Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: mrcaspian skrivet oktober 16, 2006, 18:30:42:42
-
Hej.
Jag har fått en Alfa-Laval värmeväxlare av modell CB75-120A.
Den tål ett tryck på 30/27 bar
Max temp 225 grader och innehåller 10,8 / 14,8 liter. Så det är en stor rackare. <sol>
Kopplingarna är 1 1/2" samma som på sandfilter och pump.
Min fråga är om någon vet. Kan man köra klorerat poolvatten på sekundärsidan och sen ta en luft/luft värmepump och slänga bort innedelen och köra hetgaserna på primärsidan. Håller värmeväxlaren för detta samt tror Ni det blir någon effekt i det ?
Tror Ni att det går att köra hela flödet igenom värmeväxlaren eller måste man köra lite by-pass.
Tacksam för svar.
-
Ursäkta.
Glömde en sak.
Ni kanske känner någon som har kunskapen. Kanske Ni kan hänvisa till denna person då.
Jag har tillgång till kyltekniker, så jag får nog ihopa det.
Frågan är om man kan använda en sådan här värmeväxlare.
-
Jag tror den fungerar, men du måste nog kolla databladet, vad säger det om flöde primär/sekundär?
Material? effekt? osv!
Sök på deras hemsida, dom har datablad där, även på lite äldre vxl!
-
Tjenare Mrcaspien!
Jag vill oxå ha en värmeväxlare, vem fick du en sådan av, Magnus eller?
Hmmm men du får fixa en till mig oxå så behöver jag inte så många öl när vi sätter upp din pool >rulla<
Ha de gõtt
-
Du kan få en värmeväxlare direkt men problemet är att dom är för stora.
Det gäller att hitta en vvx som har ungefär samma volym som innerdelen hade till luft/luft pumpen.
Skall göra ett försök i vinter. Skulle inte förvåna mig om man köper en färdig pump istället.
-
.......Skall göra ett försök i vinter.....
Forsøket vellykket?
-
Nej. Jag lade ner projektet. Det är inte lätt att hitta en utedel som passar ihopa till värmeväxlaren.
Har för lite kunskaper om värmepumpar. Känner att jag inte har tid att lära mig heller.
Det bästa blir nog att köpa en färdig.
Varför inte köpa en luft/vatten till huset. På sommaren kan man köra den mot poolen.
Det borde väl fungera ?
-
Var med min mor som ska installera en sådan och passade på att fråga, vilket man inte ska när man redan har uppvärmning, om det skulle fungera att värma pool med sommartid och han sa att det inte var några problem.
Det är lätt att vara efterklok, det var ju en sån vi skulle ha skaffat!! ::) ::)
Nu har vi solfångare och bergvärme.
-
Tenkte tanken når jeg skulle kjøpe VP, men med radiator varmevekslere i huset er tempen på vannet 70-80 grader og en VP har ikke mulighet til å lever dette. Har en gulvvarme på maks 50 grader så kan en vurdere systemet.
-
Vad har du för radiatorsystem som kräver 80 grader?
-
Krever ikke 80 grader men ved gamle anlegg og få varmepunkter er varmebehovet betydelig større enn ved gulvvarme. Har selvsagt motorisert shunt som blander vannet til rett temp. osv, ved eks. nattsenking. Ved et forsøk så senket vi vanntemp til 50 grader det ble da ikke mulig å få ut nok varme til rommene. Derfor ble det hos oss ikke aktuelt med VP.
-
Nu ändrar tråden karaktär...men ibland är det så att man måste byta radiatorerna till lågtemperaturutförande för VP skall fungera, dina radiatorer är då förmodligen för små och/eller för få! I din VP investering måste du då räkna in nya radiatorer i kalkylen och då kan avskrivningstiden kännas låååång, kom bara ihåg att ju dyrare el desto kortare pay off!
-
Hej,
Hänger på den nya karaktären i tråden. Temperaturen på cirkulationsvattnet är helt olika beroende på vilken typ av rörsystem man har i huset. Det finns så kallat ett-rör system där radiatorerna sitter i serie med varandra, där finns också oftast en strypventil på varje radiator för att dela av födet så att en del går direkt vidare till nästa. Har man ett-rör system så krävs mycket högre temp på cirkulationsvattnet.
Det vanligaste är så kallat två rör system och då är fram och retur ledningarna helt skilda åt till varje radiator, detta system kräver mycket lägra framledningstemperatur.
Köpte och bodde i ett hus i Stockholm med ett-rör system (numera sålt) och kollade upp bergvärme, det var inget alternativ eftersom systemet krävde för höga temperaturer. Så det låter som Biddas slutsats.
Ha de !!
Housedad
-
Det finns enkla tabeller för att räkna fram vilka storlekar man ska ha på radiatorerna vid 1-rörssystem, radiatorerna blir lite större ju längre bort i kedjan radiatorn befinner sig, dimensionerar man efter detta så går det bar att köra med VP, det mest avgörande är hög/låg-tempradiatorer!
Men visst, 2-rörsystem krånglar i alla fall inte till saken!
-
Har ett-rørsystem og det er utvidet flere ganger og antakelig ikke beregnet. Vurderer å bygge om til 2-rørssytem for å få mere varme helt ut i rør-kjeden.
-
Hej igen,
Visst kan det funka med 1-rör om det är rätt beräknat från början. Men det är lite struligare, till exempel så hade vi i vårt hus tre slingor, och för att inte allt krut skulle ta en väg så fanns det ventiler i slutet av slingorna så att man kunde skapa balans i flödet med hjälp av detta TA mässingspjäser som såg ut att kosta multum...
:-\
/ Housedad
-
Förbjud 1-rörssystem >:D
-
Se där RLA nu talas det om trimventiler igen i detta fallet låter det som vi talar om en ventil som heter TA-Trim och den är inte dyr, kostar som en kromad ballofix +några kronor.
Om ventilen har en stor röd ratt med siffror i så är det en STAD och den är dyr men ger också möjlighet att märta flöden och tryckfall
Ett-rör-system är jätte bra om man vet hur det fungerar och kan beräkna och dimmensionera det.
-
Är ett 1-rörssystem "jättebra"? inte i förhållande till ett 2-rörsdito va?
-
alltså det finns givetvis för och nackdelar med båda systemen men det som talar mycket för ettrörsystem i radiatorsammanhang är att men har ett kostant flöde så har man rätt dimmensionerade radiatorer så har man rätt effekt. Men den stora fördelen som jag ser det är att man vid installationen seriekopplar radiatorerna så om jag kommer med rören i golv eller vägg så går jag in på en radiator och vidare till nästa osv. skall jag bygga med 2-rör system så måste jag gå fram med två rör sätta T stycket på båda för att gå upp till radiatorn.
Kortfattan ettrörsystemet kan utföras skravlöst medans tvårör systemet kräver skarvning vid varje radiator och vi vill ju inte skarva i golv eller vägg och vi vill inte heller gå upp med fyra rör för att göra skarvningen bredvid elementet.
Dessutom behöver inte varje radiator injusteras för att erhålla rätt flöde vid ettrörsystem
-
Du var faktiskt den första att förorda 1-rörsystem, jag är inte VVS:are men läst rätt mycket och ingen har tidigare (som jag läst) rekomenderat 1- framför 2-rör!
Tvärt om har jag bara läst om strul och svårigheter att trimma in systemen, det går förstås, men så mycket enklare med 2-rör.
-
Om man har rätt dimmensionerade radiatorer från början en liden först och en stor sist på slingan så är det inga problem, problemen uppstår om man skall ge sig på att komplettera med fler radiatorer på en befintlig slinga.
Jag föredrar iof två rörsystem där det går exempelvis att pendla rör i taket i källaren och gå upp till varje radiator genom bjälklaget eller sätta ett fördelarskåp som man gör till golvvärme men det är inte värt oron att få inbyggda skarvar om man inte kan ostadkomma detta.
Och ettrörsystemet har fått oförskämmt mycket dålig kritik för det är ett system som fungerar bra.