Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: crash skrivet januari 09, 2007, 16:03:09:09
-
Tänkte bygga pool i vår (kvadratisk 3x6x1,5) och funderar över uppvärmning; värmeväxlare för fjärrvärme eller värmepump. Värmeväxlaren, Pahlen HF75 ansluter jag troligen efter fjärrvärmecentralen. Med ett fjärrvärmepris på 0,57 kr/kWh och elpris på ca 0,80 kr/kWh - vilket ska jag välja? Finns det någon som kan gissa energiförbrukning/uppvärmningskostnad för respektive alternativ med 30 grader i poolen mellan maj och september?
-
Svårt att svara på! förbrukningen beror på temp i luften, temp i vattnet, solstrålning, isolering, täckning, vind osv, osv!
Det finns en annan tråd med nästan samma fråga: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=1124.0
Ps. Var köper du elen för 0,80 kr/kWh? Ds.
-
Jag skulle valt en värmepump typ Pahlen Maxitemp 35, Investeringskostnaden är högre men du måste känka på att du har en "utväxling" i värmepumpen. Den drar ca: 1,5kWh men ger ca: 5,5kWh vid 25 grader. Så du betalar bara för 1,5 men får 5,5.
-
Ska man räkna på kostnaden för att producera badbart vatten måste man, som du skriver, ta med investeringen i kalkylen, och man får rätt många kW fjärrvärme för skillnaden i investering! Sen är ju fjärrvärmen driftssäkrare, har bättre livslängd, är tystare (ljudlös), det kan också betyda nåt för beslutsfattaren(?).
Själv ser jag inte valet som självklart!
Sagt av en som värmer med VP.....dock utan FV-alternativ!
-
Det blir värmeväxlare. Har inte lyckats övertyga mig själv helt rent ekonomiskt, men driftssäkerhet och ljudnivå väger ändå tungt. Nu återstår bara att bestämma om jag ska köpa en 40kW eller 75kW.
http://www.pooldoktor.net/shop/Heizung/Waermetauscher/V4A-Heizungswaermetauscher-40000-Kcal-h::993.html
http://www.pooldoktor.net/shop/Heizung/Waermetauscher/V4A-Heizungswaermetauscher-75000-Kcal-h::994.html
Fjärrvärmeleverantören lovar 85-90 grader i framledningstemperatur på sommaren så min gissning är att 40kW borde räcka gott och väl. Eller?
För övrigt har jag bestämt mig för att bygga en ISO-pool från www.pooldoktor.at 3,5x7,0x1,5 med romersk trappa. Byggstart i mars, med målet att premiärdoppa i mitten av maj! Bilder kommer när det finns något att visa...
-
Får du 85/90 grader på sommaren i FV-systemet räcker en 40 kW mer än väl!
Lycka till!
-
Tack! O0
-
Hej,
Undrar hur du tänkt koppla in värmeväxlaren, antar att du har fjärrvärme och att den kommer till en växlare som sedan värmer vatten och radiatorer/element i huset. Har själv fjärrvärme men får ingen vidare effekt ur det systemet på sommaren.
Din växlare till poolen tror jag måste sitta på sekundärsidan gentemot fjärrvärmenätet. Där kan åtminstone inte jag få mer än ca 50 grader oavsett vilken temp fjärrvärmeleverantören har i framledningarna till huset.
Sen bör man väl se till att koppla bort resten av huset ur cirkulationen när man värmer poolen, så det blir lite fix och trix.
Nyfiken på hur din plan är..
Själv går jag och sneglar på Gullberg & Jansson nya vertikala luftvärmepump med bra COP, känns faktiskt enklare för mig.
I mitt fall mest pga av avståndet mellan hus och pool ca 30 meter...''
Hilsen
Housedad
-
Hmmm, dom här max 50 grader, beror det på leverantörens högsta temp eller sitter där en begränsningventil efter första vxl?
För om primär är 80 grader får du väl ut högre än 50 grader på 1:a växlaren? Inte tappar man väl 30 grader <hmm>
-
Fortum som är min fjärrvärmeleverantör har godkänt att jag kopplar in värmeväxlaren direkt, dvs innan min fjärrvärmecentral (vad jag gör efter temp-givare för inkommande fjärrvärme och före utgående givare är tydligen upp till mig). Dom lovar som sagt 85-90 grader på sommaren.
Har tänkt sätta en magnetventil före vvx som styrs av en termostat placerad mellan pump och sandfilter, verkar det som en bra idé eller borde jag göra på något annat sätt?
-
Ja, det borde ju fungera! bara se till att du får flöde genom vxl på primären!
-
De lovar 1 bar difftryck mellan ingående och utgående fjärrvärme. Det borde väl ge ett tillräckligt flöde utan cirkulationspump?Det sitter ju inte någon sådan på fjärrvärmekretsen i befintlig central heller - om den inte är gömd inuti värmeväxlaren ;)
-
Jag tänkte att du ska väl dela på primärflödet med varmvattnet(?) eller ska du helt sonika stänga flödet till VV när du värmer poolen? i så fall inga problem!
Kan du inte bifoga en ritn?
-
Se bifogad pdf. Jag tänkte göra så som jag ritat på den högra sidan.
Varmvattnet stjäl väl bara flöde om jag spolar varmvatten så att FV-centralen måste börja värma? Det är ju inget kontinuerligt flöde genom FV-centralen, ventilerna i centralen öppnas vad jag kan förstå bara när det finns ett behov av att värma mera?
-
Hej,
Intressant, jag trodde att fjärrvärmeleverantörerna var betydligt mindre flexibla än så. Nu får man ju tillfälle
att fundera om man var smart eller riktigt korkad när man avslog fjärrvärmen som uppvärmning pga avståndet till poolen.
Är en så poolvärmeväxlare godkänd för inkoppling på nätet så blir ju ekvationen minst sagt lite annorlunda.
Var begränsningen sitter som gör att det är svårt att få upp tempen på cikulationsvattnet vet jag inte det är ju en hel
massa shuntar och andra ventiler som är med i den matchen. Och i ärlighetens namn har jag inte testat att vrålvärma på sommaren. Det jag noterat är att det är svårt att få upp "panntempen" tillräckligt för att känna sig trygg för legionella under sommaren.
Lycka till med värmeinstallationen, jag tycker det verkar vara alla rätt för att få ut max effekt via fjärrvärme !!
O0
Housedad
-
Det blir kanon O0