Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: Patmark skrivet augusti 06, 2015, 12:47:38:38
-
Hej!
Det här med att köra timer på sandfilterpumpen, hur vet man hur mycket den ska köras?
Jag har en betongpool på ca 9 kubik, och en enkel sandfilterpump på 4500 liter/timme (tror jag enheten är?). Efter sandfilterpumpen sitter en UV-lampa, som är kopplad till samma strömkälla. Hur många timmar per dag ska pumpen och UV vara igång?
I trädgårdsdammar ska man köra 365 dagar per år, 24 timmar per dygn har jag läst. Vad är egentligen skillnaden mellan hur en pool och en damm filtreras och cirkuleras? Förutom att dammen har biologiska filter, inga kemikalier, inget bad... Ja det är väl en faslig massa skillnader bara där.
-
Rekommendationen brukar vara att cirkulera vattenvolymen genom filtret åtminstone 3-4 gånger per dygn och många kör nog mer än så. En del kör 24/7 men det är knappast nödvändigt. En fördel med att stoppa pumpen på natten är att avkylningen blir mindre då.
En trädgårdsdamm innehåller ju inget klor som renar utan dammen sprudlar av liv och då vill man nog hålla vattnet cirkulerande för bland annat syresättningen som alla växter och djur behöver.
-
Aha okej! Det låter rimligt. Så med min storlek på pump och pool borde jag behöva köra 6-8 timmar per dag, eftersom det tar två timmar att cirkulera "allt" vatten en gång?
-
Aha okej! Det låter rimligt. Så med min storlek på pump och pool borde jag behöva köra 6-8 timmar per dag, eftersom det tar två timmar att cirkulera "allt" vatten en gång?
Ja, det stämmer. Jag körde från början 30 minuters intervall på min pump, från kl 8 på morgonen till 20 på kvällen. Numer har jag pluppat i timern så den kör konstant när det är som varmast (mitt på dagen) och man får mest värme från värmepumpen då. Funkar för mig.
Även om pumpen inte stör något egentligen, blåser det lite så hör man inte pumpen för allt lövrassel, så är det i alla fall skönt att det är tyst på natten när det är stilla. Ingen risk att man stör grannarna.
-
Nu är det ju ingen exakt vetenskap med 3-4 gångers omsättning per dygn, men tänk på att pumparna specas till vilken volym/h de omsätter "UTAN mottryck".
(Om)/NÄR sand- breddavlopp- och pumpfilter, slangar, böjar, inlopp etc ökar motståndet för vattnet att cirkulera så kommer volymen per timme att minska. Vid tillräckligt stort motstånd pumpas inget vatten alls... Det brukar finnas grafer som talar om hur kurvan ser ut även mellan dessa ändlägen. Hittar du ingen graf, alternativt om är det svårt att gissa/mäta vilket tryck pumpen jobbar under, så kan du ju alltid halvera flödet som pumpen är specad till som ett inte alltför orimligt men ändå rätt så konservativt antagande...
Isåfall bör din pump gå lite fler timmar per dygn, kanske 12 eller så....
I praktiken märker du ju om vattenkvaliteten på sikt blir dålig, antal nödvändiga pumptimmar per dygn beror ju även mycket på hur mycket skit poolen får ta hand om från badande människor och naturen runtomkring...
-
Intressanta svar, tack för det! Jag får en känsla av att det vore bättre med en större pump än 4500 liter timmen trots att det är en så liten pool? Det blir ju bra många kilowattimmar, jag har snart ett pooltak för jag hoppas på lång säsong, så det är ju ganska många dagar med 250W*12...?
Det finns väl ingen poäng med att ha en backventil mellan pumpens utblås och poolen, den gör väl ingen nytta? Inte ens om pumpen tar vattnet från en separat tank? Den kan ju inte ta bort något tryck mot pumpen annat än när pumpen är avstängd. Det är tänkt att bli en overflowpool när jag har fått det att fungera med bufferttanken...
-
Jag är ju absolut ingen expert, men 250W pump på 9m3 känns INTE orimligt litet, även vid 50% drifttid över dygnet. Vi är ju många här, inklusive undertecknad, som har runt 40m3 som dras runt av en 750W/1hkp pump, ofta på timer eller ibland med varvtalsregulator/frekvensstyrning.
SÅ stor skillnad i verkningsgrad kan det väl inte vara?
Om det är kilowatt-timmarna som du är orolig för så är det ytterligare anledning att INTE ta en större pump som jag ser det. Det är nog även bra för jämnheten i klorhalt i poolen om pumpen går längre perioder med längre flöde än kortare perioder med stort flöde. (Oavsett klorpuckar eller autodosering)
-
Ok! Ja det ska ju funka med 4500 liter/timme för pooler upp till 12 kubik. Men jag vill ju ha det välavvägt, spannet som "funkar" är ju typ 2000-12000 liter, ganska oexakt...
Är det förresten bättre med lägre watt och samma kapacitet? T ex finns ju 190W-pumpar som är specade till 4500 liter/timme och 250W-pumpar specade till samma värde. Antingen är 190W-pumpen effektivare eller så är den mer optimistiskt specad?
-
Ok! Ja det ska ju funka med 4500 liter/timme för pooler upp till 12 kubik. Men jag vill ju ha det välavvägt, spannet som "funkar" är ju typ 2000-12000 liter, ganska oexakt...
Är det förresten bättre med lägre watt och samma kapacitet? T ex finns ju 190W-pumpar som är specade till 4500 liter/timme och 250W-pumpar specade till samma värde. Antingen är 190W-pumpen effektivare eller så är den mer optimistiskt specad?
Det handlar om tryck o flöde, 2 olika saker , jämför tex med en fläkt, en sådan kan vara en kanalfläkt typ badrumsfläkt som flyttar luft från ena sidan väggen till andra dvs inget motstånd, samma luftmängd kan en radialfläkt ge trots att den kanske har 10 x mer W, det handlar om vid vilket tryck den ger en given mängd vatten/luft, den ena värdet ensamt gör inte att man kan jämföra en pump mot en annan
-
Ah just det, bra tänkt. Den med 250W har 4500 liter/timme vid arbetstryck 0,4 bar. Okänt maxflöde och maxtryck.
Den med 190W har 4500 liter/timme endast enligt reklamtexten, i manualen står maxflöde 4000 liter/timme och maxtryck 1,4 bar.
-
Förresten, är huvudsyftet med att driva runt pumpen att filtrera vattnet genom sandfiltret, eller att cirkulera vattnet?
Om jag har ytterligare en pump med lägre effekt som bara driver overflow eller vattenfall etc, påverkar det hur mycket jag behöver filtrera med poolpumpen?
Tänkte ha en sån här till drift av overflow:
http://pondteam.se/svenska/produkter/pumpar-luftpumpar/vattenfallfilterpumpar-laagvolt-(12-volt)/superflow-techno-3000-lv.aspx
3000 liter per timme på 30 watt. Betyder det att den har jättelågt tryck? Fattar inte sambandet mellan watt och vattenmängd och tryck...
-
Ofta är det nog för att distribuera klor till den vattenmängd som finns i poolen som är anledningen till att man bör ha en viss cirkulation eller rättare sagt - omsättning av vattnet i poolen.
Har man en flytande dispenser som sköter kloreringen så spelar det nog liten roll om vattnet passerar filtret eller ej.
Trycket på flödet är också av betydelse, med ett litet flöde av vatten i ytan så omsätts vattnet på botten inte, och då kan algbildning uppstå, så då och då bör man ha ett vattenflöde som sätter allt vatten i poolen i rörelse.
-
MYCKET intressant! Om jag installerar overflow enligt mina planer så kommer vattnet som rinner över kanten hamna i bufferttanken via rännor och tjocka rör, sedan pumpas det in i botten av poolen. Och det måste ju ske kontinuerligt, iallafall när man badar, så att poolen inte blir halvfull ända till nästa gång pumpen körs, när en tjock person (jag) har klivit ur... Så om den pumpen ändå körs hela tiden cirkulerar ju vattnet hejvilt, även om det bara går genom ett filter då och då.