Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: karinc skrivet augusti 04, 2019, 16:08:08:08

Titel: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 04, 2019, 16:08:08:08
HAr nyss köpt en robot men blev så besviken för tycker inte att den tar upp så mycket. Läste sen i den här tråden: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=14770.msg109197#msg109197 att filtrena i robotar inte klarar fint damm (eller finns det de som gör det?) utan att man istället ska dammsuga mot avlopp / waste-läge. Vi verkar dock inte ha ett sådant läge på vårt filter...så hur gör man då? Testade flockningsmedel för första gången för någon dag sedan men allt hamnade i pumpen :o - det ska det väl inte? På instruktionerna stod det att cirkulationen skulle vara igång "ett tag" (tills man såg att det flockades) och sen stängas av så det skulle sjunka till botten. Vad är "ett tag"? Hur ser man att det flockas? Vet inte hur det ser ut...
Tacksam för hjälp.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 05, 2019, 09:26:34:34
De allra flesta robotar levereras med en korg , den tar lite grövre partiklar och fungerar bra tex vid uppstart på våren när det ligger grövre skit, löv mm.

Under säsong är denna kort ganska värdelös, jag har köpt till ultrafine filtret till min robot som då är en eftermarknads produkt, att den inte ingår i robotköpet tycker jag är dåligt !! men när jag kör detta filter blir botten och vattnet enormt rent , sen dess har jag aldrig ens behövt flocka

Vad menar du med att hamnade i pumpen ? skiten eller flockningsmedel ? jag brukade lägga en flockpuck i skimmern som sakta löses upp då flockas skiten dels i sandfiltret men även en del klumpar på botten
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 05, 2019, 09:45:35:35
Menar att det hamnade i korgen i pumpen, själva medlet. Det låg gråa "slime-klumpar" i den.
Var kan man köpa sådant ultrafint filter?
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 05, 2019, 11:06:48:48
Ja då flockades det väl ut där, var nog inte själva flockmedlet ? men borde åkt med in i filtret

Beror på vad du har för robot ? tror knappast det finns till vilken som helst , men till min dolphin fanns det
https://www.amazon.com/Maytronics-Dolphin-9991460-ASSY-Cartridge-Assembly/dp/B074R5LCQ8


Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 05, 2019, 15:49:24:24
Tack!
Ang. flockningsmedlet - jag trodde att det skulle fånga upp småpartiklar och sedan lägga sig på botten så man sen kunde ta upp det m.h.a. dammsugare el robot. Hade vi på cirkulationen för länge?
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 05, 2019, 16:37:27:27
Förresten, vilken dolphinmodell har du? Vad kostar den? Passar filtrena till enkla Dolphinmodeller? Förlåt för alla frågor men är så less på (och ledsen över) detta. Köpte en robot, körde den ett par gånger, bytte den för det visade sig vara fel på den, men den andra funkade ju inte heller...Inte som jag vill iaf. Så nu har jag lämnat tillbaka den. Kanske är bättre att betala mer och det funkar!
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: leonard skrivet augusti 05, 2019, 17:18:21:21
Skriv gärna vilka robotar ni syftar på. Min Zodiac RC4400 fungerar utmärkt tycker jag.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 05, 2019, 18:02:36:36
Jag köpte en Poolrobot Manga X från Folkpool. Och jag VET ju inte - har aldrig haft någon förut - men trodde den skulle ta upp "smådammet" vilket den inte gjorde. Eller inte tillräckligt bra iaf.  Den var tydligen en ny modell. Den funkade bra för övrigt (tuffade på och jobbade ) men vill inte behöva gå efter med dammsugare...
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 05, 2019, 19:45:05:05
Man brukar få vad man betalar för. Din anges till 50 micron. Min med standard filter till 70 micron och med ultrafine till 30 micron.. så din borde i alla fall ta mindre stoft än min som standard... om det räcker vet jag inte.... men tydligen inte.
Köpte denna förra våren på rea för ca 6000. Rea nu igen.. ultrafine tillkom  för ca 800 kr
https://www.robotexpert.se/Poolrobotar/Dolphin-E10.html?gclid=EAIaIQobChMIx5KmyKTs4wIVR6maCh0EnwFpEAAYASAAEgIrAvD_BwE

Ser nu att man anger 100 micron på min. Förvånar mig inte för den är helt värdelös utan ultra filtret. Borde inte få säljas utan
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 05, 2019, 21:43:34:34
Sökte efter det (filtertätheten) men hittade inte den infon nånstans. Jag är urusel på matte och kan inte sådana mått, men en annan jag funderade på hade 180 mų  så försökte jämföra... Fast det var ju Mų (micro?) och vet inte vilket som är tätare.  Eller är det egentligen samma sak men folk till vardags bara säger "ų"? Tack för tipset och länken- ska kolla! Och STORT tack för hjälpen!
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 05, 2019, 21:47:54:54
Äsch, du säger ju micron... antar att det är förkortningen för mu. Tänkte fel.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: TommyC skrivet augusti 06, 2019, 12:00:16:16
Micron betyder milliondels meter och brukar skrivas µm. Uttalas mikrometer på svenska.
Bokstaven µ kommer från det grekiska alfabetet och används som prefix.
Att bara skriva mikro eller µ som många gör är fel. Det betyder ju bara miljondel. Man måste även ange enheten som det är en miljondel av t ex meter (som förkortas m).

Jämför dm, decimeter, där d, deci betyder tiondel
och cm, centimeter, där c betyder centi hundradel osv.
kg, kilogram betyder tusen gram.
km, kilometer betyder tusen meter.
De senare är väl kända medan µ och månta andra prefix mest används inom vetenskap och teknik där det ofta finns behov av att beskriva stora och små tal.

https://www.filterbag.com/Micron-Ratings-24.html
https://www.matteboken.se/lektioner/matte-1/tal/prefix

Själva sakfrågan om storlek på filtret har jag ingen aning om då vi anänder manuell bottensug som ansluts till breddavloppet och filtrerar via poolens vanliga sandfilter. Jag tycker att det är ganska avkopplande att gå runt med bottensugen men det beror kanske på att vi har pooltak och därför inte behöver städa så ofta.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 06, 2019, 13:35:12:12
Nu kom vi in på fysik, jag tror inte man behöver göra det så tekniskt, dels kan man använda värdena på de olika robotarna och se vilken som har högre eller mindre filtrering .

Men dels kan man helt klart avgöra det mesta genom att bara titta och känna på själva filterbehållaren, scrolla ner på denna sida och se original behållaren , man skall tusan inte kalla detta filter ! det är en nät som man ser igenom , att små partiklar går igenom där säger sig själv , när jag då jämför med eftermarknadsfiltret ultrafine är skillnaden enorm , det ser mer ut som ett rejält luftfilter till en bil , ok man får spola rent oftare men det blir ju så när den tar mer o mindre partiklar , liksom svårt att komma runt.
https://www.robotexpert.se/Poolrobotar/Dolphin-E10.html?gclid=CjwKCAjwyqTqBRAyEiwA8K_4O4h4-b3VR23rzrf4v37RLYAPoaL8z_gRA-aSf1WBeQGW1q1czPoJ0hoCnEIQAvD_BwE


Det är antingen en konkurrens fråga att man inte har bättre filter från start , att hålla priset nere, men jag tror nog egentligen mer på att en robots främsta uppgift är att ta lite större stoft , den virvlar ju upp det fina som går in i sandfiltret om man nu har ett sådant värt namnet.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 06, 2019, 14:06:24:24
Ja, har insett att vi behöver byta sanden i filtret. Har aldrig gjort det men läste här att det behövs... och det kan ju förklara varför dammet är kvar (eller kommer ut igen) efter manuell dammsugning!
Ang. filtertäthet - tack för förklaringen! Förstod att det var ett mått, men visste inte "åt vilket håll"...trodde ett högre värde var bättre men det var alltså tvärtom :)
Förresten, en kul grej på tal om kilo/deci: har ni tänkt på att de grekiska prefixen (kilo, hecto mm) förstorar och de romerska (deci, milli etc) förminskar? Både kilo och milli betyder ju tusen men kilometer= tusen meter och millimeter= tusendels meter :) #språkfreak  ;D (Så egentligen ganska ologiskt att ett grekiskt prefix används för förminskning... fast det kanske bara är med de vanligaste prefixen som min iaktagelse ang förminskning/ förstoring stämmer.)
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 06, 2019, 15:27:14:14
JA !! om det kommer ut stoft från filtret då skall du inte fokusera på roboten ! antingen sliten sand, gammal sand som är svår att rensa ur, för lite sand eller läckage i toppventilen så vattnet "går sidan om "

Exakt ju mindre värde ju bättre , dvs mindre partiklar
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 08, 2019, 01:50:29:29
Nyburgare, hur stor pool har du? Ser att Dolphin E10 mest rekommenderas till små ovanmarkspooler.

Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 08, 2019, 07:56:06:06
Man skriver upp till 8 m längd max 4x8. Men har aldrig förstått vad som gör en annan robot lämplig för större pool?? Någon cm breddare eller går något fortare?? Nog ett sätt att dela upp marknaden o få folk att köpa dyrare produkt. Min pool är 4.5x9 och roboten fungerar perfekt . Kliniskt rent på kort tid och skulle man inte vara nöjd äe de ju bara att låta den gå en runda till. Grannen har samma pool men en robot för 25.000 kr. Vi ser ingen skillnad alls. Hans kan ta väggar men stängt av den funktionen. Dels tar det 4 timmar. Dels har man normalt inte behov av att gå på vägg.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 08, 2019, 11:53:04:04
Tack! Tänkte att storleken kanske bestäms av  sladdlängden. Det får nog bli en sån då :)  (Min är bara3×6)
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 08, 2019, 16:27:02:02
Den har 12 m sladd ! O0
Kom i håg ultrafiltret , brukar inte finnas på lager, men butiken tar hem
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: Erica skrivet augusti 09, 2019, 23:47:45:45
JA !! om det kommer ut stoft från filtret då skall du inte fokusera på roboten ! antingen sliten sand, gammal sand som är svår att rensa ur, för lite sand eller läckage i toppventilen så vattnet "går sidan om "

Exakt ju mindre värde ju bättre , dvs mindre partiklar

Det kan komma ut stoff även från ett väl fungerande filter. Försöker man t.ex. dammsuga upp järn- eller manganutfällningar från botten så går de ofta rakt igenom och man ser hur det blåser in genom tilloppsmunstyckena. Skälet är att de är så fina partiklar att de ligger under vad filtret klarar. Botemedlet blir då antingen att dammsuga mot avlopp ("waste") eller att tillsätta flockningsmedel för att klumpa ihop partiklarna till större sådana.

Diatomitfilter klarar mycket finare partiklar än sandfilter. Vi hade ett sådant till en pool när vi bodde i USA och vattnet blev kristallklart. Men nackdelar finns: jobbigare att sköta, man måste köpa ny diatomit eftersom den försvinner vid varje backspolning, den är svår att få tag på i Sverige och den ger ett hälsovådligt damm som man skall akta sig för.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 10, 2019, 01:35:23:23
Hur gör man för att dammsuga mot waste? Tror inte vi har någon sådan inställning... VAR är den ens - på sandfiltret?
Ang. roboten - nu har jag köpt den! Men köpte från Spanien för det blev samma pris inklusive det fina filtret som på robotexperten utan det :)
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: leonard skrivet augusti 10, 2019, 10:25:11:11
Vredet där du väljer backspolning brukar ha flera val, bla waste.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 10, 2019, 11:12:47:47
Ok, tack,  men vårt har bara B,B-F och F. Ett gammalt Pahlénfilter.
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: karinc skrivet augusti 10, 2019, 11:29:36:36
Nej, ser nu att vi har ett S också - Vad står det för? Någon som vet?
Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: Erica skrivet augusti 10, 2019, 11:50:06:06
Vi har också ett äldre Pahlénfilter, men vi har alla de lägen som brukar finnas på de flesta filter: cirkulation , filtrering, backspolning, renspolning, avlopp, stängd. Står även på engelska: circulation, filtration, backwash, rinse, waste, closed.

cirkulation = vatten cirkulerar i systemet men passerar förbi filtret utan att filtreras

filtrering = det normala driftsläget, vattnet passerar genom filtret och renas

backspolning = vattnet går baklänges genom filtret och till avlopp, för att rensa filtret när det blivit igensatt

renspolning = vattnet passerar filtret i rätt riktning men går till avlopp. Körs 10-15 sekunder efter att man kört en backspolning för att få sanden att lägga sig rätt och det sista smutsvattnet att gå ut i avloppet

avlopp = vattnet som sugs in från poolen går direkt till avloppet. Används för att t.ex. dammsuga och låta dammsugningsvattnet gå till avlopp i stället för till filtret. Bra om man fått mängder med skräp på botten eller fått sådant som är för finkorningt för att fastna i filtret. Observera dock att man snabbt förlorar mycket vatten ! Läget används också när man t.ex. vill sänka vattennivån eller byta en del av vattnet.

stängd = helt stängt. Inget vatten passerar åt något håll. Bra t.ex. vid servicearbeten för att förhindra onödiga utläckage av vatten.



Titel: SV: Fint damm i botten
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 10, 2019, 11:55:09:09
När det gäller pyttepartiklar har jag tagit ett vp-rör (sånt man har till elinstallationer) och satt ihop men en bit vattenslang. Då min pool är delvis upphöjd kan jag köra med hävertfunktionen och suger ut dammet med den direkt ut på gräsmattan. Har haft en del pyttepartiklar som minskat med den här metoden. Har varit tämligen konstant förut, man dammsuger upp dem och de kommer tillbaka genom filtret. Har inte spelat någon roll om jag har haft flockmedel eller inte.