CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - VeronicaA

Sidor: [1]
1
Uppvärmning / SV: Hjälp mig - termofysiken gäller inte min pool!
« skrivet: augusti 21, 2015, 08:43:22:22  »
Fast om vi tar reda på fakta försvinner ju charmen med att gissa och spekulera  ;)

Pumpen levererar enligt spec 10.5 kw vid 7 grader. Det jag tycker är konstigt är att värmeväxlaren trycker ut mellan 15 och 20 kw till poolvattnet. Detta kan såklart inte stämma så jag försöker lista ut var min tankevurpa ligger. Det mest logiska är väl att cirkpumpen till poolen inte går med 10 ton/h (som specen säger) eller att jag mäter fel på tempdiffen på poolvattnet. Men att mäta temperaturer är ju rätt enkelt så det borde ju tom jag greja...

Det blir nog att köpa en flödesmätare från dig, Rickard, så jag får odiskutabla fakta angående värmepumpens prestanda!

VeronicaA


2
Uppvärmning / SV: Hjälp mig - termofysiken gäller inte min pool!
« skrivet: augusti 20, 2015, 22:59:03:03  »
Det vore just snyggt om poolen ligger på toppen av ett isberg :). Jag bor första året i huset så jag hittar nya spännande bygglösningar varje dag  :)
Jag ska kolla markförhållandena runt baljan så gott det går. Fast om det ligger grundvatten runt poolen borde krypgrunden på huset, som ligger precis intill, ha tagit mer stryk. Jag kanske kan göra om krypgrunden till inomhuspool! Trampolin i vardagsrummet  O0




3
Uppvärmning / SV: Hjälp mig - termofysiken gäller inte min pool!
« skrivet: augusti 20, 2015, 18:14:03:03  »
Jag tror det. Manometern på sandfiltret visar på ca 1 bar. I specen för pumpen (Badu Top12) ska den gå på 10000 l/h vid en 10m vattenpelare - det är väl en bar? Men det är klart, specar är en sak och verkligheten en annan.

Finns det något smart sätt att räkna ut flödet utan att sätta in mätare?



4
Uppvärmning / SV: Hjälp mig - termofysiken gäller inte min pool!
« skrivet: augusti 20, 2015, 17:34:13:13  »
Castrol - precis vad jag också tycker (fast jag ville inte föregripa era svar). I vintras slogs jag dessutom av att min värmepump (Euronom) har dålig COP (vilket jag dryftat på systerforumet). Därför blir jag jätteförvånad att den enligt mina mätningar nu jobbar med en COP på dryga fem - något högt trots att det är varmt i luften.

Vet faktiskt inte var jag mäter fel - har mätt tusen gånger. Diffen mellan framledning och retur på värmepumpen är 10 grader. Flödet på VP:ns cirkpump (Grundfos) är ca 1700 l/h vilket ger dryga 17 kw. Men det låter faktiskt sjukt högt...

Mg29 - Nej, det kan ju vara en förklaring. Fast rören går till största delen genom krypgrunden och där har jag tack och lov inte hittat något grundvatten. Men jag har mätt en (dock ej statistiskt säkerställd) temperaturskillnad på vattenröret precis efter poolpumpen och innan värmeväxlaren. Kan vattnet tappa flera tiondels grader på 20 meters rörtransport tror du? Kanske värt att kolla med bättre metoder...

 <hmm>

5
Uppvärmning / Hjälp mig - termofysiken gäller inte min pool!
« skrivet: augusti 20, 2015, 15:47:58:58  »
Jag har letat i gamla trådar men ställer ändå en ny fråga på det urgamla temat "uppvärmning". I ett gammalt inlägg sa Rickard att det går åt i väldigt runda slängar 10-15 Mwh per år brutto för en temp runt 30 grader. Självklart en miljard faktorer som påverkar men ändå en utgångspunkt.

Min pool verkar dock inte lyda detta   :(

Jag värmer med en luftvattenpump och värmeväxlare som värmer poolvattnet. Detta är installerat i garaget. Följande faktar råder när allt är i hyfsad jämnvikt:

Storlek på pool = 43 m^3
Dygnsmedeltemp = 18 grader (ballpark numbers)
Vattentemp = 30 grader
Tempdiff poolvatten i värmeväxlaren är ca 1.5 grader (uppmätt med billig ir-mätare som klarar skillnader bättre än absolutvärden.).
Flödeshastighet poolpump = ca 10 m^3/h.

Om man då räknar effektförbrukningenen (brutto) får jag ca 17 kw! (Flödeshastighet*tempdiff*1.16). Kör man detta dygnet runt i hundra dagar landar det på ca 40 Mwh (brutto) vilket jag verkar vara ganska ensam om.

Ni som kan detta - vilken/vilka förklaringar är troligast:?

a) dålig pooltäckning (endast solfolie).
b) Värmeförluster i rören till och från garage (ca 40 meter tur och retur).
c) Jag har mätt fel
d) Dåligt isolerad pool - nergrädv plåtpool från Miamipool.
e) För kall sol
f) övrigt

Känn på den!

Kramar

VeronicaA  O0







Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag