Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: magnusbrodin skrivet augusti 16, 2016, 20:38:26:26
-
Skaffade en begagnad 6kw elvärmare från Folkpool att ersätta min gamla men stötte på patrull vid inkopplingen. Det är en trefas precis som den gamla men har inte kontaktor inbyggd. De tre elementen är kopplade till vars en fas men där jag tycker nollan ska vara är elementen bara sammankopplade med varandra och inget annat. Någon som sett detta innan?
-
På jämn trefasbelastning (typ element och elmotor) behövs ingen nolla, strömmen går bara mellan faserna.
-
http://www.vias.org/kimberlyee/ee_11_05.html
Ditt fall är "non-inductive load" till vänster på skissen.
/Dimi
-
Tack för bra och snabba svar. Då är det bara att mata via en kontaktor som styrs av termostaten sen är allt frid och fröjd O0
-
Följdfråga:
Elskåpet jag fick med värmaren innehåller två kontaktorer samt något jag misstänker är ett motorskydd. I mitt huvud borde jag bara behöva en kontaktor som styrs av termostaten. Rätt eller fel. Min tanke är att man skickar in fas vi svart kabel till termostaten och så länge temp ej är uppnådd går strömmen vidare i blå kabel från termostaten och håller kontaktorn aktiv. Min pump till badbaljan är en helt okomplicerad enfas utan mer kopplingar än bara fas, nolla och jord så de övriga prylarna i skåpet är överflödiga för min del? Förra ägaren hade detta till en större pool tillsammans med en 1,1kw trefaspump, är det därför de vänstra prylarna finns?
-
Blå används till nolla. Att använda blå till bruten fas är lämna tydliga spår att det är en glad amatör som varit i farten. Använd brun till fas som bryts. Kanske säkrast att anlita en elektriker?
-
Jo, jag vet att blå vanligtvis är nolla och brun vanligtvis är tändtråd men i detta fall har de använt en vanlig treledare kabel för att kunna dra det vettigt misstänker jag. Du får beroende på installationen ha blå som både ledare och även tändtråd men det är ovidkommande för frågan i stort.
Färgkoder på kablar i lågspänningsanläggningar[redigera | redigera wikitext]
Standard för färgkoder på kablar i lågspänningsanläggningar (exempelvis elinstallationer 230V i hemmet) är: [källa behövs]
Färg Beskrivning
Röd Gammal jordstandard. Kan dessutom vara tändtråd i äldre installationer. Undvik.
Grön/Gul Får EJ vara något annat än jord.
Grön/Gul med blå tejp Pen-ledare. Kombinerad nolla och jord.
Blå Nolla SKA vara blå, eller nummermärkt med blå markering i bägge anslutande ändar. Fas/tändtråd tillåts vara blå.
Brun I första hand fas. Kan dock vara tändtråd i äldre installationer (< 2000).
Svart I första hand tändtråd. Kan dock vara fas i äldre installationer (< 2000). Tredje fas i en trefas 4-ledarinstallation ska vara svart med grå eller vit rand längs hela parten.
Gul Tändtråd. Får ej användas, kan förväxlas med grön/gul. Var i äldre spanska installationer skyddsjord. [1]
Vit Tändtråd/Fas. Kan också vara nolla i äldre installationer.
Orange Tändtråd. I skåp används orange för extern spänning som inte bryts av skåpets huvudbrytare. Undvik orange som tändtråd inne i skåp t.ex. från intervallur ("timers").
Violett Tändtråd.
Grå Tändtråd. Kan även vara tredje fas i en trefasmatning.
Grön Tändtråd. Får ej användas, kan förväxlas med grön/gul. [1]
-
Jag visade detta för min man, som ju arbetar som starkströmsingenjör med elsäkerhet, besiktningar m.m. och han hade lite kommentarer:
Det hela stämmer i stort, men ett par saker är inte helt riktiga. Först, att använda blå som tändtråd är inget "amatörtecken" när det gäller installationer gjorda med KABEL. Det är helt korrekt även för proffs och ofta förekommande för t.ex. strömbrytarledningar dragna med EKK. För installationer gjorda med enkelledare är det däremot visserligen inte direkt förbjudet men dock oproffsigt, där finns det ingen anledning att använda blå för annat än nolla (neutral). Gul och grön förekommer i äldre installationer och var då fullt tillåtet (ingen förväxlingsrisk eftersom skyddsjord då var röd). De färgerna försvann genom att man slutade tillverka dem och de var båda en tid otillåtna. Gul är fortfarande inte tillåtet. Grön är numera tillåten (förväxlingsrisken anses så pass liten) men är väl inget man direkt vill rekommendera. Om gul och grön förekommer i äldre installationer så finns det inget krav på att byta ut dem, så länge som ledarna är i gott skick.
Färgkoderna internt i apparater och kopplingsskåp följer ofta andra normer och kan avvika från ovanstående.
Den verkliga "dödssynden" vad det gäller färgkodning är om man använder grön/gul till något annat än skyddsjord. Detta är ett allvarligt fel och ger direkt underkänt vid en besiktning. Jag har sett ett antal gånger amatörkopplade apparater, som t.ex. tvättmaskiner, där man använt brun som skyddsjord (troligtvis haft den gamla röda skyddsjorden i tanke) och sedan grön/gul som fas.... Tänk nu tanken att någon sedan byter ut tvättmaskinen mot en ny utan att kontrollmäta och kopplar enligt gällande färgkod. Då blir maskinen i sin helhet spänningsförande och en ren dödsfälla. Det har inträffat minst ett sådant dödsfall precis p.g.a. detta i Sverige.
-
Tack för rättning och förtydliganden O0