Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Övriga frågor! => Ämnet startat av: Stroker skrivet maj 26, 2015, 06:11:37:37
-
Hej.
Ämnet saltvatten och rostfritt mm kommer titt som tätt och jag vet inte hur många gånger jag svarat och då enbart ur egen erfarenhetsvinkel.
Jag hade inte tillgång eller hade kanske inte hittat detta forumet när jag byggde min pool utan byggde helt efter eget huvud. Hade jag visst vad jag vet idag hade jag agerat annorlunda i en del frågor men som med alla andra forum jag är med i och lärt ur så finns det ett stort mörkertal på rätt och fel. Många gånger har jag kommit fam till att somligt folk vet saker som jag konstaterat med facit i hand är helt fel och detta skapar problem.
Skriver detta framför allt för att jag tänkte fråga hur många där ute som har personlig erfarenhet av saltvatten, rostfritt och pool. Egen dyrköpt kanske erfarenhet och inte kompisens kompis.
Jag har själv nu kört saltvatten ocg ganska salt sådant i 14 år och kan konstatera att mycket av det som skrivs inte stämmer överens med min bild.
Skulle inte vilja vara utan saltvatten av flera anledningar. Den främsta var att barnens ögon (mina med för den delen) mår bra med -men kass utan - men även att det är skönare att bada i salt än utan men det är en personlig (iofs säger "alla" det som badat här) reflektion men även att det med klorgeneratorn är praktiskt taget underhållsfritt. Som sagt syrafast rostfritt will do...men framför allt..snälla-- när du forumbesökare/berikare säger något så var säker på att de verkligen vet vad du säger och har belägg för detta. Tror man bara, inte bara bör man utan ska man säga detta.. Saltvatten och utomhuspool är ett utmärkt val enligt mina 14 år med det..
-
....en liten reflektion.
Om du har erfarenhet från EN pool och säger att det är ett utmärkt val, borde någon verkligen lita på det utalandet?
Du borde åtminstone speca exakt vilka prylar du använder, vilken vattentemp du har etc.
Det är få leverantörer av armaturer som frivilligt säger "köp mina billiga plastarmaturer istället för den dyra rf-varianten". Stålsortees korrosionsbeständighet är ju ett rätt välforskat ämne även om de flesta av oss har dålig koll på det.
-
Eftersom jag jobbat på båt i varmare vatten vet jag att det är ett evigt putsande på alla rostfria detaljer för att det ska se bra ut, samt fosforsyra är en bra hjälp att tvätta delar med...
Men var och en kan ju välja det man vill min erfarenhet är att min gamla stege ser fortfarande finfin ut, den nya tokdyra som jag köpte såg skit ut efter bara en månad.
/Peter
-
Det mesta ändrar sig över tid. En komponent som tillverkas idag är ofta gjord av lite andra matrial än motsvarande för några år sedan även om det är samma artikelnummer. Personal byts ut, någon har en dålig dag, fler ekonomer i styrelsen osv.....
-
Som jag nämnde i en annan tråd om detta...havsvattnet där båtar kör omkring är inte klorerat.... Sedan finns det väl en annan synpunkt också: rostfria pooldetaljer har sålts i årtionden och vissa har ju blivit klassiska konstruktioner som fungerat utmärkt i pooler sedan många år. Men saltvattensdrift i privatpooler var närmast okänt om man går tillbaka ett antal år. Kan det rent av vara så att de aktuella produkterna konstruerats med material som fungerar utmärkt i sötvattenspooler men inte med saltvatten, just därför att det kravet inte fanns med när produkterna togs fram ? Även idag kör ju de flesta pooler inte saltvatten.
-
....en liten reflektion.
Om du har erfarenhet från EN pool och säger att det är ett utmärkt val, borde någon verkligen lita på det utalandet?
Du borde åtminstone speca exakt vilka prylar du använder, vilken vattentemp du har etc.
Stegen är köpt på Poolstar i Limhamn och lampan är en Pahlen. Lampan köpt för fyra fem år sedan stegen för 14. Kina LED lampan köptes ifjor sommar men fungerar fortfarande.har inte skruvat av och kollat men har inte jätteförhoppningar at den ska hålla 14 år den med..men jag får välan se.
Sen kan jag bara tala för mig själv och hade jag läst detta forumet först hade jag nog aldrig provat och därmed gått miste om det fantastiska med saltvatten. Temperaturen ja.. ligger oftast inte under 28 men är det varmt ligger den upp till 33 grader och någon enstaka gång över detta oxå.Pumpen jag drar runt det med är original sedan 2001. Har ofta saltat lite extra då jag gillar när det verkligen smakar salt om vattnet. Råder ingen att göra som jag men å andra sidan så funkar det för mig. Står inte för några garantier såklart. Mitt vatten har dessutom genomgått många förändringar då jag blivit lat när allt funkat och inte förrän det gått åt pipan oftast pga av värmebölja och mycket bad har klorinatorn fått jobba. Kollar kanske PH och resten en gång om året och det har alltid varit inom godkänt område..
-
Blev glad när jag nu var ute och skruvade av Kina led lampan och det visade sig att den ser exakt likadan ut som när jag satte dit den så nog är den bra kvalitet och syrafast den med.
<antman>
-
Kan bara bekräfta att vanlig rostfri ej tycker om vanligt klor heller. Inte ens i mitt lock över badtunnan, rostade på 1 vecka. Dock biltema;)
-
Tycker mig ha lagt märke till att det på senare tid står just syrafast rostfritt på poolsidorna...och som sagt Rostfritt utan de extra legeringarna som gör det syrafast är knappast rostfritt -bara blankt.
-
Många snackar ju dock inte om rostfritt a2 vid klor, utan enbart om a4 och salt.
Blankt o blankt kan du ju inte säga, det rostar ju inte precis om du skruvar ett staket utomhus med vanlig a2 ;)
-
Måste erkänna att jag inte har någon erfarenhet med saltvatten i pool, och därav inga erfarenhet med RF i denna typ pooler häller. Har 25 -30 års erfarenhet med denna typen av material, och korrosionsproblem i industriella sammanhang, så jag går antagligen under "påläst".
Ingen som kan säga med säkerhet hur bra eller dåligt det kommer funka med just dina RF detaljer då vi som förbrukare tyvärr inte får något materialcertifikat från våra leverantörer på den plåten som är använt i detaljerna vi köper. Det man kan sega med säkerhet är att det finns stora risker, igen med tanke på saknaden av dokumentation, då det är ett faktum att saltvatten och dom temperaturerna vi talar om närmar sig, eller går över gränsen, för vad många legeringar klarar av.
Dina erfarenheter med RF detaljer som går tillbaks till början av 2000 talet, er tyvärr inte speciellt relevanta idag, då det i första hand var råmaterialrusningen under mitten av 2000 talet som medförda att ståltillverkarna lärda sig att knipa in på allt som kostade pengar, eller med andra legeringsämnen.
Under en 12-18 månaders period steg viktiga grundmaterial till nivåer världen aldrig hade sett förut. Mo steg från 10 - 15.000 USD/ton till nästan 100.000 USD/ton, och snabbt efter följde Ni från 10 - 15.000 USD/ton till över 50.000 USD/ton under den värsta perioden.
Detta medförde att många stålsorter som var använd under längre tid utan bekymmer i olika applikationer plötsligt inte var användbara längre, och man fick börja specificera andra miniminivåer för dom olika legeringsämnen för att säkerställa korrosionsmotståndet.
Så vist kan det gå bra med RF och saltvattenspool, på samma sett som det i stort sett går bra att åka i 180 i en 110 son, men några åker dit, varenda dag, och då er det inte lika roligt längre......
-
Måste erkänna att jag inte har någon erfarenhet med saltvatten i pool, och därav inga erfarenhet med RF i denna typ pooler häller........... Så vist kan det gå bra med RF och saltvattenspool, på samma sett som det i stort sett går bra att åka i 180 i en 110 son, men några åker dit, varenda dag, och då er det inte lika roligt längre......
Det var precis det jag menade med tråden. Om det inte finns folk som vågar steppa ur boxen så hade vi inte kommit så långt i vår utveckling heller därav trial and error metoden.
Just denna metod har kostat mig mycket pengar men gett mig ännu mer i form av erfarenhet. Att jag körde 250 på 110 väg en morgon klockan halv fem från husvagnen hem när larmet gick hemma var baserat på erfarenhet. Inga bilar ute förutom de fem som jag passerade betydligt långsammare, inte ett träd på den skånska slätten och att komma hem fort var nödvändigt om det nu var så att någon ville åt mina motorcyklar. Att det var en full son som glömt stänga larmet och inte ens vaknade av att jag stod o ryckte i honom och därmed inte hade svarat i någon telefon vid första kollen var en sådan sak. En kalkylerad risk.
Kinalampan var oxå ett experiment.. bära eller brista. Några utfällningar som skulle fördärva poolen såg jag som ganska riskfritt. Kinalampan säger väl en hel del då denna borde vara av den sämsta sorten tillverkad 2014 i Kina men experimentet gick hem. Jag fick en lampa för 500 spänn som funkar.
Hade jag inte läst denna sidan hade jag sparat en massa pengar på alla nya böjar jag köpte när jag byggde om systemet för det blev ingen skillnad på flödestrycket i systemet.. men men.. Teori och praktik är nödvändigt och det är ju tur att vi inte bara är teoretiska hela bunten :)
Saltvatten i poolen är för mig som är född vid havet lika nödvändigt för den optimala känslan som råmjölken är för kalven :)
-
Så böjar försämrar alltså inte flödet? hur många meter slang man har verkar dock försämra rejält. Hittade denna:
-
Fel tråd va?
-
Nej då, se texten i slutet på inlägget över mitt :)
-
Ja jo titta, läste lite snabbt (men har läst inlägget ordentligt tidigare) och hade för mig att det fanns en diskussion om böjar i någon annan tråd.
-
Så böjar försämrar alltså inte flödet? hur många meter slang man har verkar dock försämra rejält. Hittade denna:
Nu var det inte längden jag pratade om.. Märkligt detta.. ja böjarna som sagt med eller utan diagram som säger si eller så...- gjorde inget på trycket.. det är vad hela tråden handlar om. Teori och praktik..
-
Jo varje böj försämrar flödet. Men om andra tryckförluster är mycket högre jämfört med de du får p.g.a. böjarna så kommer du inte att märka skillnaden i flöde Då blir skillnaden för liten. Sedan bror det ju på hur många böjar du har och vilken dimension du valt. En grövre slangdimension ger dels mindre förluster även i böjarna och dessutom lägre förluster på de raka sträckorna.