Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: synpunkter skrivet december 27, 2007, 19:45:18:18
-
Jag undrar vilken dimension man ska ha på slangen mellan pool och acktank? Min acktank får energi genom luft/vatten vp och solfångare. Jag hade alltså tänkt mig en värmeväxlare vid acktanken. Avståndet mellan ack och pool är ca 8 meter. Poolen är 4x6 meter, 1,5 djup.
En fråga till förresten - är det pem som gäller när man väljer slang?
-
Då har du nog ett flöde på 250-300 l/min och då skulle jag råda dig till att använda en PEM slang 50X40,8 pga tryckfallet. Många anslutningar är anpassade för 50mm slang, dvs de har R40 (G 1 1/2) gänga. Det är stor skillnad i tryckfall med detta flöde jmf med en 40 slang och en 63 slang är mycket mer svårhanterlig. PEM slang bör användas då den är fryssäker.
Kolla på Rinkabyrör alt aqua-line så finner du en hel del slang o kopplingar.
/ronson
-
Antog det... Ett problem är att jag sista 1-1,5 meterna till acktanken inte får plats med 2 st 50 mm PEM utan att riva sönder och bygga om orimligt mycket. Jag skulle gärna vilja köra med 32 mm PEM... Är det helt puckat? Funkar det ens? Kan möjligen försöka med 40 mm. Förresten - är det nån vits med att köra 50 mm rör 7 meter och sedan en övergång till 40 mm eller 32 mm sista biten till acktanken? Finns det nåt annat sätt man kan göra så att en mindre dimension funkar? Kan man tex ha en rörslinga på rengöring/filter och en annan rörslinga på uppvärmningen? Tips någon?
-
Jag har två rörslingor. En för rengöring/filter och en för värmen/VP.
Jag vet inte vilken storlek som är bäst men jag använder 50 till rengöring/filter och 32 till värme/VP. Det finns anslutningar som man kan gå från 32-40 om du skulle ha 40 i växlaren vilket jag har.
Sytemet för värmen drivs av en helt vanlig cirkpump som går dygnet runt. Det vattnet går direkt från pool till värmeväxlaren och sen ut i poolen igen. Det är 32 slang hela vägen. Jag har satt ett vanligt vatten filter för att ta bort eventuellt skräp som kan följa med. Märkte dock att det filtret inte får vara för fint för då klarade inte min pump att trycka upp vattnet i växlaren som sitter 1 meter upp på väggen. Det blev för stort motstånd av filtret.
En fördel med två system är att värmesystemet kan fungera oberoende av det andra systemet.
-
OK, jag förstår, tror jag... Du har alltså (typ) två utlopp och två inlopp i poolen? I mitt fall funderar jag på att ha ett litet pumprum/grop precis vid poolen för filter och pump. Sedan sitter acktanken i källaren i huset ett antal meter bort.
Om jag skulle satsa på separata röslingor så innebär det alltså att den (korta) rördragningen för filtret/pumpen funkar bra med 50 mm (och att det räcker med en tämlingen liten/svag pump). Om det sedan går att dra 32 mm för värmen är det ju lysande. Menar du att du har en vanlig såndär röd grundfos standard-cirkpump för värmen?
Förresten, en annan fundering avseende placering av filter och pump - är det bättre att lägga dessa prylar fyra meter bort från poolen i friggeboden istället för att göra en grop/pumprum precis vid poolen? Jag tänkte på om det låter om pumpen?
En fråga till till jjboy - hur har du gjort med isoleringen på dina rörslingor?
-
Menar du att du har en vanlig sån där röd grundfos standard-cirkpump för värmen?
Det stämmer men jag har en grön. >rulla<
En fråga till till jjboy - hur har du gjort med isoleringen på dina rörslingor?
Jag har lagt alla i en rören i en klump och sen isolerat hela paketet med termoreflekt. Alltså inte isolerat varje rör för sig utan alla tillsammans. Jag har allt mitt i garaget som ligger 7 meter från poolen.
De blåa rören = 32
De röda = 50
-
Om jag skulle satsa på separata röslingor så innebär det alltså att den (korta) rördragningen för filtret/pumpen funkar bra med 50 mm (och att det räcker med en tämlingen liten/svag pump).
Till filtret så behöver du en stor och stark pump som klarar av din storlek på pool. Den bör vända din mängd vattnet 4-5 ggr varje dygn.
Till värmen så går det bra med en liten.
Så har jag löst mitt i varje fall. ;)
-
Ok, kontrollfråga: den där vanliga röda, eller i ditt fall gröna, standard-cirkpumpen - menar du att den cirkulerar vattnet i 32 mm slangen mellan poolen - värmeväxlare? I vilken ände har du pumpen - vid poolen eller vid värmeväxlaren?
-
Jag har alla mina pumpar mm i garaget. Den lilla "gröna" sitter innan växlaren.
Jag tror att alla kopplar olika beroende på hur och vad man ska använda. Som du ser på bilden så ligger pumparna ner i golvet (under vatten nivån) för att inte gå torrt.
När det gäller solvärme kan jag inget. :-\
Glöm inte att fotografera ditt bygge. Vi vill gärna se hur det går framöver.
-
Förresten, en annan fundering avseende placering av filter och pump - är det bättre att lägga dessa prylar fyra meter bort från poolen i friggeboden istället för att göra en grop/pumprum precis vid poolen? Jag tänkte på om det låter om pumpen?
Tycker absolut att du ska ha filtret o pumpen i friggeboden, pumpen låter en hel del. ialla fall min. :)
Kan du isolera runt dem så slipper du ta in dem under vintern, bara tömma dem på vatten.
Blir det inte under marknivå så sätt på en backventil så vattnet stannar kvar vid pumpen när du stänger av den.
-
Tack för all input! En fråga till jjboy: Din bild var lite otydlig ang cirkpumpen som betjänar värmen endast. Du säger att den sitter "innan" växlaren. Menar du att den sitter så att den suger från poolen, och trycker genom växlaren och tillbaka till poolen? Finns det nån tanke om man ska sätta pumpen innan eller efter växlaren - med tanke på om cirkpumpen är bättre på att suga eller bättre på att trycka? Vet nån?
-
Hej,
Vad jag har fått lära mej av pool leverantörer, så är:
En cirkpump är dålig på att suga och bättre på att trycka.
//Janne
-
Din bild var lite otydlig ang cirkpumpen som betjänar värmen endast. Du säger att den sitter "innan" växlaren. Menar du att den sitter så att den suger från poolen, och trycker genom växlaren och tillbaka till poolen?
Jag har satt den innan för då har jag slangen under vatten nivån. Det finns alltid vatten fram till pumpen. Det betyder att så fort jag startar den så finns vatten framme och den trycker vidare vattnet genom växlaren och sen tillbaka i poolen. Den behöver inte ens suga för vattnet är redan framme.
När jag stänger cirkulationspumpen så sjunker vattnet till samma nivå som det är i poolen vilket betyder att vattnet i växlaren tömms eftersom jag har den på väggen. Men så fort jag startar cirkulationen igen så vatten fylls den igen. Därför är det viktigt att cirkulationspumpen ALLTID är igång när du har VP igång.
Det är också på detta system som jag har termostaten kopplad. Så vill jag veta hur varmt jag har i poolen nu så behöver jag starta värme cirkulationen först.
-
Ok jag hajar. Tack! I mitt fall ska jag mata växlaren från en ack (som drivs med luft/vatten vp och sol). Dessa energikällor kommer alltså att göra värme till huset och varmvatten så min vp går hela tiden (om det behövs beroende på tempen i acken såklart). När jag tänker värma poolen så slår jag på cirkpumpen som matar växlaren med vatten från toppen av acken och cirkpumpen som cirkulerar vattnet från poolen - växlaren - poolen. Dessutom har jag kulventiler på matningen från acken till växlaren. Jag har inte funderat på nån termostatlösning ännu - tänkte prova med "manuellt påslag" av poolvärmen till att börja med. Möjligen med en timer på cirkpumparna.