Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: putte82 skrivet november 06, 2015, 09:41:12:12
-
Hej!
Jag undrar om någon har en ide om hur mycket effekt det går åt att hålla en 8x4 markpool utan tak x antal grader över utetemperatur. Utan solinstrålning. Faktum är att jag vill veta det omvända. Hur många kw jag kan ha ur poolen vid en viss temperaturskillnad. Tex om det är +10 medeltemperatur ute så antar vi poolen blir +10, hur många kw kan jag ta ur utan att sänka poolens temperatur till mer än +5.
Uppskattning någon? :)
-
Bara att fylla i så har du det svart på vitt. Förhoppningsvis är formeln kollad.
http://www.bioenergiportalen.se/?p=5577
-
Bara att fylla i så har du det svart på vitt. Förhoppningsvis är formeln kollad.
http://www.bioenergiportalen.se/?p=5577
Du missförstår min fråga. Att värma eller kyla en viss mängd vatten ett visst antal grader vet jag mycket väl hur man räknar. Det jag är intresserad av är värmeförlusten(eller snarare värmevinsten i mitt fall) i poolen.
-
I din uppställning är ju tempskillnaden mot luft rätt liten, så varför inte approximera den lagrade nyttiga energin via eriks förslag och sedan dra bort "Lite" som avgående förlust.
-
Du menar alltså värmeöverföring mellan luft/vatten? Jag måste säga att jag förstår inte riktigt frågan, du får nog utveckla lite mer vad det är för något du är ute efter.
-
Jag menar värmeöverföringen. Dvs vilket effektbehov skulle behövas för att hålla poolen +10 när det är +5 ute.
-
Helt avgörande för energiförlusterna är om du täckt över poolen eller inte, och om du gjort med påverkar givetvis även vad du täckt med. Den helt dominerande delen av effektförlusterna kommer från avdunstning, inte från ren konvektion. Det kan skilja så mycket som 3 gånger eller så, alltså att en ej övertäckt pool drar tre gånger så mycket energi som en som är täckt när det inte badas. Är den inte täckt spelar även vinden stor roll, ju blåsigare läge, desto större förluster. Sedan har du ju förluster åt sidorna också - dessa varierar beroende bl.a. på om du isolerat runt poolen eller inte och hur väl du i så fall isolerat. Men förlusterna uppåt är ju de klart största för de flesta pooler.
-
Nu tänker väl Putte använda energin i poolen till en värmepump?
Och vill veta hur mycket värme som tillförs poolen om han plockar energi ur densamma.
Eller har jag fattat fel?
Det blir helt olika om du kyler den 5 grader eller vill ha den 5 grader varmare än omgivningen, som Erica beskriver så får man stor avkylning på en öppen pool om vattnet är varmare än luften, tyvärr blir det nog inte så stor energiförflyttning om du gör det motsatta, alltså tar energi ur poolen och vill att luften skall tillföra ny energi till vattnet.
Knappt något alls skulle jag gissa.
Om jag får gissa så kommer nog marken att tillföra mer energi än luften, se det mer som jordvärme än luftvärme alltså.
-
Stämmer Rickard.
Tänkte att förhållandet skulle vara snarlikt oberoende om vattnet är varmare eller kallare än luften. Men det klart, om vattnet är varmare än luften så stiger det varma vattnet till ytan och leds bort av luften. Kyls vattnet så hamnar det ju på botten..
Som kyldiskar i affären som är öppna uppåt. Skulle gå åt betydligt mer energi att hålla högre temperatur än omgivningen än lägre..
Då faller nog min ide, det bästa jag skulle kunna göra är att återföra energin i poolen vid stängning till berget. Poolen hinner svalna till under 10 grader innan jag har värmebehov inne.
-
Inte bara det. Om jag fattat rätt (men jag kan ha fel, för det här är utanför min profession) är att det som kyler mest vid varmare vatten är avdunstning. Och omvänd avdunstning har du inte när vattnet är kallare. Så temperaturöverföringen är mycket sämre åt andra hållet. Det som värmer mest är solinstrålning sommartid.