Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Teknik => Ämnet startat av: Plums skrivet maj 01, 2025, 13:31:48:48
-
Hej!
Har en Pahlen enfas pump P01 0,55 kW som precis började ryka vid uppstart så det är dags för en ny. Har haft problem sen jag byggde systemet med att den har svårt att dra igång och få upp varvet så har alltid behövt starta den mot stängd inloppsventil och sedan öppna.
Nu när jag byter, vad ska jag byta till för enfas pump som är starkare i start-momentet?
Kan jag behålla själva bronspumpen och bara byta till en starkare motor? Tacksam för all input!
-
Min plan är att istället köpa en varvtalsstyrd en-fas pump på 0,75 kW. Den får gå på max vid uppstart så kan man dra ned farten seN. Vad tror ni om den geniala planen?
Ho ho! Är det någon här, eller är alla ute och öppnar upp pooler?
-
Vad det gäller svårigheter att få igång pumpar och andra saker om drivs av elmotorer så är det en enorm skillnad på startförmåga/startmoment mellan enfas och trefas motorer (förutsätter att vi bara talar om asynkronmotorer). Trefasmotorer brukar inte ha några startproblem om inte de fastnat totalt. Men enfasmotorer med kondensator har ofta lågt startmoment och det behövs inte så mycket mekaniskt motstånd för att starten skall misslyckas.
Vi har också en Pahlens bronspump som har gått väldigt bra, varit igång dygnet runt - året runt (inomhospool) i snart 20 år nu. Service som behövts har varit lagerbyte och ett byte av axeltätningen som började läcka en gång. Visst kan du koppla på en annan motor om bara byggnormen (fysiska mått, axeldiametrar, flänstyp) stämmer överens och märkeffekten måste uppgå till minst den som den förra motorn hade. Varvtalet är nästan alltid det samma ungefär, runt 2800 rpm. Inget hindrar att du byter till 3-fas heller, men det fodrar ju en ändring av elanslutning, kontaktor, motorskydd m.m.
Om motorn började ryka så behöver den inte nödvändigtvis ha blivit förstörd. Har du tur kan lindningen ha överhettats men ändå överlevt. Ta loss den och kontrollera lindningen först.
Om en varvtalsreglerad motor ger bättre eller sämre startmoment går ej att säga om man inte vet vilken typ av reglering som används och hur denna styrs. Att ställa in ett högre varvtal ger inte med automatik ett högre startmoment, det här är inte en bilmotor. Skall du ha en varvtalsreglerad motor måste du se till att få en som klarar drift mot frekvensomriktare, detta är viktigt säkerhetskrav vid pooldrift. Vissa gör det, vissa gör det inte. Poolpumpar med variabelt varvtal används normalt i syfte att spara energi, man kan t.ex. köra ett lägre varvtal vid filtrering jämfört med vid backspolning eller kanske sänka varvtalet när poolen inte används så mycket. Kan man inte reglera varvtalet så måste pumpen vara dimensionerad för det högsta kravet, dvs för backspolningen.
-
Tack för bra svar Erica!
När jag tittar på kurvor för vattenpelare vs pumpkapacitet (m3/tim) så ser min gamla Pahlen pump ut att vara ganska usel jämfört med nyare pumpar. Även Pahlens egna. Vet inte om det beror på motorn eller om man uppdaterat pumpmekanismen / impeller etc.
Jag tror inte Pahlens P01 pumpar är ”self-priming”? Jag tittar på en Speck badu pump som är self-priming och varvtalsstyrd. Om jag går upp från 0,55 till 0,75 kW men kör den på lägre effekt i drift så borde den ju starta lättare i priming mode när den går på max?
Vet inte om self-priming gör någon nytta. Det är långt mellan teknikrum och pool och dessutom ca 2,5 meter under vattenytan.
Har sett att Pahlen tagit in Specks pumpar under eget namn och säljer deras Speck badu eco soft som en Pahlen pump. Måste väl betyda att de håller god kvalitet.
-
Jag mekade mycket pump/ar förra säsongen och hade också en Pahlens P01 3-fas 550W som efter 8 år bestämde sig för att ge upp. Jag fick ett hyffsat pris på en ny Pahlens EcoVISE HV75 som är just varvtalsstyrd. Den visade sig senare vara trasig (missljud vid körning) så den byttes ut på garantin. Jag passade då på att köpa en ny elmotor till min gamla P01 så idag har jag den som reservpump. Jag vet inte om detta svar hjälpte dig framåt men idag är jag i alla fall mycket nöjd med EcoVISEn.
-
Self-priming är bra om man har pumpen över vattenytan, men ganska betydelselöst annars. Har du pumpen hela 2.5 m under vattenytan lär det knappast vara några problem på den fronten. Nej din pump är inte self-priming, inte heller vår (samma modell fast 1.1 kW). Men att få den att pumpa har aldrig varit något problem. Vår pump sitter ungefär på samma höjdnivå som poolens botten. Vad det gäller effektiviteten har jag aldrig räknat på den, heller aldrig sett något problem på den fronten. Vår pool och filter är överdimensionerade då vi först tänkt bygga en större pool utomhus. När vi sedan ändrade till inomhus hade vi redan skaffat pump och filter. När vi bestämde oss för att bygga en inomhuspool fick vi miska poolstorleken för att hamna i rimlig budget.