Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: mresteen skrivet juli 13, 2018, 11:11:33:33

Titel: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: mresteen skrivet juli 13, 2018, 11:11:33:33
Hej!
Alkaliniteten har stadigt sjunkit ner från 90 till 40 på fyra veckor.
Ph är 7.2 och klor 3, det senare är kanske lite högt dock.

Någon tanke om varför det sjunkit så mycket på den tiden?

NU har jag tippat i höj alkalinitet så får se vad det är ikväll.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 13, 2018, 11:29:44:44
Har aldrig mätt alk så länge jag haft pool 5-6 år nu. Jag fokuserar på ph och klor, det verkar gå utmärkt. Aldrig flockmedel, aldrig algmedel aldrig något annat + eller - pulver heller av någon sort. Bara klor + syra för att ta ner ph.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: Erica skrivet juli 13, 2018, 20:58:21:21
Samma här, vi har haft pool i massor av år och vi mäter inte ens alkaliniteten. För vad har den för betydelse ? Jo om den är ordentligt fel så får man problem med att hålla rätt pH. Antingen genom att pH pendlar upp och ned som en jojo och att man inte får det stabilt eller på den andra sidan att man nästan inte kan påverka pH, man får hälla i massor av medel för att alls se någon höjning eller sänkning. Så så länge som jag kan hålla mitt pH-värde i ungefär rätt läge utan problem så finns det ingen anledning att oroa sig för alkaliniteten. Börjar jag någon gång få problem med att hålla önskat pH, ja då är det kanske läge att kolla alkaliniteten.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: mresteen skrivet juli 14, 2018, 08:26:09:09
Ok, jag har alltid fått höra hur viktigt det är att alkaliniteten är rätt för att man ska lyckas med resten.
Men det kanske bara är ett säljknep för att få sälja mer då.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: poolarenspoolare skrivet juli 14, 2018, 09:59:52:52
Problemet verkar vara att inte ens om man vill, så går det att höja alkaliniteten över en längre tid. Efter att man hällt i ett halvt kilo, stiger det till rekomenderat värde för att på ett par dagar sjunka tillbaka. Dvs det är helt meningslöst, men en bra affär för dom som säljer. Någon som har någon annan erfarenhet?
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: Erik N skrivet juli 14, 2018, 21:11:07:07
De gånger jag har haft i Alka höj så har det varit ganska stabilt resten av säsongen. Så jag har annan erfarenhet. Nu var det ett par år sedan jag hade i senast. Har haft stabilt pH utan att behöva ha i bakpulver.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: aromata skrivet juli 14, 2018, 21:26:04:04
Vi har haft pool i över 20 år. Har aldrig mätt alkaliniteten men vi fyllde poolen från början och toppar upp med kommunalt vatten och det har bra alkalinitet.

Mäter pH en gång med elektronisk pH-mätare vid uppstart varje år och justerar om det behövs. Mäter inte klorhalten utan kan se på vattnets klarhet om jag ska klorera eller ej. Använder bara kalciumhypoklorit.

Det är inte så komplicerat och man kan träna upp sin känsla för det. Nu har vi som sagt kommunalt vatten som är stabilt och bra vilket underlättar. Eget vatten eller sjövatten är nog svårare.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: Johan.L skrivet juli 15, 2018, 23:21:45:45
Dom flesta behöver nog inte bry sig om det. Men jag fick problem med att mina ljushåriga tjejer fick en fin grön färg på sitt hår. Och då visade det sig att vi hade låg alkalinitet och efter justering av detta har vi aldrig haft detproblemer mer. Jag bor i Skåne och har kommunaltvatten. Och det är väldigt ”mjukt” vatten. Vi får vårt vatten från sydvatten som kommer från bolmen.
Jag fick förklarat för mig att har man ”mjukt” vatten har man även låg alkalinitet och behöver höja den vid påfyllning av poolen.
Jag höjer lite vid uppstart på våren. Sen håller den sig stabil hela sommaren.
Förr fick jag ofta höja pH men nu behöver jag aldrig göra det mer än vid uppstart. Då man fyller i några kubik vatten.

Om detta är helt korrekt vet jag inte men fungerar för mig.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: aromata skrivet juli 16, 2018, 08:34:42:42
Grejen är väl att alkaliniteten buffrar pH så om du inte har problem med svängningar i pH ligger du rätt. Pendlar pH bör du öka alkaliniteten. Detta under normal drift. Om du chockar stiger pH temporärt men sjunker tillbaka sen.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: Thermojito skrivet juli 24, 2018, 13:54:04:04
Vad jag förstår har alkaliniteten även en annan effekt, förutom ph buffert, att en tillräckligt hög alkanivå gör vattnet mindre aggressivt. Om det blir för aggressivt kan poolvattnet lösa ut metaller från tex värmeväxlare och andra metallföremål i kontakt med poolvattnet.

Grönt hår kommer väl från just upplösta metalljoner, typiskt kopparjoner, som fäller ut på håret.

För hög alka, speciellt i kombination med högt ph kan istället fälla ut calciumjoner som ger grumligt vatten och/eller kalkbeläggningar i rör etc.

Lagom är som vanligt bäst.

Kommunalvatten är oftast bra, MEN när vi sänker dess ph för att kloret ska vara effektivt i poolen så gör vi vattnet mer aggressivt. Om vi sen stabiliserar vid 30 grader och låter temperaturen sjunka till några få grader över vintern så blir vattnet ännu mer aggressivt.

Googla Langelier Stability Index så finns det massor i ämnet att läsa.

Flockmedel har jag för övrigt för mig kan sänka alka men annars har jag inte haft problem med sjunkande alka under de perioder när jag brytt mig om alkanivåer.
Titel: SV: Sjunkande Alkalinitet
Skrivet av: largab skrivet juli 24, 2018, 23:02:22:22
Jag hittade denna pdf från pahlens. https://www.pahlen.se/poolguiden/balanserat-vatten/
Däri finns en formel på hur alkanitet/pH/temp/hårdhet bör förhålla sig till varandra.