CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Hjälp, badkläder blir missfärgade (gula) vid bad i pool?  (läst 7378 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Sanna

  • Gäst
Sanna
Hjälp, badkläder blir missfärgade (gula) vid bad i pool?
« skrivet: juli 24, 2018, 21:34:27:27 »
Är nya poolägare och behöver hjälp! Vi har upptäckt att badkläderna blir lätt missfärgade (gula) av bad i vår pool, samt att blondiner blir lite grönaktiga i håret vid vad. Vad kan detta bero på? Vi har kollat pH-värdet som ska ligga bra till, men vad kan det bero på och vad kan man göra åt det? Jätteretligt när man har badsugna kompisar på besök och som man inte vill att badkläderna ska förstöras för 🙈.. tar emot alla tips som finns?!

Poolgiganten

Utloggad Erica

SV: Hjälp, badkläder blir missfärgade (gula) vid bad i pool?
« Svar #1 skrivet: juli 24, 2018, 21:57:20:20 »
Det finns möjlighet att få metallsalter i vattnet på olika sätt och det kan ge missfärgningar. Har ni brunnsvatten ? I så fall kan det handla om järnutfällningar, de brukar bli gulbruna om de sätter sig i kläder. Handlar det om järn och det kommer från brunnsvatten (och alltså inte från att man har någon metalldel av järn i poolsystemet) så är enda lösningen att ta vattenprov och sedan skaffa ett järnavskiljningsfilter för det inkommande vattnet när man fyller poolen.

Kopparutfällningar (blå-gröna) kan uppstå om man har kopparrör eller koppar/mässingsdetaljer i vattensystemet och de kan förstärkas rejält av felaktiga pH-värden eller kraftiga svängningar i pH.

Vi har brunnsvatten och vi hade tidigare en brunn med hög järnhalt. Det kunde ibland ge en brunaktig färg på badkläder, men endast efter en lång tids användning så det borde rakt inte vara något problem om det handlar om kompisar som kommer på besök någon gång. Vi har ju även ibland fester vid poolen och ofta har vi eller våra gäster varit i poolen även i festkläder utan att det blivit några missfärgningar av detta. Sådana kläder borde ju vara känsligare än badkläder. Däremot blev det inte bra med tvätten, sängkläder blev t.ex. med tiden svagt brunfärgade. Senare gjorde vi en ny brunn och järnhalten sjönk drastiskt. I stället fick vi mangan, men det sätter sig inte i kläderna utan lägger sig i stället som en svart avlagring på botten.

Någon påverkan på hår har vi aldrig märkt, men å andra sidan finns det inga blondiner i familjen.

Sanna

  • Gäst
Sanna
SV: Hjälp, badkläder blir missfärgade (gula) vid bad i pool?
« Svar #2 skrivet: juli 24, 2018, 22:22:07:07 »
Vi har inte brunnsvatten, vi har kommunaltvatten och inga kopparrör till poolsystemet, bara plaströr. Vad skulle det kunna vara då?

Tack för svar.

Utloggad Erica

SV: Hjälp, badkläder blir missfärgade (gula) vid bad i pool?
« Svar #3 skrivet: juli 25, 2018, 11:21:58:58 »
Klor påverkar ju färger men bara i höga koncentrationer. Ni har möjligen inte fått alldeles för mycket klor i poolen ? En privatpool behöver ju inte ha så särskilt hög klornivå, 0.5-1 ppm räcker för de flesta. Har man väldigt många som badar kan man behöva höja något, men börjar vattnet kunna bleka saker då ligger man alldeles för högt. Att kläder alltid skulle blekas eller färgas av klorvatten är en myt som inte stämmer - jag har badat i allt från baddräkt till festklänningar vid olika tillfällen utan att kunna se några effekter av detta. Problemet skulle möjligen kunna finnas i vissa offentliga pooler som har långt högre klorhalter än vad som används i privatpooler.

Vad det gäller järnutfällningar så brukar ju kommunalt vatten inte ha speciellt hög järnhalt. Men det räcker med att man missat någon metalldel i poolsystemet för att det skall lösas ut en hel del järn. Vi gjorde en gång en miss när vi monterade ett nytt trappsteg till poolstegen - satte i en bult som var galvaniserad i stället för rostfri. Den blev helt uppäten av kloret på mycket kort tid.

Om det finns metaller i högre mängd i ert inkommande vatten så brukar det också synas i tvättställ, duschar, badkar m.m. När vi hade vår förra brunn så märktes ju den höga järnhalten på många olika sätt.

Sedan finns det ju en mera långsynt möjlighet att ni skulle ha fått bruna alger i poolen. Det finns sådana, men de är inte alls lika vanliga som de gröna. Alger brukar kännas igen på att ytor i poolen blir mycket halare än normalt.


Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag