Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Thermojito

Sidor: [1] 2 ... 14
1
Teknik / SV: iSaver+
« skrivet: juni 04, 2023, 12:20:05:05  »
Har en iSaver+ sedan ngt år och kan bekräfta både att frekvensstyrning funkar klockrent även för enfaspumpar OCH att det ger rejäl kostnadssänkning utan synliga nackdelar, MEN stanna inte där: tidsstyrning mot sol och temperatur kan ytterligare mer än halvera elförbrukningen.

Har 35m3 vatten under tak och kör på ca 260W/1650rpm med min 1kW pump.
Efter lång tids experimentering kan jag konstatera att vattenkvaliteten fortfarande är bra även om man slår av pumpen på natten. (Ingen fotosyntes som driver alger…) Startar 30min efter soluppgång och stänger av 30min innan solnedgång. Har i vår även testat att låta pumpen stå stilla även under dagtid när strömmen är som dyrast vid frukost och middag där jag justerat stopptiden efter temperaturen i poolen. Kallare = kortare körtid.

Som ni ser på bifogad energiloggning så drar pumpen i snitt strax under 3kWh/dygn med kristallklart vatten istället för 6kWh/dygn enbart med frekvensstyrning och 24kWh/dygn om den skulle gå på max hela tiden. Då min cirkulation går runt 180dgr/år motsvarar det en besparing på nästan 3800kWh/år!

2
Vatten och kemi / SV: Ger snart upp
« skrivet: juli 10, 2022, 23:58:38:38  »
Vad använder du för att justera PH-värdet?
Hur varm är poolen?
Är den helt öppen för solen eller har du någon form av täckning?

3
Grattis till taket! Ser snyggt ut. Efter snart 7 år med mitt tak är mina erfarenheter att trätrall rör på sig… (surprise…)….och när det gäller hur lätt det ska gå att rulla taket så är bredden/avståndet mellan skenorna absolut viktigast som sagt ovan.

MEN jag kan dock tillägga att det i mitt fall ändå var höjden som skapade mest problem över tiden. Eftersom man måste gräva rätt djupt för markpooler så sätter sig marken ganska mycket under de första 1-2 åren och i mitt fall blev det undersidan av takets sidogavlar som till slut började skrapa i ytterkanten på stensargen på poolen då trallen och därmed rälsen sjönk 15-20mm på värsta stället. Mitt på långsidorna hade rälsen även  konsekvent tryckts utåt i en båge (av snötyngden på vintern antar jag även om jag skottar så att det max ligger 10-15 cm snö.

Det slutade med att jag skruvade loss all räls och lade 15mm formplywoodremsor under rälsen för att återfå en rimlig marginal mellan stensargen och underkant på sidogavlarna. Samtidigt kunde jag då räta upp rälsen med nya skruvhål så att den höll rätt rälsavstånd hela vägen.

Så kortfattat, bygg med marginaler, lägg mest krut på att få konstant bredd och räkna med att eventuellt behöva justera det hela en gång innan allt satt sig. Den KOMMER att röra på sig….

4
Ovanmarkspooler / SV: Olöst mysterium med vinterpluggar som hoppar ur inloppen
« skrivet: april 17, 2022, 20:25:35:35  »
Jag tror att Rickard teori om att isen är inblandad stämmer, MEN jag tror inte att det behövs regn.

Jag har själv tak så jag vet att det inte kommer in vatten även om det är regnstorm utanför, men ändå har BÅDA mina pluggar hoppat ut i vinter precis som för ”Stompen”.

Högst upp på min hypoteslista just nu står därför att det ÄR isen som dragit ut pluggarna efter att vingmuttrarna och det som sticker ut på pluggen frusit fast i isen. Sen har isen fortsatt växa neråt i poolen och eftersom is har lägre densitet än vatten måste då isen ovanför långsamt stiga uppåt och drar då med sig pluggarna som sedan faller till botten när isen smälter.

Jag tror att isen i poolen blev tjockare i år än tidigare år och jag sänkte vattnet några cm lägre i höstas än vad jag brukar göra, det tror jag är anledningen till att pluggarna suttit kvar de senaste 6 åren men inte i vinter. Rickard skrev dessutom att han försöker få sina pluggar flush med poolväggen och det kanske hjälper till att undvika att isen får tag i dem.

Vad tror ni?

5
Vatten och kemi / SV: Hur man undviker läckande slangar till kemidoserare?!??
« skrivet: april 17, 2022, 20:10:27:27  »
Så där då var anläggningen igång för i sommar. Kan dela med mig av ett råd:

Kemislangsanslutningarna på pahlens peristaltpumpar och anborrningsbyglar har svårt att klämma fast teflonslangar ordentligt. Det är ganska lätt att dra loss slangen till dunkarna av misstag och det läckte lite vid anslutningen till den ena anborrningsbygeln av samma skäl.

Jag satte en krage av gängtejp (i teflon) runt toppen på slangen som hamnar längst ut på kläm-muttern enligt bilden. Det verkar funka för mig. Återkommer om det inte håller långsiktigt.

6
Teknik / SV: Flödevakt som pumpskydd?
« skrivet: april 15, 2022, 20:23:07:07  »
Med risk för att återuppliva en gammal tråd  >rulla<

Har någon en länk till vart flödesvakterna som diskuterats kan köpas ifrån?

Henke Sass Wolf DW-R-E 1/2” VA, art no 7305117820
eller
Henke Sass Wolf DW-LE

Tack på förhand, Med vänlig hälsning, Joakim


Jag köpte min flödesvakt:

7305117820, Flowswitch, DW-R-E 1/2" VA,
Insertable-on for threaded connection: 1/2" Housing: Stainless steel

direkt från Henke Sass i Tyskland efter mailkontakt direkt med deras ”Head of Technical Endoscopy and Flow Measurement Technology”.

Henke-Sass, Wolf GmbH · Keltenstrasse 1 · D-78532 Tuttlingen · Germany
Phone +49 7462/9466-0 · Telefax +49 7462/9466-5000 · www.henkesasswolf.de

7
Ovanmarkspooler / Olöst mysterium med vinterpluggar som hoppar ur inloppen
« skrivet: mars 26, 2022, 18:47:51:51  »
Någon annan som haft vinterpluggar som hoppar ur inloppen som på bilden?

Vad beror det på och hur undviker man detta?

Har funkat bra i 6 år men i år har BÅDA pluggarna hoppat ur, som tur var verkar inte isen som därmed sjönk lyckats ta sönder något i poolen DENNA gången men det är inget som jag vill ska upprepas nästa år.

- Blir gummit hårt med tiden?
- Drog jag åt för lite med mina stelfrusna händer i Novembervattnet?
- Kan det på något sätt ha uppkommit ett tryck från pump/filtersidan som detta år var helt öppet både på in- och utlopp i maskinrummet inomhus? Räcker tryckpulsen genom slangen av en dörr som stängs mot ett tätt maskinrum upprepade gånger?? Känns inte troligt.

De ca 6 kubikmeter vatten som rann ut i maskinrummet hamnade som tur var direkt i katastrofavloppet och jag märkte det inte ens innan det eventuella vattnet på golvet torkat upp så det blev ingen katastrof på den sidan men som sagt is som sjunker i poolen känns INTE säkert….

8
Teknik / SV: iSaver+
« skrivet: mars 26, 2022, 16:50:51:51  »
Kan tillägga att jag nu bytt ut driftskondensatorn i min Astral Viktoria Plus (38773) 1kW poolpump med förhoppning att den mer konsekvent kommer att starta mha Atec frekvensregleringen när jag drar igång för sommaren om några veckor.

Det sitter 16uF, 450Vac, MKP 40x73mm som original i pumpen som jag inte ännu har haft möjlighet att mäta upp för att se hur mkt den tappat. Köpte dock en 25uF, 475Vac, MKP, 40x93mm med 6,3x0,8mm med flatstiftsanslutning som enligt mina beräkningar bör ge samma driftsförhållanden vid 1800rpm som originalet ger vid de 2810rpm som pumpen är specad för. Jag kör ju alltid på lägre varvtal (runt 1600rpm om jag kommer ihåg rätt) förutom de fåtal minuter varje år som jag backspolar. Motorn borde därmed få högre startmoment utan att behöva lida vibrations- och värmedöden genom för stor driftskonding.

En intressant notering är dock att den nya kondingen är specad till 10`000 timmars drifttid till någon viss lägre kapacitansgräns. Jag räknade ut att min pump gått ca 15`000h sedan jag köpte den för 6-7år sedan…

Man kanske bör schemalägga byte av kondingen vart 5-6 år eller så för att slippa att pumpen står och brummar tills förhoppningsvis ett externt motorskydd alt. Flödesvakt skyddar från motorhaveri/brand?

Såg också att motorn har 4+1 kablar som kommer upp till kopplingsdosan, inte uppenbart möjligt att konvertera till trefas som om det varit 6 kablar. Om det varit en traditionell 3-fas motor med 3000rpm utan last så borde det också ha suttit runt 70uF driftskonding. Men en kabel i dosan är inte ansluten och plinten är igenlimmad. Vid en snabb mätning ser det också ut som att det finns tre lindningar….men nu får jag testa och köra vidare på enfas tills något lägger av och behöver bytas.

9
Vatten och kemi / SV: Hur man undviker läckande slangar till kemidoserare?!??
« skrivet: mars 26, 2022, 15:51:26:26  »
Har du hunnit testa slangen?
Delvis. Har precis bytt ut både syra och hypokloritslangarna och kan bekräfta att dimensionen 5/6mm (di/dy) passar perfekt på anborrningsbyglarna och peristaltpumparna.

Teflonslangen är något styvare och kan ganska lätt knäckas så att det blir kvarstående veck om man inte är försiktig men jag tror att det ska fungera bra att byta dunkar bara man vet om detta. Originalsilen och porslinsvikten som följer med minimastern passar också perfekt på teflonslangen. Bedömer att de också är tillräckligt genomskinliga för att man ska se om vätska finns, resp. rör på sig i slangen men jag kommer inte att veta säkert förrän jag drar igång om några veckor.

Senast om 6-7 år så vet jag sedan om dessa slangar håller bättre än original-PVC slangarna…..

De 6 år gamla PVC-slangarna hade dock gjort sitt, ni som har lika gamla slangar - BYT omgående! Ni vill INTE att de ska spricka/lossna…. Det blir snabbt otrevligt i maskinutrymmet…

10
Vatten och kemi / Hur man undviker läckande slangar till kemidoserare?!??
« skrivet: mars 20, 2022, 20:02:00:00  »
Nu har även jag fått problem med läckande slangar till poolkemidoseraren.  >:(  <antman>

En 6år gammal minimaster i mitt fall där syraslangen börjat läcka men har läst om andra på forumet som också haft problem även med natriumhypoklorit-slangen till ”klordoseraren” som inte verkar hålla i evigheter och kan skapa mindre katastrofer…

När jag skulle köpa en ny slang till både syran och natriumhypokloriten studsade jag på priset för poolaffärens ”vanliga” PVC-slang med medföljande vikt (som i mitt fall fortfarande gör sitt jobb och inte behöver bytas). Jag funderade även på om det fanns bättre slangar som skulle kunna hålla längre än 6år, vilket skulle kunna förlänga utbytesintervallet från vart tredje år till något längre. (Dessa tre år är mitt egen rekommendation baserat på att min slang alltså gick sönder efter 6år…)

En snabb googling gav vid handen att just PVC-slangar, som alltså verkar vara standard för vissa kemidoserare, inte är ett jättebra val för varken saltsyra eller natriumhypoklorit. Bättre slangmaterial för dessa kemikalier vid rumstemperatur var PTFE, UPE och PEX samt ett antal mer ovanliga material som ofta var helt ogenomskinliga vad jag förstod.

Mätte upp minimasterns peristaltpumpsanslutningar och en slang med innerdiameter mellan 4,5 och 5,5mm passar på den koniska anslutningen vars mot-trycksmutter kräver <6,1mm ytterdiameter på slangen.

Har därför nu beställt PFTE-slang med innerdiameter 5mm och ytterdiameter 6mm hos detta företag: https://ptfetubeshop.com/sv/product/ptfe-slang-5-mm-x-6-mm-2/

-Är det någon som har erfarenheter eller andra bättre rekommendationer?

Blir denna Teflonslang för styv för att vara praktiskt användbar?

Missar man chansen att se luftbubblor eller annat som gör att man ser om doseringen fungerar när den kör pga att PTFE-slang är för ogenomskinlig jämfört med PVC?

Finns det bättre alternativ?

Sidor: [1] 2 ... 14
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan