CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Chockklor för pool i spabad?  (läst 4158 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

MariaFL

  • Gäst
MariaFL
Chockklor för pool i spabad?
« skrivet: februari 01, 2017, 09:30:24:24 »
Maken lyckades köpa chockklor för pool istället för chockklor för spabad som vi använt hittills. Är det någon skillnad på dessa eller kan vi använda det i badet? Har försökt googla men hittar ingen info.
Badet är på 1500 liter (Dimension one Nautilus tror jag det heter) om det spelar någon roll.

Poolgiganten

Utloggad Johan S

SV: Chockklor för pool i spabad?
« Svar #1 skrivet: februari 01, 2017, 10:24:06:06 »
Tror att chock för spa brukar innehålla Natriumklorisicyanurat och pooler Kalciumhypoklorit.
Tror att visa spaleverantörer inte rekommenderar Kalciumhypoklorit, du kan åsidosätta din garranti.

Kalciumhypoklorit höjer kalknivån
Natriumklorisicyanurat höjer CYA nivån

Fick denna info från vattenbutiken:

"Det går att klorera med kalciumhypoklorit (dagsklor och/eller chockklor). Det finns några nackdelar:
- Kalciumhypoklorit innehåller ganska mycket kalk, så man kan enklare få kalklagringar i spabadet ifall man tillsätter mycket av denna klor. Detta kan också orsaka avlagringar i pumpar och kring värmepatronen/värmeelementet.
- Då kalciumhypoklorit inte innehåller cyansyra så bryts kloret ner väldigt snabbt i det varma spavattnet. Det medför att klor måste tillsättas oftare för att bibehålla samma klorhalt i vattnet = mera kalk i vattnet.
- Koncentrationen av aktivt klor kan variera i kalciumhypoklorit-produkterna, så börja att dosera försiktigt så att du inte risker

Om man fortsätter att använda stabiliserad di- eller tri-klor som man normalt brukar i spabad, och upplever att man lätt får höga CYA-värden (över 50-100ppm), så kan man börja med att se över hur mycket klor man faktiskt tillsätter i vattnet. Går det att dra ner något på doseringen?
Annars så kan man också ha för vana att försöka toppa upp spabadet / byta delar av vattnet lite oftare för att just späda ut koncentrationen ac cyansyran."

Utloggad Erica

SV: Chockklor för pool i spabad?
« Svar #2 skrivet: februari 03, 2017, 19:15:21:21 »
Natriumhypoklorit har inte kalciumhypokloritens nackdelar med kalktillförsel. Däremot så får man en annan nackdel, som dock går att hantera: pH stiger automatiskt när man använder natriumhypoklorit, eftersom produkten innehåller små restmängder av natriumhydroxid från tillverkningen, och detta ämne är starkt basiskt (pH-höjande). I system som använder natrumhypoklorit används därför oftast saltsyra för att driva ned pH. De två passar utmärkt ihop och ger inga farliga biprodukter. Men man får dosera någorlunda ofta, det är inga långtidsverkande kemikalier. Bäst är förstås med automatik som doserar mer eller mindre kontinuerligt.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag