Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Byggtrådar => Ämnet startat av: utopiazz skrivet juni 02, 2009, 21:26:33:33

Titel: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 02, 2009, 21:26:33:33
Det tog några år men till slut lyckades övriga familjen övertyga "montören" ( =mig ) att vi skulle "bli med pool". Jag ställde dock ett krav och det är att våra ungdomar skulle vara med och gräva, bära och skruva. Vill dom bada så ska dom även montera.

Tanken har tidigare varit att bygga en frigolitpool men av olika skäl så fick det bli en "tillfällig" lösning med en rund ovanmarkare. Vi tittade på ett antal olika pooler i alla prisklasser men det är inte lätt att bilda sig en uppfattning om vad som är "bäst för oss". Det som avgjorde valet till slut var baddjupet samt att en bekant har en pool av samma fabrikat men något grundare.
 
Tyvärr tog det ett tag innan jag fick fram kameran och började dokumentera monteringen. Så själva markarbetet finns tyvärr inte på bild. I korthet så är poolen byggd i en gammal sandlåda som det ligger sprängsten under. Sanden har omfördelats och jämnats ut. Därefter skedde paddning med en lättare padda. Den vägde bara 50kg men det blev istället många varv körda under poolen. En tyngre padda skulle varit enkel att få dit men omöjlig att få därifrån eftersom det sluttar en del åt alla håll där poolen ska stå.

Isoleringen under poolen består av 50mm cellplast S100 och jag är inte ett dugg orolig för hälmärken eller ojämnheter i botten. Visst kommer det att bli märken men det spelar mindre roll tycker jag. Det ligger även en 8mm bottenfoam som kommer att ta upp de värsta stötarna. Även väggarna har förärats med foam men där blev det 3mm. Mest för att det ska bli lite mjukare.

Jag ser poolen som tillfällig och tiden får utvisa hur tillfällig den är. Av det skälet har jag inte brytt mig speciellt mycket om att få till övergången mellan vägg och botten, väggmattan fick vika sig som den ville i övergången men det blev ändå ganska ok. Visst blev det lite veck i väggisloeringen som syns men inte så att det stör för mycket. Jag tror dessutom att en del av dessa kommer att sjunka ihop över tiden av vattentrycket alternativt bli intryckta i sandvallen.


Eftersom det är en prefabricerad pool vill jag inte kalla det för ett bygge utan snarare montering. Inga special verktyg behövs. Man klarar sig långt med ett par lednycklar och en stjärnskruvmejsel.

Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 02, 2009, 21:34:32:32
Som synes på bilderna i förra inlägget så är bottenlisten i plast. Radien på poolen ställs in genom att man sätter i ett clips i bottenlisten. Clipset i sig är anpassat för varje storlek av pool och den tvingar listen att böja sig. Alla skarvstycken och plattan för "stolparna" är i plast. Nu kanske en del anser att delarna borde vara av metall för att det ska vara "på riktigt". Jag gillar dock tänkte med plasten eftersom det ger en korrosionsfri del. Även överliggande skena, stolpar och sargen är i plast. Faktum är att plastsargen känns betydligt stadigare än den plåtsarg som sitter på andra pooler. Vi slipper dessutom att göra en egen sarg med allt vad det innebär. Nu kommer vi istället att ha ett tralldäck som går in under sargen men mer om det senare.

Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 02, 2009, 21:47:38:38
Dag 2
Fortfarande riktigt soligt väder vilket underlättade monteringen av linern. Linern är av typen V-bed vilket betyder att den har en insvetsad list i överkant som blir som ett upp och nervänt V. Enkelt och smidigt även om jag inte har något att jämföra med. Trots värmen så är linern rejält skrynklig men slätar ut sig så fort vi får lite vatten i poolen. Stötte dock på ett problem med botten och väggfoamen (precis som många andra) då den blev rejält mycket större i solvärmen. Fick skära bort ganska mycket för att den skulle passa.
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 02, 2009, 21:57:23:23
Fortfarande dag 2
Vi kunde börja fylla med vatten vid 15:30 och framåt 20:30 var det dags att montera inloppet. Inloppet ville inte bli riktigt tätt vid första försöket men efter att ha ändrat ordningen på oackningarna så slutade det att läcka. Tyvärr saknades det en packning till skimmern så det tog lite stopp i monteringen. Får se om leverantören lyckas ordna fram den under veckan. Testade under tiden att göra egna packningar av 2mm packningsgummi (tyvärr svart) som en tillfällig lösning men blev lite oroad då plåtkanten på stommen blir "synlig" för vattnet. Höll förvisso tätt men som sagt risken är att stommen rostar i skimmer vilket inte är bra.
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 08, 2009, 11:42:57:57
Fick packningen till skimmern i fredags så nu är den monterad och det ser ut att hålla tätt. Lite förvånande att det inte sitter en packningen mellan ramen och linern utan endast en dubbelpackning mellan liner/plåt/yttre del av skimmern. Men det kanske är vanligt att det ser ut på det sättet.

I helgen började vi även med lite experiment för att få isoleringen på plats. Det som verkar vara det bästa sättet är att skära cellplasten i 15cm breda remsor. Remsorna ställs sedan mot poolväggen och limmas ihop med fogskum. Tur att man har en riktig spruta för PU skummet. Det skulle aldrig gå väl med engångsflaskor från t.ex. Byggmax. För att inte isoleringen ska fastna på poolväggen så la vi en fiberduk emellan. Fiberduken tas sedan bort från det färdiga isoleringsblocket. Fördelen med att göra lösa block är att vi kan jobba där det är mest bekvämt och sedan flytta blocket till sin "rätta" plats. Än så länge har vi inte bestämt hur blocken ska sitta fast men det lutar åt ett spännband som går runt hela poolen och så då trycker isoleringen mot poolväggen.

En liten fundering är huruvida det behövs någon luftspalt mellan plåten och isoleringen om det skulle bli vatten där. Som isoleringsblocken är gjorda så blir det en "naturlig" luftspalt i och med att fogskummet bildar "valkar" på baksidan och det kanske räcker. Ett annat alternativ är någon typ av billig platonmatta.

Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 08, 2009, 12:15:30:30
När jag ändå håller på och skriver så vill jag ge en känga till våra poolbutiker. Det jag framförallt irriterar mig på är deras priser på PVC rördelar. Jag har lite kontakter hos några VVS grossister och därmed tillgång till lite andra priser. Nu vet jag ingenting om vilka inköpskanaler som poolfirmorna har och inte heller vilken omsättning dom har på delarna. Det kan ju vara så att dom har stora lager med liten omsättning och då kanske priserna är motiverade. Nu tror jag inte dom har stora lager eftersom jag inte lyckades få en enda leverantör som kan leverera alla de delar jag behöver, jag skulle få beställa från minst två (troligen tre) för att få ihop en komplett leverans (lite böjar, rör och ventiler).

Jämför jag priserna med grossistledet så är priset ungefär 3-4 gånger så högt räknat med moms (men inte frakt). Nu kommer jag inte att handla av vare sig de svenska handlarna eller från grossist. Jag står i valet att handla från antingen en poolfirma eller en dammfirma i Tyskland. Även räknat med den högre fraktkostnaden så blir det mycket billigare än att ta det från den svenska poolbutiken och lite billigaren än från grossisten.

Som jämförelse så kostar ett T-rör 50mm hos poolbutiken i Sverige 60-80:-, i Tyskland kostar samma rör 14:- (€1,20). Visst blir det en dyrare frakt (ca 100:- dyrare) men det sparar jag in på några få rördelar. Den högre fraktkostnaden sparas faktiskt in på en enda kulventil.

Nog gnällt om detta   >:D
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 09, 2009, 00:55:55:55
Ser mycket gediget ut + att jag/vi är på G att investera i en liknande pool till nästa år, så det är mycket intressant att förja dina vedermödor angående montering och dyligt. Återkommer med stor säkerhet med massa frågor.

En liten fråga redan nu, är poolen köpt av poolmans??

//
Z
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 09, 2009, 01:03:47:47
Det är en del jobb men förhoppningsvis blir det bra i slutänden.

Vi stod i valet och kvalet med att välja Palmyra (Poolmans) eller Revelation (Nordisk Spa). Poolerna är likvärdiga eftersom det är samma tillverkare. Jag tyckte dock att det vägde över för Revelation iom att jag inte behövde göra en egen sarg. Palmyran har en ful plåtkant som inte gör någon glad. Ett annat plus tyckte jag var att de delar som har kontakt med marken är i plast. I vårt fall ligger dom på cellplast men det är ändå där det riskerar att bli vatten.


PS1 Även om vi inte fått igång värmen så blev det ett litet dopp i helgen, 14 grader var det i vattnet så det var knappt att man blev blöt BURRRRRR

PS2 Jag vet inte om Nordisk Spa kommer att fortsätta med Zodiac poolerna (även om dom finns kvar på hemsidan). Deras leverantör (Europools) har slutat att ta hem ovanmarkare. Nu kanske Nordisk Spa har flera som dom handlar Zodiac ifrån så ta det med en nypa salt  <dontkn>
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 11, 2009, 23:10:29:29
Nu har vi tillverkat de isolerblock som ska täcka den del som kommer att vara under altanen. Att låta dom gå hela vägen upp till poolkanten skulle kanske vara önskvärt men vi nöjde oss med att låta höjden vara samma som en skiva är lång, dvs 120cm. Vi kommer att göra ett eller två extra block som vi sedan kapar i 15cm höga bitar och skarvar den sista biten upp till sargen. Men innan vi sätter dit dom så ska regelverket till trädäcket på plats.

Än så länge är planen att lägga två spännband runt poolen för att hålla isoleringen på plats. Dock är jag lite tveksam till ev. kondens
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=4375.0


Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: Phyxius skrivet juni 12, 2009, 08:22:28:28

Som jämförelse så kostar ett T-rör 50mm hos poolbutiken i Sverige 60-80:-, i Tyskland kostar samma rör 14:- (€1,20). Visst blir det en dyrare frakt (ca 100:- dyrare) men det sparar jag in på några få rördelar. Den högre fraktkostnaden sparas faktiskt in på en enda kulventil.


Var i Tyskland handlar du dina rördelar? Jag skulle också behöva beställa en del grejer.
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 12, 2009, 10:27:49:49
Jag sitter på jobbet och har inte tillgång till alla mina favoriter men här har du iaf en länk
http://www.hgt-technik.de/
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: Phyxius skrivet juni 13, 2009, 14:42:25:25
Jag sitter på jobbet och har inte tillgång till alla mina favoriter men här har du iaf en länk
http://www.hgt-technik.de/

Perfekt! Tusen tack!  O0
 
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 15, 2009, 16:42:46:46
Jag ställde en fråga här om placeringen av min värmeväxlare:
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=4399

Vid närmare eftertanke så ger det mig ytterligare en fördel. Jag har redan en returledning (28mm) i den källaren som VVX ska sitta i. Den kommer från vår golvvärme så den krångligaste delen av rördragningen blev nu lite enklare eftersom det bara blir ett extra rör att dra. Sparar även 6-700:- i material på detta.

Nu ska jag bara hitta en bra termostat med extern givare. Helst ska den vara för montage på DIN skena.

Passade även på att beställa Nibes Pool 10 styrning i helgen. Från början var jag inne på att köpa en lös växelventil men den verkar vara svår att få tag till ett vettigt pris så jag gav upp. Vet inte om jag hittade det bästa priset men 2690:- inkl frakt kändes iaf ok. Borde dyka upp på Posten imorgon eller på onsdag.

Min rostfria ärmeväxlare på 60kW som beställts från Tyskland ligger nu hos Schenker men jag hinner nog inte hämta den förräns på onsdag.

Det blir en tur till Schenker's ombud och till Posten's ombud på onsdag, dom ligger nästan vägg i vägg med varandra.

Ska mäta upp längden på kopparrören som behövs samt kontrolelra vilka kopplingar jag har och vad som måste beställas. Så ikväll blir det beställning på lite rördelar.

Även det elektriska ska beställas ikväll. Ett väggmonterat apparatskåp samt lite säkringar och tidur till detta. Till och börja med så blir det en tämligen enkel styrning av värmen med tidur för poolpumpen och termostat för vattentemperaturen. Tiduret kommer även att koppla bort värmeväxlarens funktion så att inte värmepumpen försöker värma något som inte finns. Ett trapprelä får nog fungera som startfördröjare till värmepumpen så att den inte startar exakt samtidigt som poolpumpen. Det känns ju som man vill ha igång flödet innan värmepumpen startar.


Det som återstår nu att fundera över är en lämplig termostat. Helst ska den vara för/med dykrör och för DIN skena och digitalvisning av temperaturen vore också bra och ställbar hysteres och .....

Nja, om jag hittar en bra pooltermostat till rimligt pris får man väl vara glad. De flesta jag sett är utifrån mina önskemål bara "skitermostater". Helt mekaniska och med bristfällig kappsling, troligen en variant av kylskåpstermostat men med lite annat temperaturintervall. Och till ett pris som inte är av denna värld. Det skulle säkerligen gå lika bra med en golvvärmetermostat med extern givare till en bråkdel av vad en "riktig" pooltermostat kostar.

Alla tips på en vettig termostat som har extern givare mottages tacksamt

EDIT Lagt till lite bilder på termostater jag hittat till rimliga pengar från t.ex eBay (ca. 3-500:-)



Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 21, 2009, 10:10:31:31
Nu har det gått några dagar sen senast. Vi har byggt klart den första delan av regelverket under tralldäcket. Tyvärr inga bilde på själva regleverket, vi var lite för sugna på att lägga dit trallen löst för att se resultatet ;)

Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 21, 2009, 10:15:28:28
Midsommardagen
Nu sitter trallen där den ska. Tur man har ungdomar i familjen. Mina grabbar gjorde att kanonjobb med att skruva tralldäcket.

Själv ägnade jag mig att dra kopparrör i källaren. Det är en del håltagning så jagh blev inte helt klar. Lyckades iaf få dit växelventilen och sedan dra dom första 10m i källaren. Resten ska dras imorgon.

Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 21, 2009, 10:23:30:30
Idag blir den en tur till ClasOhlson för att införskaffa en termostat. Dom har en digital rumstermostat som jag tänker modifiera så att temperaturgivaren blir extern. Ett rätt enkelt ingrepp då det handlar om att löda loss en komponent och sedan sätta den på en bit sladd. Termostaten har även inbyggt veckour vilket kanske kan vara bra att använda i framtiden   <dontkn>

Egentligen är målet att styra värmen med PLC men det kommer att dröja innan jag har tid att göra iordning den lösningen. Termostaten från Clas Ohlson kan få fungera som givare iaf så det är inte helt bortkastat att köpa den :angel:

Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 24, 2009, 10:04:23:23
De sista rördelarna införskaffades i måndags tillsammans med en massa PEM slang (50mm). Så igår skulle allt kopplas klart så att vi skulle kunna koppla på värmen till poolen.

Tyvärr lyckades jag med konststycket att dra sönder en 90gr böj. Som vanligt när klockan är mycket och man "ska bara göra klart" upptäckte jag ett liiitet läckage i en av kopplingarna. Tänkte att det räcker nog om jag drar ihop den lite till. Vrider kopplingen nästan ett helt varv då den plöstligt spricker på längden över gängorna. Naturligtvis har jag ingen extra av den typen så det är bara att inse att det inte blir någon värme ikväll heller.

Lyckas iaf hjälpligt täta kopplingen med gaffatejp och en slangklämma så jag kan testköra värmen. Det droppar bara lite från kopplingen och under den timmen jag kör vår värmepump så hinner det droppa ur ca. 3dl vatten i hinken jag ställt under kopplingen. Inte mycket kan tyckas men tillräckligt för att jag inte ska våga lita på min "lagning" .

Värmepumpen tuffar igång snällt och prydligt och växelventilerna fungerar som dom ska. Den modifierade termostaten från Clas Ohlson verkar vara tillräckligt för att kunna styra värmen så det blir kanske en permanent lösning med den.

Har också konstaterat att pump och filer inte ska stå i källaren. De får bli kvar vid sidan av poolen och ska byggas in i ett litet "pumphus". Skälet till det är flera men det största och avgörande är problemet med att ljuddämpa pumpen. Den låter lite för mycket upp till rummet ovanför (sovrum) och ljuddämpning är svårt att få till på ett bra sätt.

Nu ska jag åka och hämta min elcentral och samtidigt köpa en ny 90gr böj. Ska se till att inte använda så mycket lin den här gången, eller rättare sagt, se till att linet tätar ordentligt.
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 26, 2009, 11:59:54:54
Nu har jag monterat ihop min poolstyrning. Det blev en del kanske ovanliga lösningar men jag tor det blir bra i slutänden.

Som grund till styrningen använder jag vanliga standardkomponeneter för DIN skena. Egentligen är det  inget komplicerat men en del att tänka på rent logiskt. Än så länge har jag ingen flödesvakt men styrningen är förberedd för det. Som tillfällig lösning så byglar jag den ingången tills jag hittat en lämplig flödesvakt.

I korthet så startas poolstrningen med ett vred som har två lägen, Service och Drift.

SERVICE:
Tänkt att användas vid antingen service av pumpen eller vid poolstädning. I det här läget så startas pumpen direkt vid tillslag, en fördröjning på 20 sekunder ser till att flödesvakten inte bryter strömmen innan pumpen kommit igång ordentligt.

Det finns även en förbikoppling av flödesvakten för just service av pumpen. Det sker genom en tryckknapp som tvångsstyr en extra kontaktor som matar pumpens kontaktor oavsett om flödesvaktens läge. Tvångsstyrningen nollställs automatiskt när man stänger av Service läget.

Det går även att slå på pumpen via en Nexan fjärrstyrning i det här läget.

Ingen värme tillförs i serviceläget.

DRIFT:
Normal drift av poolen. Pumpen startas och om flödet är normalt efter 20 sekunder så fortsätter pumpen att gå. Efter ytterligare 120 sekunder så startas poolvärmen, eller rättare sagt så startas möjligheten till poovärme.

Nu sker all styrning av poolens termostat samt via ett tidur. Tidurets funktion är i princip densamma som att återgå till avstängt läge. Tiduret går att förbikoppla genom ett tvåläges vred på styrningens panel.

När man stänger av driftläget så stängs poolvärmen av direkt (termostaten kopplas bort). Därefter ligger en fördröjning på 120 sekunder innan även poolpumpen stängs av. Detta för att säkerställa att min värmepump har stannat helt och för att se till att det inte finns något varmt vatten kvar i ledningen till/från värmepumpen.

Samma princip med fördröjningen av poolpumpens avstängning sker när tiduret används.


Belysning av poolen kommer att styras via samma central. Exakt hur den styrningen ska göras är inte klart ännu. Det blir troligen att skymningsrelä som styr belysningen runtomkring poolen medans lampan i poolen styrs manuellt. Har i så fall tänkt att använda samma Nexan fjärrstyrning som används till poolpumpen även till poollampan.

Ska se om det blir lite bilder ikväll
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: ronson skrivet juli 19, 2009, 22:35:23:23
Vad blev det för typ av termostat som du köpte till slut?!?

Har själv en tvåstegs termostat (manuella vred) o funderar på att köpa en fox temperatur styrning ifrån conrad (art nr 198558, 795kr) den har 2st reläutgångar o kan programmeras via displayen (saknar analogmodul till PLC´n).

Snyggt funktionsschema O0 Vilken program är det gjort i?

/ronson
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: ronson skrivet juli 19, 2009, 22:38:28:28
japp, bara att erkänna att man både blind o glömsk. Såg att du köpt o modifierat en termostat från CO ;D

/ronson
Titel: SV: Montering av Zodiac Revelation
Skrivet av: utopiazz skrivet juli 19, 2009, 23:34:37:37
Jo det blev en termostat från CO. Det tog mindre än 10minuter att modifiera den så att givaren blev extern.

Logikschemat ovan är gjort i Powerpoint och sen exporterat som bild. Ganska enkelt att skissa upp en lösning med lite "bubblor" som kan flyttas runt som man vill. Annars så gillar jag skarpt en applikation som heter Mindmanager som hjälper en att organisera det mesta i tankeväg.

Jag har för övrigt byggt en ny styrning till poolen baserad på en Siemens Logo! PLC modul samt en expansion. Efter att ha haft lite strul med att föra över programmet till PLC modulen så har det löst sig och styrningen sitter numera monterad i källaren. Dock inte fullt inkopplad ännu men den gör iaf sitt jobb med att styra poolpumpen och värmen.