CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Val av poolpump för inomhuspool 40m3  (läst 1124 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad JJJB

Val av poolpump för inomhuspool 40m3
« skrivet: december 12, 2019, 22:49:02:02 »
Poolen börjar äntligen närma sig färdigställande och det som återstår är bl.a. att köpa poolpumpen.
Lite förutsättningar:
- Kör med 50mm PVC-rör för hela installationen
- Poolen är på ca 40m3 (9x3x1,5m)
- Uppvärmningen sker med en luft-vattenvärmepump som för över värmen till poolvattnet via en värmeväxlare
- Har tänkt köra med ett sandfilter (var lite nyfiken på filterbollar men har blivit skeptisk efter att bl.a. ha läst på detta forum). Har inte valt filterstorlek ännu så synpunkter även på detta mottages tacksamt.
- Poolen är inomhus och tänkt att användas året runt. Det är alltså viktigt att kvalitén är tillräckligt hög för att klara kontinuerlig drift under lång tid. Vill inte heller ha en för stor pump som drar onödigt mycket el. (Om den t.ex. drar 1kW och går kontinuerligt blir förbrukningen 8760kWh/år)

Vad ska jag välja?

Tittar man på pris så finns det allt från VidaXL för runt 1.000kr till bronspumpar för närmare 20.000kr.
Till viss del brukar man ju få vad man betalar för, men frågan är vilken nivå som är vettig. Är de billigaste pumparna gjorda för en uppblåsbar pool på gräsmattan som man använder ett par veckor, eller är det namnet och högre marginaler som gör de andra pumparna dyrare utan att de nödvändigtvis är så mycket bättre?

Poolgiganten

Utloggad TommyC

SV: Val av poolpump för inomhuspool 40m3
« Svar #1 skrivet: december 14, 2019, 09:30:26:26 »
Det är vanligast att man får vad man betalar för och att köpa för billigt brukar bli dyrare i slutändan jämfört med att köpa bra kvalité från början.

Jag skulle satsa på en kvalitétspump av bra kvalité. Bra produkter har datablad/manual som med fördel studeras före köp. Reservdelar ska finnas tillgängliga under lång tid. Astral brukar ha bra produkter om du inte vill betala för en bronspump från Pahlén. Sök hos kända poolleverantörer som Poolstore, Folkpool osv så hittar du fler fabrikat.

Vår pump vet jag inte ens fabrikatet på men det sitter en klisterlapp på den från en pumpfirma som förmodligen har renoverat pumpen någon gång innen vi köpte fastigheten 2005. Poolen är byggd i början av 90-talet så pumpen närmar sig 30 år.

Det är viktigt att pumpen är anpassad till sandfiltret, studera manualerna. Många här kör pumpen dygnet runt. Vi kör den på tidur och sparar drygt 200 kWh per månad på det.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Erica

SV: Val av poolpump för inomhuspool 40m3
« Svar #2 skrivet: december 14, 2019, 17:25:12:12 »
Med stora prisskillnader kan det i en del fall kanske löna sig att köpa riktigt billigt och sedan byta om den går sönder. Men den metoden har vissa andra nackdelar: de billiga plastpumparna väsnas t.ex. betydligt mer än t.ex. en bronspump. Man får dessutom större risk för driftsavbrott och har man otur så får man kanske följdproblem, som t.ex. algtillväxt om systemet står still någon längre tid med uppvärmt vatten i.

Sedan får man ju förstås inte tro att bara för att man köper en kvalitetspump så behövs ingen tillsyn eller service. Vi har en Pahlens bronspump, rejält överdimensionerad eftersom vi ändrade våra planer från en större utomhuspool till en lite mindre inomhus d:o och då redan skaffat utrustningen. Vår pump har skött sig bra och endast behövt service vid ett par tillfällen - en gång p.g.a. en liten glasbit sugits in och fastnat i axeltätningen, en annan gång behövde axeltätningen bytas då den börjat droppa. Men då talar vi om en pump som gått 7/24 året runt (inomhuspool) i ca 15 år nu. Men en fördel med bronspumpen är ju att den har tystare gång än vad plastpumparna brukar ha.

Givetvis betalar du delvis för namnet om du köper en dyrare pump, men samtidigt så är ju ofta service och tillgänglighet avseende reservdelar bättre. Vilket som lönar sig bäst varierar nog, bl.a. beroende på hur händig du själv är när det gäller att fixa småproblem som kan uppstå.

Ett annat alternativ om man vill ha en kvalitetspump och inte vill satsa så mycket pengar kan ju vara att titta på begagnatmarknaden. På Blocket och liknande ställen dyker det ju upp sådant ibland. Man kan även direktimportera, oftast billigare, men då är det det där problemet med service och reservdelar som kan ställa till det.

Generellt gäller för själva motorerna att trefasmotorer är tillförlitligare än enfasmotorer. Det handlar dels om att enfasmotorer har mycket lägre startmoment och kanske inte orkar igång om det kärvar lite när de t.ex. stått stilla under ett vinteruppehåll, plus att enfasmotorer har en driftskondensator som tyvärr havererar ibland. Tänk dock på att om du väljer en trefaspump så måste den ha ett motorskydd inkopplat.

Vi har även köpt en liten sandfilterpump, billigaste tänkbara, Harald Nyborg, under tusenlappen för pump plus filter när vi köpte den, som vi har som reservpump. På det viset kan vi göra service på vår ordinarie utrustning utan att det blir problem med själva poolen. Med tanke på att den pumpen endast kommer att köras ett fåtal timmar så räcker det gott med allra billigaste modell.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag