Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: Calle Anka skrivet oktober 07, 2006, 08:18:21:21
-
Någon som har en Europac eller liknande och som kan visa på hur den monterats.
Hade tänkt skruva den 70 kg tunga maskinen på min nybyggda friggebod men den skall tydligen ha en distans på 50 cm från vägg och stå på fjädrande kuddar av något slag.
Har ni gjutit en platta eller hur har den monterats?
Sedan står det i instruktionen att cirkpumpen "bör" ligga under vattenytan. Hade tänkt sätta min drygt 0,5-1 m ÖVER likaså i friggeboden. Någon som har liknande och haft problem med denna lösning? Vad jag förstår är det lite bökigt att bli av med bubblor när luften pressas uppåt av naturen.
Tacksam för tips. ::) ::)
-
Ingen som vet?
-
Hur många kan montera en luftvärmepump lägre än vattenytan?
Inte många, så nog måste det fungera även med värmepumpen ovan vattenytan, men det blir naturligtvis lite kinkigare med luften.
Så länge du kör hela vattenflödet genom värmepumpen så skall det dock omöjligtmkunna bli några problem med detta, så stort flöde som där går pressar garanterat ut all luft, dessutom borde värmepumpen ha inbyggda skydd mot "skadliga" driftsförhållanden, t.ex. luft i växlaren, eller för lågt vattenflöde.
Jag har inte själv någon luftvärmepump till poolen, men jag hjälpte grannen montera sin, vi satte den på ett markfundament byggt av lecablock.
Sätter du den på väggen till friggan så köp KAN det bli resonanser i väggen som upplevs störande, det är anledningen till att de rekomenderar fjädrande kuddar, du borde kunna köpa konsoller och kuddar från någon webshop som säljer vanliga luft/luft-värmepumpar, se bara till att de håller för din värmepumps högre vikt, en vanlig luft/luft-värmepump väger bara runt 40 kilo.
-
Tack för info. Det var dock inte luftpumpen jag åsyftade när det gäller montage under eller ovan vattenytan utan cirkulationspumpen till filtret. Luftvärmepumpen antar jag måste monteras på typ Lecablock och kanske sedan förankras i väggen men däremot cirkulationspumpen bör man väl kunna placera ovan vattnet utan större problem?
-
Ikke noe stort problem: bare monter tilbakeslagssikring så ikke vannet forsvinner fra pumpa.
-
Bra....det var det jag ville höra....och misstänkte.
I dag sätter vi skopan i backen :)...hoppas grundvattnet inte står högt bara.
-
Vår VP ska stå 50 cm från väggen så att luften kan strömma fritt runt om. Bör nog gälla alla....
Tom
-
Det låter som en bra lösning.....min skall stå vid denna vackra skapelse....egenritad och byggd frigga 8)
(http://www.villaoscar.se/wmhtml/slides/Pool-2.jpg)
-
Wow, det var en snygg skapelse du fixat. verkligen smakfull och ett bra tips.
-
Calle Anka,
Tror att det finns en viss tilltagen marginal när de skriver att värmepumpen skall placeras 50 cm från väggen. Om du flyttar upp värmepumpen en bit från marken så kan du säkert ha mindre än 50 cm som avstånd.
Det som skall säkerställas är att du får in rikligt med luft som inte är nerkyld från utblåset. Själv har jag placerat pumpen ca 20 cm från väggen trots att instruktionen angav 30 cm. Men eftersom man får in luft underifrån så verkar det fungera. Har inte haft några problem med omotiverade stopp eller att det inte har blivit varmt i poolen.
Det följde med gummikuddar med värmepumpen som fjädrar lite för att undvika störande ljud från vibrationer. Eftersom värmepumpen hänger på garaget så har jag inte funderat över om detta skulle vara ett problem. Om du skall ha några gäster i friggeboden så kan du ju bjuda på en extra whisky så störs dom nog inte :D
Se bild (http://www.feldt.se/pool/2006/varmepump_narbild.jpg)
/Poolnicke
-
Fin friggebod, ville selv brukt dørfargen også på vinduskarmen og på vindskier (takkanten) for å markere bedre overgangen vegg til tak. Blir en fin løsning med pumpen der, følg opp med bilder ;)
-
Bra....det var det jag ville höra....och misstänkte.
I dag sätter vi skopan i backen :)...hoppas grundvattnet inte står högt bara.
Apropå cirkpumpen ovanför vattenytan i poolen...
Det går naturligtvis att ha så, jag har det t.ex., men, om du inte har riktigt tätt och backventil och kollar noga att den börjar pumpa vatten när du startar den så kan det kosta dig en ny cirkulationspump om du har otur.
Det är anledningen till att "alla" rekomenderar att man sätter den under vattenytan.
Kör du pumpen tom under några minuter så kan du bränna axeltätningen vilket kostar en hel del att fixa, får den gå länge utan vatten så är nog hela pumpen körd och det kan kräva en helt ny pump.
Se alltså till att ha full koll på din pumps status innan du chansar och låter den startas utan att du har kontroll över funktionen.
-
Du kan også gjøre som meg: sette dit en trykkvakt. Uteblir trykket i filteret så stopper pumpa.
PS hva med doble tilbakesikringer
-
Aha den gula lilla lampan.....är det en krånglig installation? Vad krävs?
Har ni isolerat era rör till poolen? Min värmepump skall stå ca 10 m från poolen men det kanske är overkill att isolera?
-
Jeg bruker en liten PLC til å holde orden på signaler, men tror du får flødesvakter/trykkvakter som er frittstående.
Å isolere røra er aldrig dumt, angrer ikke på at jeg gjorde det
Edit: mulig enkel visuell løsning: trykkvakt fra Moller (som min) + blitzlampe fra Clas. Funksjon: Timer som styrer pumpen leverer også strøm til trykkvakt og blitzomformer. En leder går via trykkvakt slik at blitzlyset får strøm hvis ikke trykkvakt får trykk. Lampen vil kankje rekke å blinke 1-2 ganger før pumpen har oppbygget trykk fordi du ikke har forsinkelse på signalet. Ca. kostnader 2000 kr?
-
Calle,
Skulle nog spetsa till det här med att isolera rör till och från poolen som ett absolut måste om man är rädd om värmen i poolen. Som du ser på min bild så hade jag rören oisolerade i början. Det gjorde att när tempen ute var för låg(under 15 grader) så ökade inte temperaturen i poolen. Rörisolering är billigt och enkelt att montera.
/Poolnicke
-
PoolNicke....har insett detta. Vad har du för isolering på den del som ligger under jord?
Ser ut att vara någon skummaterial och sedan något fuktspärrande ytterhölje?
Min ledningar kommer ligga inuti större rör, typ avlopp och där kanske det räcker med ett lager isolering?
Känns dyrt att behöva köpa en isolerad kulvert! Har en sådan till garaget idag och det var ingen billig lösning. Drygt 400 kr/m tror jag.
/Calle
-
Jeg kjøpte sånne skumbasserte "matter" som var ferdig med lim langs skjøtene og med limleppe for bedre tetting av skjøt. Kostet meg ca 80 nok/m. Skal du legge rør i rør holder dette i massevis.
-
Calle,
När du ställer frågan så inser jag att här kan jag ha en eventuell värmetjuv. Jag har vanlig rörisolering, inköpt på K-rauta, men har faktiskt inte kollat om den är vattentät. Tog bara detta för givet. Har iofs inte haft några problem med att hålla värmen i poolen men man vill ju inte bidra till EON mer än nödvändigt.
Låter som att din isoleringslösning måste vara en av de bästa med rör i rör. Jag skulle ha satsat på att isolera slangarna inuti det stora röret. Låter dyrt med en kulvert. Måste vara för vinterbruk.
/Poolnicke
PoolNicke....har insett detta. Vad har du för isolering på den del som ligger under jord?
Ser ut att vara någon skummaterial och sedan något fuktspärrande ytterhölje?
Min ledningar kommer ligga inuti större rör, typ avlopp och där kanske det räcker med ett lager isolering?
Känns dyrt att behöva köpa en isolerad kulvert! Har en sådan till garaget idag och det var ingen billig lösning. Drygt 400 kr/m tror jag.
/Calle