CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - JJJB

Sidor: [1]
1
Teknik / Val av poolpump för inomhuspool 40m3
« skrivet: december 12, 2019, 22:49:02:02  »
Poolen börjar äntligen närma sig färdigställande och det som återstår är bl.a. att köpa poolpumpen.
Lite förutsättningar:
- Kör med 50mm PVC-rör för hela installationen
- Poolen är på ca 40m3 (9x3x1,5m)
- Uppvärmningen sker med en luft-vattenvärmepump som för över värmen till poolvattnet via en värmeväxlare
- Har tänkt köra med ett sandfilter (var lite nyfiken på filterbollar men har blivit skeptisk efter att bl.a. ha läst på detta forum). Har inte valt filterstorlek ännu så synpunkter även på detta mottages tacksamt.
- Poolen är inomhus och tänkt att användas året runt. Det är alltså viktigt att kvalitén är tillräckligt hög för att klara kontinuerlig drift under lång tid. Vill inte heller ha en för stor pump som drar onödigt mycket el. (Om den t.ex. drar 1kW och går kontinuerligt blir förbrukningen 8760kWh/år)

Vad ska jag välja?

Tittar man på pris så finns det allt från VidaXL för runt 1.000kr till bronspumpar för närmare 20.000kr.
Till viss del brukar man ju få vad man betalar för, men frågan är vilken nivå som är vettig. Är de billigaste pumparna gjorda för en uppblåsbar pool på gräsmattan som man använder ett par veckor, eller är det namnet och högre marginaler som gör de andra pumparna dyrare utan att de nödvändigtvis är så mycket bättre?

2
Inomhuspooler / Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
« skrivet: maj 05, 2019, 14:59:40:40  »
Hej,
det är dags att välja tätskikt till min pool och jag mottager gärna tips om vad som funkar (och inte funkar). Förutsättningarna är:

- Poolen är ca 9x3m och 1,5m djup.
- Den är uppbyggd på en isolerad betongplatta som utgör golvet. (Motsvarande en villagrund)
- Väggarna består av lecablock samt kontreforer i betong. Mycket armering och tjocka väggar (minst dubbla 25cm lecablock) så poolen bör vara formstabil.
- Arbetena med själva poolen gjordes förra sommaren så det har funnits gott om tid att torka
- Poolen är helt och hållet inomhus i uppvärmt utrymme och kommer aldrig att bli utsatt för kyla
- Poolen har inga genomföringar alls. Tanken är att alla anslutningar ska ske ovanifrån så att själva "baljan" är intakt.

Frågan är nu vilket tätskikt jag bör välja. De hetaste kandidaterna än så länge är:

- Sopro, cementbaserat tätskikt som man rollar på. Finns ett antal olika varianter som alla verkar göra ungefär samma jobb.
   - 523: Torkar lite långsammare
   - 623: Torkar lite fortare. https://kakelspecialisten.se/upload/trycksaker/produkt/Sopro_DSF%20623.pdf
   - 823: Är mer flexibel
   Priset skiljer sig en hel del (ca en dubbling för varje steg uppåt) så frågan är hur nödvändigt det är med en dyrare variant.

- Folie: Skulle det funka med t.ex. Kiilto KeraSafe våtrumsfolie (eller motsvarande från annat känt märke)? Denna folie bör ju vara vattentät och jag tänker att en folie klarar viss rörelse ifall någon del av poolen skulle få en liten spricka eller sättning. Dock kan jag inte hitta någon som använder detta till sin pool, och det är heller inget användningsområde som jag kan hitta i någon broschyr.


Tacksam för alla synpunkter!

3
Inomhuspooler / Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: september 15, 2018, 12:51:22:22  »
Hej,
håller på att bygga en inomhuspool och skulle behöva tips och råd om uppvärmningen.
Förutsättningar:
- Poolen är gjord i betong och leca-block (har ej bestämt ytskikt) och är tänkt att användas året om
- Poolen är isolerad med 20cm cellplast på undersidan och på sidorna
- Byggnaden som poolen står i är ca 11x4,3m och poolen tar upp 9,5x3,2m av detta. Det är ca 4m i invändig takhöjd. Ena kortsidan består av husfasaden medan de övriga 3 väggarna är nya. Isolering ca 20cm i väggar och 50cm i tak.
- I huset finns sedan tidigare bergvärme. Borrhålet är 200m och något överdimensionerat (skulle vara minst 160m enligt beräkningarna vid installationen). Bergvärmepumpen är tyvärr placerad i andra änden av huset så eventuella slangar mellan denna och poolen måste dras igenom huset eller på utsidan.
- När poolen inte används är tanken att ha ett poolskydd på. Troligtvis någon enklare modell som går att rulla upp i ena kortsidan.

Väljer nu mellan att nyttja bergvärmen eller att skaffa ett separat system till poolen.
Ett antagande jag gör är att rummet som poolen står i inte behöver någon uppvärmning i övrigt, utan värmen från poolen sprider sig i hela utrymmet (poolen tar upp hela golvytan förutom en kant att gå på).

Bergvärme: El-patronen har hittills aldrig använts även när det varit som kallast, så det verkar finnas hyfsad kapacitet i systemet. Största problemet känns som installationen.

Separat system: Tänker mig främst någon luftvärmepump. Kommer att fungera bra på sommaren men på vintern när den behövs som bäst kommer verkningsgraden gå ner.

Övrigt: Eftersom poolen är inomhus kommer det krävas bra ventilation/avfuktning, så det är en stor fördel om man kan kombinera detta med uppvärmningen på ett smart sätt.

Några kloka tankar om vad jag bör välja?



Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag