CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ola

Sidor: [1] 2 3
1
SpaForum / SV: Bästa värmare till spa
« skrivet: juli 28, 2007, 22:34:18:18  »
Lagom badtemperatur är 36-38 grader, möjligen t.o.m. lägre om det står inomhus så man inte får svalka från luften. Vårt bad har en värmare på 2 kW och den värmer våra 1200 liter ungefär en grad per timme. Alltså från rums- till badtemperatur tar 12-15 timmar. "Spontant" ska nog alltså ses som "slå på värmaren på morgonen" eller med timer som bara värmer helgtid. Att spontant komma på att man ska bada en timme i förväg skulle kräva en helt vansinnig värmare, med säkringar därefter. Att slå på via mobil borde väl fungera det också - det finns väl diverse sommarstugelösningar för värme via telefon. Dock så måste reningen stå på hela tiden - annars krävar varje spontant bad vattenbyte och skurning av badet...

Dessa lösningar ska sedan vägas mot vad det kostar att ha badet som vanligt med värme hela tiden. Badet värmer huset som då drar mindre el i uppvärmning. De flesta bad har dessutom olika ekonomilägen som gör att de drar mindre el men då kan tappa temperatur ett par grader mellan värmningarna. Vårt bad har ett "sleep"-läge där reningen går hela tiden och temperaturen går ner till 20 grader eller så, men då tar det alltså 15 timmar att komma upp i badtemperatur.

2
SpaForum / SV: Piratfilter?
« skrivet: juli 28, 2007, 22:18:20:20  »
Jag bytte från patron till sandfilter, rena drömmen för mig.
Vad var det för bad du satte sandfilter i och hur gjorde du? Har precis stått och skrubbat gägg ur mitt filter och känner att det vore rätt skönt att slippa :)

3
SpaForum / SV: Piratfilter?
« skrivet: juli 27, 2007, 00:13:13:13  »
Brom och så inbyggd ozonrening som huvudrening/desinficering. Tvättar filtret varje eller varannan vecka. Snabbklor och/eller flockningsmedel vid behov. Byter vatten 3-4 ggr per år och skurar då karet med klorinvatten. Viktigaste är dock *duscha innan bad*. Gamla hudceller, hud/hårfett och även schampo/tvålrester smutsar ner mest.

Lägger nog en kvart i veckan på skötseln plus ett par timmar vid vattenbyte.

4
SpaForum / SV: Piratfilter?
« skrivet: juli 21, 2007, 18:35:12:12  »
Sandfilter i ett spa? Tja, varför inte? Har bara aldrig tänkt i de banorna men visst vore det skönt att bara kunna backspola filtret.

Jag köpte piratfilter från England till slut och efter en månads användning nu så känns det som om de fungerar minst lika bra som orginalfiltren. Orginalfiltren håller ett knappt år och för 800 kr tycker jag det känns dyrt. Uppenbarligen gick det ju att göra dem för halva priset inkl. frakt::) Varför betala mer än man måste?

5
Uppvärmning / Någon här som Dockat sitt spabad till sin FLVP?
« skrivet: april 13, 2007, 12:31:41:41  »
Halloj,

Vi har ett spabad utomhus och även om det är bra isolerat så kostar det ju ändå en slant i uppvärmning. Gissningsvis ett par tusenlappar per år. Nu står vår FLVP bara några meter från badet och jag gluttade litet comfortzones sida och där nämns dockning till jacuzzi. Detta var något jag funderat på tidigare men tydligen är jag inte ensam om tanken så jag tänkte höra om någon här gjort något sådant. Det vore ju klart trevligare att värma med FLVP än direkt med el. Inte för att vår nuvarande FLVP (en NIBE 310p) är speciellt effektiv men kan man värma spabadet med en nyare FLVP så tjänar man ju in bytet klart snabbare.

6
SpaForum / SV: Klor eller Brom
« skrivet: april 13, 2007, 12:03:14:14  »
Det finns flera tillverkare, t.ex. vanliga Nitor, som har descinficeringsprodukter med aktivt syre. T.ex. Nitors "veckosyre" och jag har även sett något som heter "Aquablanc"(?) på Rusta och "Soft pucks" någon annanstans.

Själva kör vi med brom i vårt bad och det har fungerat jättebra fast jag är litet sugen på att testa t.ex. aktivt syre eller något av de andra alternativen såsom "Baquacil". Vet inte riktigt varför jag vill testa något annat än brom - mer än att jag nog är en sådan som ska på och pilla på allt :)

7
SpaForum / SV: Spa från Kina
« skrivet: april 13, 2007, 11:19:06:06  »
Det är skillnad på "Kina" och "Kina"... Visst kan välrennomerade företag ha fabriker i Kina, eller vartsomhelst för den delen, men det är nog hyfsad skillnad på kvalitetskontrollen om det är "Adidas" eller "Billiga skokopian" stämplat på sidan.

Farsan jobbade länge med just kvalitetskontroll i de asiatiska fabrikerna för Ericsson. Tidtagning för etsning av paneler (process där det krävs sekundnogrannhet för rätt resultat...) mättes genom att maskinisten sänkte ner panelerna i syran, tog en cigg och när han rökt klart lyfte han upp igen :) Duger kanske om det inte är ett stort företag som ska sätta sitt dyra namn på produkten.

Jag har sagt det förr och säger det igen. "Kinakar" kommer bli starka alternativ till de amerikanska men jag tycker inte att nivån på dem är riktigt där än. Kia är liksom inte lika bra som BMW :)

8
SpaForum / Piratfilter?
« skrivet: januari 30, 2007, 10:29:47:47  »
Hej,

Är det någon här som köpt filter från annat ställe än sin återförsäljare? I USA finns flera ställen som säljer piratfilter och de har hundratals storlekar så man kan hitta just sit filter. Jag tycker nämligen att 7-800 kr för ett ganska enkelt filter känns väldigt dyrt. Knappt halva priset låter rimligare och med bättre priser skulle man ju byta litet oftare...

/Ola

9
SpaForum / SV: Skummar
« skrivet: januari 30, 2007, 10:25:46:46  »
Se till att du har balans på alla värden i vattnet (även Ph och alkanitet) och inte överdoserar ditt klor/brom. Vi får skum ibland och det beror nog mycket på just hudrester, fett och annat gojs. I en del akvarier har man någon form av proteinskimmer som skummar upp vattnet i ett rör och tar bort proteinrester från fiskhud, mat och så. Det skummet ser ut precis som vårt "spaskum".

Om det blir mycket skum så brukar jag köra full fart på alla jets och luft så det skummar vansinnigt och så drar jag av ytan och kastar ut skummet med en fjärilshåv eller så. Det och att spola av filtrena ordentligt brukar hjälpa mycket för då får man ju bort skiten ur vattnet och löser inte bara upp det så det inte syns. Antiskummedel kör vi som akutåtgärd ibland och då sprejar man ju bara på två, tre tryck med en blomspruta. Det hjälper på en gång men det ihopsjunkna skummet måste bort för det blir en fin brun sörja av det...

Så, vattenbalans och rengjorda filter tycker jag gör mest mot skum.

10
Byggtrådar / Re:Så blev vår pool!
« skrivet: juli 12, 2005, 11:32:09:09  »
Dra på trissor :o Troligen det snyggaste hembygge jag någonsin sett!

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag