Allt om pool, Poolforum!

SpaForum - spabad => SpaForum => Ämnet startat av: Favazza skrivet augusti 14, 2018, 13:00:50:50

Titel: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 14, 2018, 13:00:50:50
Ny på forumet och detta har säkert diskuterat några gånger. Sökt rundor men tycker mig inte bli klokare.
Köpt spa och säljaren rekommenderade Brom tabs, vilket jag tyckte lät bra och lägger nu en sån i en flottör.
Behöver jag chocka det med något efter bad ändå? Säljaren sa att jag inte behöver det.
Men läser man på diverse produkter verkar det som man ska lägga i typ Spa klor i pulverform utspätt i en spann efter varje bad.
Har någon här erfarenhet av Brom och vad jag bör komplettera med om något?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: addell skrivet augusti 15, 2018, 07:40:47:47
Nu är inte jag någon expert. Men jag använder brom och chockar med aktivt syre tabletter efter bad. Alternativt så kan man så klart använda klor som chock.

Jag använder mest produkter från delphin, de har en rätt användbar pdf: http://www.chemoform.se/wp-content/uploads/2018/04/Delphin-Spa-Skötselguide-2017-utskrift.pdf (http://www.chemoform.se/wp-content/uploads/2018/04/Delphin-Spa-Skötselguide-2017-utskrift.pdf)
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 15, 2018, 10:02:58:58
Tänkte göra samma, men med klor.
Lägger du Bromtabletter i silen och låter dem sen ligga där? Körde flottör men de verkar inte ha gett så mycket. Stripsen säger mer eller mindre 0.

När du sen chockar, tar man då ut bromtabletterna för att lägga i klor/aktivt syre eller är det bara att slänga i tillsammans med de andra?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 15, 2018, 11:09:03:03
När man har nytt vatten och lägger Bromtabletter i flottören så kan det ta ganska lång tid innan Bromhalten i vattnet kommit upp till rätt nivå. Lösningen är att krossa två bromtabletter och lägga dem i silen till filtret. Då går Bromnivån upp rätt snabbt, dvs typ inom ett dygn. Låt flottören med tabletterna ligga i vattnet hela tiden. Därefter tar det säkert flera veckor för dig att justera öppning i flottören så du har rätt bromnivå i vattnet.

Brom klarar inte helt självt att hålla vattnet rent du måste använda chockbehandling också, företrädesvis Aktivt syre.

Jag använder enbart Aktivt Syre (pulverform) som chockbehandling. Häller i 0,5 skopa/per bandande efter varje badtillfälle. Dessutom blir det 1 skopa aktivt syre/vecka även om jag inte badar. Notera att när du använder aktivt syre så måste du även addera Alka+ pga att Aktivt syre sänker alkaliniteten i vattnet. Jag håller en Alkalinitet på ca 40-50 (tvärt emot de rekommendationer som finns att det ska va 80-120). Detta gör att pH-värdet hålls synnerligen stabilt. Jag behöver i princip aldrig justera ph-värdet. När jag försökte hålla Alka-värdet på 80-120 var det ett elände, för då fick jag konstant justera pH-värdet. ph-värdet är det viktigaste värdet att hålla korrekt.

Som tumregel så kör jag 1 skopa aktivt syre + 0,5 skopa Alka+ . Det stämmer inte helt perfekt med 2 delar aktivt syre och 1 del Alka+ men det är hyggligt nära.

Bara i enstaka tillfällen, om man haft nått större party, med jättemånga badande så kan det bli nödvändigt att gå på med klor för att få vattnet rent.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 15, 2018, 12:03:48:48
Tack för infon Urban!

Du har inte Brom i silen annars utan bara just när man behöver öka snabbt (nytt vatten)?

Frågan är om inte det är enklare med klor? Vill ju ha så lite pillande som möjligt. Tabletter är ju smidigt. Finns ju klortabletter, hur funkar de?
Grannen har pool och kör bara såna i silen. Behöver knappt göra något annat (chocka vid uppstart, annars "ingår" det i tabletten).

Var häller du pulvret? Rakt i badet bara?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 15, 2018, 12:48:22:22
Pool, spa. Same same but different. Pool har mycket mer vatten så allt tar längre tid där. 5 badande i pool resp. 5 badande i spa så förorenar du vattnet i spat mycket mer procentuellt då det är mindre mängd vatten. Du kan inte jämföra rakt av mellan spa och pool.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 15, 2018, 12:59:06:06
Det har du rätt i.
Mer tanken att få så bra resultat som möjligt med så lite "kladdande" som möjligt.

Tog hem aktivt syre igår men läst att det inte är så effektivt och funderar därför på klor, nu innan jag öppnar den.
Men samtidigt inte tid att vänta. Vattnet har redan tappat sin fina färg  :-\
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 15, 2018, 13:13:06:06
Det är INTE samma sak med pool och spabad vad gäller klor. Klor förångas vid vattentemp över 36 grader (de flesta spabad har ju högre temp än så) och det gör att man kontinuerligt får tillsätta mer klor, det behövs inte alls på samma sätt i en pool där vattentempen är lägre. Det klor som används har en tillsats som heter cyanursyra (för att det inte ska förångas så fort). Problemet med den tillsatsen är att när det blir för mycket sånt i vattnet så slutar kloret att fungera. Följer man anvisningarna på hur mycket klor man ska använda i badet kommer man snabbt upp i för höga halter av cyanursyra och man måste byta vatten, alltså i värsta fall typ 3-4 veckor, om man badar frekvent. Dessutom är klor inte pH-neutralt, vilket betyder att du hela tiden måste justera pH-värdet när du tillsätter klor. Inte nog med detta så är klor känsligt för pH-värdet. Med fel pH-värde så fungerar inte kloret och fel pH-värdet sliter dessutom på utrustningen.

Jag sätter bara Brom i silen vid nybytt vatten (för att snabbt få upp bromhalten), i övrigt använder jag enbart flottören. Det aktiva syret (pulvret) och Alka+ (också pulver) strösslar jag bara direkt i vattnet. Jag brukar köra pumparna samtidigt (bara några minuter) för att det ska gå ut i alla rören. Om cirkulationen redan är igång så kan man strunta i att köra pumparna.

Oavsett vilken kemi du använder kommer du att tvingas "pilla" med det. Men nu när jag haft badet ett tag så är det förvånadsvärt lite tid som går åt för att göra det. Det tar endast några få minuter och det kan man göra medans kaffebryggaren håller på att koka kaffet :) . Typ en ggn/vecka.

/Urban.

Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 15, 2018, 13:20:01:01
Tack igen Urban!!  O0

Låter ju som brom och aktivt syre faktiskt är att föredra då. Badet ska även ha någon typ av ozonrengöring, men det spelar ingen roll?
Har du en stor eller liten flottör? Min är ganska liten.
Ska den ur när pulvret ska i eller det spelar ingen roll?

En helt annan sak. Kör ni pumpen/jet alltid eller stänger ni av det och låter badet själv sköta det? (tror mitt går ingång 2ggr/dygn).
Räcker det för rengöring etc.?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 15, 2018, 13:38:44:44
Du behöver inte fundera över om badet har ozonrengöring. Se till att hålla rätt färg på mätstickorna bara så är allt ok. Strl på flottören är betydelslös. ladda den full med tabletter och låt den alltid ligga i vattnet. Jag brukar plocka upp den när jag badar, men det är inte jätteviktigt.

Låt badet sköta pumparna själv, det är byggt att göra det. När badet kör igång sin reningscykel så kör alla pumparna några minuter för att allt vatten i alla rören ska bli renat.

Mitt bad (Viskan Björkö) är nu inställt på att köra reningen kl 12-16 samt kl 00-06:00. Det är olika mellan olika bad hur man kan ställa in reningscyklerna men det borde stå i manualen.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 15, 2018, 14:57:31:31
...och klor (i pulverform) är bra att ha hemma även om du kör Brom. Som sagt, har man fått smutsigt vattnet efter en fest så är det bra att dundra ner ett par skopor klor så kommer (möjligen) vattnet att va bra efter några dagar. Därefter fortsätter man som vanligt med Brom + aktivt syre. Jag brukar också sätta i en skopa (eller 0,5 skopa) klor när vattnet är helt nytt. Detta för att va säker på att det nya vattnet verkligen är helt fritt från orenheter. Då tar det ett par-tre dagar för kloret att försvinna och först då börja med brom. Nu är det så att vi i Sundsvall har extremt rent och fint kranvatten så jag tror egentligen inte kloret är nödvändigt från start, men jag gör det ändå. Sen kan man göra en klorchock om man ändå upplever att vattnet inte är helt ok. Jag gör det ibland möjligen 1 ggn/månad eller 1 ggn/varannan månad. Så det är ingen nackdel att ha klor hemma.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 15, 2018, 15:31:23:23
Ok. Tack för tipset.

Nu när vårt börjat bli lite grönt, hur lång tid kan det ta innan det visar sig om det blir bra efter en chock med aktivt syre?

Kan ta hem en burk klor också så är man kanske på säkra sidan.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 15, 2018, 20:13:15:15
Drog i aktivt syre när jag kom hem.
Inte hänt så mycket än men det kanske tar sin tid..
Tycker det luktar lite skumt men det kan vara inbillning.
Om jag nu slängt i syre, när kan jag slänga i klor om det också behövs? Man ska väl inte blanda kemikalier vad jag förstår.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 16, 2018, 08:50:52:52
Oj, är vattnet så pass dåligt  :( . Vetti tusan om det ens räcker med klor då (klor är det starkaste medlet). Jag skulle byta vatten och börja om från början. Ett vattenbyte kostar inte mer än dryga 50 kr ändå.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 16, 2018, 09:24:58:58
Luktade inte så mycket i morse, så vet inte vad det kan ha varit. Men det är fortfarande grönt.
Får försöka få tag i klor och se om det hjälper innan vattenbyte sker.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 16, 2018, 09:47:36:36
Ok, om du köper klorpulver så lös först upp pulvret i en tillbringare med vatten innan du adderar det i spabadet. Du behöver nog kanske totalt 3 matskedar klorpulver så lös upp den mängden i omgångar i en tillbringare. När du satt i kloret i badet ska färgen på mätstickan (du får ju vänta någon timme innan du mäter efter du tillsatt kloret) vara den mörkaste lilafärgen, hela vägen upp till max ska det vara.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 16, 2018, 11:52:09:09
Vad är för övrigt skillnden och lösa upp det först eller hälla det rakt i badet som jag gjorde med aktiva syret?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 16, 2018, 13:17:12:12
Klorpulvret brukar vara mer grovkornigt än det aktiva syret. Klorpulvret hinner inte lösas upp innan det landar på botten av spabadet, vilket inte är bra för "plasten" på botten. Ligger liksom där och fräter. Det tar bara några minuter att lösa upp det i tillbringaren.

Detta gäller alltså "minichlor" det jag använder. Det finns ju andra klorpulver och dessa kanske löses upp direkt, vad vet jag.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Erica skrivet augusti 16, 2018, 15:22:51:51
Klor i pulverform är oftast kalciumhypoklorit, som går att använda både som chockklor och för "vanlig" klorering. Som sagts ovan, det bör inte få ligga koncentrerat på plastföremål eftersom det är starkt blekande. Det finns också flytande klor (natriumhypoklorit) att köpa. Då slipper man lösa upp det, men i stället får man hålla noggrannare koll på pH, eftersom natriumhypoklorit driver pH uppåt och pH får ju inte bli för högt, då fungerar inte desinfektionen.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 16, 2018, 15:48:19:19
Klor i pulverform är oftast kalciumhypoklorit, som går att använda både som chockklor och för "vanlig" klorering. Som sagts ovan, det bör inte få ligga koncentrerat på plastföremål eftersom det är starkt blekande.

Jag är inte så säker på det.

Folkpools "Snabbklor" innehåller natriumdiklorisocyanurat
Poolstores "Chockklor innehåller kalciumhypoklorit
Poolklubbens "Chockklor" innehåller DIKLORISOCYANURSYRA NATRIUMSALT DIHYDRAT
Nitors "Chockklor" innehåller kalciumhypoklorit

Orkar inte leta reda på fler, men att det står chockklor på burken och sedan förutsätta att det är kalciumhypoklorit är fel. Läs säkerhetsdatabladen innan så ni vet vad ni köper.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 18, 2018, 12:30:02:02
Hur går det med vattnet?

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 19, 2018, 22:01:37:37
Räddades upp efter dina tips  O0
Ser fint ut nu. Badade nu ikväll och slängde därefter i aktivt syre enligt rekommendationerna på burken.
Nu fick vattnet den där lukten igen. Kan det stämma att det kommer av den? Står att man inte ska bada förrän tidigast 6 h efter, så jag tänker det kanske har något med det att göra?

Edit: Fortfarande väldigt lågt Brom-värde trots extra puckar.
Det står på Brom-tablett-burken att det ska ligga mellan 4-6 ppm. Teststickorna visar värden från 0,0 - 11 där 1,1 - 2,2 står som "Ok".
Hur ska man tolka det?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 20, 2018, 09:58:30:30
När det gäller lukten så vet jag inte vart det kommer ifrån. Jag har aldrig haft det problemet. Bromnivån ska ligga på mellan 2-6, typ. På teststickornas burk brukar det ju va 5-6 olika färgnyanser som motsvara några intervaller. Jag brukar va nöjd så länge det inte är helt vitt, dvs inget brom, samt om det är helt uppe på max är det ju inte så kul heller. De extra bromtabletterna jag lägger i silkorgen, vid nytt vatten, brukar jag krossa ner till 5-6 bitar då går det fortare få upp bromnivån. Nått jag upptäckt med brom är att om jag har bra bromhalt i vattnet och sedan tar ett bad (två pers i 1-2 tim) och därefter kontrollerar bromnivån så har den sjunkit drastiskt, ibland till noll faktiskt. Det förbrukas alltså rätt mycket brom ur vattnet när man badar. När man då tillsätter Aktivt syre som återaktiveras en del av bromet så då kan bromhalten skjuta i höjden ganska markant dagen efter, men den sjunker igen rätt snabbt, typ till kvällen dagen efter eller till dagen därpå. Så bli inte skakis om du tycker att halten brom plötsligt är för hög.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 20, 2018, 12:51:31:31
Verkar ha väldigt svårt att få upp den nivån. Vet inte riktigt hur jag ska göra. Slängde ju i syre igår kväll. Ska för skojs skull mäta värdena idag och se om något hänt.

Konstigt också att det på teststickorna står att 1,1-2,2 är ok, när det då ska vara 4-6 enligt bruksen på burken.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 20, 2018, 13:11:04:04
På en del teststickor (Nitor har det iaf) är det två olika skalor. En är för Klor och en för Brom. Man läser av samma färger men det står olika text ovan och under färgavläsningen. Är det bara aningen lilafärgat så är det ok, då brukar det vara runt 2-4.

Om du inte hunnit få upp Bromhalten från start så spelar det ingen roll om du kastar i Aktivt syre. Då finns inget Brom i vattnet som kan reaktiveras. Allt brom du har satt i kanske redan förbrukats av det dåliga vattnet. Krossa två tabletter till och lägg i silkorgen. Vänta till dagen efter och testa igen.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 20, 2018, 13:18:16:16
Ok. Då kanske jag ska klora nu då tills jag fått upp Bromhalten?
Aktivt syre hjälper alltså inte annars?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 20, 2018, 14:01:32:32
Hmm...nej. Klorera så vattnet blir bra. Sen ska du vänta till klorhalten gått ner till nästan noll, eller väldigt lågt (jag vet inte varför men det är en rek jag själv fått tidigare). Därefter sätter du i Brom. Då kan du gärna krossa tre bromtabletter och sätt i silkrogen OCH låt flottören med brom ligga i vattnet. Sätt gärna reningscykeln så den cirkulerar vattnet hela tiden tills bromhalten gått upp. Det går fortare få upp halten i vattnet då. Ju mer vatten som passerar genom silkorgen ju snabbare går förståss Bromhalten upp. När Bromnivån är bra så kan du ändra tillbaka reningscykeln till det tidigare. Jag tror folk brukar ha reningscykeln så den kör 2-4 tim/gång och kanske 2-4 ggr/dygn, eller nått i den stilen. Vad jag läst mig till här på forumet så brukar många bad också vara inställda på det från fabrik. Det är dock olika mellan olika styrsystem hur detta ställs in så du får konsultera manualen.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet augusti 24, 2018, 08:32:34:34
Efter bad, om jag lägger i klor då istället för aktivt syre, ska jag lägga i flottören med Brom direkt efter eller vänta till typ nästa dag?
Nu verkar vi i alla fall fått upp brom-halten så det aktiva syret kanske kan börja användas igen (annars verkar spaklor ganska smidigt just efter bad).
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 24, 2018, 12:57:20:20
Om du nu fått upp Bromhalten borde du klara dig alldeles gott med att addera Aktivt syre efter du badat klart. Du borde inte alls behöva använda klor nu. Lägg i flottören i badet igen efter bad (om du nu tagit upp den när ni badar, det är inte viktigt ta ur den ur badet när man badar). Jag tror tvärt om att det är bra om den ligger kvar hela tiden så tillförs ju brom kontinuerligt. Det är mao inte så viktigt hur du gör med flottören, bara den ligger i badet hela tiden ni INTE badar.

Kontrollera dock hur hög halten är på Alka. Den sjunker snabbt när man använder Aktivt syre.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet september 07, 2018, 15:54:15:15
Hur länge klarar sig badet utan extra hjälp?
Om man badar ska man i med aktivt syre (lite osäker här - står på baksidan att man sen sk vänta 6h innan man badar, gäller det bara vid chock/första gången?).
Kan man vänta och slänga i om man tänkt bada lite senare samma dag då? Med tanke på min fundering ovan också.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet september 11, 2018, 11:01:05:05
Vet inte vad du menar med "extra hjälp". Jag adderar iaf aktivt syre en gång i veckan (eller var 14:e dag) även om jag inte badar. Förutom att flytande dispenser med Bromtabletterna alltid ligger i badet. När det är baddags så adderar jag Aktivt syre EFTER badet är klart. Jag lägger aldrig i aktivt syre före bad. Vet inte varför man ska göra det faktiskt.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet september 13, 2018, 11:54:03:03
Kanske uttryckte mig konstigt.
Med extra hjälp menar jag tillsättning av kemikalier.
Alltså om barnen badar på eftermiddagen säger vi. Kan man då vänta lägga i till kvällen efter vi badat eller måste det ske efter varje bad?
Om man då behöver vänta 6h efter tillsatta kemikalier så blir det ju svårt att göra det efter bad och spontanbadandet kan ju också bli lite lidande av det.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet september 13, 2018, 12:22:47:47
Aha... om vattnet bara är ok innan kidsen badar så kan du gott vänta till efter ni själva badat senare på kvällen. Det har hänt vid flera tillfällen att jag glömt tillsätta aktivt syre på kvällen efter vi badat och istället då gjort det dagen efter. Funkar det också.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet september 13, 2018, 12:45:02:02
Kanon.
Hur långt efter efter tillsättning av syre väntar du innan bad (om det nu skulle ske ändå)?
Eller du lägger alltid i på kvällen så det blir inte bad direkt efter ändå?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet september 13, 2018, 14:44:52:52
Nja, jag har inte tänkt på det pga att jag oftast pysslar med badet på söndagarna, typ mitt på dagen. Så även om det blir bad på en söndag så brukar det va några timmer efter jag justerat keminivåerna. Det har säkert hänt att jag badat inte allt för långt efter jag tillsatt aktivt syre men jag har aldrig upplevt nått obehag.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet september 13, 2018, 19:55:48:48
Ok. Men om du badar mitt i veckan slänger du väl i syre efter? Eller väntar till söndagen?

För första gången har nu min alkalinitet gått ner. Ska bli intressant att se hur det går att justera upp den. Hoppas nu det inte blir en soppa av allt bara.
Gått så smidigt efter jag fick rätt med det efter dina tips!
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet september 14, 2018, 09:16:00:00
Jag tillsätter alltid aktivt syre efter bad. Förutom om jag VET att det ska badas bara inom någon timme, då väntar jag tills efter det är färdigbadat.

Ta för vana att alltid tillsätta alka+ i samband med aktivt syre. Testa köra med hälften alka+ jmf aktivt syre. Då kommer alka-värdet att behöva justeras mindre ofta. Du måste kolla och justera ändå men det ändras inte lika mycket. OBS, inte blanda kemikalierna med varandra förståss! utan de tillsätts i vattnet var för sig.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet september 16, 2018, 16:27:41:41
Börjat få vita "prickar" som flyter runt i vattnet. Värdena ser bra ut. pH kanske lite lågt, men tolkar det som inom gränsen (färgerna på stickorna kan vara ganska lika i mina ögon).
Läst runt lite, kan det vara kalk?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Erica skrivet september 16, 2018, 17:49:35:35
Börjat få vita "prickar" som flyter runt i vattnet. Värdena ser bra ut. pH kanske lite lågt, men tolkar det som inom gränsen (färgerna på stickorna kan vara ganska lika i mina ögon).
Läst runt lite, kan det vara kalk?

Om pH ligger lågt så är risken för kalkutfällningar rätt liten, om du inte har riktigt mycket kalk i vattnet. Högt pH-värde ökar risken markant. Kalkutfällningar brukar synas särskilt tydligt framför lamporna.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet september 17, 2018, 13:57:43:43
Börjat få vita "prickar" som flyter runt i vattnet. Värdena ser bra ut. pH kanske lite lågt, men tolkar det som inom gränsen (färgerna på stickorna kan vara ganska lika i mina ögon).
Läst runt lite, kan det vara kalk?

Jag använder inte alls stickorna till att kontrollera pH-värdet, de är helt hopplösa att avläsa. För pH-värdet kör jag med DPD-tabletter. De är väldigt tydliga.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Favazza skrivet juli 18, 2019, 17:44:34:34
Efter vattenbyte har jag nu svårt att få upp brom-halten.
Innan var det lätt lila (över gränsvärde) på stickan men nu är det knappt det går upp det dit det ska.
Lagt både i silen och flottör. Rädd att det aktiva syret inte fungerar som det ska efter bad om inte halten av brom är tillräcklig.
Tips?
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 05, 2019, 12:49:45:45
Testa att först krossa tabletterna som ligger i silen. Då brukar Brom-halten raskt komma upp.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: McBär skrivet augusti 06, 2019, 15:53:42:42
Som många skriver här, så håller jag med Brom och aktivt syre är rätt val för spa-bad.
Vi körde Klor i början och åkte på mättad cyansyra i vattnet, gång efter gån och då är det bara att tömma eländet och börja om. Det är ju mindre roligt i minusgrader.

Kom ihåg att hålla PH stabilt och flocka vid grumligheter(kalkfällningar), som inte aktivt syre och filter tar bort.

Två tips som jag varmt kan rekommendera:
1. Kör med filterbollar i tvättpåsar, istället för att köpa svindyra filter. Filterbollarna i tvättpåsar, är bara att tvätta i 60 grader med vittvättmedel och 1 kartong filterbollar kostar strax under 300 kr. Då har du flera uppsättningar "filter".

2. Köp ett PVC-rör och två lock. Se till att tabletterna passar röret. Borra ett par hål i röret och limma fast ena locket. Nu kan du fylla med Brom-/Syre/Flockmedelstabletter och lägg röret brevid inloppet till filtret. Då slipper gaserna och flottören slita på ditt dyrbara spabadslock.

Tips från en snål Gagnefsbo ;)
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 07, 2019, 09:06:32:32
Som många skriver här, så håller jag med Brom och aktivt syre är rätt val för spa-bad.
Vi körde Klor i början och åkte på mättad cyansyra i vattnet, gång efter gån och då är det bara att tömma eländet och börja om. Det är ju mindre roligt i minusgrader.

Kom ihåg att hålla PH stabilt och flocka vid grumligheter(kalkfällningar), som inte aktivt syre och filter tar bort.

Två tips som jag varmt kan rekommendera:
1. Kör med filterbollar i tvättpåsar, istället för att köpa svindyra filter. Filterbollarna i tvättpåsar, är bara att tvätta i 60 grader med vittvättmedel och 1 kartong filterbollar kostar strax under 300 kr. Då har du flera uppsättningar "filter".

2. Köp ett PVC-rör och två lock. Se till att tabletterna passar röret. Borra ett par hål i röret och limma fast ena locket. Nu kan du fylla med Brom-/Syre/Flockmedelstabletter och lägg röret brevid inloppet till filtret. Då slipper gaserna och flottören slita på ditt dyrbara spabadslock.

Tips från en snål Gagnefsbo ;)

Det här får du förklara lite mer. Bilder vore nog bra :)

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: McBär skrivet augusti 07, 2019, 10:35:15:15
Hej,

På ena bilden syns fyra tvättpåsar(finns att köpa i de flesta affärer, även IKEA har jag för mig). Dessa stoppar jag ner i filterhållarna, istället för ordinarie filter. Här får man anpassa mängden filterbollar, så att det är ett bra drag i pumpen. Börja med färre och öka hellre antal filterbollar efter behov.

Den andra bilden visar mitt egentillverkade PVC-rör i rätt storlek, för bromtabletter, flockmedel, aktivt syre m.m. Detta lägger jag mellan filterna vid bräddavloppet.

Hoppas det blev lite klarare.


Med vänlig hälsning

Ola aka McBär
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: Telekiter skrivet augusti 07, 2019, 12:46:02:02
Ok, då förstår jag hur du menar. Lösningen med tvättpåsar och filterbollar funkar dock bara med den typen av filterkorg som du har på badet. Många spabad har gängade filter som sitter öppet under en stor lucka (ex mitt Viskan Björkö) och har ingen filterkorg öht. Så där går det inte. Dessutom känns det ju aningen riskabelt om tvättpåsen går sönder (kanske inte tål kemikalierna i vattnet?) och filterbollarna dras ner i rörsystemet. Kan ju bli rätt dyra rep om det händer. Man får nog va uppmärksam på detta iaf. Din egentillverkade kemi-dispenser gör ju samma jobb som en flytande så vad är fördelen med din variant? Jag har också en extra dispenser som jag låter ligga/hänga ner i vattnet när jag bytt vatten och snabbt vill få upp brom halten. Min är gjord av en tom medicinburk (plast) med skruvlock. Jag har borrat hål genom burken och har krossade (eller snarare delade i fyra delar) Bromtabletter däri. Burken hänger i ett snöre över kanten på badet, typ som en tepåse i temuggen :) . Funkar kanon att få upp Bromhalten snabbt.

/Urban.
Titel: SV: Brom, klor och övrig behandling
Skrivet av: McBär skrivet augusti 07, 2019, 13:31:21:21
Du har helt rätt, denna lösning med filterbollar passar inte alla "filterhållare". Jag kontrollerar påsarna noga före och efter tvätt och hittills har jag inte stött på någon reva eller liknande, då tvåttpåsarna är relativt starka.

Ditt uppfinning med en medecinburk verkar också fungera ypperligt. Tanken, eller fördelen med din och min lösning, är att slippa ha en flottör som skrapar, eller fastnar på ett visst ställe under spalocket och luckrar upp den delen av locket där den oftast fastnar(pga koncentrerade gaser).
Har sett detta hos några, som kör med flottör.