Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Teknik => Ämnet startat av: MarcusA skrivet juli 31, 2016, 14:51:22:22
-
Hallå! Planerar att bygga pool och har endel funderingar:
Vi har fjärrvärme och ska värma poolen med det. Hur funkar det? Kommer värmen "vara på" hela tiden pumpen går? Om vi tex vill ha 27 grader i poolen, finns det någon mojäng som kan styra det utan att det blir mycket krångligt?
Eller kommer pumpen gå hela tiden och sen slås värmen igång om det blir mindre än 27 grader? Eller hur funkar det?
När det gäller att koppla in all utrustning har vi tänkt anlita en elektriker och en VVS-are; är det svåra kopplingar eller borde alla klara det?
-
Vi har kopplat mot fjärrvärmen, på sekundären dvs precis som vilken radiator som helst. Dock på en egen slinga, har stängning på den andra som går till golvvärmefördelare mm. Nu när det är varmt ute kör vi regulatorn på manuellt läge, då bryr den sig alltså inte om utegivaren, och jag har ställt så utgående från växlaren ligger mellan 40-50 grader. Vi har 30 i poolen men dessa dagar tycker vi det egentligen är för varmt, det svalkar inte, men ungarna har fått för sig att de bestämmer detta.
-
Be rörmokaren om att skaffa detta
003N3232
Värmesystem och undercentraler kan förses med Danfoss självverkande temperaturregulatorer för tappvarmvatten- och värmekretsar.
Produktgruppen innehåller:
- Regulatorer för momentan varmvattenproduktion
- Regulatorer för varmvattenberedare
003N3232
>Teknisk data >Dokumentation
Best nr 003N3232
RSK 540 23 26
Returbegränsningsfunktion Nej
DN 20 mm
Tryckklass PN 16 bar
Max. Kv-värde 3,4 m³/h
Min. inställningstemperatur 0 °C
Max. inställningstemperatur 30 °C
Anslutning Inv. gänga
Anslutningsstorlek Rp 3/4
Kapillärrörslängd 2 m
Max. givartemperatur 55 °C
Medium Cirkulerande vatten
Max. differenstryck 10 bar
Anm. Givaransl. R 3/4
För att öppna/stänga fjärrvärmen
Be även om ett dykrör i passande storlek att sätta in givaren i (ska sitta innan värmaren i ett t-rör istucket uppifrån , en rörstump och en gängmuff som sedan en förminskning passande dykröret)
Det finns några som förespråkar att tejpa fast känselkroppen på värmaren, dom vet inte vad dom pratar om
Har du inte köpt värmeväxlare än så föreslår jag Pahlen Maxiflow 75 KW Rostfri vid inkoppling på sekundärsidan
Om mot all förmodan du skulle vilja använda saltklorinator (vet inte varför någon överhuvud taget använder detta i påfund ??) så krävs det titanväxlare
Hur du lurar ditt fjärrvärmesystem att gå för fullt beror på fabrikat på grejorna, det finns olika sätt att lura systemet att det är kallt ute, men med en AVTB så går det inte åt mer fjärrvärme än vad som behövs för att hålla inställd temperatur
Var bor du någon stans och vad får du betala för fjärrvärmen , lite nyfiken bara för att jämföra priser
-
Tack för svar! Jag fattade iaf lite av vad ni skriver :)
Jag bor i Linköping och vet att det är väldigt billigt med "poolvärme" som de säger.
Jag har inte tänkt köra saltvatten så det ska intr bekymra mig.
Om jag förstår det hela rätt så kopplar man på allt på sekundär värmeslinga som är "fri" från övriga huset.
Vattnet cirkulerar hela tiden genom hela systemet och när man märker att man vill ha värme så aktiverar man värmeväxlaren?
Som man i sin tur måste lura? För att få upp rätt temperatur? Stämmer detta eller är det fel uppfattat?
-
Hej,
Jag har en cetetherm basic u22 t fjv. Denna växlare har anslutningar både uppåt o nedåt. Man ansluter enklast pool-vv direkt på oanvänd anslutning på fjvv. Normalt så sitter en utomhusgivare som styr radiatorvattentempen samt att cirkpumpen stängs av då det är varmt ute.
Man ställer om fjvv att aldrig stänga av på sommaren (typ källar-mod) samt justerar upp tempkurvan så mycket det går. Då får jag ut 40-50 grader vilket än så länge räckt för att höja pool t 30. Ev så kan man kanske trixa med utegivaren om man vill ha hetare vatten (lura systemet att det är vinter) men det har jag inte gjort ännu. Än så länge så justerar jag manuellt (ändrar tempen ut från Fjvv). Det funkar skapligt då det är begränsad effekt med relativt låg radiatortemp. En termostat ska dit tids nog....
Mvh
-
Finns det ingen sensor eller liknande man kan ha i vattnet som säger åt värmeväxlaren att "-nu behövs det mer värme" och att det sköts automatiskt?
-
Hej
Det finns massor av lösningar, det är bara att de olika tillverkarna har mer eller mindre bra.
Danfoss har en ny reglercentral där man kan styra ett flertal olika funktioner bla pool. Personligen skulle jag montera in vvx primärt på fjv med egen reglering.
Men lyssna med danfoss.
-
Men VVSare som ska koppla in allt borde ha koll på allt detta? Så jag borde bara kunna beskriva vad jag vill ha, så löser de det? Eller vad tror ni?
-
Ja, i den perfekta världen har alla god kompetens och gör ett bra jobb till kundernas fulla belåtenhet. Allmänna reklamationsnämnden skulle inte behövas. ;D
I verkligheten ser det tyvärr ofta annorlunda ut. Att läsa på och veta vad man beställer är det enda sättet att undvika att bli missnöjd. Om inte pengar är något problem så kan man ju chansa.
-
Tror du skall tala med en styr/regler firma istället. Klart det finns kunniga vvs:are, men de flesta är mest duktiga på just rör.