CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]  (läst 37706 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad utopiazz

SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
« Svar #20 skrivet: juni 24, 2009, 17:15:52:52 »
Visst går det att provtrycka utan vaten. Tänk bara på att inte använda för högt tryck och att de flesta limmer behöver 12-24h på sig innan dom härdat fullt

Poolgiganten

Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
« Svar #21 skrivet: juni 24, 2009, 21:59:45:45 »
Visst går det att provtrycka utan vaten. Tänk bara på att inte använda för högt tryck och att de flesta limmer behöver 12-24h på sig innan dom härdat fullt

Hur provtrycker man på ett kontrollerat sätt? Duger en vanlig kompressor, och hur gör man rent praktiskt?

Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
« Svar #22 skrivet: juni 25, 2009, 08:04:01:01 »
Igår när jag kom hem från jobbet såg jag att stenen hade kommit  :) Den kom med kranbil och chauffören hade pytsat ut den i små prydliga högar för att jag skulle få det lite lättare att skyffla ut den, och det var väldigt skönt! Jag har tidigare gjutit en platta inuti i vårt gamla hus (grävt ut grunden och gjutit en modern, isolerad platta) och eftersom enda sättet att komma in/ut ur huset är genom de dörrar som finns så blev det till att köra in all makadam med skottkärra...DET tog lång tid.


Det enda dumma chauffören gjort var att han dumpade stenen längs sidorna i hålet och det kröp in sten under dräneringsslangarna vilket gjorde att dom lyfte lite, så jag fick gräva rent under all slang för att få ner slangarna ordentligt så att dom inte skulle ligga för högt (högre än den övre nivån på stenen). Efter 45 minuter ungefär såg det ut såhär:


Efter ytterligare en halvtimme eller så, såg det riktigt snyggt ut:


Nu blir det till att mäta av det för att se att allt ligger hyfsat i våg, och därefter padda. Kanske hinner jag med det i helgen (förhoppningsvis) så att jag kan beställa dit stenmjölet  O0
« Senast ändrad: juni 25, 2009, 11:49:21:21 av cy_berg »

Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
« Svar #23 skrivet: juni 30, 2009, 13:05:54:54 »
Igår fick jag hem ett lass stenmjöl, 0-4, varav ca. 3 kubik "pytsades" ut i gropen av chauffören för att jag skulle slippa skyffla i allt själv  O0 Jag krattade ut högarna och jämnade till, och gjorde lite koll med en lång regel och vattenpass för att ha koll på att allt är någorlunda i våg. Just nu verkar det slå på nån centimeter på bredden och ett par centimeter på längden, så det är OK. Jag paddade allt 1 gång och det blev ganska bra tycker jag. Man kanske skulle ta och vattna lite innan man paddar nästa gång för att trycka till det ännu lite mer? Hursomhelst, i eftermiddag ska jag hyra en planlaser för att väga av det ordentligt och förhoppningsvis hinner jag klart med allt ikväll. Kranbilen är "förvarnad" och förhoppningsvis kan dom lyfta i poolen innan veckan är slut! Det gör att jag måste komma ihåg och fixa cellplast-isolering och isolera poolen imorgon!

Bild på markduken ovanpå den paddade stenen.



Stenmjölet utrakat.


Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [POOLEN I HÅLET]
« Svar #24 skrivet: juli 07, 2009, 13:51:58:58 »
Sådärja, nu är poolen äntligen i hålet! Jag spenderade senaste veckan med grundarbetet i hålet och blev klar med paddningen av stenmjöl för nästan en vecka sedan. Tyvärr drog kranbilen ut på tiden, men igår fick jag reda på att den skulle komma någon gång på förmiddagen idag, vilket den också gjorde. Poolen stod ju rakt ner på gräsmattan och det var en dem mekande med att få in lyftremmarna under poolen. Chauffören försökte trycka in remmarna under poolen medan jag lyfte den, och efter ett tag hade vi en rem under poolen på var sida. Lite försiktigt lyfte chauffören poolen för att sträcka remmarna, och vi insåg att vi var tvungna att försöka få remmarna ännu längre in under poolen. Till slut hade vi fått in remmarna så att vi kunde passa in dom precis i linje med några tjockare stag i poolens konstruktion för att på så sätt utnyttja poolens hållfasthet när vi skulle lyfta. Kranbilen hade en fyrkantig rörkonstruktion med sig för att minska trycket på poolen sidor i samband med att man lyfter upp den.


Även om vi har en stor tomt så är baksidan ganska "tight". Därför lyfte vi upp poolen och la den på flaket på bilen så att chauffören kunde köra in på baksidan av huset med poolen på flaket. Vi lyfte inte ner den helt (poolen var ju större än flaket och att låta sidorna på poolen hänga utanför flaket så att poolen vilade helt på sin botten hade nog inte varit bra för poolen) på flaket utan sänkte bara ner den så att det var "säkrad" från att röra sig av sin friktion mot flaket.


Därefter lyfte chauffören ner poolen i hålet, och äntligen kunde man pusta ut  :D



Lite samlade tankar
Jag ritade upp hålet till poolen med 80cm marginal när vi skulle gräva det eftersom jag inte riktigt visst vilken precision grävaren skulle ha. Det var väl iof bra eftersom jag hade god marginal att få ner poolen, MEN, nu är det ju en JÄDRANS massa massa som behövs för att fylla igen...aldrig kan det bli riktigt rätt  >:D

Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [POOLEN I HÅLET]
« Svar #25 skrivet: juli 10, 2009, 08:09:25:25 »
Det tar TID att fylla en pool på 9*4 meter med en vanlig 1/2 tums trädgårdsslang  :D Häromdagen lät jag den stå på ett par timmar, och det blev bara precis bottenskrap. Den fick stå 3 timmar och rinna en kväll, och fortfarande inte mycket vatten. Igår lät jag den stå på från 07 till 16 eller nåt sånt, och då hade vattnet kommit upp i ca. 43 cm, d.v.s. lite mer än jag egentligen tänkt fylla innan återfyllnad runt om. Igår kväll började jag skyffla stenmjöl...enligt min pool-leverantör rekommenderas att återfylla de närmsta 15-20 cm. med mager betong, vilket i detta fall innebar att mixa sand och cement ca. 7:1 och slänga i längs med poolkanten. Med andra ord behöver jag inte blanda till allt i en cementblandare. Jag varvade den magra betong-blandningen med vanligt stenmjöl genom att förs slänga ut mager betong 15-20 intill poolen, och därefter fylla upp med stenmjök utanpå så att jag successivt byggde upp ett vågrätt lager i taget. Varje lager (som då blev ca. 15 cm tjockt) vattnade jag.

Just det ja, en bild på isoleringen runt poolen. Konstruktionen på denna PP-pool var rätt smart, för stabiliseringsstagen på utsidan satt med 60cm mellanrum vilket gjorde att det var lätt att trycka dit frigolit-skivorna  O0 Jag fick rådet att inte skumma eventuella mellanrum med fogskum p.g.a. risken att fogskummet kan krypa in bakom frigoliten. Om detta sker kommer fogskummet bilda en bula på insidan av poolen när man väl får i vatten och får tryck på poolsidorna, och det är ju  INTE snyggt.



Här är en bild på den "klack" som jag fick rådet att gjuta upp först för att stabilisera övergången mellan botten och sidor ytterligare (hängslen och livrem). Stenmjöl + cement (ungefär 4:1).


Här ser man återfyllnaden på ena sidan:


Vatten i poolen!

Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [POOLEN I HÅLET]
« Svar #26 skrivet: juli 21, 2009, 20:55:54:54 »
Nu jädrar har jag skyfflat säkert 15 ton stenmjöl och betonggrus på drygt en vecka  <antman> och äntligen börjar jag se slutet! Poolen är uppfylld precis upp till skimmern så detn ska fyllas lite till innan jag sätter igång systemet. Jag limmade de sista kopplingarna tidigare idag och de ska väl härda ett dygn så sen imorgon kväll sätter jag nog igång det.



SOm av en ren händelse kom det hem lite tryckt virke idag, så nu vet jag hur jag ska fördriva resten av semestern  :D Det kommer att bli kanon med ett trädäck runt poolen  O0


Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
« Svar #27 skrivet: juli 24, 2009, 14:25:03:03 »
Jag hade fyllt upp poolen till ca. 80% för snart en vecka sedan, och vaknade dagen efter och insåg att vattenlinjen var lägre än dagen innan...Kollade dräneringsbrunnen och där var bra med vatten. Någonting läcker alltså. Jag har hela tiden känt på mig att någon av lim-kopplingarna skulle läcka, och pessimist som ibland är utgick jag från att det var kopplingen till det lägsta inloppet (inuti trappan) som var knas, så det var bara att gräva.  >:( Väl framme vid kopplingen kunde jag konstatera att det INTE läckte. Bilden visar väl inte detta så bra, men ändå:




Jag funderade lite och kom fram till att den största risken i poolkonstruktionen förmodligen är lamporna, så jag grävde mig fram till ena lampan. Jag trodde att det skulle vara i sladd-infästningen, men icke! Däremot kunde jag snabbt se att det faktiskt var från lampan det läckte. Inte heller denna bild visar läckan, men väl den trista grävningen:




Jag fick alltså förmånen att premiärbada i det gröna vattnet  >rulla< Jag skruvade loss lamphuset på lampan och kände på skruvarna till packningen, och man kunde dra dom ordentligt hårdare än de redan var. Lite konstigt tycker jag eftersom jag drog do mhårt när jag satte dig packningarna. Kanske vattnet har kylt gummipackningarna som har krympt lite? Hursomhelst, jag drog åt alla skruvar på båda lamporna, och sedan dess har allt varit tätt  O0


Igångsättning
I förrgår hade jag fyllt poolen upp över inloppen och så att vattnet stod 5-6 centimeter ovanför underkanten av breddavloppet, och jag kände att det var dags att sätta igång systemet! Jag dubbelkollade alla kopplingar och vred om kulventilerna innan och efter filter/pump och satte igång pumpen, och visst sjutton fungerade det hela! nte för att man behöver vara hjärnkirurg för att starta en pool, men i alla fall, lite nervöst var ju   ::) Det jag dock upptäckte direkt var att det läckte från alla skruvade kopplingar i pannrummet (alltså kopplingarna mellan pump och filter). Det var inte mycket, men otroligt irriterande.

Jag började pula med att mäta PH och justera detta (det var lite högt) och kom sedan på att jag inte använt gäng-tejp på några kopplingar. Jag struntade i detta efterom alla kopplingarna har en O-ring i gummi ocj hag trodde det skulle räcka. Efter ett tag stängde jag pumpen stängde av vattnet innan och efter pump/filter och skruvade isär alla kopplingar. På med ordentligt med gängtejp och skruva tillbaka allt. Imorse satte jag igång det och INGA läckor  <antman>

Idag har jag chock-klorerat och jäklar vad snabbt vattnet bytte färg från grönt till blått  :) Pumpen får gå hela dagen och ikväll ska jag mäta PH.

Utloggad Majja

  • Expert
  • *****
  • Stad/land: Skepplanda
  • Antal inlägg: 199
  • Total likes: 0
  • Kön: Kvinna
  • Pool,en oas i vardagen
    • Visa profil
SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
« Svar #28 skrivet: juli 24, 2009, 14:35:45:45 »
När vi återfyllde så lämnade vi medvetet utsidan av poollamporna utan stenmjöl och fyllde upp med vatten till precis ovanför lamporna just för att kontrollera så det inte vart någon läcka, det var min skräck också att det skulle läcka någonstans.
Nåväl, snart har du glömt detta "extraarbete" och ligger på en madrass i poolen och bara njuter  O0
MVH
Majja
PP pool 3,5x8 med 2 poollampor, värmepump och Klasik B pooltak, allt från Living Quality

D1@Home Wayfarer spabad

Utloggad cy_berg

SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
« Svar #29 skrivet: juli 24, 2009, 14:41:14:14 »
Så BORDE man såklart gjort och jag hade tankarna på det men trodde aldrig att just lamporna skulle läcka så jag struntade i det  :D
Men som du säger, det extra jobbet spelar ju ingen roll när allt är fixat, och nästa vecka ska jag börja med trädäcket, vilket ska bli otroligt skönt att få upp för det kommer lyfta miljön runt poolen rejält!
/Kristian

När vi återfyllde så lämnade vi medvetet utsidan av poollamporna utan stenmjöl och fyllde upp med vatten till precis ovanför lamporna just för att kontrollera så det inte vart någon läcka, det var min skräck också att det skulle läcka någonstans.
Nåväl, snart har du glömt detta "extraarbete" och ligger på en madrass i poolen och bara njuter  O0
MVH
Majja

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag