Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Inomhuspooler => Ämnet startat av: Adelianea skrivet januari 01, 2011, 09:30:59:59

Titel: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Adelianea skrivet januari 01, 2011, 09:30:59:59
Köpte ett hus med inomhuspool i somras. Ägarna hävdade att de tömt poolen och bytt lampor innan vi flyttade in. Vi har haft poolbelysningen på max 50 timmar och nu har båda gått sönder, antagligen p.g.a. dålig tätning. Har försökt få tag i förra ägarna för att få reda på hur man gör, men de vägrar svara (de var med största sannolikhet riktiga stolpskott som gör det mesta halvdant och riktigt uselt har vi tyvärr märkt nu >:( ).Har också försökt att få hjälp av de poolfirmor som finns här i Uppsala men de svara aldrig på telefon och sällan på mail och finns ytterst sällan på plats i butiken. Nu till frågan. Hur tömmer man poolen för att kunna byta lampa?`Är det genom backspolning? Vi har en pool från -71 och lampan går ej att skruva lös och "dra upp" över vattenytan (har försökt, för kort slang). Hur tätar man bäst? Vad behövs? O-ring, finns det olika storlekar? Är otroligt tacksam för all hjälp jag kan få! <help>
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: awasen skrivet januari 02, 2011, 09:35:34:34
Enklast är nog att köpa en dränkbar pump från t.ex. Biltema. Tror jag gav 299 kr för min... Koppla på en 3/4 tums slang och sätt slangen i något avlopp som hinner med att svälja vattnet.

Gummipackning för lamporna borde ni kunna få på poolfirma eller beställa online från någon firma, typ poolmans, poolhajen e.dyl.

Passa på och byt kabel också så ni kan byta lampa ovan ytan nästa gång!

//Anders
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Adelianea skrivet januari 02, 2011, 19:02:53:53
Finns det massa olika storlekar på tätningsringarna och ska man göra på något speciellt sätt när man tätar? Bra förslag med att byta kabel, måste man ha hjälp av elektriker?
Tack för din hjälp!
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: awasen skrivet januari 03, 2011, 18:32:33:33
Bara meddela diametern på lamphuset så ordnar en poolfirma en ny packning.

Man måste inte ha en elektriker för att byta befintlig kabel, dessutom är den på 12 volt men är du det minsta osäker är det bättre att anlita någon som kan göra det rätt och säkert!

//Anders
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Erica skrivet januari 03, 2011, 23:49:59:59
Normalt så behöver man ju aldrig tömma en inomhuspool för lampbyte utan lyfter bara upp lampinsatsen ur vattnet, byter och stoppar tillbaka. Ni verkar ha någon egendomlig konstruktion. Vad är det du skall täta ? Vatten skall ju gå in och fylla lamphuset, annars överhettas lampan och går sönder nästan omgående. Så att lamporna skulle gå sönder p.g.a. dålig tätning låter väldigt osannolikt. Däremot finns en liten gummikåpa som skyddar strömanslutningen till glödlampan. Men skulle det läcka in där ger det väl snarare korrosion än kort livslängd. Så funkar i vart fall våra lampor (fabr. Pahlens). Och inte går glödlamporna sönder särskilt ofta - de håller i flera år om de körs på rätt spänning och så. Har du kollat så att det är rätt transformator till dem så inte spänningen är för hög ?
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Adelianea skrivet januari 04, 2011, 08:48:59:59
Som sagt, poolen är byggd -71, vi flyttade in i somras och jag är numera säker på att de tidigare ägarna inte hade en aning om vad de pratade om (gäller det mesta). De sa att de tömt poolen och bytt lampor, men vägrar svara när jag frågar hur de gjorde  >:(. Hade hört att man skulle kunna dra ut lampan över vattnet, dök som en tokig och skruvade men den gick bara att dra ut ca 1 dm. Jag tror vi också har Pahlen. Känns mer och mer som jag måste ta hit någon som kan poolbelysning. Känns inge kul att göra fel vid ett lampbyte så man får lov att tömma och byta igen om någon månad.
Vet någon om det finns någon i Uppsala eller Enköping som gör hembesök? Han på Comfortbutiken gör inte hembesök och Kungspool svarar inte  >ohno>
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Erica skrivet januari 04, 2011, 16:29:45:45
Tyvärr bor vi inte alls i din del av Sverige, så någon kunskap om leverantörer / service i ditt område har jag inte. Men det låter som om dina lampor är helt galet installerade - man skall inte behöva tömma poolen för att byta glödlampa. Det låter som om man tagit till sladden alldeles för kort. Sladden skall vara lagom lång så att man kan lägga upp lampan på poolkanten och byta glödlampan helt i det torra. Sedan snurrar man sladden runt lampinsatsens baksida a la kanelbulle innan man skruvar fast insatsen igen. Det enda som man måste göra under vatten är att lossa resp. sätta fast två skruvar som håller lampan på plats, men eftersom de är rostfria brukar de inte sitta hårt.

Vad är det för pooltyp - med liner eller gjuten betong etc ? Jag antar att lamporna är av den vanliga sorten, 12 V 300 W och inte någon LED-variant eller något sådant ? Vi har två 300 W lampor i vårt pool och är helt nöjda med dem. Trots att vi använder poolen flitigt så håller lamporna mycket länge.
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Adelianea skrivet januari 04, 2011, 19:54:20:20
Det är en gjuten pool med mosaik. Tycker också lampinstallationen verkar helknasig. Funderar starkt på att investera i vägg hängda lampor istället. Det som gör mig så otroligt frustrerad är att vi med inomhuspool verkar få klara oss själva under vinterhalvåret när alla "poolexperter" är på mässor och semester. Jag skulle vara redo att betala en bra slant för att någon skulle komma och hjälpa oss men får kalla handen eller inget svar. Jag får helt enkelt köpa en pump, skruva loss hela skiten och ta med det till nån poolbutik där det kanske om jag har tur finns nån som kan nåt >:(
Tack för all hjälp! <love>
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Erica skrivet januari 04, 2011, 20:19:57:57
Tyvärr går det kanske inte att skruva loss det hela ens om du tömt poolen, kabeln sitter i vägen och själva ytterhuset är ju en del av gjutningen. Vi hade sådana lampor på en pool tidigare och jag misstänker att dina ser likadana ut: kabeln går då genom ett rör på baksidan upp till en kopplingsdosa som ligger ingjuten i något material strax intill poolsargen, ovanför lampan. Du måste försöka få loss det där som man gjutit igen med (kan vara kitt, silikon eller något annat) så att kabeln blir fri. Sedan får du om kabeln är för kort koppla loss den, koppla i en ståltråd innan du drar ut kabeln ned till lampan, och sedan dra i en ny, längre kabel med hjälp av tråden. Se sedan till att ha tillräckligt med kabel nere i lampan för att senare byten skall gå utan några problem. Därefter kan ni stå uppe på kanten, koppla i den nya kabeln i lampan och sedan sätta ned insatsen. Det behövs kanske inte ens någon tömning.

Visst hamnar vi med inomhuspooler lite i bakvattnet p.g.a. att vi har igång poolerna när de allra flesta har stängt sina. Men det finns poolfirmor som har öppet och man kan alltid få tag på delar osv. Bl.a. finns ju de poolfirmor som sysslar mera med kommeriella pooler, kommunala badhus m.m. På den sidan finns det ju ingen stängningssäsong.
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: scharan skrivet januari 05, 2011, 16:07:34:34
Jag har följt ditt problem med kort kabel, det måste ju gå att skarva den kabel som sitter där.
Dom kan ju skarva både högspännings och telekablar som ligger i vatten, och det här är ju bara 12 volt.
Skulle det inte vara värt ett försök, skulle det inte fungera går ju bara säkringen, och då får du väl göra ett större arbete.
Bara en tanke för att ev underlätta <dontkn>
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Erica skrivet januari 05, 2011, 20:39:44:44
Nja att man kan skarva typ högspänningskablar i vatten säger ingenting. Sådana skarvar blir typ en meter långa, kostar flera tusen och skall dessutom göras med kabeln upptagen ur vattnet. Men förutsatt att kabeln går att få loss så är det ju inget svårt att byta den. Om det går att lossa bakom/över lampan så behöver man ju inte tömma ut vattnet. Skall man skarva på något sätt så måste man nog tömma ändå, för att arbeta under vattnet lär inte vara lätt.
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Brandman17 skrivet januari 06, 2011, 15:48:37:37
Jag håller inte riktigt med där... Gjort flera jobb under vattnet. På med dykpaketet och sätt igång. Dykare kan du få tag i vilken säsong som helst och att skarva 12 volt under vattnet ser jag inte som nått problem. På med längre kabel och problemet löst för all framtid. Känner du nån med dykcert? Han behöver inte vara elektriker också, tycker jag i alla fall. Lycka till
Mvh Chrille
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: Johan.L skrivet januari 06, 2011, 16:26:36:36
Det borde gå att skarva kabeln med skarv rör och krympslang med klister i.
Först en tunn krympslang över varje ledare sen en tjockare över hela skarven.
Men det bör nog göras torrt, jag tror inte ni får till det under vatten med dykare?
Men detta är nog inte godkänt att göra.
Jag kan aldrig tänka mig att man får göra en skarv i vatten, men det är säkert möjligt.
Visst är det bara 12V och efter en skydds transformator men det räknas som en starkstömsanläggning efter som det är ca 25A
Så det bör nog utföras av en elektriker eller av någon som har superkoll för det är dock ström och vatten
/ Johan
Titel: SV: Lampbyte och tömning??? Hur sjutton gör man????
Skrivet av: scharan skrivet januari 06, 2011, 18:55:20:20
Det borde väl gå att få till en ganska enkel skarv, som även är vattentät.
Ta en liten plastburk och gör hål i botten för att trä kabel igenom, gör det samma med locket.
Gör en skarv med krympslang och fyll burken med silikon.
Tryck på locket så silikonen rinner ut genom hålen i båda ändar.
Kan nog inte bli billigare, eller tätare. O0