Allt om pool, Poolforum!
PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: socom skrivet september 17, 2006, 14:08:38:38
-
Vi värmer vår nya pool (från Svenska Poolfabriken) med Pahléns värmepump. Baljan innehåller 62 kubik så jag förstår att det tar lång tid att värma. Men kan det vara normalt att nu efter 2 1/2 dygn ha höjt temperaturen endast 4 grader (ligger på 24 nu)? Har kört hela paketet dygnet runt och solen värmer fortfarande gott här längst nere i Skåne. Tycker det går långsamt... En fundering jag har är om värmepumpen står för nära husväggen (15 cm).
-
Hur täcker du din pool?
Har du isolerat något under eller utanför väggarna?
Hur stor värmepump har du?
-
Vi värmer med Pahléns Maxitemp 51. Täcker med Poolfabrikens automatiska skydd. Ingen isolering under eller vid sidorna...
-
Det tar tid att värma 62 m3 vatten, dessutom börjar det väl antagligen vara rätt kallt på nätterna nu...
Avståndet till väggen bör inte vara för litet, men ännu viktigare är att den inte blåser in mot väggen, utan ut från väggen.
En helt oisolerad pool drar mer energi, speciellt i uppvärmningsskedet då du inte bara skall värma poolen utan även intilliggande fyllnadsmassor.
Hur stor pool har du?
-
Tack för svar! Poolen är 9 x 4,5 (x 1,5). Fläkten sitter monterad mot husvägg på intagsidan (söderläge). Utblåset går rakt ut i det fria. Jag börjar fundera på om det är så att värmepumpen inte levererar mer än 24 grader - för det verkar omöjligt att komma över den tempen. Har kört hela dagen idag + att solen värmt skönt idag (20-22 grader hela dagen i skuggan). Men jag kommer INTE över 24 grader ???
-
Det låter inte rätt... 24° hade jag i helgen med mina solfångare med UTAN täckning på natten, (knappt 20 på natten)
Vår pool är isolerad, 43 kbm vatten.
Du får nog ta och kolla dina kopplingar, har du vattenflödet på rätt håll ? Har du för litet eller för stort flöde ?
Hur är det med grundvatten ?
-
Det framgår inte om du har solfångare också...
Har du inte det så låter det normalt tycker jag. 1,6 kW är väl den pumpen på och det är inte mycket till en så stor pool så här års. I produktbladet står det att utväxlingen (COP) är 5,9 men det undrar jag om man verkligen kan uppnå. Och om nätterna är kalla så blir utväxlingen sämre och poolen tappar mycket värme. Hur bra isolerar övertäckningen?
//BL
-
Hej !
Jag har en maxitemp 35 som värmer en 20 kubiks lecapool med 30 mm isolering på insidan på väggarna och 50 mm i botten.
Kör enbart med värmepumpen i 11 timmar per dygn: 09.00 - 20.00
Cirkulationen körs 14 tim: 08.00 - 22.00
Anv "bubbelplast" som isolering på ytan.
Jag har konstaterat att nu orkar inte värmaren hålla tempen på vattnet längre. I förra veckan sjönk tempen från normala 29 ner till 26 med exakt samma inställning. Misstänker att det beror på de kalla nätterna och de betydligt kortare dagarna.
Idag skulle nog inte min värmare orka värma upp poolen till mer än max 24 grader heller. Och då har jag "bara" 20 kubik....
-
Har precis fått tag på en tekniker på Sv Poolfabriken och berättat om mitt lilla case. Har nu nämligen provat med att strypa bypasslingan så att OUT stänger lite grann. Då ökar trycket på filtermanometern vilket tyder på att vattnet får större motstånd och därmed stannar "längre" i värmepumpen. Inte heller det ger någon förhöjd effekt. Teknikern tyckte spontant att det borde gå att få betydligt mer värme med tanke på det väder som vi haft i Falsterbo senaste veckan (upp till 24 grader i skuggan). Dom kontaktar Pahléns så får vi väl se... kan kanske vara något som blir värdefull information för någon annan. Jag återkommer!
-
Om poolskyddet är av typen som släpper igenom vatten så kan det kyla rätt friskt, i alla fall om en stor del av täckningen flyter/vilar på vattenytan.
En helt tät täckning har inte lika stor avkylande effekt.
Med bubbelplast under eller ovanpå täckningen skulle du säkert få varmare i din pool.
Jag vidhåller att isolering av poolen, både nedåt, men kanske framför allt åt sidorna har en rätt stor effekt på energiförbrukningen vid höga önskade temperaturer.
-
Hej,
Som referens från Helsingborg dvs troligen likvärdigt väder/sol. Pool 9x4,5 vattendjup ca 1,40
trappa 1,5 m radie => ca 55 m3 vatten (låter lite om vi har samma storlek på poolen), 100 mm
"frigolit" på sidorna och ca 50 mm rosa markisolering under samt bubbelplast på toppen har idag
som referens 22 grader utan ngn uppvärmning.
24 låter klent tycker jag, pumpen borde orka mer.
Lycka till med problemlösningen, tyvärr inte ngn klokskap att komma med. Hoppas en ref pool kan vara till nytta :)
-
Nybörjare som man är - både vad gäller pool och forum - det här är suveränt! Schyssta bad (trots att en del i familjen fryser) + att man får hjälp och engagemang i ett forum... allt är nytt och väldigt trevligt.
Vårt poolskydd släpper inte igenom vatten (och hur knepigt var det inte att få poolskyddet att mata jämnt... ). Önskar att man som kund skulle få tips om att isolera med t.ex frigolit i upphandlingen. Det hade ju minst sagt varit det enkla att komplettera med. Trodde aldrig att det skulle vara så mycket jobb som det visade sig bli med att bygga pool. Men det är klart, husbygge och poolbygge är två ganska skilda saker. Vet jag nu... Återkommer som sagt när Pahlén sagt sitt.
-
Som referens så ligger min pool på 32 grader just nu! Har kört min värmepump hela dygnet i tre dagar för att se om det gick att nå "Juli-temp" i andra halvan av september.
Volym: 25 kbm
Värmepump: Gullberg & Janssons GJPACW20
Pooltäcke: sliten press som släpper igenom vatten överallt.
Isolering: 20 mm cellplast på sidorna, 20 mm styrofoam under poolen
/Poolnicke
-
Ja, nu har vi fått en lösning... det blev komplettering med elpatron. Väntar dock med installation till våren. Och så har jag fått rådet att se till så att dräneringen hålls nere så mycket som möjligt eftersom såklart grundvattnet sjunker. Och eftersom det var ett fasligt sjå att få dräneringen på plats så känns det väl bra om den kan göra nytta! Jag återkommer till våren och berättar hur varmt vi får i baljans alla 63 kubik.