Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: Stefan 1 skrivet maj 03, 2008, 21:06:10:10
-
Hej alla poolare,
Jag är ny här på forumet (jag har smygläst lite tidigare ;) ) och jag tycker att det finns en hel del personer som verkar mycket kompetenta och villiga att hjälpa nybörjare.
Jag är nybörjare :)
Jag har en nybyggd suteräng villa som jag byggt själv på ca 280 m2 (välisolerad) samt även en nybyggd pool från poolkungen 4 x 8 m 1.4 djup med romersk trappa.
I skrivandets stund håller på att fylla den med vatten från egen grävd brunn, det tar tid kan jag berätta ;D
På 3 veckor har jag fått i ca 80 cm vatten.
I dagsläget har jag inte någon värmekälla för uppvärmning av huset som har vattenburen golvvärme, vi har värmt det med vår täljstenskamin hela vintern (tur att den har varit mild) samt varmvatten från en vv beredare.
Mina planer har varit att sätta en luft/vatten värmepump till huset hela tiden och då är frågan: ska jag köpa en separat luftvärmepump till poolen eller ska jag ta och utnyttja den tilltänkta värmepumpen till huset även till poolen?
Vad anser ni här på forumet? skulle tro att ni anser att jag ska använda husets pump men vill ändå kolla med er.
I övrigt anser jag att poolkungens poolkonstruktion verkar vara vettig, mkt bättre än en trästomme som ruttnar upp samt mkt enkel att montera.
Ha det bra
Mvh Stefan
-
Köp en värmepump som kan värma både huset och poolen, det gör jag och jag tror stenhårt på den iden, om nåt händer med poolvärmen behöver jag bara köpa en ny värmeväxlare, inte en ny poolvärmepump...
Om "husets" värmepump går sönder så sker det bara lite tidigare p.g.a. poolen, ingen stor sak!
Bor du i södra sverige räcker fömodligen en luft/vatten-värmepump till bra, men bor du i norra sverige kanske du skall överväga jordvärme eller bergvärme för att få så låg driftskostnad och livslängd som möjligt.
-
Hej Rickard,
Tack för ditt snabba svar.
Jag bor utanför Lund (skåne) så jag köper ditt resonemang att om man bor norrut ska man nog köra med jord/bergvärme, men där jag bor spelar det nog inte så stor roll med tanke på dagens luft/vatten värmepumpars kapacitet.
Jord/bergvärme är säkert mer effektivare i denna delen i Sverige där jag bor med, men med tanke på merkostnaden jämfört med luft/vatten tar det nog Vääääldigt mycket mer tid att tjäna in sin investering.
Jag ska undersöka marknaden lite och se vilken tillverkare av luft/vatten värmepumpar som är effektivast i förhållande till vad dom kostar.
Har ni några förslag?
Mvh Stefan
-
Fråga efter poolstyrning.
-
Tack Fia,
Jag har varit ute på NIBE s hemsida och sett att dom har en luft/vatten värmepump som heter VVM 300 som är förberedd för styrning av pool.
Det lutar således att jag satsar på en sådan elpanna samt en värmepump NIBE 2020 10 kw och en POOL 20 reglerventil.
Det verkar inte som om det är många tillverkare som har poolstyrning i sina elpannor, undrar varför?
Det är ju många som investerar i en pool nuförtiden, eller hur?
Ska ringa till en av mina leverantörer och få ett paketpris på dessa saker imorgon O0 , men det lär ju kosta en slant :-\
Finns det någon här som har andra förslag av tillverkare är ordet fritt.
Mvh Stefan
-
Jag har liknande frågeställning.
Jag har en AutoTerm LV 206 Luft/Vatten med en Rego 800 som jag trodde jag skulle kunna koppla in till att värma poolen precis som du hade tänkt dig. Jag bor också i Skåne.
Min tanke var/är att jag skall värma poolen istället för radiatorerna på sommarhalvåret.
Rörläggaren och någon på AutoTerm (Bosch) påstår att det inte går utan att jag måste värma poolen med varmvattnet istället för radiatorvattnet. Dessutom ha en extra värmare på returen från poolväxlaren.
Jag förstår inte varför det inte skulle gå att värma poolen istället för elementen? Med en extra värmare försvinner väl nästan hela effekten med en Luft/Vatten pump?
Hur skall jag komma vidare?
Efter att ha läst poolforum ett tag verkar det inte vara helt vanligt men inte omöjligt.
Någon som kan bidra med en skiss på hur man skall koppla det?
Söker ingen helautomatik men vill få till vämningen fort som attan.
/Jan
-
Åter igen, ÅF/installatörer vet inte vad dom pratar om, eller så vill dom inte!
Om du talar om för din VP att det saknas värme till radiatorerna så kommer den tillverka varmt vatten till elementen!
Om du då lurat din VP att i stället skicka detta varma vatten till en vxl genom diverse tvåfotsdribblingar, vet ju inte VP.....
Dessa dribblingar kan komma från tillverkaren i form av en poolstyrning, eller i form av egen konstruerad lösning, det senare sätter (nog) garantin ur spel! fast blir bara till 1/20 av priset!
Inte heller jag förstår....
-
Hej alla glada badare,
Imorgon ska jag beställa en NIBE VVM 300 med en Fighter 2020 10 kw värmepump med tillhörande pool 20 poolstyrnings ventil.
Hoppas jag gör ett bra val O0
Tack för hjälpen.
Mvh Stefan
-
Jag bygger gärna en enkel manuell lösning själv men jag behöver förstå i vilken ände man börjar.
På poolvärmexälaren finns möjlighet att sätta in en tempgivare. Hur vet man vilken typ man skall välja? Var köper man sånna, på Clas Olsson?
Skall man hitta var tempgivaren till elementen sitter och sätta en brytare som skickar fram temperaturen från poolvärmexäxlaren i stället för temperaturen från elementen?
Sedan måste man ändra så att värmepumpen(VP) går även om det är varmt ute. Men hur gör man det? Gissar att det är lättast att ändra inställningarna på VP.
Vad behövs mer.
/Jan
-
Köp extra givare som är till för din VP, med den mäter du pooltempen, du lurar VP att tro att detta är framledningstemp, i VP sätter du en framledningstemp som motsvarar den pooltemp du vill uppnå, du switchar mellan denna givare och den ordinarie över ett relä som styrs via timern till poolpumpen!
Du kan lura din VP att det är kallt ute genom att koppla in en potentiometer i.s.f ordinarie utegivare, VP tror det är vinter och tillverkar varmvatten till din vxl. Att switcha mellan pot och utegivare kan du även här göra med ett relä som styrs av timern till poolpumpen!
Sätt avstick på radiatorkretsen med kranar, när du inte behöver värme i huset ställer du om dessa kranar och kör i gång timern!
Så gjorde jag, fungerar felfritt, men det finns säkert fler lösningar!
-
Tack för svaret men det är precis här jag fastnar.
Vad är det för typ av reläer och timer. En timer på 230v som även har en extra utgång? Vad heter den och var hittar man en sådan?
En potentiometer som man kopplar in, hur då? Hur tar jag reda på vilka värden den skall ha. vad har du använt?
Reläer, dessa skall väl han brytare och matning. Behövs det något speciellt? Kan du ge lite mer info vad du använt?
Tacksam för lite mer detaljer, sen kan jag nog komma vidare.
-
Jag ska se vad jag kan göra, tar ett par dagar!
Men är du helt säker på att du ska "modda" din VP?
Jag menar att du ska vara försiktig om du inte komponent/styrkunskapen, kan bli seriöst dyrt!
-
Hej,
En fråga från en okunnig som har separat luft/vatten VP till poolen, men är nyfiken...
Varför hålla på och strula med timers för omkoppling mellan olika sätt att styra VP, varför inte när poolvärmning skall till manuellt koppla om till
en potentiometer (eller fast motstånd) som får VP at tro att det är kallt ute, koppla om framledningsgivaren till sekundärsidan av växlaren och öppna avsticket till växlaren.
Sen kommer VP hela tiden att producera värme till radiatorkretsen, tills dess att framledningstempen är nådd dvs poolen är så varm du vill ha den.
VP:n toppar väl radiatorkretsen till 50-55 grader och jag tror inte det finns ngt i kretsen på som tar skada av dessa temperaturer som snabbt nås om
cirkulationen står still.
Med andra ord om mina teorier stämmer så kan man göra styrningen ännu enklare genom att skippa tidsdelen av styrningen.
Hilsen
/ Housedad
-
Håller med!
Det är bara om man vill ha automatiskt som du behöver göra som jag beskriver!
Tänk också på att om VP inte blir av med värmen (poolpump av) så stannar (löser ut) den på högtryckslarmet.
Jag vet inte hur det ser ut på alla olika VP men på min måste jag fram med skruvmejsel och ta av en plåt på VP för återställning!
-
Hmmm,
Nu ger jag mig ut på ännu djupare vatten, men om man sätter givaren för framledningstempen på utgående primärledning
från växlaren så borde väl VP sluta producera värme tämligen snabbt efter att cirkulationen i poolen stängts av...
Antar i detta att man kan reglera tempen i poolen tillräckligt bra med givaren på det stället.
/ Housedad
-
Jag tror inte vattnet är så djupt, ännu.....
Jag tror nog att denna "ful"-koppling kan fungera, tänk bara på att VP kommer att starta/stoppa/starta/stoppa......osv ända tills poolpumpen startar igen, och vad är det som tar kål på en VP? jo de flesta är överens om att det just är antalet starter som är skadligt. Med så väldigt lite vatten i kopparröret kommer uppvärmning/avsvalning ske mycket snabbt! men jag förstår hur du tänker!
Bättre då att lägga till 400 kr och få automatiken!
-
Ett dator byte senare så är man åter på banan.
Tack för svaren.
Det måste inte vara enklast eller billigast tänkbara. Jag är mest intresserad av att få det att funka. Jag vill kunna säga till min rörkrökare att "koppla rören så här" och vara ganska säker på att jag fixar att lösa resten eftersom han uppenbarligen inte har en aning om styrningen.
Kan man köpa automatik för 400 spänn som funkar så låter det ju utmärkt?
Berätta mer.
-
för dom 400 kr får du väl en timer och en potentiometer, sen är det bara börja att modda din VP.
Någon färdig automatik för dom pengarna har jag aldrig sett!
Koppla rören kan du göra så här:
(http://www.lager.st/wilma/VXL.jpg)
-
20,8 grader just nu, bergvärmen har hållt på 12 tim om dagen sen förra lördagen. Starttemp 9 grader
Har liknande arrangemang och antar din styrning kan vara likvärdig min och det skulle vara mycket intressant med värden från dina GT-givare (8, 9, 10 och 11) som handlar om värme- och köldbärare in- och ut avlästa när poolvärmen sas. är till och skickar ut till värmeväxlaren från VP'n.
Vi är några stycken i bakgrunden som försöker få klart för oss vad vi kan få ut optimalt från värmepumparna till poolvärmningen med samma arrangemang.
Kan också om du inte redan sett det rekommendera http://www.varmepumpsforum.com/ som hanterar det mesta om värmepumpar av alla de sorter.