VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Fint damm i botten  (läst 4262 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad karinc

SV: Fint damm i botten
« Svar #10 skrivet: augusti 05, 2019, 21:47:54:54 »
Äsch, du säger ju micron... antar att det är förkortningen för mu. Tänkte fel.

Poolgiganten

Utloggad TommyC

SV: Fint damm i botten
« Svar #11 skrivet: augusti 06, 2019, 12:00:16:16 »
Micron betyder milliondels meter och brukar skrivas µm. Uttalas mikrometer på svenska.
Bokstaven µ kommer från det grekiska alfabetet och används som prefix.
Att bara skriva mikro eller µ som många gör är fel. Det betyder ju bara miljondel. Man måste även ange enheten som det är en miljondel av t ex meter (som förkortas m).

Jämför dm, decimeter, där d, deci betyder tiondel
och cm, centimeter, där c betyder centi hundradel osv.
kg, kilogram betyder tusen gram.
km, kilometer betyder tusen meter.
De senare är väl kända medan µ och månta andra prefix mest används inom vetenskap och teknik där det ofta finns behov av att beskriva stora och små tal.

https://www.filterbag.com/Micron-Ratings-24.html
https://www.matteboken.se/lektioner/matte-1/tal/prefix

Själva sakfrågan om storlek på filtret har jag ingen aning om då vi anänder manuell bottensug som ansluts till breddavloppet och filtrerar via poolens vanliga sandfilter. Jag tycker att det är ganska avkopplande att gå runt med bottensugen men det beror kanske på att vi har pooltak och därför inte behöver städa så ofta.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad nyburjare

SV: Fint damm i botten
« Svar #12 skrivet: augusti 06, 2019, 13:35:12:12 »
Nu kom vi in på fysik, jag tror inte man behöver göra det så tekniskt, dels kan man använda värdena på de olika robotarna och se vilken som har högre eller mindre filtrering .

Men dels kan man helt klart avgöra det mesta genom att bara titta och känna på själva filterbehållaren, scrolla ner på denna sida och se original behållaren , man skall tusan inte kalla detta filter ! det är en nät som man ser igenom , att små partiklar går igenom där säger sig själv , när jag då jämför med eftermarknadsfiltret ultrafine är skillnaden enorm , det ser mer ut som ett rejält luftfilter till en bil , ok man får spola rent oftare men det blir ju så när den tar mer o mindre partiklar , liksom svårt att komma runt.
https://www.robotexpert.se/Poolrobotar/Dolphin-E10.html?gclid=CjwKCAjwyqTqBRAyEiwA8K_4O4h4-b3VR23rzrf4v37RLYAPoaL8z_gRA-aSf1WBeQGW1q1czPoJ0hoCnEIQAvD_BwE


Det är antingen en konkurrens fråga att man inte har bättre filter från start , att hålla priset nere, men jag tror nog egentligen mer på att en robots främsta uppgift är att ta lite större stoft , den virvlar ju upp det fina som går in i sandfiltret om man nu har ett sådant värt namnet.

Utloggad karinc

SV: Fint damm i botten
« Svar #13 skrivet: augusti 06, 2019, 14:06:24:24 »
Ja, har insett att vi behöver byta sanden i filtret. Har aldrig gjort det men läste här att det behövs... och det kan ju förklara varför dammet är kvar (eller kommer ut igen) efter manuell dammsugning!
Ang. filtertäthet - tack för förklaringen! Förstod att det var ett mått, men visste inte "åt vilket håll"...trodde ett högre värde var bättre men det var alltså tvärtom :)
Förresten, en kul grej på tal om kilo/deci: har ni tänkt på att de grekiska prefixen (kilo, hecto mm) förstorar och de romerska (deci, milli etc) förminskar? Både kilo och milli betyder ju tusen men kilometer= tusen meter och millimeter= tusendels meter :) #språkfreak  ;D (Så egentligen ganska ologiskt att ett grekiskt prefix används för förminskning... fast det kanske bara är med de vanligaste prefixen som min iaktagelse ang förminskning/ förstoring stämmer.)
« Senast ändrad: augusti 06, 2019, 14:38:16:16 av karinc »

Utloggad nyburjare

SV: Fint damm i botten
« Svar #14 skrivet: augusti 06, 2019, 15:27:14:14 »
JA !! om det kommer ut stoft från filtret då skall du inte fokusera på roboten ! antingen sliten sand, gammal sand som är svår att rensa ur, för lite sand eller läckage i toppventilen så vattnet "går sidan om "

Exakt ju mindre värde ju bättre , dvs mindre partiklar

Utloggad karinc

SV: Fint damm i botten
« Svar #15 skrivet: augusti 08, 2019, 01:50:29:29 »
Nyburgare, hur stor pool har du? Ser att Dolphin E10 mest rekommenderas till små ovanmarkspooler.


Utloggad nyburjare

SV: Fint damm i botten
« Svar #16 skrivet: augusti 08, 2019, 07:56:06:06 »
Man skriver upp till 8 m längd max 4x8. Men har aldrig förstått vad som gör en annan robot lämplig för större pool?? Någon cm breddare eller går något fortare?? Nog ett sätt att dela upp marknaden o få folk att köpa dyrare produkt. Min pool är 4.5x9 och roboten fungerar perfekt . Kliniskt rent på kort tid och skulle man inte vara nöjd äe de ju bara att låta den gå en runda till. Grannen har samma pool men en robot för 25.000 kr. Vi ser ingen skillnad alls. Hans kan ta väggar men stängt av den funktionen. Dels tar det 4 timmar. Dels har man normalt inte behov av att gå på vägg.

Utloggad karinc

SV: Fint damm i botten
« Svar #17 skrivet: augusti 08, 2019, 11:53:04:04 »
Tack! Tänkte att storleken kanske bestäms av  sladdlängden. Det får nog bli en sån då :)  (Min är bara3×6)

Utloggad nyburjare

SV: Fint damm i botten
« Svar #18 skrivet: augusti 08, 2019, 16:27:02:02 »
Den har 12 m sladd ! O0
Kom i håg ultrafiltret , brukar inte finnas på lager, men butiken tar hem

Utloggad Erica

SV: Fint damm i botten
« Svar #19 skrivet: augusti 09, 2019, 23:47:45:45 »
JA !! om det kommer ut stoft från filtret då skall du inte fokusera på roboten ! antingen sliten sand, gammal sand som är svår att rensa ur, för lite sand eller läckage i toppventilen så vattnet "går sidan om "

Exakt ju mindre värde ju bättre , dvs mindre partiklar

Det kan komma ut stoff även från ett väl fungerande filter. Försöker man t.ex. dammsuga upp järn- eller manganutfällningar från botten så går de ofta rakt igenom och man ser hur det blåser in genom tilloppsmunstyckena. Skälet är att de är så fina partiklar att de ligger under vad filtret klarar. Botemedlet blir då antingen att dammsuga mot avlopp ("waste") eller att tillsätta flockningsmedel för att klumpa ihop partiklarna till större sådana.

Diatomitfilter klarar mycket finare partiklar än sandfilter. Vi hade ett sådant till en pool när vi bodde i USA och vattnet blev kristallklart. Men nackdelar finns: jobbigare att sköta, man måste köpa ny diatomit eftersom den försvinner vid varje backspolning, den är svår att få tag på i Sverige och den ger ett hälsovådligt damm som man skall akta sig för.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan