Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: aromata skrivet maj 21, 2007, 13:24:53:53
-
Jag funderar på om det är möjligt att använda kanalplast som pooltäcke. Det blir väl som en snikvariant av de skjutbara sk poolhusen. Tror funktionen kan bli mycket bra. Inget skräp i poolen, bra isolering, bra ljusgenomsläpp och därför i normalfallet inget behov av annan uppvärmning (för de flesta?). Ungefär som ett uppblåsbart pooltäcke (poolkudde) fast med enklare funktion.
Vad jag inte riktigt har räknat ut är den tekniska lösningen. Kanalskivorna klarar nog inte ett spann på fyra meter tvärs över poolen utan behöver en kantlist. Dessutom ska de vara enkelt skjutbara under/över varandra. Eftersom de ofta har bredden en meter så skulle man till en 8x4 m pool få ett paket på ca 4x1 m vid ena kortsidan i öppet läge. Höjden behöver inte bli mer än kanske 20 cm och då kan man genom att höja trädäcket där få en användbar yta, om än något förhöjd.
Hur löser jag det tekniska? Jag har många uppslag med får inte riktigt ihop det.
-
Det du börjat spåna kring finns det redan tillverkare som genomfört. Skjutbara pooltak finns i ett otal varianter, problemet är kostnaden, från 50 000 och uppåt med alla aluminiumprofiler och böjda plastskivor som krävs...
http://www.poolstore.se/default.asp?gotoUrl=/poolhus.htm
-
Det blir väl som en snikvariant av de skjutbara sk poolhusen.
Ja, jag känner väl till dessa och även ungefär vilka pengar det handlar om. Men jag tycker att de är onödigt påkostade, i alla fall för vårt behov. Och rälsen längs sidorna är inte speciellt snygg.
Vad jag efterlyser är inget hus att bada i utan bara ett tak på poolen, gärna i nivå med däcket eller så. Skivorna kan rulla på poolsidorna och taket kan vara plant. Ev kan man borra ett mindre hål i mitten för dränage. Plattorna har ingen bärighet att tala om, tål ingen snölast i denna utformningen och får således ligga brevid "på land" över vintern. Någon dörr behövs inte heller eftersom plattorna rullas bort vid bad ..... tänkte jag.
Och en person måste kunna hantera det, annars blir det inte bra.
-
Om det gick tror jag det skulle vara gjort, jag kan i alla fall inte se någon praktiskt genomförbar lösning som ger en eller ens två personer smidig möjlighet att täcka/avtäcka poolen, det blir rätt tung att lyfta kanalplast för 32 m2 inklusive något som styvar upp det hela. <dontkn>
-
Om det gick tror jag det skulle vara gjort.
Ett drag av pessimism kan anas. Inte likt andra inlägg du skriver.
Jag blir ofta förvånad över hur enkla nya uppfinningar och ideer kan vara. Så enkla att även jag själv skulle kunnat komma på dem .... om jag bara .... vilket jag inte ..
De enklaste lösningarna är de svåraste. På detta forum finns många människor som löser problem efter hand som de uppstår - ibland akut. Sådana lösningar kan bli riktiga höjdare eftersom man tvingas att tänka "out of the box".
Lösningen finns där. Det gäller bara att komma på den!
-
Jag är själv rätt uppfinningsrik och tycker mig kunna se när ett projekt är dömt att misslyckas, vissa kallar det pessimism och andra kallar det att vara realist ;)
Visst går det säkert att lösa på något sätt, men så att en person skall kunna fixa det på ett smidigt sätt ser jag som en utopi.
Jag hoppas frågeställaren antar utmaningen att bevisa mig fel!
Och att visa hur han gjort när det är i drift, och vad det kostade. >:D ;)
-
Låt mig förklara vissa av de problem jag ser:
1. Kanalplasten orkar som sagt inte bära varken vatten eller snö (och snöar gör det ju faktiskt utan förvarning ibland) Dränering måste ordnas så att vattnet inte har sönder grejerna, det är det minsta.
2. Vatten får inte tillåtas komma in i kanalerna heller då även det tynger ned "i mitten", kommer det in måste konstruktionen vara sådan att man relativt lätt kan lyfta ena sidan för att få vattnet att rinna ut igen.
3. Det måste tåla stormstyrkor utan att lyfta och kanske landa i poolen med trasig liner som följd (som drabbat en av forumets medlemmar som har ett "Rollschutts" (eller nåt liknande som bara sitter fast på de två kortsidorna)
4. Vridstyvheten på varje kanalplastlängd är så dålig att man inte kan stå på en sida och vika ihop det hela utan att förstyva dem på något sätt, företrädesvis med aluprofiler vilket blir dyrt, skrymmande och relativt tungt.
5. Om själva ihopvikningsmekaniken skall tåla väder, vind och ett flitigt användande bör det vara av plast, aluminium eller rostfritt, det skall dessutom på ett betryggande sätt kunna fästas i kanalplasten eller de aluminiumlister som satts på för att styva upp kontruktionen. Gångjärnen i sig bör vara stadiga, snygga och hållbara = dyra.
6. Säkerheten, hur stadig är kanalplast? kanske inget akut problem, men ändå något man bör tänka på, skulle någon trots allt kliva ned på plasten får den inte sjunka ned så långt att långsidorna kliver över poolsargen och skadar poolen invändigt.
7. För att slippa problemet med vatten som samlas ovanpå skulle man kunna tänka sig en upplyftande takstolskonstruktion som man la över innan man drog över kanalplasten, en sådan konstruktion skulle dock vara helt manuell och det skulle i sin tur kunna resultera i att man med själva konstruktionen skadade poolen invändigt om man missade att lägga den rätt på poolsargens kortsidor.
Det finns säkrt fler problem, men dessa är de mest uppenbara vid en snabb recension av problemen med denna typ av projekt.
Jag var alltså inte pessimist bara för att jag är det av naturen utan för att jag grunnat på detta både idag innan jag skrev inlägget och tidigare för att eventuellt bygga nåt liknande åt mig själv.
Dessutom vet jag att jag är rätt bra på att se möjligheterna om de finns där.
Men som sagt, ingen gladare än mig om någon kommer fram med nåt snyggt, enkelt, lätthanterligt och effektivt som kostar under 50 000 kr. O0
-
Rickard.
Ok ok ok.
Men nu ska du inte insinuera nåt elakt om "rollschutts" bara för att jag underdimensionerat
förankringsstenarna och dessutom inte haft någon fästanordning alls på en av de tre fästkrokarna.
Jag är alltså den som haft den oerhörda oturen att fått ner mitt eminenta poolskydd (Bieris RollSchutz)
med två ankarstenar i poolen då the storm of the century drabbade Uppsala för några veckor sedan.
Det var en tromb som lyfte takpannorna på grannvillorna, man skrev om tromben
i Uppsala Nya Tidning.
Hade fästpunkterna suttit i rejält trallvirke hade det sannolikt inte hänt det som nu hände.
Rejälare stenar och dessutom på samtliga 3+3 krokar. Så skall det se ut.
Nu glömmer vi detta tycker jag.
;)
-
Rickard.
Ok ok ok.
Men nu ska du inte insinuera nåt elakt om "rollschutts" bara för att jag underdimensionerat
förankringsstenarna och dessutom inte haft någon fästanordning alls på en av de tre fästkrokarna.
Jag är alltså den som haft den oerhörda oturen att fått ner mitt eminenta poolskydd (Bieris RollSchutz)
med två ankarstenar i poolen då the storm of the century drabbade Uppsala för några veckor sedan.
Det var en tromb som lyfte takpannorna på grannvillorna, man skrev om tromben
i Uppsala Nya Tidning.
Hade fästpunkterna suttit i rejält trallvirke hade det sannolikt inte hänt det som nu hände.
Rejälare stenar och dessutom på samtliga 3+3 krokar. Så skall det se ut.
Nu glömmer vi detta tycker jag.
;)
Det var inget ont om rollschuzt, bara ett av de problem som finns med att ha något som skall vara enkelt att hantera.
Jag är för övrigt inte helt trygg med min uppblåsbara pooltäckning heller när det blåser mycket, jag brukar släppa ut luften så att den "limmar" sig fast mot vattnet vid kraftig vind.
-
Jag skämtar givetvis.
Du har helt rätt.
Men samtidigt tror jag inte på att det med automatik är mer problematiskt att använda
något som är "enkelt". Jag hade slarvat och fick stå mitt kast. Jag tvekar inte att
ge mina bästa vänner en köprek på detta skydd. Det kostar, men hujedamej så
lättskött (och snyggt) det är. OM man bara sätter fast det som det skall.
-
Nu gällde ju denna tråd kanalplast och inte rollschutz, skall bli intressant att se om någon kommer på ett fiffigt sätt att göra det billigt och bra.
-
Jag kommer att testa att bygga ett liknande poolskydd till min ovanmarkspool.
Jag kommer att lägga tunna träreglar 24x36mm tvärs över poolen. På var sida om dessa häftar jag fast byggplast + ett lager enkel bubbelplast. Träreglarna spänns fast i fästen i nederkant av poolen. Plasten får gå ned någon decimeter på sidan av poolen, med ett snöre som kan dras åt lite för att sluta tätt.
Detta kommer bara att hålla max en säsong, med det är billigt, enkelt att bygga, enkelt att ta av på, och det är ett sätt att testa principen.
Vi får se hur det går... säkert något jag inte tänkt på.
-
En annan variant kan vara att använda en helt genomskinlig (och ev. armerad) polyetenpressening. Säljes för kanske 600 kr i bygghandeln. Man fäster den i hörnen och på några andra ställen med gummistroppar eller liknande. Under presseningen, i mitten och i längsled placerar man en polyetentub (korv) med en diameter på kanske 50 cm. Med en fläkt blåser man luft i denna.
Resultatet blir en variant av poolkudden men med genomskinlig plast och byggd på standardkomponenter till en lågt pris. Vid bad tömmer man ut luften ur "korven" och rullar upp hela härligheten på en stång.
Ett alternativ till detta kan vara att bara använd korvar parallellt som i uppblåst tillstånd går ihop och tätar. Problemet här är att när man tömmer ut luften rasar ev skit ner mellan korvarna och ner i poolen.
Kan detta vara nåt .... för en realist?
-
Sträva mot detta. O0
Kan inte hålla mig från att delge er den läckra bilden ur årets
katalog från Sv Poolfabriken.
Mitt skydd. Min pool.
(2004)
-
Sträva mot detta. O0
Kan inte hålla mig från att delge er den läckra bilden ur årets
katalog från Sv Poolfabriken.
Mitt skydd. Min pool.
(2004)
Hej,
Nyfiken fråga skulle det kunna vara möjligt att få kika förbi någon gång och kolla på ditt poolskydd! Jag funderar starkt på ett sånt efter att ha fått överge tankarna på ett pooltak eftersom min granne inte accepterar höjden från sin sida! Och ska jag köpa ett special pooltak så kostar det nästan 100,000 och det är för mycket!
Mvh Niklas
-
No probs! O0
(se mailsvar)
-
Bara undrar om det var någon som fick till ett pooltäcke av kanalplast?
-
Nä, inte jag i alla fall. Kör nu i stället med en egentillverkad "rollschutts" med en genomskinlig presenning från Harald Nyborg och tunna aluminiumrör tvärs över poolen på bredden. Jag har gjort en vev så att jag kan gå vid sidan av poolen och rulla upp presenningen utan att kröka ryggen för mycket. Ett snöre rullas in i presenningen och när poolen ska täckas drar jag bara i snöret och det hela rullar upp sig igen.
Det funkar ganska bra och jag tycker (ovetenskapligt) att den isolerar lika bra som den solfolie som jag alltid använt förut. En skillnad är att jag nu inte får nåt skit i poolen. Aluminiumrören är en engångskostnad medan presenningen får bytas emellanåt. 4x8 meter kostar 499 kr och 6x10 meter kostar 649 kr. Den ska vara UV-stabil.
-
Låter som en helbra budgetlösning! O0
Måste dock instämma med att jag tycker kanalplastskivor med "uppstyvande" kanter, rullandes på hjul i en liten fals i trädäcket låter galet lockande... Tänk sedan att ha en lucka i trädäcket (ungefär som bakluckan på en bil fast neråt), så att joxet är helt dolt under däcket när det inte används... en kombination av säkerhet, isolering och skräpskydd.. under 40tkr..
-
Nä, inte jag i alla fall. Kör nu i stället med en egentillverkad "rollschutts" med en genomskinlig presenning från Harald Nyborg och tunna aluminiumrör tvärs över poolen på bredden. Jag har gjort en vev så att jag kan gå vid sidan av poolen och rulla upp presenningen utan att kröka ryggen för mycket. Ett snöre rullas in i presenningen och när poolen ska täckas drar jag bara i snöret och det hela rullar upp sig igen.
Det funkar ganska bra och jag tycker (ovetenskapligt) att den isolerar lika bra som den solfolie som jag alltid använt förut. En skillnad är att jag nu inte får nåt skit i poolen. Aluminiumrören är en engångskostnad medan presenningen får bytas emellanåt. 4x8 meter kostar 499 kr och 6x10 meter kostar 649 kr. Den ska vara UV-stabil.
Samlas det inte regnvatten på skyddet eller har du gjort hål för detta?
-
Tycker kanalplast idén låter spännande. Skulle man inte kunna styva upp plasten med alu skenor som passar i kanalerna i skivan. Vattentyngd från regn tror jag inte är ett problem då det med största sannolikhet lutar några millimeter åt något håll kommer vattnet rinna av.
Min först tanke på hopvikning var pianogångjärn, man viker helt enkelt upp skivorna i en hög. Varannat gångjärn uppepå och varannat under skivan. Problemet är att man sannolikt bör vara två för att manövrera det. Men om vi spånar ett tag till så löser vi nog det också ;)
Vi flyger till månen, klart man kan göra pooltak av kanalplast...
-
Om inte skivorna är så breda så kan ju allt rullas upp på samma sätt som en vanlig pooltäckning. Rullen behöver kanske ha en större diameter men i övrigt bör det fungera.
Ett annat alternativ är att ha varierande bredd på skivorna och bredden anpassas så att den rullas upp i en "kvadratisk rulle"
-
Äntligen har vi kommit på hur vi ska nå ära och rikedom utopiazz. 8)
-
Samlas det inte regnvatten på skyddet eller har du gjort hål för detta?
Jag har gjort ett antal hål i varje "fackverk" med en grövre spik. Funkar bra och släpper nog inte ut så mycket värme.
-
Ett annat alternativ är att ha varierande bredd på skivorna och bredden anpassas så att den rullas upp i en "kvadratisk rulle"
Jag har varit inne på detta. Om man har hjul i varje hörn (4 per skiva) och olika spårbredd kan man få skivorna att stapla sig i kortänden om de får rulla in på spår som är anpassade för olika spårbredder. Då behövs inga gångjärn och man behöver inte vända på skivorna. I princip kan varje skiva ligga för sig själv men av praktiska skäl skulle man kanske förbinda dem med ett snöre eftersom man då kan dra i den första skivan och få de andra med sig i tåget.
-
Gött att se kreativiteten i tankesmedjan!
Till en "normalstor" pool hittar man kanalplast 10mm tjockt för ca 6tkr.... Några tips på vart man kan hitta profiler och hjul?
Hållfastheten borde inte vara något bekymmer, för tänker man sig att man delar upp skivorna i halvmetersbredder och har profiler på varje långsida, så bärs ju varje sektion upp av fyra profiler.
Handtag på varannan kortsida hade gjort det enkelt att stapla sektioner på två pers.
Gillar tanken med pianogångjärn(om det betyder att man viker ihop dem som ett dragspel?), men hur en sådan kostruktion skulle manövreras på en person vet jag inte. Vajersystem som löper i hjulens profiler i trädäcket kanske..
Tänk att ha EN täckning oavsett säsong eller väder. Nice!
-
Några tips på vart man kan hitta profiler och hjul?
Kanske vanlig U-profil skulle kunna fungera, 1 st rad / sektion...
http://prislistor.tibnor.se/Common/Frameset.aspx?&Profile=Sweden
Hjul finns lite överallt, ex: http://www.biltema.se/Verktyg/Forvaring/Transportkarra/Plasthjul/
:)
/Danne
-
Bästa stället att hitta bra hjul på är http://www.tellus.se/
-
Bästa tråden på länge O0 Lyckas någon vill jag göra ett studiebesök.
-
mmm...vill inte på något sätt sänka kreativiteten eller ideérna i denna tråd/detta ämne...Men efter att räknat på
priser på profiler, hjul, pvc-duk/kanalplast hamnar jag på ett pris där skillnaden på ett hemmasnickrat pooltak mot ett tak som redan finns på marknaden så skiljer det inte så där jättemycket...
/Danne
-
Inte pooltak utan pooltäckning
-
mmm...vill inte på något sätt sänka kreativiteten eller ideérna i denna tråd/detta ämne...Men efter att räknat på
priser på profiler, hjul, pvc-duk/kanalplast hamnar jag på ett pris där skillnaden på ett hemmasnickrat pooltak mot ett tak som redan finns på marknaden så skiljer det inte så där jättemycket...
/Danne
Samma här, vill inte sänka kreativiteten men.... ::)
Har svårt att se det skulle kunna "löna sig" om man vill få det smidigt i sin funktion? <hmm>
"DaJo" - vad kom du fram till i pris som kanske skall ses till jmf. med pågående tråd med "Zabra-lösning"?
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5204.msg38851#msg38851 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5204.msg38851#msg38851)
Mvh. "Poolbadaren"
-
Har svårt att se det skulle kunna "löna sig" om man vill få det smidigt i sin funktion?
Om det lönar sig eller ej får man ju beräkna när konstruktionen är färdigtänkt, och att tänka kostar ju inget. För egen del skulle ett plasttak inte alls passa in i vår poolmiljö i trädgården. Ett platt tak skulle jag däremot kunna acceptera.
-
DaJo" - vad kom du fram till i pris som kanske skall ses till jmf. med pågående tråd med "Zabra-lösning"?
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5204.msg38851#msg38851
Mvh. "Poolbadaren"
Med en PVC-duk av bra kvalitet, "takstolar" i aluminium, skenor, hjul hamnade jag på drygt 20 000:- enbart i material. Av denna summa står själva duken för nästan 10 000:- och det finns säkert billigare dukar att få tag i men denna duk av hög kvalitet och bör motsvara den från Zabra.
Sen tillkommer konstruktion/tillverkning av konsoller, fästen mm, bockning av profiler...
Tid för ovanstående tillkommer, för min del egen tid, men jag tror att det blir en hel del timmar för detta.
Jag känner iaf att bygga eget med en prislapp som ovan i material + all egen tid som läggs + risken att man tillverkar en konstruktion som kanske inte fungerar så bra som man hoppats på gör att en färdig lösning iaf passar mig bättre :)
Nu handlar ju iofs tråden om kanalplast i form av ett pooltäcke men jag tror att prismässigt ligger det nog ganska nära min sammanställning...
Jag tror alltså att det är helt klart möjligt att få till det på ett bra sätt men att det kostar en hel del samt att det kan bli flera omkonstruktioner/förbättringar under byggets gång som ytterligare gör att priset ökar...
/Danne
-
Ett problem med kanalplastvarianten och platt tak kan vara att få konstruktionen tillräckligt styv, så att den inte säckar på mitten eftersom det kan innebära problem om man vill föra skivorna över varandra. Fyra meter fritt spann är ganska mycket om inte taket ska gå i en båge.
-
Med rejäla balkar så går det mesta men då blir det istället svårt att skjuta delarna omlott på et snyggt sätt
En variant som inte behöver bli så hög är att bygga delarna så att dom samverkar. Om man bygger pooltäckningen i el låg bågform och i ena änden på varje del placerar en dragstång i botten som förbinder de båda ändarna på bågen så kan det fungera med ganska klena dimensioner (= lägre pris)
-
En variant som inte behöver bli så hög är att bygga delarna så att dom samverkar. Om man bygger pooltäckningen i el låg bågform och i ena änden på varje del placerar en dragstång i botten som förbinder de båda ändarna på bågen så kan det fungera med ganska klena dimensioner (= lägre pris)
Det skulle lösa problemet med styvheten men hur ska man kunna föra plattorna över varandra om det finns en dragstång mitt i? Eller kanske har jag missuppfattat dig. En svag bågform vore förstås också bra för vatten- och smutsavrinningen.
-
Om vi ser bågarna som takstolar så är det bara den ena i varje modul som ska ha dragstång. Den andra vilar sedan på nästa moduls takstol med dragstång i "utfällt" läge. En modul (den minsta) kan ha dubbla dragstänger vilket ger extra stöd i "infällt" läge