Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: 58 möh skrivet september 10, 2017, 10:48:06:06

Titel: Val av pool vid sluttande tomt
Skrivet av: 58 möh skrivet september 10, 2017, 10:48:06:06
Hej! Till nästa säsong har vi planer på en pool i vårt fritidshus. Vi har tagit in två offerter, en pp pool och en liner med gjuten platta och träkonstruktion.
Vi föredrar saltvattenpool, teknik och underhåll måste vara lättskött. Fördel med igångsättning av pump på distans.
Eftersom vi har sluttande tomt och vill lägga poolen så den får kontakt med havet kommer poolen till stor del vara ovan mark. Ca 50-70 cm nedgrävd.
I övrigt: vi vill inte ha välvt pooltak med tanke på utsikt, vi förstår helt fördelarna men funkar inte i vårt fall. Har i ena offerten fått offert på Walu, platt pooltäckning, automatiserad.
Två små barn i familjen så säkerhet viktigt.
Alla förespråkar sin teknik och behöver därför objektiva synpunkter också med hänsyn till våra speciella förutsättningar med sluttande tomt.
Tack på förhand!
Titel: SV: Val av pool vid sluttande tomt
Skrivet av: MathiasS skrivet september 10, 2017, 11:46:53:53
Några tankar:
1. Om träkonstruktionen fungerar med friliggande är det antagligen den billigaste konstruktionen.
2. Jag tänker i första hand på Thermopoolen när man pratar om sluttande tomter, det är där den varianten verkligen kommer till sin rätt.
3. ...dock säger du saltvatten och då tycker jag personligen att betongpooler går bort eftersom du inte bör använda rostfria armaturer. Man gjuter inte in plastarmaturer om man kan undvika det.
4. Vill man ha en lättskött pool så bör man titta på automatik för dosering av kemikalier. Kostar en slant men vill man kunna lämna poolen obevakad i ett par veckor är det ju vägen att gå.
5. Med små barn vill du ha en gaveltrappa av någon sort. Stege duger inte. Ungarna behöver en startplats och därefter kan du välja ett djup som passar dig.
6. Saltvatten. Välj det av rätt skäl (och jag vet inte vilka det är ärligt talat). Det är lika mycket klor i en saltpool och den är inte lättare att sköta än en pool utan salt.
7. Kringutrustning är samma lika oavsett poolkonstruktion. Hoppa över det billigaste för att få en problemfri drift som inte kräver daglig övervakning. Köp fabrikat som många säljer, det du bara hittar hos EN leverantör bör du stå över (tycker jag).
8. Igångsättning på distans? Vad är det för driftsscenario du ser framför dig? Jag föreslår att allt är på 24x7.
Titel: SV: Val av pool vid sluttande tomt
Skrivet av: 58 möh skrivet september 10, 2017, 18:43:35:35
Tack för bra svar!
Är egentligen lite motståndare till träkonstruktion, kan inte riktigt motivera varför men livslängd/underhåll bör vara bättre med betong/thermo.
Vi kommer nog på något sätt använda schaktmassor till att bygga upp vall/avjämning mot pool, kan inte helt se detta på ett okomplicerat sätt med träkonstruktion.

Saltvatten kom mycket från rekommendation av entreprenör och en förklaring om att de flesta väljer detta alternativ. Det var också en fråga kring mindre underhåll om man väljer salt, att slippa klorering, något som vi som emellanåt är lite på distans uppskattade. Jag är mao ingen större motståndare till sötvatten.

Igångsättning var nog mer menat att man eventuellt sänker tempen när man lämnar och höjer när vi åker upp igen. Som jag nämnde kommer vi inte ha energieffektivt pooltak utan mer bara en övertäckning med duk.

Jag skulle vilja undersöka Thermopool och sötvatten, någon koll på bra entreprenör (helåtagande i Helsingborgstrakten)? Hur mycket ca i % kan det skilja i kostnad mellan trä/betong?
Titel: SV: Val av pool vid sluttande tomt
Skrivet av: MathiasS skrivet september 10, 2017, 19:51:22:22
Jag delar din uppfattning om trä under mark (otänkbart!), men faktum är ändå att träpooler byggda på rätt sätt håller oerhört länge, så det är mer en subjektiv uppfattning om vad som känns rätt än faktagrundat.

Det skulle förvåna mig om "de flesta" väljer salt. Normalt har man en saltklorinator som producerar klor. Den ger en viss grad av automatik (i sin enklaste form ett konstant grundtillskott av klor, i sin mer avancerade form dosering efter mätning av klorhalt) vilket förstås är enklare än att vara utan automatik. Men, automatik kan man ju skaffa sig oavsett om man har saltvatten eller inte, så det är ett dåligt argument för saltvatten.

Sänka temp: Eftersom du hissar temperaturen några få grader per dag om du inte har en kraftigt överdimensionerad värmepump är det antagligen opraktiskt att höja och sänka tempen, men detta beror ju helt på hur du utnyttjar poolen/fritidshuset.

Jag har inte jämfört trä och betong men väl trä och leca. Slutsatsen är att kostnaden för enbart väggarna är en rätt blygsam del av hela installationen. Det är andra kostnader som är avsevärt mer tongivande i kalkylen. Bifogar en kostnadsfördelning för mitt Thermopoolsbygge. Totalen för artiklarna här är cirka 325k.


Titel: SV: Val av pool vid sluttande tomt
Skrivet av: Rickard skrivet september 11, 2017, 10:07:17:17
Det går ju komma billigt undan om man väljer en pool som inte skall vara nedgrävd, runda, ovala (med stödmur) eller åttaformade pooler finns det ju många av.
Det förutsätter då trall runt poolen, men det tänker jag att ni skall ha hursomhelst om bara delar av poolen skall vara i mark.

En annan lösning är att göra som vi gjorde, vår pool är nedgrävd med mellan 60 och 80 cm, på den del som ligger över mark så har vi täckt med sand också, men först efter att vi byggde en stödmur av slipers 1 meter ut från poolen.
Kan man få fatt i gratis slipers som vi gjorde så kostar det ju inte många kronor att bygga muren.

Är thermopoolerna så stadiga att de håller som fristående lösning?
Murad leca blir väl inte speciellt stadigt utan yttre stöd, eller?
Den där typen av murade väggar ser man ju rivas med slägga i diverse husrenoveringsprogram på TV.  <dontkn>
Titel: SV: Val av pool vid sluttande tomt
Skrivet av: MathiasS skrivet september 11, 2017, 12:53:05:05

Är thermopoolerna så stadiga att de håller som fristående lösning?
Murad leca blir väl inte speciellt stadigt utan yttre stöd, eller?
Den där typen av murade väggar ser man ju rivas med slägga i diverse husrenoveringsprogram på TV.  <dontkn>

Ja upp till 4x8 bygger man thermopooler utan kontreforer, för längre väggar får man också lägga till kontreforer om man inte har marktryck.

Lecaväggar är avsevärt mer känsliga än så och man ska absolut tänka sig för innan man murar upp en vägg i leca och tror den ska hålla. En lecavägg är bra på vertikala laster, inte laster från sidan. Jag gissar att en lecapool på 8x4 behöver minst en kontrefor på 8m , kanske fler.