Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: EMattiasE skrivet februari 16, 2016, 18:08:49:49
-
Som rubriken lyder:
Är det nån som har lite erf av att använda Eviheats split sun för poolvärmning?
Står i begrepp att bygga pool och har för avsikt att använda Eviheaten till uppvärmning.
Dela gärna era erfarenheter om val av vvxl, styrning, inkoppling mm.
//
-
Fråga dig om det är värt besväret, en vanlig luftvp kostar inte mycket i drift en säsong....
-
Värt besväret är det nog. Då värmepumpen redan är på plats sen ett par år tillbaka och med solpanelerna producerar jag mer värme än jag gör av med så tror jag att det kan komma att löna sig.
Är som sagt nybörjare på poolfronten och tar gärna emot tips på styrning, vvxl och övriga tips om just Eviheat split sun i kombination med poolvärmning.
//
-
Hmmmm
Det verkar ju inte finnas så många med kunnande om Eviheat här, så jag provar en lite annan fråga.
Ni som har erfarenhet av värmesystem med solpaneler (gärna i komb m bergvvp) får gärna dela med er med tankar och funderingar kring detta.
Funkar vilken vvxl som helst, när man kör sol?
Vad skall man tänka på vad gäller styrning av cirkpumpar mm?
Är som sagt helt novis på detta och tar gärna emot alla tips som går att få.
//
-
Hur stor solpanel har du?
En pool förbrukar i runda slängar 60-100 kWh/dygn över en säsong (lite olika beroende på var i landet, hur varmt du har i poolen och hur du täcker den när ni inte badar) så en solpanel på ett par m2 ger inte mycket tillskott.
Värmeväxlare och styrning brukar vara ungefär lika dyrt som en fristående poolvärmepump, och det var nog därför MathiasS skrev som han skrev.
Finns färdig styrning för poolvärme i din värmepump, eller måste du köpa till det?
Vad kostar den i så fall?
Vad kostar värmeväxlaren?
Blir det billigare än en poolvärmepump?
Hur stor värmepump har du, och hur djupt är det borrat?
Om man belastar ett snålt tilltaget borrhål kan man förlora några procent i verkningsgrad, det kostar inte så många hundra kr/år, men det drar ju liksom åt fel håll, och en bra poolvärmepump har ofta lika bra eller bättre verkningsgrad som en bergvärmepump som får arbeta med relativt kall köldbärare, jämför med utelufttemperaturen.
-
Poolen kommer bli 24kvm och täckas med skjutbart tak. Panelerna är ca 12 kvm och kopplade till bergvp med inbyggd poolstyrning. När jag bytte värmepump var jag förutseende nog att se till att kunna använda sol i komb m borrhål. Jag har som sagt kört värmepump m solpanel och bergvärme i några år med ett mycket gott resultat (gick från en uppvärmningskostnad på 35'-40' kr/år till strax under 15' kr/år). Vill minnas att hålet som borrades är 160m. Jag specade anläggningen för att just kunna använda den till pool så jag hoppas att jag har kapacitet så det räcker.
Det jag är mest intresserad av är sånt som vilken värmeväxlare funkar bäst mot ett solsystem (tempen kan ju bli ganska hög på glykolen). Måste den vara gjord av titan eller nåt annat häftigt för att klara de höga temperaturerna, eller är det val av reningsmetod som är gränssättande för det?
Skall poolens cirkpump gå över tiden, eller skall den styras både med temp och timer för reningsprogram?
Som sagt, jag har lite funderingar och undrar hur man brukar resonera när man bygger såna system.
-
Du skall inte värme med glykolblandade vätskan, utan med samma vatten som värmer huset.
Solfångarna värmer alltså tanken, och sedan så värms poolvattnet med hjälp av radiator/golvvärmesystemets cirkpump och vatten till önskad temperatur, när solfångarna inte räcker till så startar värmepumpen.
Val av värmeväxlare avgörs av reningsmetod.
Klor eller annat liknande alternativ så går det bra med rostfritt (316) men skall du köra med salt så skall det vara titan.
Svara gärna på de frågor vi ställer så blir det lättare att hjälpa till.
(Finns poolstyrning inbyggt i värmepumpen?)
-
Du har helt rätt, det är inte glykol/propylen i slingan som går till poolen. Poolvärmeväxlaren sitter på pumpens värmesystem (hittade ett gammalt rörschema) och det är ju således vatten som snurrar där. Precis som du skrev. Icke förty, så blir det ju rätt varmt iom att jag använder sol. Har det nån betydelse för val av vvxl?
Försöker svara på frågorna så gott jag kan. Och som jag skrev så har pumpen nån slags poolstyrning. Vet dock inte begränsningar och programmeringsmöjligheter i den inbyggda poolstyrningen. Vilka är de generella principerna?
Skall poolens cirkpump gå hela tiden? ( för att säkerställa cirkulation när vp styr ut värme till vvxl) Eller skall cirkpumpen bara gå när vp styr ut värme mot värmeväxlaren? Bör man i såna fall även komplettera med timerstyrning av poolens cirkpump för att säkerställa att reningen funkar även när värmen inte är igång?
Som sagt nybörjare på pool och är väldigt tacksam för alla inputs jag kan få.
//
-
Nibe har poolstyrning som är bra dokumenterad. Där kan du lära dig hur det fungerar generellt. Poolens cirkulationspump ska gå minst det antal timmar som behövs för att omsätta poolens vattenvolym 3-4 gånger per dygn och såklart när det ska värmas. Vi kör timerstyrning av cirkpumpen för att spara el. VPs timer är ställd så att den startar först när CP går och stänger av innan CP stoppar på kvällen.
-
Perfekt!
Då vet jag.
Ägnade dagen åt att riva för att ge plats för poolen. Gissar att jag kommer avsluta veckan med ett präktigt ryggont?..
-
Sådärja!
Då var poolen uppfylld och värmningen går för fullt.
Nu hoppas vi på sol......