Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Teknik => Ämnet startat av: Onsalabo skrivet april 09, 2015, 21:39:59:59
-
Det finns ju poolpumpar med ställbara varvtal. Dessa kostar ofta 10-12000 kr eller mer. Jag har även sett att det finns frekvensstyrning för vanliga 1-faspumpar som gör att man kan alternera mellan några olika varvtal. Folkpool har en frekvensstyrning som kostar 3-4000 kr.
Någon som har provat? Fungerar det? Jag är inte ute efter besparingen av el så mycket som möjligheten att reglera ner varvtalet och ljudet nattetid och när man sitter runt poolen.
-
Frekvensstyrning till poolpumpar har diskuterats i flera trådar tidigare. Problemet är i huvudsak att frekvensomvandlarna inte är avsedda att fungera ihop med jordfelsbrytare och jordfelsbrytare är ett absolut krav för pooldrifter. Enligt de som levererar frekvensomriktare så fungerar de inte ihop med normala jordfelsbrytare, man får obefogade utlösningar. Det finns en specialtyp av jordfelsbrytare som skall vara bättre på detta men en sådan jordfelsbrytare kostar drygt 20,000:-. Sedan finns det särskilda frekvensomriktare som sägs kunna köras även med frekvensomriktare, men jag känner ingen som testat detta. Dessa omriktare är också dyrare än de vanliga. Min man har talat om att testa och se (med en vanlig frekvensomriktare) men har inte hunnit med det hittills.
-
Okej. Bra input Erica. Då låter det inte som det är värt att testa. Som vanligt, det finns inga genvägar till den perfekta poolen.
-
I en annan tråd fick vi förklarat det för oss att frekvensstyrningen för enfaspumpar ska tydligen fungera ihop med jordfelsbrytare. Så detta känns lite aktuellt igen :)
Jag är fortfarande lite sugen om det finns fler erfarenheter kring detta, för och nackdelar.
Se denna länk http://perpr.se/wp-content/uploads/2015/03/Folkpool-Clever-pool-4.5.pdf (http://perpr.se/wp-content/uploads/2015/03/Folkpool-Clever-pool-4.5.pdf)
Det står ingenting i reklamen/specifikationen om att den klarar jordfelsbrytare. Hade den gjort det så skulle det nog ha stått. Sedan är det ju så med frekvensstyrning och jordfelsbrytare att ibland kan det fungera trots att fabrikanten säger att man inte skall använda jordfelsbrytare ihop med produkten - enda sättet att veta säkert är att testa i den aktuella installationen.
Jordfelsbrytare är ett absolutkrav för allt inom poolens närområde. Står pump och frekvensomriktare i ett separat maskinrum långt från poolen så är jordfelsbrytare ändå önskvärt och säkrast men ej ett bestämmelsekrav. Eftersom reglerna numera dock allmänt kräver jordfelsbrytare för bostäder och apparaten är tänkt att anslutas med stickpropp så förutsättes då också att det handlar om ett låst driftsrum, ej tillträde för barn, inget annat kopplas till det uttaget o.s.v. om man skall välja att köra utan jordfelsbrytare. Dessutom fungerar det ju inte alls om man har en för hela villan gemensam jordfelsbrytare.
-
Jag beställde just en Optidrive E2 från Invertek. Den kan driva enfaspumpar och ska inte ha problem med jordfelsbrytare. Finns både i IP20- och IP66-utförande.
http://www.invertekdrives.com/variable-speed-drives/optidrive-e2-single-phase/
Återkommer med rapport när den är installerad.
-
Ser fram emot din rapport.
-
Rapport ? Kostnad?
-
Inga bekymmer med enfas varvtalsstyrning och JFB.
-
Jag kunde inte låta bli att köpa en frekvensstyrning från Cleverpool och hitintills har den fungerat över förväntan, dock ett lite pipande ljud I pumprummet. I mitt fall inget som hörs ut och stör.
Kanske inte helt intuitivt att ställa in eller det är det nog egentligen bara jag som inte orkade vänta först, när den går på automatik spinner den först upp pumpen på max för att sen sänka den....
Den verkar heller inte starta om programmet efter stöm avbrott utan man får trycka Igång det automatiska programmet när stömmen gått.
Annars så funkar den fint och jag är helnöjd än så länge har ju bara kört den en månad än så länge...
/Peter
-
Kan du varva upp pumpen högre än 50 Hz?
-
Vet inte ska kolla vid tillfälle!
/Peter
-
Jag beställde just en Optidrive E2 från Invertek. Den kan driva enfaspumpar och ska inte ha problem med jordfelsbrytare. Finns både i IP20- och IP66-utförande.
http://www.invertekdrives.com/variable-speed-drives/optidrive-e2-single-phase/
Återkommer med rapport när den är installerad.
Hur har det gått med installationen?
Är i begrepp att införskaffa något dyl. och det vore kul om du kan lämna lite feedback hur det funkat för dig.
-
Ser ju förstås inget i specifikationen som tyder på att den skulle klara jordfelsbrytare bättre än andra... de enda omriktarna som är konstruerade för att kunna klara detta är NFO-systemet som bygger på en annan princip. Men den är patenterad så ingen annan bör rimligen kunna erbjuda den principen. NFO-omriktare kostar dock mer än vanliga frekvensomriktare.
-
Det tog lite tid men nu är frekvensstyrningen installerad och fungerar utan problem och utan att jordfelsbrytare löser ut.
Jag kan ställa frekvensen/varvtalet fritt från 0 till 50Hz, i mitt fall ca 3000 varv. Det sitter en amperemätare i enheten och enligt den så kommer jag som lägst ner i en halvering av strömförbrukningen på pumpen vid ca 25Hz, då drar den 2,3A. Går jag lägre ökar förbrukningen igen. Det svåra blir att hitta ett lagom "normal läge". Nu kör jag på 1800 varv, 30Hz och då drar den 2,6A. Exakta flödet får man nog lära sig med tiden.
Själva frekvensomvandlaren har gott om inställningsmöjligheter och går dessutom att fjärrstyra via kontrollanslutningarna så att man till exempel kan ha tre olika förprogrammerade hastigheter som styrs via annan poolutrustning eller reläer.
Nackdelen är att pumpen piper lite samt att frekvensomvandlaren har en fläkt som går då och då om den inte får tillräcklig luftcirkulation.
I IP20-utförande har min frekvensomvandlare artikelnummer ODE-2-22110-1KB42-01 och kostar ca 3500-5000kr. Då klarar den pumpar upp till 1,1kW eller 1,5HP.
Den finns också i IP66-utförande för installation utomhus men jag vet inte vad den kostar. 1,1kW är den största modellen för enfaspumpar, den finns två mindre också för 0,37 respektive 0,75kW.
-
Om motorn "piper" skall du prova och gå in menyn på frekvensaren och justera eller använda annan switchfrekvens.
-
Kan du varva upp pumpen högre än 50 Hz?
Detta får man vara mycket försiktig med ! Pumpens effektbehov stiger med varvtalet i kubik, alltså N3 och det är då mycket lätt att överbelasta motorn och om man inte ställt alla skydd helt rätt så bränner den. En varvtalsökning på 20 % ger en effektökning på ca 73 %.
-
Säsong 2 med min frekvenstyrning från Cleverpool är igång sen ett tag.
Det var bara att ställa klockan i den efter en vintersäsong utan el sen drog den igång enlligt förra säsongens schema...
Summerat ser jag en minskad elförbrukning med bibehållen vattenkvalité, hade jag haft styrningen monterad på något ställe där jag vistades skulle jag nog fundera för pipandet finns där och går inte att justera bort då de enda valen är pumphastighet och tid.
Men annars ser jag bara fördelar med den, lite snålt att det inte satt något uttag på sladden till pumpen men den var billig :-)
/Peter
-
Jag kommer från R/C-hobbyn så jag är bekant med ESC:s (electronic speed controllers) till 3-fas borstlösa elmotorer.
Tekniken är beprövad men kostanden fortfarande ganska högt för högeffektsenheter. Sedan har man pipade ljud, extra energiförlust som värme på inverters MOSFETs, och låg verkningsgrad från vara "fixed pitch" radiala pumper som pumpar optimalt på ett visst varvtal och inte över ett brett varvspektrum.
En bra alternativ som jag skulle rekommendera till någon som är intresserad av låg elförbrukning och tystnad vid vanlig rening och högre flöde för tillfälligt bakspolning och dammsugning är två olikaeffekts standardpumper paralleltkopplade i reningssystem.
Inköpskostnaden är lägre än en inverterstyrd storpump ffa om man köper en kvalitetspump med lägre effekt/flöde - den som skall arbeta mest - och en billigare högeffektskines :o för intermittent bruk.
En inbyggd fördel med denna lösning är redundancy!
Pumper går sönder och frekvensinverters går sönder ännu oftare. Att pajsa däremot två pumper samtidigt är väldigt ovanligt... ;)
/Dimi
-
Ja alternativet med två pumpar är faktiskt inte så dumt. Lite tråkigt, men inte dumt. Det fanns en Pahlen P01 på blocket för ett tag sedan, den minsta varianten som jag var på vippen att köpa innan jag besinnade mig.....
Rördragningen på den lilla yta jag har hade blivit rätt spännande.....:)
-
Väldigt bra förslag med dubbla pumpar! Enkelt och mycket bättre tillförlitlighet än en komplicerad lösning med elektronisk varvtalsstyrning. Tillförlitligheten för en sådan är svårbedömd och finns troligen inte tillgänglig från tillverkare/leverantör.
-
Ja driftsäkerhetsmässigt lär den lösningen vara bättre. Inga problem för jordfelsbrytarens del heller. Enda problemet jag kan se är att om de två skall sitta i parallell så måste ju varje pump ha en backventil, annars går ju vattnet rakt igenom den andra pumpen baklänges,om man nu inte sätter manuella ventiler som man stänger/öppnar när man använder resp. pump. Då gäller det att hitta pålitliga backventiler sm inte fastnar !
Vi har löst backup-delen i det hela genom att ha ett extra sandfilter + pump, ett lågpris sådant mest tänkt för mindre pooler, så att vårt huvudfilter eller pumpen slås ut blir det ändå en rimlig rening av vattnet.
-
Om jag skulle göra mig besväret med en extra pump så skulle jag tveklöst montera den med manuella ventiler. Den större för backspolning skulle få sitta på t-kors mot det normala flödet.
-
Det finns massor med checkventiler från Jandy, Pentair etc som är rebuildable.
/Dimi