CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Thermojito

Sidor: 1 ... 13 [14]
131
Markpooler. / SV: EPS eller XPS under betongplatta i markpool?
« skrivet: april 06, 2015, 14:54:54:54  »
Hmmm, har kollat vidare...

Vattenabsorbtion nedsänkt: EPS S100: 5% XPS200: 1%
Vattenabsorbtion diffusion: EPS S100: 15% XPS200: 2,5%

alla angivet i [Volym%] för 100mm tjocka skivor.

Har planerat att min dränering ska fungera...alltså borde man nog inte beakta "nedsänkt" utan främst diffusionen som dessutom är större?

En standardskiva (100x600x1200) kan alltså öka i vikt med nästan 11kg om den utsätts för fukt under lång tid medan en XPS bara kan öka 2kg om jag tolkar det rätt. Kan då förstå om man tyckte att en EPS som legat i fukt länge blev tung/dyngsur då den torr väger ca 1,5kg....

Frågan är väl mest hur mycket isoleringsförmågan försämras av fuktabsorbtionen? DET kan jag dock inte hitta några uppgifter på....

132
Markpooler. / EPS eller XPS under betongplatta i markpool?
« skrivet: april 06, 2015, 13:59:36:36  »
Ska lägga 100mm isolering under en (nedgrävd) gjuten thermopool (med 250cm makadam och dräneringsrör under isoleringen). Nu till den svåra frågan:

XPS kostar nästan 3ggr (+5kSEK i mitt fall...) mer än EPS isolering...MEN absorberar inte fukt som EPS tydligen gör enligt en grävare jag pratat med som grävt upp gamla dyngsura tunga sådana ur marken...vattendränkta skivor isolerar nog inte så bra...

S100 EPS'en har dessutom lägre "tryckklass", 100kPa kort tid och 40kPa långtidslast. XPS'en jag tittar på tål 200kPa kort och 90kPa långtidslast. Om jag inte räknat fel utgör 10cm betong och 1,4m vattenpelare ca 16kPa så detta borde inte vara avgörande. (S80 EPS ger 2% krypdeformation under 50år vid ca 24kPa så även denna EPS håller för trycket/tyngden som jag ser det.)

I gamla trådar här på forumet verkar det vara lite blandade isoleringstyper under denna typen av pooler även om EPS verkar dominera?

=> Hur har ni andra gjort och hur har ni motiverat ert val?


133
Markpooler. / SV: Hur stort hål i marken för en Thermopool?
« skrivet: mars 29, 2015, 22:47:13:13  »
Tack för bra input allihopa. Det fick bli 55cm utanför poolväggen på alla sidor utom den det var trångt på, där fick det bli 50cm. Känns bra just nu, jag får väl återkomma efter återfyllningen och berätta hur det fungerade.

134
Markpooler. / Hur stort hål i marken för en Thermopool?
« skrivet: mars 24, 2015, 22:53:22:22  »
Står i begrepp att sätta en grävmaskin i marken för en Thermopool, men frågan är:

-Hur stort hål är bäst att gräva i marken....?

Dvs hur mycket större än poolens insida behöver man för att både på ett rimligt sätt kunna bygga poolen och komma åt att göra det som behövs från utsidan, men samtidigt inte gräva för stort hål så att det både blir dyrt att gräva och återfylla + att man säkert ofta vill lägga poolen så nära ett staket eller gräns som det går.

Frigolitblocken är 250mm och jag antar att man gärna gjuter plattan ytterligare 50mm större runt om för att ha marginal att kunna finjustera exakta läget på blocken etc, men sen...???

- Hur mycket extra (schaktbotten-) yta grävde ni andra räknat från poolens insida och hur upplevde ni detta under bygget och efteråt?

135
Teknik / SV: Dimensionering av avloppsanslutning till sandfilter
« skrivet: september 17, 2014, 23:46:17:17  »
Efter lite efterforskningar i fysikens fantastiska värld tror jag mig nu ha ett teoretiskt svar på min ursprungsfråga i rubriken, även om jag absolut inte är VVS ingenjör och säkert kan ha fel men i alla fall:

Ett fast/tätt avloppsrör till mitt tilltänkta poolmaskineri måste ha 110mm rör hela vägen ner till överlämningspunkten till kommunens avlopp för att säkert undvika att suga ur vattenlås eller trycka ut vatten i golvbrunnar eller dylikt längs vägen. Undantaget är sträckan från pumpen till första avsticket som kan vara smalare men det kommer då att sänka det maximala flödet något (lite) vid Backwash och Waste.

Jag tänkte så här:

Min 1hp pump (0,77 el. 0,98kW beroende på vilken siffra man tar) borde ge max 20m3/h=5,55l/s vid Waste = ca 0,4 bar (samt max 18m3/h=5l/s vid Backwash med "rent filter" = 0,8bar för min tilltänkta Cantabric 500) enligt pumpgrafen. Avloppet måste alltså worst case klara minst 5,55l/s utan att fyllas helt upp, för isåfall kommer "vattenproppen"=kolven att riskera att suga ur vattenlåsen som den passerar när man slår av pumpen, alternativt kommer tryckökningen i det fulla avloppsröret riskera att trycka ut vatten genom lågt liggande golvbrunnar etc. (Med riktigt bra luftning och ett kommunalt avlopp som inte är nära att "hålla emot" och skapa mottryck så kanske det kan fungera ändå men vill man chansa?)

Lutning på avloppsrör bör vara minst 1% enligt Naturvårdsverket. (2% vid lågt utnyttjande). Anta att jag har 1% i mitt avlopp för att inte överskatta dess kapacitet.

Mannings formel, http://www.hawsedc.com/engcalcs/Manning-Pipe-Flow.php, ger då för släta plaströr att:

110mm rör (med ca 100mm innerdiameter) max kan hantera 6,1l/s utan att fyllas helt. Alternativt kan man se det som att detta rör fylls max 75% vid Waste och 69% vid Backwash vilket känns rimligt och OK.

Närmast klenare standardrör (75mm ytterdiameter, ca 70mm innerdiameter? som normalt används till dusch/bad etc men ej toa), ger på samma sätt max 2,36l/s vid fullt rör och 1% lutning! Med min pump betyder det att man behöver "hålla emot" genom tex smala rör/ventiler vid pumpen så att trycket vid pumpen är 1,5 bar för att ett 75mm rör anslutet efter detta inte ska fyllas helt upp av flödet! (Min pump klarar max 1,6bar vid nollflöde som jämförelse...)

Som referens kan väl också ta att jag läst att toalettavlopp måste vara 110mm (ytterdiam) hela vägen fram till överlämningspunkten för att uppfylla svenska byggreglerna och det känns ju rimligt att en poolpump i waste-läge kan leverera (minst) lika mkt vatten som vid en toaspolning....

Dessutom verkar min slutsats också vara i linje med vad ni andra som svarat på denna tråd byggt/testat och erfarit.

Blir alltså till att att gräva ner 110-rör runt hela huset för att kunna ansluta till en 110-ledning som inte redan är ingjuten i plattan och därmed är oåtkomlig pga golvvärme....

Skitrör skulle man kunna säga....
:-(

136
Teknik / SV: Dimensionering av avloppsanslutning till sandfilter
« skrivet: september 13, 2014, 01:15:18:18  »
Någonstans på detta forum har jag läst att backspolning med fördel ska göras med så stort flöde/tryck som möjligt. Om man tex har en varvtalsstyrd pump så kör man på maxhastighet vid backspolning och kan sedan spara energi genom att köra med lägre hastighet/flöde under resten av dygnet.

(Har dock aldrig riktigt förstått om "maxinställningen" handlar om att man inte vill stå för länge och vänta vid pumpen när den backspolar ELLER om att det handlar om att sandfilterrengöringen då förbrukar mindre total volym varmt/dyrt poolvatten genom att rengöringen blir mer effektiv genom att man "ruskar runt ordentligt i sanden"?)

Baksidan av "maxhastigheten/flödet" blir ju dock som jag förstår det en högre risk för dämning av det fasta avloppet vid backspolning som kan suga ur andra vattenlås eller i värsta fall trycka ut vatten på annat ställe.

I mitt fall är tyvärr skogsavlopp och luftning/säkerhetsavlopp till dräneringsgrop ej möjligt så det gäller nog att fundera på det där hur man med säkerhet undviker dämning av avloppet.... jag har dessutom öppen (75mm) avloppsluftning ut på taket så det borde inte kunna bli fullt så mycket undertryck som om det vore "slutna" ventiler anslutna med mindre area/större rörlängd.

Housedad's pump (?kW) och Ericas 1,1kW pump lyckades tydligen båda åstadkomma dämning i 75mm rör av lite okänd lutningsprofil och längd (30m?).

Det borde väl finns det ett sätt att räkna på när dämning riskerar att inträffa?

Med ledningslängd/area/lutning som indata och med maxflöde utan dämning som utdata. Isåfall borde man kunna räkna ut hur lång+smal+lutande (dämd!) ledning man behöver ha vid pumpen/filtret för att reducera flödet innan man övergår till en given större dimension (som då med detta flöde EJ blir dämd) och som sedan ansluter till servisledningen eller liknande där jag gissar att tanken=dimensioneringen ger att man aldrig ska få dämning vid detta flöde om allt fungerar som det ska??

Här finns det mer att lära sig tydligen, intressant!

Kanske behöver jag inte gräva upp och återställa hela tomten för att åstadkomma ett smidigt och säkert avlopp för backspolningen..... :-)

137
Teknik / SV: Dimensionering av avloppsanslutning till sandfilter
« skrivet: september 11, 2014, 23:22:52:52  »
Bra info, Tack!

Om fast 75mm anslutning inte fungerar, vad fungerar utan att suga ur vattenlås?

Måste man tex köra 110mm rör hela vägen från sandfilterventilen och ansluta direkt till servisledning och/eller trixa med extra luftning av avloppet på ngt sätt?

Såg iallafall att min kommun och i mitt område tillåter och rekommenderar att backspolningsvattnet går till avlopp och inte via LOD, dvs lokalt omhändertagande av dagvatten. Tömning av pool dock helst på tomt/gräsmatta efter avklorering och utan aktivt anti-algmedel. ATT ansluta backspolning är alltså ok, frågan är dock ändå exakt hur.....springa med vattenkanna till alla vattenlås verkar inte roligt i längden.

Tankmetoden verkar ju dock praktisk om man tänkt avklorera med tex natriumsulfit eller natriumtiosulfat innan man skickar iväg alltihop men det verkar tidsödande och tveksamt hur många som ids i praktiken....? Någon utom badhus överhuvudtaget....?

138
Teknik / Dimensionering av avloppsanslutning till sandfilter
« skrivet: september 10, 2014, 23:46:32:32  »
Planerar att ansluta (backspolnings)-avloppet från pool-sandfiltret till det vanliga (kommunala) avloppet i en planerad tillbyggnad på huset.

Frågan är nu hur denna anslutning bör utföras/dimensioneras?

Hur har ni gjort ni som har fast avloppsanslutning, (och inte trycker ut poolvattnet med slang på gräsmattan eller liknande)?

Pumpen borde genom sandfiltret kunna skapa ett riktigt rejält flöde vid backspolningen och man vill ju inte att detta ska trycka ut avloppsvatten någon annanstans i huset.... typ....

I mitt fall är pumpen specad till 16m3/h vid 10mvp vilket tex borde motsvara en flödeshastighet på 1m/s( =4,4l/s) vid 1 bar om det är 75mm rör, mer vid lägre tryck... Är det OK eller riskerar man att trycka ut vatten på andra ställen eller suga ur andra vattenlås? (Vilket tryck känner pumpen förresten när man backspolar, jag har ingen aning?)

Att låta "waste-vattnet" spola ut i tex en "öppen diskho" eller mot en golvbrunn med tex 75mm röranslutning kan väl inte fungera överhuvudtaget eller?? Känns som att den isåfall inte skulle "hålla undan" mot vattenflödet från sandfiltret/pumpen.....???

Fast/"tät" avlopps-anslutning måste det väl krävas iallafall??

Är det en realistisk lösning att tex köra waste-vattnet "batchvis" mot en större tank/tunna i samma rum som sedan får tömma sig "långsamt" genom självtryck mot avloppet mellan omgångarna??? Eller blir man galen av att vänta....?  >:(

(I mitt fall skulle det vara enkelt att ordna "öppen" anslutning till befintligt (75mm) avlopp i närheten, att åstadkomma fast/"tät" anslutning till 75 eller större dimension blir rejält mkt dyrare och kräver en hel del extra schaktning/återställning=dyrt....  :(    )

Sidor: 1 ... 13 [14]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag