri temp."
I mitt fall presteras max. 42-44 grader i framledningsrör (innan värmeväxlaren) och ger ca. 33-37 grader i returrör (efter värmeväxlare) och ger slutgiltigt max. ca. 29-30 grader uppmätt i utloppsmunstyckena.
Dessa grader skall i sin tur värma upp/hålla drygt 45 kubik vatten konstant "behagligt" men kan ju aldrig ge mer än sina egna max. grader i mest optimala tänket - finns inte en chans i praktiken i detta fall att nå/hålla mer än max. runt 26-28 grader oavsett isolerad pool, yttäckning (om än enkel) etc. pga. förlusterna på bl.a. nattetid (sänkt temp.), omgivningstemperaturer, blåst etc., etc. - och för att hålla dessa poolgrader krävs som jag sett det bra väder med höga omgivningsgrader oavsett dygnet-runt-drift...
Så, de som lyckas komma upp i, och hålla 32-33 grader (eller mer?) med detta VP-arrangemang och utan annan värmekälla i områden kallare än vad Skåneland har är bara att gratulera - och om någon gör det är det tacksamt med ev. "intrimningsförbättringstips" (för jag tror fortfarande inte det är uteslutet att nå bättre resultat - skam den som ger sig....)
ZEK: Skall bli intressant att följa vad du kommer upp i slutgiltigt och vid hur många drifttimmar/dygn samt vid vilket omgivningsväder.
-
Poolbadaren, om 42-44 grader är max vad din vp kan ge så är det svårt. Möjligen kan en ännu större vvx göra värmeutbytet med poolen effektivare.
Men om din vp klarar mer än dessa 42-44 grader men att temperaturen inte orkar över detta så verkar det som tillförd effekt balanseras av värmeförluster. I så fall: isolera isolera.
-
VP'n kan ju onekligen ge mer men i poolinkopplat läge är det de graderna som styrs ut till pool - när det är styrt till radiatorerna (samma väg fram till trevägsventilen) så är temp. avsevärt högre - det är de högre gradtalen jag "efterlyser" till poolkopplat läge och som hade förändrat förutsättningarna oavsett förluster pga. isolering eller inte...
Just nu ca. kl. 23:40 är poolvattnet uppe i 27,3 vid en utetemp. på 16,3 så det "puffar" på - skall nog klara nga. grader till inför midsommarhelgens festligheter! O0
-
Vi har en pool från Svenska Poolfabriken på 4 X 8 meter, en värmepump på 7 kW från Nibe - och vi håller lätt 30 grader i poolen oavsett utetemp. (på våren tar det förstås ett par veckor att få upp tempen)
Förra året låg vi kontinuerligt på 30-31°C och hade en kostnad på ca 2700 kr (kWh) på pooluppvärmningen.
Tycker det är helt OK.
Om du inte kan värma din pool till 30°C så har du för dåligt isolerat, vi har "liggunderlag" som isolering av poolbotten, 50 mm markskiva som isolering på väggarna och slutligen "poolkudden" som isolering på toppen.
Bild på poolkudden:
-
Poolkudden kan jag tänka mig skulle ge en avsevärd "uppåtisolering" där förlusterna ju är störst - i mitt fall har jag som tid. nämnt bara plastfolie och får väl ett rejält släpp där - i övrigt vill jag påstå det är välisolerat runt om och i bottnen.
Följdfrågor:
* Åker poolkudden av och på ofta för jag kan ju tänka mig att den behöver vara på en hel del för att hålla dryga 30 grader - om inte annat så alltid nattetid och vid låga temperaturer?
* Måste förmodligen också vara på mer eller mindre alltid utom vid baden under tidiga start- och sena stoppmånaderna?
* Viktigt också: Hur många timmar är din pump igång vid de olika scenarierna? Dygnet runt i vissa fall och mindre vid den varmare perioden?
-
Poolkudden är alltid på när vi inte badar, både för att spara energi och av säkerhetsskäl.
Är det varmt ute och vi vet att vi skall bad mer samma dag eller dagen efter så är det inte alltid vi blåser upp den när vi haft ur luften.
Jag kör cirkulationen dygnet runt i cirka 3 veckor vid uppstart, sedan kör jag den ca 15 timmar/dygn.
Förra sommarn var ju inte direkt nån höjdare med avseende på soltimmarna, men vår snittdrifttid hamnade ändå på skapliga 10.3 timmar/dygn. (för värmepumpen)
-
Tack för svar och bilder, Rickard - Nu börjar det bli riktigt spännande! O0
Jag börjar så smått inse att min bergvärmepumpsanläggning nog trots allt är "grym" (nåja, i alla fall fullt fungerande) för att kunna ge poolen de grader den trots allt ger med förutsättningarna "uppåt"! <antman>
Har haft många olika ideér om allt från egen överbyggnad till enklare "yttäcklösningar" men inte hittat ngt. riktigt än... <hmm>
Blir därför rätt nyfiken på poolkudden och dina praktiska erfarenheter av användandet:
* Hur hanterar ni den rent "praktiskt" för det måste ju vara en hel del "meck" - ser ju relativt "skrymmande" ut?
* Av- och på - 1-manshantering möjlig?
* Upprullning? Förvaring vid avtagningen med luft kvar?- Lufttömning mellan avtagningarna?
* Pooltäckning även om ej uppblåst? (måste vara enklare hantering men gör det samma "isolernytta")
...sist (utan att ha sökt....) prisbild "den gången"?
Edit: Har följt olika "poolkudde"-trådar ända från ditt bygge och också sett att ursprungskudden tydigen inte finns längre?
Verkade ju vara en höjdare iom. "värmetillförselmöjligheten" ut/uppifrån + den isolerande effekten i poolen - något du sökt utanför Svedalas gränser eller sett någon annan ha idagsläget?
http://www.ostran.se/harkiv/ost/1999/05/08/OST19990508BBEEUU000_219047.htm (http://www.ostran.se/harkiv/ost/1999/05/08/OST19990508BBEEUU000_219047.htm)
(Peter Dahlén i Högsby uppfann en poolkudde 1999 - Förenklat handlar idén om att använda sig av två sammansvetsade pooldukar istället för en. Pooldukarna är gjorda av genomskinlig stark PVC-plast. Genom att blåsa in luft mellan de båda dukarna bildas en slags drivbänkseffekt som gör att vattnet absorberar värmen som bildas i luftkudden.)
-
Den är inte så skrymmande när man tömt den på luft, vi tömmer den med en kanalfläkt som jag byggt in i en låda, det tar ca 1 minut (dammsugaren tog alldeles för lång tid), sedan drar vi av den och lägger den med ca 70 cm veck vid ena sidan av poolen.
Att ta av den ensam går i princip inte sedan man tömt den på luft.
Då vi har staket bara 1 meter från poolen på båda kortsidorna kan vi inte heller dra av hela poolkudden med luften i, hade vi inte haft stketet hade det inte varit några problem att själv dra av poolkudden och lämna den uppblåst vid sidan av poolen.
Vi har aldrig provat någon upprullare, de flesta som jag känner som har pool, och har provat med upprullare har slutat, det "rapplar" för mycket och tar längre tid än att ta av den som vi gör (även om det krävs att man är två).
Vi öppnar rätt ofta poolen bara till hälften, och då kan man göra det ensam (men det bör vara en vuxen person).
När vi öäppnar bara halva poolen behöver vi inte släppa ut någon luft alls.
Priset då var ca 8000 kr, den vi nu har har jag köpt lokalt, en kopia av den gamla, en prototyp då jag eventuellt tänkt börja sälja den.
Då den vi nu har som inte är transparent inte spar lika mycket energi är jag tveksam till att dra igång försäljning, och då vår transparenta bara höll i 5 år är jag även tveksam till att börja sälja den typen, tycker det är lite för dålig livslängd.
Kanske därför Peter Dalen la ned sitt företag också?